torstai 14. syyskuuta 2017

Hollantilainen omenapiirakka



Satuimme haahuilemaan heinäkuisella Amsterdamin-lomallamme Jordaanin alueella, kunnes iski pieni makeanhimo. Menimme melko sattumanvaraisesti erään kahvilan terassille, jossa oli juuri ja juuri tilaa kahdelle. Paikka oli nimeltään Winkel 43 ja onneksemme huomasimme heti naapuripöydässä istuvien kahvittelijoiden muhkeat kakkupalat. Tilasimme "tuota samaa" sekä kahvit. Ja saimme omenapiirakkaa, joka oli ehkä maailman parasta.



Olin tutustunut hollantilaiseen ruokaan kovin kevyesti ennen lähtöämme, joten minulla ei ollut listalla  juuri mitään pakko kokeilla -juttua. Omenapiirakkaa en jostain syystä edes osannut mieltää kovin hollantilaiseksi, mutta pienen googlettelun jälkeen selvisi, että tuollainen kakkumainen, melko paljon rasvaa ja fariinisokeria sisältävä omppupiirakka on vähintäänkin suosittu leivonnainen. Ja Winkelin versio on varmasti kopioiduimmasta päästä. 



Itse toteutin eri ohjeita suuntaa-antavasti, mutta lopputulos oli kyllä ihanan makea ja täyteläinen. Pienensin piirakan kokoa puoleen, sillä en tiedä millaiset jättivuoat muualla on käytössä, mutta omaani ei olisi tuon isompaa mahtunut. 



Hollantilainen omenapiirakka


180 g pehmeää voita kuutioina
1,5 dl fariinisokeria
1 muna
5 dl jauhoja

4-5 omenaa
0,5-1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
0,5-1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1 tl sitruunan mehua
0,5 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinä

1 muna voiteluun
fariinisokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa edelleen. Lisää jauhot kolmessa erässä ja sekoita taikina hyvin jokaisessa välissä. Taikina jää pehmeäksi. 

Vuoraa esim. irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla ja/tai voitele. Taputtele taikinasta 3/4 pohjalle ja reunoille ylös asti (riippuen vuoan koosta).

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita kaikki täytteen aineet ja lisää pohjan päälle. Ripottele loput taikinasta pieninä paloina piirakan päälle sinne tänne. Voitele päällinen munalla ja ripottele vielä hieman fariinisokeria.

Paista kypsäksi 190-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna jäähtyä 2-3 tuntia ennen kuin poistat irtopohjan. Tarjoile kermavaahdon kanssa.

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa/näyttää niin herkulliselta:) Hollannissa asuessa söin minäkin tosi hyvää omppupiirakka,joka on vielä muistissa (resepti tosin ei;D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Winkelin piirakka oli kyllä täydellisen hyvää, ja tämä kopioi sitä melko hyvin :) Ilmeisesti Hollannissa on tietynlainen, korkean mallinen piirakka se tyypillisin? Hieman erilainen kuin meillä perinteisesti :)

      Poista
  2. Eikös hollantilaiseen omenapiirakkaan pitää laittaa 2kg omenaa :).

    VastaaPoista