sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Mansikka-kinuskikakku


Tänään on äitienpäivän myötä kakkujen kuumin sesonki, joten sain hyvän syyn (jos kakun leipominen yleensäkään sellaista vaatii) toteuttaa haaveeni kinuskikakusta. Ajatus lähti oikeastaan viime viikkoisesta Suomi100-brunssistamme, sillä perinteinen kermakakku olisi sopinut siihen erinomaisesti. Toisaalta, kuten taas tällä kertaa sain todistaa, on kakun tekeminen astetta stressaavampaa puuhaa, joten ehkä oli parempi pelata varman päälle ja tehdä vohveleita.

Kinuskikakku on superhyvää, ja myös mansikkakakku on lempparini, joten parasta on yhdistää ne kaksi. Mukaan vähän sitruunaa, niin ei mene ihan överimakeaksi. Herkuttelimme tämän kakun yhdessä anopin kera kolmestaan, joten pienehkö kolmen munan kakku oli ihan riittävä (ja jokaiselle jäi vielä pala kolmatta kierrosta varten). Kakkuvuoan koosta riippuen kinuskin määrää voi vähän kasvattaakin, mikä myös pidentää keittoaikaa. Tähän kakkuun tuo pieni määrä riitti loistavasti.


Mansikka-kinuskikakku


3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl jauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

300 g mansikoita
puolikas sitruuna
sokeria
(mehua kostuttamiseen)

1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa

4 dl kuohukermaa
sokeria
vaniljasokeria
sitruunamelissan lehtiä

Aloita kakun tekeminen jo edellisenä päivänä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa ja siivilöi taikinan sekaan muutamassa erässä. Vuoraa (max 20 cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla tai voitele voilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin puoli tuntia. Tarkista kypsyys.

Kun kakku on jäähtymässä, valmistele mansikkatäyte. Leikkaa mansikat pieniksi paloiksi. Jätä muutama koristeluja varten. Laita mansikat kulhoon ja purista sitruunan mehu päälle. Ripottele myös hieman sokeria, mikäli mansikat eivät ole kaikista makeimpia. Anna mehustua tunnin ajan jääkaapissa.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin kerros takaisin vuokaan ja lisää puolet mansikkatäytteestä päälle. Mikäli kakku jää kovin kuivaksi, voi sitä kostuttaa lisäksi esim. omenamehulla. Toista toinen kerros ja painele päällimmäinen pala tiiviisti kakun päälle. Nosta jääkaappiin yön yli.

Valmista kinuski seuraavana päivänä. Laita sokeri ja kerma paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä, mutta niin, että kinuski edelleen kiehuu hiljalleen. Keitä niin pitkään, kunnes kinuski hieman paksunee. Minulla tähän meni näin vähäisellä määrällä vain seitsemän minuuttia (keittoaika on isommassa erässä pidempi). Kaada kinuski heti kakun päälle ja levitä. Nosta jääkaappiin vuokineen kaikkineen jäähtymään.

Vatkaa lopuksi kerma ja irroita vuoka. Kuorruta kakku haluamallasi tyylillä ja koristele.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti