keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Balsamico-ketsuppi ja tuorekurkkusalaatti



Olen haaveillut ketsupin tekemisestä jo pitkään, sillä 1) tomaattihulluuteni kohdistuu myös ketsuppihulluuteen ja 2) omatekoinen ketsuppi on vielä sata kertaa parempi kuin kaupasta hankittu. Luulin prosessin olevan jotenkin työläs ja hidas, joten homma on pysynyt ajatuksen tasolla pitkään. Paitsi että oikeasti se ei ollut hidasta ja suurin homma on tomaattien kuutioiminen. 

Balsamiviinietikan avulla tehty ketsuppi on väriltään ruskeaa ja maultaan täyteläistä. Sopii ketsuppikäytön lisäksi lihalle, kanalle, makkaralle... Säilynee pullotettuna vähintään muutaman viikon, jos ei sitten tule käytettyä kokonaan sitä ennen. Samalla tein myös tuorekurkkusalaattia, se on raikas lisä kesän grilliherkkuihin!

Balsamico-ketsuppi

Halkaise 6 isoa tomaattia (n. 1kg) ja poista sisustat ja kannat. Pilko tomaatit kuutioiksi. Pilko myös 1 punasipuli ja 2 valkosipulinkynttä. Mittaa kattilaan 1dl balsamiviinietikkaa, 0,5dl sokeria ja 0,5dl hillosokeria. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää tomaatit ja sipulit.

Mausta: 2,5tl suolaa, 1tl maustepippureita jauhettuna, 3 mausteneilikkaa jauhettuna, 0,5tl kanelia, 0,5tl jauhettua inkivääriä, 0,5tl mustia sinapinsiemeniä (nämäkin jauhettuna). Lisää seokseen 1-2tl peperonchinotahnaa (tai chiliä maun mukaan). Anna kiehua hiljalleen noin 20min.

Soseuta ketsuppi tasaiseksi ja anna vielä kiehua hiljalleen toiset 20min, että seos sakeutuu. Pullota ketsuppi kuumennettuun pulloon.

Tuorekurkkusalaatti

Kiehauta 4rkl valkoviinietikkaa, 2rkl sokeria ja 1tl suolaa. Anna jäähtyä. Leikkaa kokonainen kurkku halki ja vielä kahteen osaan. Poista keskiosa ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Pilko 1-2 pientä sipulia ja laita kurkut ja sipulit kulhoon. Kaada liemi päälle ja lisää vielä tilliä ja hieman keltaisia sinapinsiemeniä. Purkita.

4 kommenttia:

  1. Minäpä luulen, että kokeilen tuota kurkkusalaattia heti palattuani lomalta kaupunkiin. Onpahan jotain lomankin jälkeen mitä odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Valmiiseen kurkkusalattiin verrattuna tämä on ihanan raikasta :)

      Poista
  2. Taisit saada just minut ylipuhuttua ketsupin tekoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Se on hyvää ja riittoisaa, joten ihan kannattava homma :)

      Poista