tiistai 8. huhtikuuta 2014

Ruiskuorrutettu siika jugurttikastikkeella


Blogini osallistuu Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi:n järjestämään reseptikilpailuun, jonka äänestyspaikka löytyy täältä. Äänestysaikaa on kaksi viikkoa ja äänestäneiden kesken arvotaan 100 euron ravintolalahjakortti.

Vaikka blogini punainen lanka on matkoilla löydetyt ruokajutut, merkitsee myös suomalainen ruoka minulle paljon. Erityisesti sen tärkeys tulee esille juuri ulkomailla, olin sitten lomamatkalla tai asumassa vieraassa kulttuurissa. Olen aina huumaantunut paikallisista ruuista, mutta vähä vähältä mieleen hiipii kaipuu kotimaisia ruokia kohtaan.

Otan Suomesta mukaan reissun päälle vain salmiakkia ja sitä minulle joutui yleensä lähettämään ulkomailla asumisien aikana lisää. Helppo nakki, mutta hieman hankalammaksi menee varsinaisen ruuan kohdalla. Jos ei puhuta tölkkihernekeitosta, mikä myöskin maistuu kotoisalle vaikkapa keskellä tapaskulttuuria. Nimimerkillä "olen tehnyt pienen junamatkan ostaakseni hernekeittoa Espanjassa opiskellessani".

Kun saavun kotiin pidemmältä ulkomaan oleskelulta tai lyhyemmältä lomareissulta, kaipaan yleensä arkista Suomi-ruokaa: kalaa, ruisleipää, perunamuusia, hapanta jugurttia, raejuustoa. Kilpailureseptissäni yhdistyvät nämä kaikki elementit herkullisella tavalla ja siitä taitaa tulla uusi kotiinpaluuruokani!

Jugurttikastike:
Juustoportti Turkkilainen jogurtti, 100g
Rainbow Raejuusto 2%, 50g
Sitruunan mehu, 1tl
Järvikylä Tilli, pieni nippu
Suolaa
Sokeria
Mustapippuria

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Perunamuusi:
Puikulaperunoita, 700g
Valio täysmaitoa
Valio normaalisuolainen voi, 25g
Suolaa

Kuori perunat ja puolita mikäli ovat isoja. Keitä kypsäksi ja kaada vesi pois. Pidä perunoita hetki hellalla ja haihduta vettä. Muussaa perunat nuijan avulla ja sekoita joukkoon voi. Lämmitä maitoa (noin 2-3dl, haluamasi koostumuksen mukaan) ja sekoita muusin sekaan. Mausta suolalla.

Ruiskuorrutettu siika:
Siikafileitä, 4kpl
Maalaisruislimppuviipaleita, 200g
Sunnuntai Erikoisvehnäjauho, 1,5dl
Suolaa, 1tl
Kultamuna Luomu kananmunat, 2kpl
Valio normaalisuolainen voi (paistamiseen)
Järvikylä Tilli, pieni nippu (koristeeksi)
Sitruunaa (koristeeksi)

Paloittele leipä ja hienonna muruiksi esimerkiksi tehosekoittimella. Siirrä murut lataselle. Laita toiselle lautaselle kaksi kevyesti vatkattua kananmunaa ja kolmannelle jauho-suolaseos. Poista siikafileistä nahka.

Lämmitä (valurauta)pannulla nokare voita. Pyörittele siikafile ensin jauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi ruismurussa. Paista molemmin puolin, kunnes kala on kypsää ja pinta hieman ruskistunut. Koristele sitruunalla ja tillillä (sitruunan mehu kannattaa puristaa kalan päälle).


4 kommenttia:

  1. Tää oli niin hyvänkuuloinen ohje että oli pakko käydä antamassa ääneni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Nanne! Tämä annos on ainakin kovasti minun makuuni :)

      Poista
  2. Heidi, sä oot tosi taitavan oloinen kokkailemaan. Ootko miettinyt että hakisit ens kerralla esim Suomen Masterchef-ohjelmaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, mikä ihana kommentti :) Heh, joku on kysynyt minulta vastaavaa aikaisemminkin ja itse taas kauhulla katselen sitä ohjelmaa, että mä en osais tuostakaan tehdä yhtään mitään :D Noh, ehkä nekin kilpailijat on treenanneet ennen kameroiden eteen menoa yhtä jos toistakin :)

      Poista