sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Cheezborger kotona, juustoöverit!



Eilen kehuin matkivani Billy Goatin kuuluisia juustohampurilaisia cheezborgereita ja lopputulos oli melkoinen överihampurilainen, josta ei ainakaan puuttunut juustoa! Paljon mehukkaampi versio kuin kuivahko esikuvansa, mutta jos aikaisemmin kaipailin kahta pihviä kyseisen tyylisen hampurilaisen väliin, niin kotitekoisissa yksilöissä yksikin olisi riittänyt vallan mainiosti.

Billy Goatin pihvit olivat ohuita ja sellaisia on hankala tehdä kotona. Jos aikaa on, niin pihvitaikinan voi tehdä jo edellisenä päivänä, laittaa kahden kelmunpalan väliin sopivankokoisen möykyn ja litistellä tai jopa kaulimella kaulita lättänäksi. Sitten pihvi laitetaan kelmuineen pakkaseen ja kun pihvi jäätyy, voi kelmun poistaa helposti. Pihvit pitää paistaa jäisinä, jotta ne eivät mene siirtäessä rikki. Olen joskus kokeillut tätä ja on toiminut hyvin!

Hampurilaissämpylät onnistuivat tällä kertaa todella hyvin. Minulla on välillä ollut hankaluuksia sämpylöiden kanssa, sillä erään kerran ne eivät kohonneet ollenkaan ja muistuttivat pitaleipiä, toisen kerran ne eivät paistuneet sisältä ja eräänkin kerran ne olivat täydellisiä kunnes menin voitelemaan ne ja ne lässähtivät. Tällä kertaa jätin voitelut sikseen ja Kitchen Aid mylläsi minulle täydellisen, sitkeän ja hyvin kohoavan taikinan. Kiitos!



Pan de leche

5 isoa hampurilaissämpylää tai kasa pienempiä: Lämmitä 2,5dl täysmaitoa ja sulata 50g voita. Liota maitoon puoli palaa hiivaa ja lisää 3rkl sokeria ja 1tl suolaa. Lisää vielä sulatettu voi. Lisää taikinaan vehnäjauhoja, yhteensä noin 5,5dl, mutta vähitellen ja koko ajan vaivaten (tai yleiskoneella pyörittäen). Vaivaa taikinaa vielä 10-15min. Anna kohota kaksi tuntia.

Leivo taikinasta viisi sämpylää tai useampi pienempi sämpylä. Nosta sämpylät pellin päälle ja kohota. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15min. Sämpylöihin tulee makeahko, ruskea kuori.

Pihvit

Sekoita 500-600g hyvää jauhelihaa, 2 kananmunaa, reippaasti mustapippuria ja noin 1tl suolaa. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä puolisen tuntia, jotta jauheliha ei ole enää kylmää paistamishetkellä.

Lämmitä (valurauta)pannu (ja hieman öljyä tai voita) ja muotoile taikinasta kahdeksan ohutta pihviä. Paista pihvejä nopeasti molemmin puolin ja nosta pellille. Älä paista kypsäksi asti, sillä pihvit menevät vielä uuniin.

Asettele jokaisen pihvin päälle viipale cheddar-juustoa (ei sitä sulatejuustoa vaan oikeaa cheddaria). Paista pihvejä 200-asteisessa uunissa noin 5min, kunnes juusto on alkanut hieman kuplimaan ja pihvit ovat kypsiä (voivat hyvin jäädä keskeltä hieman punertaviksi, niin ovat mehukkaampia).

Tarjoile suolakurkkujen ja isojen sipulirenkaiden sekä sinapin ja ketsupin kera. 

2 kommenttia:

  1. Mmmm mikä määrä juustoa, nami. Hyvä tuo pihvivinkki. Ja hyvin on tosiaan nuo sämpylätkin onnistuneet, näyttävät tosi meheviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähempikin juusto olisi riittänyt, ohuemmat tai pienemmän siivut ;) Sämpylät oli kyllä mainioita ja maistui myös aamupalalla. Niiden kuori on pehmeä mutta maukas :)

      Poista