Risotot ovat olleet tänä vuonna erityisessä suosiossani, sillä niiden tekeminen ei vaadi useinkaan kauppareissua ja toisaalta arki-illat saavat niiden myötä pientä juhlan tuntua. Ainakin, jos annokseen yhdistää lasin viiniä ja kattaa kauniit astiat. Kahden hengen risottoon menee niin vähän riisiä, että samasta paketista ollaan syöty jo monta eri risottoa ja vielä olisi jyviä jäljellä ehkä yhteen. Mitähän tekisi seuraavaksi, mikä on teidän suosikki?
Kanttarellirisotto
5 dl kanttarelleja
1 kevätsipuli
2 valkosipulinkynttä
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
1,5 dl risottoriisiä
muutama oksa timjamia
3/4 dl valkoviiniä
5 dl kiehuvaa kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna
mustapippuria
1 kevätsipuli
2 valkosipulinkynttä
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
1,5 dl risottoriisiä
muutama oksa timjamia
3/4 dl valkoviiniä
5 dl kiehuvaa kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna
mustapippuria
Puhdista ja leikkaa kanttarellit pienempiin osiin. Pilko kevätsipuli ja valkosipulinkynnet. Lämmitä pannulla nokare voita ja tilkka öljyä ja paista sieniä niin pitkään, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Siirrä sienet lautaselle ja ripottele niiden päälle hieman suolaa.
Lisää pannulle 1rkl voita ja 1rkl öljyä. Lisää risottoriisi, kevätsipuli, valkosipuli ja pari pientä oksaa timjamia. Kuullota niin pitkään kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna porista hiljalleen.
Lisää risottoon kasvislientä, noin 0,5 dl kerrallaan. Hämmennä risottoa välillä ja anna nesteen haihtua vähemmäksi ennen uuden liemierän lisäämistä. Lisää valmiiseen risottoon parmesaniraaste sekä rouhaisu mustapippuria ja ripaus suolaa. Lisää kantarellit ja sekoita.
Onpa maukkaan näköinen risotto - vesi herahtaa kielelle, kun tätä kuvaa katselee. :) Risotot on kyllä ihania, itse tykkään oikeastaan ihan kaikenlaisista risotoista, enkä osaa nimetä yhtä suosikkiani. Erilaisista sienirisotoista ainakin tykkään, herkkutatit on musta loistavia risotossa, mutta erikoisemmatkin yhdistelmät toimivat mun mielestä, kuten pesto. ;)
VastaaPoistaOmien suosikkieni joukossa ovat myös punasikuri- ja perunarisotto tai sitten ihan yksinkertainen punaviinillä höyrystetty risotto. Keväällä kokeilin risotossa mansikkaa vuohenjuuston kera ja höyrystin roseeviinillä kun teki mieli kokeilla jotain vähän erikoisempaa ja yhdistelmä oli todella toimiva, muttei ehkä suosikikseni yltänyt. ;) Risotoissa tykkään erityisesti siitä, että vain mielikuvitus on rajana ja melkein mitä vaan voi kokeilla ja yllättävätkin jutut sopivat sekaan todella hyvin. :D
Kiitoksia kommentista ja risottovinkeistä! Mä olen selvästi jumahtanut aina samantyylisiin risottoihin, kun en ole edes osannut kuvitella vaikkapa perunarisottoa tai roseeviinillä maustettua! Ja mansikkaa, vau! Myös tuon punaviinin olin jo unohtanut, vaikka olen saanut saman vinkin sulta ehkä aikaisemminkin? No nyt menee testiin tänä syksynä, iltojen pimetessä :)
PoistaRisotto on mahtava ruoka! Siitä saa niin näppärästi varioitua vaikka minkämoisia versioita. Minun suosikkejani ovat fenkolirisotto ja parsarisotto (jossa parsat on soseutettu). Ja kukkakaalirisotto ja kaikki sienirisotot. Ja... no kaikki risotot :)
VastaaPoistaViikolla söin Hellassa aivan älyttömän hyvää tattaririsottoa. En arvannut, että siitä voi saada niin herkullista.
Niin on, tosi mahtava! Parsaa voisi tosiaan myös soseuttaa, sitä en ole kokeillut. Enkä kyllä kukkakaalia tai fenkolia. Tässähän tulee hyviä ideoita. Ehkä tästä tulee risottosyksy?
