keskiviikko 6. elokuuta 2014

Sipuli-focaccia ja italialaista aperitivo-meininkiä



Italian reissulla kävi kerran niin, että yllätti nälkä, mutta ravintolat eivät olleet avanneet vielä oviaan siihen aikaan. Olimme Reggio Emiliassa, mikä on mitä ilmeisemmin sen verran paikallinen kaupunki, ettei yhtään kuuden aikaan auki olevaa turistiravintolaa löytynyt. Onneksi muistimme siinä vaiheessa aperitivon ja suuntasimme lähimpään terassilla varustettuun ravintolaan ja tilasimme lasit proseccoa.

Proseccon mukana tuli myös kaipaamamme syötävää, kuten aperitiivikulttuuriin kuuluu. Tällä kertaa se oli lautasellinen herkullista sipuli-focacciaa, jonka söimme nälissämme melkein kokonaan. Kotiin päästyämme halusimme eräänä iltana muistella ihanaa reissuamme ja varsinaisen ruuan sijaan söimmekin pienen aperitiivilajitelman viinin kera: oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, juustoa, salamia ja tietenkin sitä sipuli-focacciaa!



Sipuli-focaccia

3 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 palaa hiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
5 dl jauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

2-3 sipulia
voita
0,5 tl rosmariinia
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
oliiviöljyä

Sekoita vesi, hiiva, sokeri ja suola. Sekoita jauhot taikinaan vähitellen ja sen jälkeen oliiviöljy. Taikina jää löysäksi.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle ja muotoile se (esim. lastan avulla) soikioksi. Anna kohota ja tee sillä aikaa sipulitäyte. Pilko sipulit ohuiksi siivuiksi. Lämmitä pannulla isohko nokare voita ja lisää rosmariini. Paista sipuleita (älä ruskista) keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää pannulle sokeri ja suola ja paista vielä noin 5min.

Haarukoi sipulitäyte focaccian päälle. Paista 200-asteisessa uunissa niin pitkään, kunnes pinta on paikoin ruskistunut. Pirskottele uunista otetun focaccian päälle vielä oliiviöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti