perjantai 8. elokuuta 2014

Kirsikkajäätelö (kesän ensimmäinen!)



Sain vuosi sitten keväällä synttärilahjaksi Kitchen Aidin ja ostin siihen myöhemmin jäätelöosan. Viime kesänä jäätelökone pyöritti vähän väliä yhtä sun toista, mutta tänä kesänä kylmä kesän aloitus ja heinäkuiset kiireet ovat aiheuttaneet sen, että tein jäätelöä ensimmäistä kertaa vasta nyt elokuussa! Mikä synti ja häpeä! 

Söin Italiassa luonnollisesti mielettömän hyviä jäätelöitä ja lempimakujani olivat mm. pistaasi ja kirsikka. Tein aikaisemmin kesällä kirsikkahilloa, jota on edelleen jäljellä, joten päätin tehdä kirsikkajäätelöä, jonka päälle rouhisin pistaasipähkinöitä. Yhdistelmä toimi tosi hyvin!

Kokeilin tässä myös ensimmäistä kertaa jäätelömassan valmistusta keittämällä. Aikaisemmin olen siis vain vatkannut ainekset, mutta kiisselin keittäminen pohjalle ja kerman vaahdottaminen ovat jääneet omassa keittiössäni paitsioon. Lopputulos ei kuitenkaan mielestäni eronnut maultaan tai koostumukseltaan helpommasta ei-keittäen tehtävästä valmistuksesta, joten ehkä vastaisuudessa jätän kattilahommat väliin.

Muita huomioita, mitä olen itse tehdystä jäätelöstä tehnyt, on jäätelön kovuus: pehmeämpi jäätelö vaatii mitä ilmeisemmin kondensoitua maitoa, glukoosisiirappia tai alkoholia. Näistä alkoholi on oma suosikkini, se tuo muutenkin kivaa säväystä (aikuisten) jäätelöön. Tähänkin olisi ihan hyvin voinut lorauttaa hieman vaikka kirsikkalikööriä!

Kirsikkajäätelö

Sekoita kulhossa 4 keltuaista ja 1dl sokeria. Kuumenna kattilassa 3,5dl täysmaitoa. Ennen kuin maito on kiehuvaa, nosta se pois levyltä ja sekoita pienissä erissä joukkoon keltuaisseos. Nosta kattila sitten takaisin levylle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Älä anna kiehua. Nosta jäähtymään esimerkiksi kylmävesihauteeseen ja mausta 0,5tl vaniljajauheella.

Sekoita viilentyneen kiisselin sekaan 1,5dl kirsikkahilloa. Vatkaa 4dl kermaa vaahdoksi. Sekoita kiisseli ja vaahto varovaisesti ja valmista jäätelökoneen ohjeen mukaan jäätelöksi ja pakasta. Tarjoile kirsikkahillon, kermavaahdon ja pistaasien kera.

6 kommenttia:

  1. Kuullostaa taivaalliselta! Tätä minä tilaisin jäätelökioskilla. Kirsikka, pistaasit ja kerma, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten tilaisin minäkin! Ja huomasinpa erään kerran jäätelökioskilla, että onneksi Suomessakin alkaa nykyään olemaan muitakin makuja kuin mansikka ja suklaa :) Taisi olla jopa kirsikkaa, jos en ihan väärin muista! Mut ei ehkä pistaasipähkinöillä kuitenkaan :)

      Poista
  2. Todella sievät annokset ja maku on varmasti myös mahtava. Minullakin on kirsikkajäätelön teko suunnitelmissa vielä loppukesälle, onneksi jätskikelit ovat jatkuneet näinkin pitkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Nyt harmittaa etten laittanut tuohon mitään likööriä, olisi kivasti vielä syventänyt makua. Onneksi tosiaan jäätelökesää ehkä jatkuu vielä pitkäänkin :)

      Poista