maanantai 14. joulukuuta 2015

Baileys-tryffelit, joulun makein lahja!



Kuten edellisessä postauksessani vihjasin, ei pikkujoulujen ruokatuomiset sujuneet omalla kohdallani ihan ongelmitta. Miksi, oi miksi pitääkin aina kokeilla jotain uutta ja ilman reseptiä, kun olisi suotavaa onnistua edes jota kuinkin tyydyttävästi? No mutta, onpahan jännitystä elämässä.

Olin päättänyt tehdä Baileys-fudgea. Kuten otsikosta voi jo päätellä, niin fudgea ei tullut. Ja minä kun vielä naureskelin työkaverille edellisenä päivänä, että fudgessa pitää vain sekoittaa ainekset, ei voi mennä pieleen. Mutta kun voi! Ja myöhemmin muistin, että olen tehnyt tasan kaksi kertaa fudgea, joista toinen ohjeella (onnistui) ja toinen omasta päästäni (epäonnistui, ja päätyi jäätelöksi). 

Ongelma voi usein olla se, että fudge ei jähmety toivotulla tavalla. Jos kondensoitua maitoa on suhteessa liikaa suklaaseen nähden, käy takuuvarmasti näin. Ja toinen on se, että alkoholi pehmentää massaa entisestään.

Ehdin suunnitella vähän liian pehmeälle fudgelleni jo jatkojalostussuunitelmia, joista ensimmäinen oli tietenkin se jäätelö (hyväksi havaittu) ja sen jälkeen mousse, koska Kitchen Aidin jäätelökulho ei ollutkaan pakastimessa. Sitten huomasin, että fudge ei ollutkaan tarpeeksi pehmeää näiden toteuttamiseen. Onneksi keksin pyöritellä massan palloiksi ja kieritellä ne kaakaojauheessa ja tadaa, herkulliset tryffelit pelastivat iltani! Näitä voisi tehdä myös lahjaksi.


Baileys-tryffelit

1 tölkki kondensoitua maitoa
1-1,5 dl kermalikööriä
200 g valkosuklaata
200 g maito- tai tummaa suklaata
1 dl tummaa kaakaojauhetta

Kaada paksupohjaiseen kattilaan kondensoitu maito, sekä 1-1,5dl (Baileys) kermalikööriä. Itse laitoin tuon 1,5dl, jolloin likööri maistuu melko vahvasti ja massasta tulee pehmeää. 1dl voisi olla näihin sopivampi annos, jolloin tryffelit eivät pehmene huoneenlämmössä ihan hetkessä.

Kuumenna seosta ja rouhi samalla valkosuklaa ja maito- tai tumma suklaa. Itse käytin tällä kertaa maitosuklaata ja lopputulos oli dumlemainen. Lisää suklaarouhe kattilaan ja sekoittele niin pitkään, kunnes suklaa on sulanut (älä keitä). Nosta kattila levyltä ja kaada massa leivinpeperilla vuorattuun pieneen uunivuokaan. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.

Nosta massa leivinpaperin avulla pois uunivuoasta ja leikkaa paksuiksi tangoiksi. Leikkaa tangot sopiviksi paloiksi ja pyörittele yksi pala kerrallaan palloksi. Pyörittele pallot heti sokeroimattomassa kaakaojauheessa ja nosta ilmatiiviiseen rasiaan. Säilytä jääkaapissa.

Tästä määrästä tulee 50-60 tryffeliä koosta riippuen.

2 kommenttia:

  1. Droool... Näitä teen kyllä jouluksi, jos vaan suinkin ehdin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää oli mun mielestä vielä paremman makuisia jääkaappikylminä, hieman jähmeämpinä :)

      Poista