sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Kaunis raparperikeikauskakku



Jatketaan kakuilla, sillä yksi kaunokainen on jäänyt esittelemättä. Törmäsin nimittäin joitakin viikkoja takaperin ihan yllättäen Stockan heviosastolla ihanan punaisiin raparperin varsiin. Keskellä talvea! Näky oli niin piristävä, että oli ihan pakko ostaa muutama. Ja myöskin siksi, että jäin viime kesänä ilman raparperiä, koska havahduin liian myöhään!

Koska nämä raparperit oli niin mielettömän värisiä (vihreää oli tuskin ollenkaan), piti niistä tehdä jotain, missä ne pääsevät hyvin esille. Upside-down cake eli kotoisammin keikauskakku on jäänyt minulta kokeilematta, joten tässäpä hyvä sauma siihen. Kakusta tuli hyvä, mutta paistamisoperaatio meni hieman pieleen vuotavat irtopohjavuoan takia. Kannattaa siis käyttää hyvin tiivistä vuokaa tai sitten ihan suosiolla perinteistä mallia!

Raparperikeikauskakku


Crumble: Sekoita 25g sulatettua voita, 0,5dl sokeria ja 1dl jauhoja.

Raparperit: Halkaise pitkittäin kolme raparperin vartta. Leikkaa varret eri pituisiksi pätkiksi. Siirrä pätkät kulhoon ja lisää 1dl sokeria. Sekoita ja anna tekeytyä kakkutaikinan valmistamisen ajan.

Kakkutaikina: Vatkaa 50g voita ja 1,5dl sokeria vaahdoksi. Lisää kaksi kananmunaa ja vatkaa vielä hetki. Mausta 1/4 tl sitruunan kuorella ja 1tl mehulla. Sekoita 3dl jauhoja ja 1tl leivinjauhetta keskenään ja lisää taikinaan. Lisää vielä 200g bulgarian jugurttia ja sekoita varovasti.

Voitele kakkuvuoka. Leikkaa vuoan pohjalle yhteensä 25g pieniä voinokareita. Asettele sokeroidut raparperit vuoan pohjalle haluamaasi kuvioon. Kaada päälle kakkutaikina. Murustele päällimmäiseksi crumble.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 50min. Anna kakun jäähtyä hetki, kierrä veitsellä irti reunoista ja kumoa varovaisesti. Tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Eikö olekin! Oli todella kauniita raparperejä :)

      Poista
  2. On kyllä kaunis. :)

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Niinpä, kesää ja raparperikautta odotellessa! :)

      Poista
  4. Tahtoo punaista raparperia!!! Ihana väri ja herkullisen oloinen kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku oli kyllä myös herkullista! Tulis jo kesä ja raparperikausi! Haluaisin sitä paitsi tehdä sitä sun tiramisua mihin tuli raparperiä :)

      Poista
  5. Nätti on!
    Raparperi on ihanaa ja maistuu poikkeuksetta aina kesälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin maistuu! Pitäis kyllä laittaa niitä pihalle kasvamaan, niin sais hyvän sadon :)

      Poista
  6. Tämä ohje pitää laittaakin visusti talteen. Ei mene kauaakaan kun taas saa raparperia. Viime kesänä tuli kokeiltua ainakin viittä eri raparperipiirakkaa ja vaihtelua kaivataan tänäkin kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku oli ihanan pehmeää ja pohja maukkaan rapeaa, joten suosittelen kokeilemaan :)

      Poista
  7. Sun blogissa on aina ihanan kauniita kuvia ja kuvissa herkkujen lisäksi kauniita astioita! Mistä kuvan jalallinen lasi on? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Astioita keräilen sieltä täältä, kun joku aarre osuu kohdalle. Tämä jalallinen pieni malja (tai lasi) on muistaakseni Pentikistä :)

      Poista