PoistaOi kun näyttää hyvältä. Viimeksi meillä taidettiin herkutella sitruunaisella katkarapu-tillirisotolla, mutta kyllä tässä pitää sienirisottoakin taas tehdä!
VastaaPoistaSitruunarisotto olikin viime kevään suosikkini! Mutta katkarapuja ja tilliä siinä ei ollut lähimainkaan, pakko kokeilla!
PoistaKuulostaapa hyvältä! En ole koskaan tehnyt "oikeaoppista" risottoa mutta nyt kyllä päätin että kokeilen ja tällä reseptilläsi, kanttarelleja on kivasti tullut jo ja se perussoosikin tullut jo tehtyä. :)
VastaaPoistaKanttarellit on niin herkullisia, myös se perussoosi :) Mä yllätyin kuinka helppo ja kätevä ns. oikeaoppinen risotto on, vaikka täytyy kyllä myöntää, että joskus se ei ihan täydellisesti onnistukaan. Mutta ne "epäonnistuneetkin" on varsin hyviä :)
PoistaOlen tehnyt elämäni aikana vain kerran risottoa! En ymmärrä miksi? Italiassa ihastuin parsarisottoon ja silti se on jäänyt. Nyt täytyy korjata vahinko ja kokeilla heti oikeaoppisesti :) Risottosi näyttää todella maukkaalta.
VastaaPoistaKiitos Peggy! Mulla risottoinnostus on kausittaista, viime keväänä oli yksi sellainen. Ja ehkä tänä syksynä tulee olemaan myös! Varsinkin, kun täällä tulee vaikka mitä vinkkejä :)
PoistaMeillä risotto on vähän sellainen "hätävararuoka". Tarkoitan sitä, että kaapin pohjalta löytyy melkein aina tarpeelliset ainekset vuoden ajasta riippumatta: risottoriisiä, kuivattuja sieniä ja jääkapissa on yleensä joku sipuli ja avattu ruoanlaittovalkkaripullo. Sienirisotto on oma kestosuosikki. Muistan joskus Nirson tehneen hernerisottoakin. Kroatiassa sai mustaa mustekalarisottoa. Ostin sieltä tuliaisina keittokirjan, josta tämä valloittava resepti löytyy. Pitää tehdä pian!
VastaaPoistaSe on kyllä hyvä hätävararuoka, meilläkin on usein jääkaapissa perusainekset. Ja niitä kuivattuja sieniäkin on monena vuona ollut, nyt ei vielä ole. Hernerisottoa olen aikonut tehdä, mutta nyt en edes muista, että onko se(kin) jäänyt vain haaveilun asteelle :)
PoistaKantarellirisotto on yksi lempparirisotoistani! Siinä on niin ihanat maut. Kiitos reseptistä, kokeiluun menee.
VastaaPoistaSe on kyllä niin maukas! Tekisi mieli heti tehdä uudelleen :)
PoistaRisotto on ehdottomasti yksi lemppariruoistani! Ja kantarelleilla siitä saa ihan juhlaruokaa! Aina välillä teen samantyylista safkaa esim. ohrasta (just tänään tein lounaaksi punajuurella ja fetalla), mutta kyllä aito oikea riisinen risotto on ihan ykkönen!
VastaaPoistaMä en ole kokeillut ohraa koskaan, ehkä olisi jo aika? Nam, punajuuri ja feta, vieläpä tosi kaunis yhdistelmä.
PoistaIhanaa nähdä kuvassa risotto, joka on oikeasti löysää, kuten sen kuuluu!
VastaaPoistaKiitos Mari, aina joskus onnistuu ihan täydellisesti!
PoistaMinä en ole koskaan tehnyt risottoa vaikka olen niin herkullisia reseptejä ja kuvia nähnyt, kuten tämä sinunkin tekemäsi. Tämä vajaus täytyy korjata ja tehdä ruoaksi joku päivä risottoa. :)
VastaaPoistaRisotto on kyllä kätevä ruoka, se kun ei vaadi kovin paljon eri aineksia. Kannattaa kokeilla :)
PoistaIhanan raikkaat kuvat ja epäilemättä herkkurisotto! Ja hyvä muistutus siitä että kantarelleja pitäisi just nyt syödä enemmän kun niitä saa tuoreena. Pitäisköhän lähteäkin tänään sieniretkelle!
