tiistai 15. huhtikuuta 2014

Kotitekoinen kebab kahdella kastikkeella



Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun teen itse kebabia. Kebabin tekeminen ei ole mitenkään monimutkaista, mutta se vaatii useamman tunnin kypsymisen ja sen jälkeen mielellään yön yli tekeytymisen jääkaapissa. Ja mielettömän hyvää se ainakin on!

Kebab on täysin aliarvostettu herkku ja ihanaa raikkaan salaatin kera tai kääräistynä jättimäisen, durum-jauhoista leivotun lättysen sisään. Berliinissä kebabin kanssa tarjoiltiin usein punakaalista ja porkkanasta tehtyä salaattia, sekä tomaattia ja sipulia. Lisäsin tähän vielä shawarma-henkisesti mintun lehtiä. 

Kebab

Sekoita hyvin kulhossa 900g karitsan ja naudan jauhelihaa, 1tl jeeraa, 2tl paprikajauhetta, mustapippuria, 1tl maustepippuria, jauhettuna, 6-7 valkosipulinkynttä raastettuna, 3rkl pähkinäöljyä, 1rkl sokeria, 2-3tl suolaa

Nosta jauhelihataikina ison alumiinifoliopalan päälle ja muotoile pötkyläksi. Kieritä folio kiinni ja nosta pötkylä uunivuokaan. Paista 100-asteisessa uunissa noin 3,5h. Jäähdytä ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Leikkaa pötkylästä veitsella ohuita siivuja. Paista siivuja paistinpannulla pienessä tilkassa öljyä. Lisää liha lämpimän kebabkastikkeen sekaan ja käytä heti.

Kebab-kastike

Lämmitä kattilassa 2rkl öljyä ja kuullota 3 raastettua valkosipulinkynttä. Lisää 100g tomaattipyrettä, 3dl kokista, luraus worcester-kastiketta ja mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Keita kasaan noin 20min.

Jugurtti-kastike

Sekoita 300g turkkilaista jugurttia ja 2rkl hunajaa, 1rkl tahinia, puolikkaan sitruunan mehu ja ripaus suolaa.

Kaalisalaatti

Suikaloi punakaalta ja porkkanaa. Sekoita kulhossa seesamöljyä, luraus valkoviinietikkaa ja ripaus suolaa ja sokeria. Sekoita kaali ja porkkana kastikkeeseen ja anna tekeytyä jääkaapissa.

6 kommenttia:

  1. Tää sun ohje tuli kuin tilauksesta. Mietin nimittäin just että tekisikö viikonloppuna nyhtöpossuhamppareita vai itsetehtyä kebabia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtöpossuhampparitkaan ei kuulosta yhtään huonoille (pitäisi tehdä niitä itsekin taas pitkästä aikaa), mutta kebab on jotenkin keväistä ruokaa yhdistettynä raikkaaseen salaattiin :)

      Poista
  2. Kuinka kovasti taikinaa sekoitat? Jossain ohjeessa jauhelihataikinaa piti vaivata taikinakoukuilla ja sähkövatkaimella useita minuutteja. Näin lihasta tuli hyvää ja tiivistä ja sitä oli helppo leikata. Ilman kunnon sekoittamista/vaivaamista lihasta tulee murekemaista eikä sitä ole helppo leikata siivuiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! En ole itse sekoittanut taikinaa millään erityisellä välineellä. "Sekoita kulhossa hyvin" tarkoittaa omalla kohdallani sellaista puolen minuutin sekoittelua käsin tai kapustalla. Liekö sitten taika tuossa useamman tunnin alhaisessa lämmössä paistamisessa folion sisällä + jääkaapissa pitämisellä, että kebabista on aina tullut tiivistä, ei murekemaista? Sitä on kyllä ollut helppo leikata siivuiksi :)

      Poista
  3. Nam, näyttääpä hyvältä, kyllä tuo lihattomat pikaruokakebabit voittaa mennen tullen. Pitäisiköhän itsekin väsätä kebabbia pitkästä aikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kebabia pitäisi tehdä itse useamminkin! Ja olisi hauska tehdä joskus oikein iso kebab, jos vaikka on paljon syöjiä kasassa :)

      Poista