tiistai 28. lokakuuta 2014

Amerikkalaiset bagelit: lohi-avokado ja wasabi-härkä



Klassisista New York -herkuista tulee juustokakun lisäksi ensimmäisenä mieleen bagelit. Bageleita myydään kaupungissa erilaisina versioina, ihan pelkistetyistä tuorejuustolla täytetyistä aina mahtavan kokoisiin jättiläisiin. Kokemusta on molemmista.

Erityisesti mieleen on jäänyt eräs uuden vuoden ilta, kun kymmenen-yhdentoista aikaan illalla menimme Park Slopessa Brooklynissa ostamaan pikkunälkään molemmille omat bagelit. Saimme eteemme niin runsaasti täytetyt yksilöt että lopulta en jaksanut syödä omastani edes puolia ja aikakin alkoi loppua, sillä tarkoituksena oli kipaista Prospect Parkiin juhlistamaan puolen yön vuodenvaihtumista. Lopulta otin tähteet mukaan ja jatkoin syömistä ilotulituksen jälkeen hotellilla. Sittenkään en jaksanut syödä kaikkea.

Tämä oli siis lähtökohtana, kun aloin syksyisessä New Yorkin kaipuussani leipomaan ensimmäistä kertaa bageleita. Tarkoituksena oli tehdä isoja lounas-bageleita ja ruokaisilla, hieman Japani-henkisillä täytteillä. Seesaminsiemenillä koristeltu bageli on klassikko ja pitkäaikainen suosikkini, mutta viime talvena valitsin Chicagossa everything-bagelin ja siitä tuli heti uusi suosikkini sekalaisen, hieman suolaisen kuorrutuksen ansiosta.


Bagelit

Sekoita 4dl lämmintä vettä, 2rkl sokeria, 3/4 palaa hiivaa, 1tl suolaa ja 4dl jauhoja. Anna taikinan tekeytyä hetki. Alusta taikinaan vielä 5-6dl jauhoja ja vaivaa taikina sitkeäksi ja irtoavaksi (yleiskone auttaa tässä parhaiten!). Kohota hyvin.

Leivo taikinasta kahdeksan palloa. Jos haluat pienempiä bageleita, tee useampia. Anna pallojen kohota hieman pöydällä. Kuumenna isossa kattilassa 2,5l vettä ja lisää kiehuvaan veteen 2rkl siirappia. Puhkaise taikinapallon keskelle reikä ja muotoile bageliksi. 

Keitä bageleita yhden minuutin verran kummaltakin puolelta ja nosta reikäkauhan avulla leivinpaperilla päällystetylle pellille. Ripottele päälle heti seesaminsiemeniä tai everything-kuorrutetta (seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä, sormisuolaa tms. suolaa, kuivattua sipulia ja valkosipulia sekoitettuna valmiiksi).

Paista bageleita uunissa 225-asteessa noin 15 min.

Wasabi-härkä

Sekoita maustamatonta tuorejuustoa ja wasabia haluamassasi suhteessa. Halkaise bagel ja sivele reilulla kerroksella wasabi-tuorejuustoa. Lisää päälle salaatinlehtiä, kylmäsavuhärkäsiivuja (jenkkityyliin useampi!) ja leikkaa väliin muutamia tomaattisiivuja.

Lohi-avokado

Sivele bagelille reilu kerros wasabi-tuorejuustoa. Leikkaa avokadosta siivuja ja purista niiden päälle hieman limetin mehua. Nosta graavi- tai kylmäsavulohisiivuja bagelin päälle, sitten avokadot ja lopuksi vielä tuoretta korianteria

4 kommenttia:

  1. Kyllä bageleille! On ne vaan erinomaisia.

    VastaaPoista
  2. Mulla ei ole tullut tehtyä uudelleen, vaikka hyviä tuli silloin kun tein. Jotenkin on jäänyt, kun maailma on pullollaan kaikkea kiinnostavaa kokeiltavaa. Nykin reissun jälkeen bageleiden teko on kyllä vähän kutkutellut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se, tosi harvoja juttuja voi tehdä useasti, kun mielenkiinto kohdistuu aina johonkin itselle uuteen juttuun :) Olen ottanut jo vuosi tai kaksi sitten projektiksi kokkailla blogissa olevia ruokia uudelleen, lähinnä siksi että saisin uudet valokuvat joihinkin vanhoihin postauksiin, mutta aika huonolla menestyksellä on toteutunut...

      Poista