torstai 5. maaliskuuta 2015

Paksoikeitto possulla




Tämän keiton lähtökohtana oli paksoi eli pinaattikiinankaali, jonka nappasin heräteostoksena mukaan ruokakaupasta. Paksoi oli minulle tuttu vain nimenä ja aasialaisten keittojen ainesosana. Näistä lähtökohdista päädyin tekemään kiinalaista nuudelikeittoa, johon tulisi myös lihaisia pallukoita mukaan.

Keitto muistutti siinä mielessä hieman Balilla katukeittiössä syömäämme ihanaa keittoa, paitsi että siinä oli varmasti viittä erilaista pallukkaa emmekä yhtään tienneet mitä mikäkin oli (tyypillinen Aasia-kokemus siis). Omissa lihapullissani oli mukana myös naudanlihaa, mutta eniten aasialaisia makuja edustaisi varmasti pelkkä possu.




Paksoikeitto possulla


Tee aluksi lihapullataikina: sekoita 300g porsaan jauhelihaa (tai sika-nautaa), 0,5tl suolaa, 0,5tl valkosipulijauhetta, 0,5tl inkiväärijauhetta, 0,5tl sitruunaruohojauhetta, 1/4tl valkopippurijauhetta, 1/4 korianterijauhetta. Anna maustua hetki ja pyörittele sitten taikina pieniksi pallukoiksi.

Kuori ja paloittele 10cm pätkä inkivääriä sekä kaksi yksikyntistä valkosipulia. Huuhtele 4-6 paksoin lehteä varsineen ja pilko/suikaloi. Kuumenna kattilassa 12dl kanalientä ja lisää siihen inkiväärit ja valkosipulit sekä 0,5rkl maustepippureita. Kun liemi kiehuu, kypsennä lihapullat muutamassa erässä (n. 2min) ja nosta lautaselle odottamaan.

Siivilöi liemi ja kiehauta uudelleen. Nosta paksoin valkeat varsiosat kattilaan. Leikkaa seuraavaksi kaksi annosta vermiselliä saksilla kahtia poikittain (jotta nuudelit eivät ole liian pitkiä) ja laita kattilaan. Anna kiehua reilun minuutin ja lisää paksoin vihreät osat ja possupullat. Kuumenna kiehuvaksi.

Mausta keitto vielä 1rkl kalakastikkeella ja koristele halutessasi esimerkiksi korianterilla. Keittoannoksiin kannattaa lisätä vielä (jokaisen maun mukaan) pieni tilkka tummaa soijakastiketta (myydään ainakin etnisissä kaupoissa), jolloin liemi muuttuu ruskeaksi.  

4 kommenttia:

  1. Sä kyllä tiiät mistä mä tykkään! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) aasialaisia makuja on nyt tullut kokkailtua viime aikoina useampaankin otteeseen!

      Poista
  2. Lurpis, tässähän tulee nälkä, hyvältä näyttää. Minullakin on jo pitkään ollut suunnitelmissa tehdä aasialaista lihapullanuudelikeittoa, mutta vielä on tekemättä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli muuten hyvä vinkki se kiinalaisella kokkikurssilla saamamme valkopippuri, sopi hyvin näihinkin lihapulliin, vaikka tosi kevyesti sitä laitoinkin (jotta keitto ei olisi mitenkään tulista). :)

      Poista