sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Vaivaamaton pizza (Glorian Ruoka & Viini)



Meillä tehdään pizzaa vähintään kerran kuussa ja parhaimmillaan kahdestikin. Marraskuu on vasta hieman yli puolivälin ja pizzauuni on kuumentunut jo toistamiseen. Liekö pimeällä ja ankealla vuodenajalla vaikutusta mielitekoihin. Tai no ainakin Glorian Ruoka & Viini -lehden vaivaamattoman pizzapohjan ohjeella on ollut sormensa pelissä.

Olen kokeillut erilaisia pizzapohjia ja mieltynyt lopulta yön yli kylmäkohotukseen jääkaapissa, vaivaten taikinan seuraavana päivänä yleiskoneella. Mutta sitten tuli tämä ohje, jossa ei vaivata ollenkaan, vaan pehmeä taikina levitellään jauhojen avulla littanaksi. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista.

Ensimmäinen kokeilu onnistui ihan hyvin, mutta koska tein taikinasta 2/3 eli kaksi pizzaa, meni mittasuhteet vähän pieleen ja taikinasta tuli liian jäykkää. Ohjeen mukaan taikina jätetään kohoamaan liinan alle, mutta käytännössä se ei mielestäni toimi, sillä taikina kuivuu helposti. Seuraavalla kerralla lisäsin 2/3 annokseeni hieman vettä ja kohotin kelmun alla: täydellistä!



Vaivaamaton pizza margherita


6 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl kylmää vettä

tomaattikastiketta
3 palloa mozzarellaa
100 g parmesania raastettuna
1/2 ruukku basilikaa

vehnjäjauhoja
oliiviöljyä

Sekoita jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi vähitellen, koko ajan sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia. 

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja jätä yksi uunipelti sisään.

Ota jauhotetuin käsin kolmasosa taikinasta leivinpaperin päälle ja muotoile taputellen pizzapohjaksi, jauhoja apuna käyttäen. 

Levitä pohjalle tomaattikastiketta, mozzarellaa ja parmesania. Nosta pizza leivinpaperin kera kuumalle uunipellille ja paista n. 10 minuuttia. 

Pyöräytä basilikat oliiviöljyssä ja lisää kuuman pizzan päälle. Pirskottele lopuksi vielä oliiviöljyä valmiiden pizzojen päälle.

Tomaattikastike


1 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä n. 10 min hiljalleen poreillen. Anna jäähtyä.

2 kommenttia:

  1. Monta pitsaa tästä ohjeesta siis tulee? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolme pyöreää tulee, eli tämä on se alkuperäinen ohje :)

      Poista