perjantai 9. marraskuuta 2012

Tomaattichutney



Ostin kolmen vuoden takaisella Intian reissullani lähes ainoana ruokatuomisena tomaattichutneyta. Kaupassa oli yksi mango- ja yksi tomaattichutney ja arvoimme siskoni kanssa kumpi saa ostaa kumman. Minulle osui siis tomaatti ja kuljetin sen purkin Intiasta asti kotiini. Missä se sitten jäi hyllylle lojumaan ainakin vuodeksi. Käytin sen lopulta kastikkeen pohjana ja siitä tuli valtavan hyvää.

Muutama viikko sitten meillä haluttiin tunnelmoida mausteista ja värikästä Intiaa ja päätin valmistaa oikean intialaisen aterian. Tarjolla oli tomaattichutneyn lisäksi parippua eli linssimuhennosta, kukkakaalikormaa, naan-leipää, kurkkuraitaa ja riisiä. Homma alkoi chutneystä, jonka tein jo edellisenä päivänä ja otin varsinaisena päivänä tuntia ennen ruokailua huoneenlämpöön, jotta chutney ei olisi ihan kylmää.

Ohje on hieman muunneltu Löytöretki Intian keittiöihin -kirjasta (h.f.ullmann).

Tomaattichutney

Kuori ja pieni 4 valkosipulinkynttä sekä 2cm pala inkivääriä. Laita valkosipulit ja inkivääri tehosekoittimeen ja lisää 200g tomaattimurskaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos kattilaan ja lisää vielä 200g tomaattimurskaa, 0,5dl valkoviinietikkaa, 1dl fariinisokeria, 1,5rkl pieniksi silputtuja rusinoita sekä suolaa.

Kuumenna kiehuvaksi ja keittele miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes chutney on paksuhkoa mössöä. Mausta vielä lopuksi cayennepippurilla maun mukaan (+chilihiutaleilla mikäli haluat tulisempaa).

2 kommenttia:

  1. Mä en onnistunut ehkä niin hyvin siinä mangochutneyn käytössä, kun laittelin sitä johonkin kastikkeeseen sen kummemmin miettimättä ja sit siitä kastikkeesta tulikin vähän oudon makuista. Muistaakseni muutkin paikalla olleet syöjät pyörittelivät ruokaa suussaan vähän kummissaan vaikka yritin vakuuttaa, että sen chutneyn pitäisi sopia siihen kastikkeeseen erinomaisesti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllähän sen pitäis maistua ihan eriltä jos kerta vieraille kertoo, että se muuten oikeesti sopii siihen tosi hyvin ;)

      Poista