torstai 5. toukokuuta 2016

Parhaat hampurilaissämpylät




Vappuna avasimme tuttuun tapaan grillikauden ja tällä(kin) kertaa parilalle päätyivät hampurilaispihvit. Ajatus lähti hampurilaiskastikkeesta, joka on maustettu chipotle sinapilla ja sitten kaupasta tarttui mukaan savujuustoa. Nam.

Lopulta kuitenkin hampurilassämpylät olivat ne, jotka räjäyttivät potin. Ja mikä onni, sillä Suomessa ei saa hyviä hampurilaissämpylöitä kaupasta, joten ne on pakko tehdä itse. Ja vaikka sämpylä voi tuntua hyvin toisarvoiselta, niin kyllä hyvä sämpylä kruunaa kokonaisuuden.

Olen tehnyt sämpylät näillä ohjeilla aikaisemminkin, nyt vaan päätin voidella ne ja koristella mustilla seesaminsiemenillä. Ja jotain muutakin tein eri tavalla: lisäsin jauhoja niin hissukseen, että taikinasta tuli erinomainen. Epätyypillistä minulle, joka ei ole osannut tehdä taikinoita ennen yleiskoneen hankkimista, ja joka vasta nyt alkaa ymmärtää, mikä merkitys hyvällä alustamisella on.



Parhaat hampurilaissämpylät


Lämmitä 2,5dl täysmaitoa kädenlämpöiseksi ja sulata 50g voita. Liota maitoon 25g hiivaa. Lisää 3rkl sokeria, 1tl suolaa ja sulatettu voi. Taikinaan alustetaan yhteensä n. 6,5dl jauhoja. Aloita lisäämällä 1dl kerrallaan ja pienennä määrää loppua kohti. Vaivaa taikinaa niin pitkään, että se on elastista eikä jää käsiin kiinni. Kohota 2 tuntia.

Leivo taikinasta vähintään 6 sämpylää, pienempiä tietenkin enemmän. Nosta pellille kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle (mustia) seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa 15min, hieman keskitason alapuolella. Pienemmät sämpylät kypsyvät nopeammin.



Hampurilaiskastike


Pilko 6 suolakurkkusiivua ja pieni pala sipulia pieneksi piiperrykseksi. Sipulia pitäisi olla n. 2,5rkl. Sekoita 1dl majoneesia, 2rkl chipotle sinappia, 0,5tl suolaa, 1rkl sokeria sekä ripaus cayennepippuria ja mustapippuria. Lisää suolakurkut ja sipulit. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti. Tästä määrästä riittää 4-6 hampurilaiseen.


Hampurilaispihvit


Sekoita 400g naudan jauhelihaa, 1 kananmuna, 1rkl öljyä, 1tl suolaa, 1,5tl sinappijauhetta ja kunnon rouhaisu mustapippuria. Anna tekeytyä jääkaapissa. 

Kuumenna grilli ja muotoile taikinasta 4-6 pihviä. Paista molemmin puolin öljytyllä parilalla ja lisää kääntämisen jälkeen jokaisen pihvin päälle siivu savujuustoa.


4 kommenttia:

  1. Itse tehdyt hampurilaissämpylät ovat voittamattomat! Niistä tulee monin verroin parempia kuin kaupan sämpylöistä, vaikka olisi vähän laiskempi vaivaamaan taikinaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne kyllä hyviä! Ja nyt tein muutamat pakastimeenkin, niin ei tarvitse seuraavalla kerralla tehdä erikseen. Tosin lähikaupassa oli myös Kuivaksen leipomon hampurilaissämpylöitä, nekin haluan testata. Hodarisämpylät oli ainakin ihan jees!

      Poista
  2. Kiitos kivasta blogista, Heidi! Paljon löytyy ohjeita, joita tekee mieli kokeilla. :)
    Tapaksia teen pöytään äitienpäivänä ja tosi monia kivoja ideoita sain siihenkin tarjoiluun täältä.
    Tosi herkullisen näköisiä hampparisämpylöitä! Samaa mieltä olen siitä, että hyvä sämpylä ei ole hampparissa ollenkaan toisarvoinen asia. Mun mielestä sama kuin pizzassa: hyvä, huolella työstetty ja kunnolla kohotettu pohja on elintärkeä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Salla! Olipa kiva palaute :) Ja ihan samoilla linjoilla olen, myös pizzassa hyvä taikina on ehdottomasti tärkeä! Senkin olen muistutellut mieleen ihan vasta, kuin tein mielettömän hyvää pizzaa. Täytteetkin maistuu paljon paremmalta, kun on kunnon pohja!

      Poista