perjantai 29. elokuuta 2014

Juhlallinen mascarpone-tomaattikeitto



Joskus arkenakin tarvitaan ripaus luksusta ja sitähän saa vaihtamalla tavallisen ruuan ainesosia hieman epätyypillisempiin. Ja lisäämällä ruokaan viiniä, tietenkin. Ihanasta tiramisusta jäi mascarponea yli, joten mikäs sen parempaa kuin käyttää sitä lämpimään ruokaan. Lisäsin oman keiton päälle mascarponekoristeen lisäksi persiljaa, mutta tätähän voi muunnella maun mukaan: perinteisiä krutonkeja, rapeaksi paahdettua ilmakuivattua kinkkua, yrttiöljyä...

Mascarpone-tomaattikeitto

Pilko yksi varsiselleri, yksi sipuli ja kolme valkosipulinkynttä pieniksi paloiksi. Lämmitä kattilassa reilu luraus oliiviöljyä ja kuullota sipuleita ja selleriä noin viisi minuuttia. Lisää 1dl marsala-viiniä ja anna porista muutama minuutti.

Lisää vielä 2,5dl kana- tai kasvislientä, kaksi purkkia tomaattimurskaa ja yksi pieni purkki tomaattipyrettä. Mausta valkopippurilla, basilikalla ja oreganolla. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 20min. Soseuta keitto tasaiseksi ja lisää 100g mascarpone-juustoa. Lämmitä keitto kuumaksi ja lisää vielä suolaa.

8 kommenttia:

  1. Olen tehnyt samankaltaista soppaa, mutta en ole keksinyt kokeilla lisätä marsalaa joukkoon. Kiehtovan kuulloinen lisä, pitänee testata ensi kerralla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on lojunut marsala-pullo jääkaapissa jo pitkään, vieläkin olisi pohjat! Tykkään kyllä lisätä sitä erilaisiin ruokiin ja tähän se ainakin sopi mun mielestä :)

      Poista
  2. Menee suoraan to-do listan kärkeen. Tomaattikauden kunniaksi voisin kokeilla pitkää haudutusta tuoreista tomaateista, mitäs luulet, onnistuiskohan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti onnistuu tuoreillakin tomaateilla! Itse joskus hermostun niihin kuoriin, kun olen niin laiska poistamaan niitä, mutta sitten keitto ei ole ihan niin samettista. Siksi käytän usein murskaa tai muita säilyketomaatteja :)

      Poista
    2. Jep, tomaattien kalttaaminen on rasittavaa puuhaa. Siinä menee helposti hermot. Ehkä minäkin painun Mutti-ostoksille. On se vaan niin paljon kätevämpää :)

      Poista
    3. Niinpä! Ei sitä ainakaan arki-iltana jaksa alkaa kalttailemaan, kun maha huutaa ruokaa hetimullenyt! :)

      Poista
  3. Tein ensimmäistä kertaa itse tomaattikeittoa ja muokkasin hieman ohjetta, eli jätin viinin pois ja lisäsin porkkanaraastetta ja kermaa jonkin verran. Tarkoittiko ohjeessa 1 varsiselleri sellaista kokonaista "nippua" (omani oli 500g) vai yhtä "vartta"? En ole (ainakaan vielä) suuri varsisellerin ystävä, joten en uskaltanut laittaa koko satsia vain ainoastaan muutaman "varren/oksan". Mutta todella hyvää tuli, kiitos tästä ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiva juttu, että keitto maistui! Tomaattikeitto on omaa lemppariani ja olen tehnyt sitä varmasti kymmeniä eri versioita aina jääkaapin tilanteen mukaan :) Olinpas tosiaan hieman epämääräinen tuon varsisellerin kanssa, mutta tosiaan tarkoitin yhtä vartta. Tai jos tykkää niin miksi ei useampikin :)

      Poista