tiistai 12. elokuuta 2014

Mustikkakukko eli rättänä



Mustikkakukon leipominen osoittautui melko haasteelliseksi. Tai itse kukko on kyllä helppo, mutta niiden mustikoiden kerääminen... Huhkimme kahdestaan ehkä tunnin ajan metsässä ja lopulta saalinamme oli 2/3 tarvittavista mustikoista. Mustikoita löytyi vain harvakseltaan ja ne olivat pieniä kuin pippurit. Onneksi keräsimme mökkimaastostamme Itä-Suomesta heinäkuussa ihan mukavan saaliin.

Mustikkakukko

Sulata kattilassa 200g voita ja nosta jäätymään. Sekoita lämpimän voisulan sekaan 1,5dl sokeria. Sekoita kulhossa 4dl ruisjauhoja ja 1tl leivinjauhetta. Sekoita voisula jauhoihin ja pyörittele lusikan avulla taikinaksi.

Sekoita mustikkatäytteeseen 6dl mustikoita, 1dl sokeria ja 4rkl perunajauhoja. Ota taikinasta noin puolet ja taputtele se sopivan uunivuoan pohjalle ja reunoille. Itselläni oli kaksi pienehköä uunivuokaa, joten tästä tulee yksi keskikokoinen.

Kaada mustikkatäyte vuokaan. Levittele loput taikinasta mustikoiden päälle ja taputtele kanneksi. Paista 200-asteisessa uunissa 30-45min kukon koosta riippuen, kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoile vaniljajäätelön kera.


8 kommenttia:

  1. Mustikkakukko <3
    Mustikoista ei voi tehdä mitään parempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ja onko mitään hellyttävämpää perinneruokaa kuin mustikkakukko, nimikin on ihana :)

      Poista
  2. Mustikkakukko on kyllä mielettömän hyvää! Ite oon tehnyt yleensä muffinsivuokiin minirättänöitä. Syön yleensä leipomukseni yksin, loput on helppo heittää pakkaseen, jos jotain sattuu jäämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin itsekin, että olisin tehnyt kuusi pientä annoskukkoa. Muffinssivuoat onkin tosi hyvä idea, niin saa helposti pakastettua eikä tarvitse säilöä kaikkia astioita pakkasessa :) Meilläkin menee kahdelleen aina melko vähän kaikkea, joten osa leipomuksista uhkaa mennä pilalle.

      Poista
  3. Mustikkakukko on vastustamaton! Eikä siitä meillä ikinä riitä pakasteeseen asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, pitäisi tehdä heti uusi! Nyt vaan ei muka raaskisi käyttää niitä vaivalla kerättyjä mustikoita mihinkään :D

      Poista
  4. Mustikkakukko on niin hyvää! :P Ennen ajattelin, että se on myös tosi terveellistä kun siinä on mustikoita niin paljon. Mutta sitten näin jossain lehdessä, että yhdessä annoksessa on jotain 500 kcal. :) Mutta on se kyllä sen arvoista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, näin voisi luulla, ja onhan siinä pelkkää ruisjauhoa, joten sekinhän on tosi terveellistä?? Voin määrä oli kieltämättä yllätys, mutta toisaalta taitaa olla kaikki meidän perinneruuat tätä luokkaa :D No hyvää on ainakin!

      Poista