keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Sämpylät kaurapuurosta



En ole kovin innokas puuroihminen, mutta marras-joulukuussa söimme epätavallisen paljon riisi- ja kaurapuuroa. Muut perheenjäsenemme (mies, koira) tykkäävät puurosta taas siinä määrin, että sitä jää harvoin tähteeksi. Mutta pari kertaa kattilan pohjalla oli muutama desi kaurapuuroa, joten ajattelin kokeilla sämpylöitä. Ja hyviä tuli, erityisesti teen kera!

Tässä "jota kuinkin" ohje, sillä ekalla kerralla tein kaiken ihan summittain ja toisella yritin mittailla. Onneksi sämpylöiden tekeminen ei ole niin justiinsa, ja periaatteessa ihan hyvää syötävää saa myös "sinne päin" -metodilla.

Sämpylät kaurapuurosta


3 dl kaurapuuroa
1/4 palaa hiivaa
1,5 rkl hunajaa
3/4 tl suolaa (jos puuro vähäsuolaista)
2 rkl öljyä
2,5 + 1 dl jauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen kaurapuuroon. Lisää hunaja ja öljy, sekä tarpeen mukaan suolaa. Lisää lopuksi jauhot. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi, joten lisäsin itse aluksi noin 2,5 dl ja sen jälkeen kohotin taikinaa jääkaapissa yön yli. Lisäksin ylimääräisen desin juuri ennen leipomista, jotta taikinaa oli helpompi käsitellä.

Kohota taikinaa muutama tunti tai yön yli jääkaapissa. Nostele taikinasta runsaasti jauhotetuin käsin ja/tai lusikan avulla kasoja leivinpaperin päälle pellille. Tästä määrästä tulee n. 5 isompaa tai 8 pienempää sämpylää. Tai miksei vaikka yksi kokonainen kauraleipä.

Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa niiden koosta riippuen, kunnes pinta alkaa olla ruskistunut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti