maanantai 4. elokuuta 2014

Vaahtokarkkeja ja rommisuklaakastiketta



Oulun ruokabloggaajien kesäpiknikille tuli tehtyä muutakin kuin Intia-henkisiä tandoorikanarullia. Halusin kokeilla vaahtokarkkien (lähde) tekemistä ja mikä sen parempi koeyleisö kuin toiset ruokaharrastajat. Edellisenä iltana koin kuitenkin pieniä epävarmuuden hetkiä, kun varsinainen testimaistaja omalla kotisohvalla luonnehti vaahtokarkkejani hieman tylsiksi.

Siksi päätin piristää kokemusta rommisuklaakastikkeella ja mansikoilla ja yhdistelmästä tulikin todella hyvä. Mansikat ei ole edes välttämättömiä, mutta jos vaahtokarkkeja tekee esimerkiksi jälkiruuaksi, voisi mukana olla vaikka tuoreita hedelmiä.




Vaahtokarkit

Laita seitsemän liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kolme munanvalkuaista ja 2rkl tomusokeria kestäväksi vaahdoksi. Mittaa kattilaan 2 1/4dl sokeria, 2rkl glukoosisiirappia ja 1/2dl vettä. Keitä seos 100-asteiseksi (käytä apuna mittaria).

Kuumenna esim. juomalasissa mikrossa 1/2dl vettä ja liota liivatelehdet siihen. Kuumenna sokeriliemi edelleen 127-asteiseksi ja kaada se sitten ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää liivateneste seokseen myös ohuena nauhana ja vatkaa niin pitkään kunnes seos on kiinteää ja kiiltävää ja hieman jäähtynyt.

Sekoita 2dl tomusokeria ja 1dl perunajauhoja. Siivilöi osa jauhoista leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Levitä vaahtokarkkimassa pellille levyksi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siivilöi ohut kerros tomusokeriseosta levyn päälle ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat lopussa tomusokeriseoksessa.

Rommisuklaakastike

Pilko kattilaan 200g tummaa suklaata. Lisää 2dl kermaa ja 2rkl fariinisokeria. Kuumenna seosta niin, että sokeri ja suklaa sulaa. Kun ensimmäinen kupla ilmaantuu, ota pois levyltä. Mausta rommilla maun mukaan ja lisää lopuksi 1rkl voita ja sekoita hyvin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti