Suunnittelimme menevämme viikonloppuna brunssille tai valmiille aamupalalle, mutta sitten iski sekä piheys että hävikkiviikon hengessä jääkaappien tutkiminen. Huomasin, että tarvikkeita löytyisi itseltäkin jo valmiiksi ja vieressä on metsä, josta hakea juuri kypsyneitä puolukoita smoothieta varten. Miksipä ei siis jäätäisi kotiin, kokkailtaisi minibrunssi ja säästettäisi muutama euro vaikkapa talven matkakassaa varten.
Minibrunssille valmistui kolme ruokalajia: pecorino-rukolamunakas, marjaisa smoothie ja belgialaiset vohvelit, joiden ohjeen katsoin Pullahiireltä. Brunssin valmistaminen vaatii hieman touhuamista heti aamusta, mutta toisaalta onko mitään ihanampaa, kuin herkutella lauantaiaamuna rapeilla vohveleilla?
Hankalinta brunssin valmistamisessa on kaiken ajoitus: miten saada samaan aikaan paistettua vohvelit ja munakkaat ja toisaalta pidettyä smoothie kivan kohmeisena ja kermavaahto pehmeänä? Kaikki alkaa tietenkin valmistelusta: kasaa smoothie-ainekset blenderiin, tee munakas- ja vohvelitaikinat valmiiksi, vatkaa kerma jääkaappiin odottamaan, kaada mehu valmiiksi kannuun ja nosta takaisin jääkaappiin, etsi ja kata tarvittavat astiat.
Vohvelit kannattaa paistaa ennen munakkaita, sillä ne voivat hyvin jäähtyä ja rapeutua pöydällä hetken aikaa. Smoothien voi pyöräyttää valmiiksi ja nostaa jääkaappiin odottamaan. Munakkaat ovat parhaita juuri pannulta tullessaan, joten tee ne viimeisenä.
Marjaisa smoothie
Pilko blenderiin/korkeaan astiaan 1 banaani. Lisää 0,5dl jäisiä puolukoita ja 1-1,5dl jäisiä mansikoita. Kaada sekaan 2dl maitoa ja hurauta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa maitoa.
Belgialaiset vohvelit
Sulata 75g voita. Sekoita 1,5dl jauhoja, 1dl sokeria, 1tl vaniljasokeria, 1tl leivinjauhetta ja 1/3tl suolaa. Sekoita toisessa astiassa 1dl maitoa ja 1 kananmuna. Sekoita maitoseos jauhoseokseen ja lisää jäähtynyt voi. Paista vohveliraudan ohjeen mukaisesti vohveleiksi (3-4 tavallista vohvelia).
Nosta vohvelit talouspaperin päälle jäähtymään ja leikkaa halutessasi paloiksi. Koristele tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla. Tarjoile esim. kermavaahdon kera.
Pecorino-rukolamunakas
Tee munakastaikina: riko 3 kananmunaa ja lisää 3rkl kermaa tai maitoa sekä ripaus suolaa ja valkopippuria. Vatkaa kevyesti. Raasta n. 1,5dl pecorinojuustoa.
Kuumenna keskikokoisella pannulla nokare voita. Kaada puolet munakastaikinasta pannulle ja lisää puolet juustosta, sekä pieni kourallinen rukolaa. Anna kypsyä hiljalleen, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä munakas kaksinkerroin ja nosta lautaselle ja paista toinen samanlainen. Koristele rukolalla.
Voiko aamu tuosta ihanemmin alkaa. Belgialaisia vohveleita ei ole tullutkaam vähään aikaan tehtyä. Kiitos muistutuksesta, täytyypä ilahduttaa perhettä näillä.
VastaaPoistaMulla tää oli eka kerta belgialaisia vohveleita, mutta mielessä se on ollut jo yli kaksi vuotta, huh :)
PoistaAi ihanaa! Brunssi on aterioista parhain ja aivan liian harvinainen!
VastaaPoistaKotibrunsseja pitäisi harrastaa enemmänkin, kruunaa viikonlopun!
PoistaHaha, tuo ajoitus on kyllä meillä joka viikkoinen ongelma :D aina jokin ruoka valmistuu myöhemmin kuin muut, mutta siihen tottuu. Syödään siis usein brunsseja kotona viikonloppuisin :) belgialaiset vohvelit ovat niin hyviä, teillä on ollut herkullinen brunssi!
VastaaPoistaSanos muuta! Onneksi kaikkea ruokaa ei voi edes syödä yhtäaikaa, joten sinällään vuorotellen valmistuminen ei välttämättä haittaa. Ellei sitten haluaisi istua pöydässä ihan rauhassa :)
PoistaVoi kun herkullisen näköistä. Vohveleita pitäisikin tehdä.