VastaaPoistaVoi kiitos! Mä ajattelin mennä sieniretkelle kauppaan, kun en varmaan metsään pääse enää tälle syksylle :)
PoistaUpean näköinen kantarellirisotto!täytyykin tilata äidiltä satsi kantarelleja mökiltä ;)
VastaaPoistaRisottoa tulee tehtyä oikeasti harmillisen harvoin, se on niin helppoa ruokaa ja kaapista löytyy aina ainekset. Itsellä on todo-listalla myös tomaattirisotto :)
Kiitos Anne! Tomaattirisotto, miksi en ole koskaan kokeillut, ja minä olen vieläpä tomaattihullu!
PoistaRisotto on juurikin sitä ruokaa, kun ei ole ehtinyt ajattelamaan mitään etukäteen. Me keitellään liemiä valmiiksi pakkaseen, joten nekin on valmiita sulatukseen hetsillään.
VastaaPoistaMullakin on ollut liemiä pakkasessa, mutta nyt jouduin harmillisesti tekemään tilaa mustikoille ja muille (nykyinen pakastimemme on liian pieni ylipäätään), joten liemet saivat lähteä. Enkä edes ehtinyt käyttämään niitä!
PoistaRisotto on ihanaa! Hassua, että vielä muutama vuosi sitten dissasin koko ruokalajin mennen tullen. Niin se maku vaan muuttuu :) Omia suosikeitani on fenkolilla ja ouzolla rikastettu sahramirisotto kampasimpukoiden kera, punaviinirisotto on myös herkkua! Ja risottoahan kannattaa aina tehdä vähän liikaa niin voi seuraavana päivänä tehdä ylijäämästä arancineja. Njam!
VastaaPoistaVau, sä olet kokeillut vaikka mitä risottoja! Pitääpä itsekin joskus maistaa, jos tulee ouzo-risottoa vastaan :) Arancinit olis kyllä hyviä kans!
PoistaKaikkien aikojen risottosuosikkini taitaa olla Murun tryffelirisotto. Se on juuri sellaista täydellisen valuvaa kuin tuo sinunkin risottosi. Basbasissa olen myös syönyt jumalaisen risoton.
VastaaPoistaKotioloissa meidän hätävara on artisokka-tryffelirisotto. Kuulostaa hienommalta kuin onkaan, se perustuu nimittäin sellaiseen valmiiseen tryffelillämaustettuun artisokkatahnaan. Sen lisäksi vakioita ovat mm. sitruuna-pinaattirisotto ja näin kesäisin myös herne-mintturisotto.
Mmm tryffelillä maustettua artisokkatahnaa pitää hankkia itsellekin, sopisi hyvin nopeasti valmistettavaan risottoon ja kuulostaa ihan luksukselle! Herne-mintturisotto pitää myös laittaa kokeiltavien listalle :)
PoistaEn olekaan koskaan tehnyt kantarelleista risottoa, mutta nyt on ollut kyllä suunnitteilla. Suppilovahverorisottoon lisään vähän tryffeliöljyä, joka antaa sille upean, hienostuneen, maun.
VastaaPoistaTryffeliöljy olisi varmasti monikäyttöistä, saisi hieman luksuksen tuntua :) Kanttarelleista tulee kyllä maukas risotto!
PoistaNiin kaunis risotto!Tänä kesänä on kyllä sienet ja risotot jääneet kaiken muun kiireen jalkoihin - huono homma. Nyt tuli kyllä himo <3
VastaaPoistaKiitos Erja! Kiva jos pystyin inspiroimaan :)
PoistaRisotto <3 sienrisotto <3<3 ehkä maailman parasta syysruokaa. Jotenkin niin lohduttavaa syksyn pimeydessä ja kylmyydessä.
VastaaPoistaNiin on! Ja kyllä syksyllä tarvitaan aina lohturuokaa, vaikka se ihana vuodenaika onkin :)
PoistaOih, kanttikset <3 Jostain syystä risottoa tulee tehtyä aivan liian harvoin, nyt siis riisit tulille.
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi
Meilläkin risotto on hyvin kausittaista. Nyt olisi pussissa vielä pohjat, eli yksi risotto pitäisi tehdä, eikä jättää niitä lojumaan kaappiin :)
Poista