tiistai 4. heinäkuuta 2017

Kreetalainen moussaka



Alkoipa mieleni tekemään munakoisoruokaa, ja vaikka aikaisemmin olen tehnyt erittäin hyvää, parmesaania sisältävää munakoisovuokaa, sekä superhyvää, Sikke Sumarin reseptillä tehtyä tuhdimpaa munakoisovuokaa, niin jostain syystä päätin tehdä moussakaa. Sitäkin olen tehnyt varsin onnistuneesti aikaisemmin, käyttäen pelkästään munakoisoa.

Tällä kertaa jääkaapissa oli kuitenkin perunoita, jotka piti käyttää pois ja ajattelin, että mikä ettei voisi kokeilla peruna-munakoiso moussakaa. Ja sitten kun löysin Maku-lehden kreetalaisen moussakan ohjeen, oli päätös helppo. Kävin vain ostamassa lisäksi kesäkurpitsaa. 

Ohjetta on kehuttu arvioissa, joten odotukset olivat korkealla. Olin aivan unohtanut, kuinka työlästä moussakan tekeminen on, pitäähän siinä esim. lasagneen verrattuna paistaa vielä munakoisot ja muut pannulla. Tekemiseen meni siis tovi jos toinenkin, mutta toivoin lopputuloksen olevan sen arvoinen. Ja miten kävi? Omasta mielestäni aikaisemmat munakoisovuokani sekä munakoiso-moussaka olivat parempia, joten olin vähän pettynyt. Ehkä tein jotain väärin, vaikka noudatin ohjetta melkein kirjaimellisesti, heh.

Kreetalainen moussaka


400 g munakoisoa
300 g kesäkurpitsaa
400 g keitettyä perunaa
1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä)
2 tomaattia
500 g jauhelihaa
1/4 dl tomaattipyreetä
1/2 tl suolaa (laitoin enemmän)
1/2 tl mustapippuria
3 rkl persiljaa silputtuna (ei ollut)
oliiviöljyä paistamiseen

25 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl muskottipähkinää
50 g vuohenmaitojuustoa murusteltuna
1 muna

Viipaloi munakoiso, kesäkurpitsa ja perunat. Paista munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleita oliiviöljyssä pannulla kunnes niiden pinta on ruskistunut. Kuutioi tomaatti ja sipuli, hienonna valkosipuli. Paista sipuleita ja jauhelihaa pannussa. Lisää tomaatti, tomaattipyree ja mausteet. Anna hautua hetki.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää jauhot. Kuumenna hetki ja lisää sitten maito pienissä erissä ja sekoita välillä hyvin. Anna kiehahtaa ja lisää mausteet. Nosta pois levyltä ja lisää juusto. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten kananmuna ja sekoita hyvin.

Voitele iso uunivuoka ja lado sinne jauheliha, perunat, munakoisot ja kesäkurpitsat kerroksittain. Lisää lopuksi juustokastike koko homman päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. 


1 kommentti:

  1. Ohjeesta puuttuu mausteeksi minttu , jota käytetään paljon kreikalaisessa keittiössä.

    VastaaPoista