VastaaPoistaIhanan söpö aamiainen :)
VastaaPoistaVoi kiitos! :)
PoistaRakastan brunsseja, tietenkin myös vohveleita. Joskus olisi mukava vaan istua itsekin valmiiseen pöytään ja nauttia. Olisinpa saanut olla mukana :D
VastaaPoistaSe on kyllä totta, että lähes aina tulee oltua itse se, joka häärää keittiössä :D Ellei sitten mene ravintolaan :)
PoistaOi että, nyt mä kyllä kiroan meidän huushollin kadonneen vohveliraudan :P sitä on ollut ikävä jo monesti, mutta juuri nyt varsin akuutisti! Vohvelit on IHANIA! Aamupalaksi, iltapalaksi, välipalaksi... <3
VastaaPoistaOu nou, vohvelirauta pitää ehdottomasti olla, vaikka sitä ei käyttäisi kuin pari kertaa vuodessa! Saati tietenkin että tykkäisi tehdä vohveleita useamminkin :)
PoistaOi, hidas, herkullinen brunssi. Sopivaa viikonloppua odotellessa.
VastaaPoistaViikonlopun luksusta, jos ei ole mitään muuta tekemistä kuin brunssi :) Jospa olisi sama tilanne pian uudestaan!
PoistaHyvä idea vilkaista viikonloppuisin sinne jääkaapin perälle. Munakkaan loihtii melkein varmasti jos vaan löytyy kananmunia, sekaan kun voi laittaa melkein mitä tahansa vihanneskorin pohjalta, juustoja jne. Pitkään aikaan ei ole tullut brunssiteltua kotona, vaikka etenkin tälläisen 4-henkisen revohkan kanssa se tulisi huomattavasti edullisemmaksi kuin ravintolabrunssit. Usein viikonlopun aamiainen jääkin sille kaurapuuro - smoothie - kahvi linjalle.
VastaaPoistaMunakas on kyllä ehkä maailman kätevin ruoka, oli sitten aamupala, lounas tai päivällinen :) Joskus on kyllä kiva mennä valmiiseen pöytään, mutta jos haluaa pihistellä, niin kotibrunssi ei maksa kovin paljoa.
PoistaKotibrunssin puolesta puhuu sekin, että saa olla villasukissa ja flanellihousuissa tai ihan missä tahansa asussa... Ihanaa!
VastaaPoistaNoniinpä! Villasukat ja yöpuku, siitä mukavammaksi ei mene :)
PoistaKiireettömät aamiaiset viikonloppuna lasten kanssa on ihan parasta aikaa. Välillä vielä kun jaksaa viritellä takkaan valkean, niin... Onneksi on syksy<3
VastaaPoistaTakka, tosiaan, hyvä idea! Uudessa kodissamme on nimittäin sellainen, vaikka se välillä unohtuukin :)
PoistaIhanat aamiaistarjoilut! <3
VastaaPoistaKiitos Alisa! :)
PoistaOkei, minä vaadin, että seuraava #foodblogoulu-brunssi järkätään teillä. Enkä lähde pois ennen kun oon saanu vohveleita :D
VastaaPoistaHaha, kyllä, tämä pidetään ehdottomasti mielessä :) Ja vohvelit kans!
PoistaVohvelit <3 Brunssi <3
VastaaPoistaSanos muuta <3
PoistaMäkin haluan huomenna aamulla pecorino-munakasta!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Meillä oli edellisellä viikolla lähes joka ruuassa ripaus pecorinoa :D
Poistamulla on ollt joo pidempään ihan hirvittävä vohvelirautakuume aikä tämä kyllä auttanut asiaa lainkaan :-) Pakkohan se taitaa olla hankkia...
VastaaPoistaVohvelirauta on kyllä ihan kannattava ostos, ja jos ei ole ihan varma käytöstä, niin omankin taisi maksaa vain parisen kymppiä :)
PoistaOlen samaa mieltä että ajoitus on aina hankala ja kun yleensä itse on se "chef" mutta brunssit on ihania ja vohvelit/amerikkalaiset pannukakut kuuluu ehdottomasti brunssiin....sinulla niin herkullisen näköistä, nam!
VastaaPoistaKiitos Terhi! Onhan siinä aina touhuamista, mutta toisaalta lopulta (toivottavasti) saa istua pöytään rentoutumaan itsekin :)
PoistaTeillä on ollut kyllä mieletön brunssi. :D Sen innoittamana täytyy ehkä kaivaa vohvelirauta yläkaapista...
VastaaPoistaKiitos Riikka! Vohvelit on <3
Poista