sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Perinneruokaa prkl: After Eight -mokkapalat

Kirja saatu blogin kautta.



Oletko koskaan miettinyt, millaisen Suomi-menun kokkaisit ulkomaalaiselle illallisvieraalle? Minä olen, vaikkei sellaista tilaisuutta ole vielä vastaan tullutkaan. Tarjoaisin ehdottomasti suomalaisia makuja ja perinteitä, mutta modernilla tai kansainvälisellä toteutuksella. En iskisi mämmiä jälkiruokapöytään, vaan tekisin siitä vaikka kermaisen pehmeää moussea ja jättäisin perinneherkusta jäljelle vain ripauksen. Suomalaiset letut paistaisin juuri sellaisina kuin ne onkin, mutta lisukkeina voisi olla useampaakin eri sorttia ihanista hilloista kermavaahtoon, vaniljajäätelöön ja tuoreisiin marjoihin. 



Todennäköisesti tarttuisin suunnitteluvaiheessa Perinneruokaa prkl -blogin Mika Rampan samannimiseen ruokakirjaan, josta sain arvostelukappaleen blogin kautta. Kirjan kantavana teemana on "raikasta twistiä perinneruokiin" ja se sisältääkin hyvän kattauksen niin suolaisia kuin makeita herkkuja alku- ja pääruuista jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Koko menun saisi hyvin rakennettua tämän kirjan varaan.

Kirja sisältää monia mielenkiintoisia sovelluksia, kuten perunasushin, jonka päälle tulee esimerkiksi kylmäsavuporoa ja karpaloita. Ruokien esteettisyyteen on myös kiinnitetty huomiota ihan eri tavalla kuin varsinaisissa perinneruuissamme. Tällä kertaa kokeiluun meni After Eight -mokkapalat, sillä sain viikonlopuksi makeannälkäisiä vieraita ja halusin leipoa jotain, minkä voi valmistaa jo ennakkoon ja joka säilyy muutenkin hyvänä useamman päivän. Minttusuklaiset mokkapalat keräsivät kehuvia kommentteja myös niiltä, jotka eivät perinteisistä mokkapaloista niin välitä.



After Eight -mokkapalat


200g voita
3,5 dl kahvijuomaa (sekoitin 3 espressoa ja loput maitoa)
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
200 g After Eight -konvehteja

75 g voita
3/4 dl kahvijuomaa (tähän tein myös espressoa ja laimensin vedellä)
6 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta

After Eight -konvehteja
muita koristeita

Mittaa voi ja kahvijuoma kattilaan, kiehauta ja anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineksen kulhossa ja lisää kahvi-rasvaseos. Vatkaa munien rakenne rikki toisessa kulhossa ja lisää taikinan sekaan.

Levitä taikinasta puolet pellille leivinpaperin päälle. Lisää 20 konvehtia taikinan päälle sopivin välein. Levitä loput taikinat päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 min. Jäähdytä.

Kuorrute: kiehauta kattilasssa rasva ja kahvi. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi seos kattilaan. Sekoita hyvin. Levitä kuorrute mokkapalalevyn päälle. Koristele kun kuorrute on hieman jähmettynyt. Leikkaa paloiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti