tiistai 22. syyskuuta 2015

Rentoa sormiruokaa Intiasta: kasvis-samosat



Sain ihanan värikkään ja inspiroivan kirjan Intian keittiö: aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa (Sunil Vijayakar) viime jouluna lahjaksi ja siitä lähtien olen aika ajoin selaillut sivuja nälkäisenä. Intialainen ruoka on yleensä poikkeuksetta hyvää ja kaikkein parasta on erilaiset kasvisruuat. Innostuin kirjasta niin paljon, että keväällä päätin valmistaa useamman ruokalajin illallisen ja kutsuin ystäviä kylään. Ikävä kyllä ilta ei koskaan toteutunut, sillä sairastuin edellisenä päivänä, mutta ainakin minulla on nyt mielessäni kokonainen menu, jonka haluan joskus vielä tarjoilla.

Vierailimme viime keväänä Boracayn saarella Filippiineillä ja kuten kirjoitin aikaisemmin, en välttämättä ihastunut kovin tulisesti maan ruokakulttuuriin (ensimmäinen kerta Aasiassa, että näin käy). Paikallisen ruuan sijaan valintamme kohdistuikin loman aikana mm. intialaiseen ruokaan, sillä se jos mikä on aina hyvä idea. Tilasimme alkupaloiksi samosat, joita syötiin tamarindikastikkeen kera, ja jotka osoittautuivat myöhemmin niin täyttäviksi, että eipä olisi juuri muuta jaksanut syödäkään. Saimmepa taas muistuksen siitä, että samosat ovat ateria jo itsessään.

Nämä samosat ovat sen sijaan ohutkuorisia ja rapeita. Niiden täyte ei ole turhan tuhti ja mausteet myötäilevät kirjan ohjetta, joskin otin vapauksia molempien suhteen. Tuli muuten aivan mielettömän hyviä ja maistuivat erityisesti viikonloppuna kylmän aasialaisen oluen ja hyvän tv-sarjan kera. Rentoa sormiruokaa!



Kasvis-samosat


Aloita täytteen valmistaminen pilkkomalla kasviksia pienen pieniksi paloiksi: yksi pieni sipuli, 2 valkosipulinkynttä, 1 peruna, 2 porkkanaa, 4 musta- tai lehtikaalin lehteä (ilman keskiosaa), 1 vihreä chili (ilman siemeniä). Pilko myös 1,5dl kukkakaalin kukintoja pienehköiksi paloiksi.

Sekoita valmiiksi mausteseos: 0,5tl kurkumaa, 0,5tl jeeraa, 0,5tl kanelia, 0,5tl mustia sinapinsiemeniä, 0,5tl korianterijauhetta, ripaus cayennepippuria ja 1tl suolaa

Sulata pannulla 25g voita ja kuullota sipuleita. Lisää perunakuutiot, porkkana ja mustakaali ja kuullota 5 minuuttia. Lisää sen jälkeen vihreä chili ja mausteseos ja sekoita. Lisää pannulle 2,5dl vettä ja anna kiehua 5 minuuttia. Lisää sitten kukkakaali ja anna kiehua edelleen 10 minuuttia. Lisää lopuksi 1,5dl pakasteherneitä ja anna muhia pannulla 5 minuuttia. Jäähdytä täyte.

Käytä samosan taikinana valmiita kevätrulla-arkkeja. Arkkien koosta riippuen leikkaa ne n.7-8 cm levyisiksi paloiksi (itselläni oli pienehköjä arkkeja, joten liitin kaksi peräkkäin) ja katso samosan käärimisohje esimerkiksi täältä ja liimaa saumat kiinni veden kera. Tästä määrästä täytettä tulee noin 30 pientä samosaa.

Kuumenna paksupohjaisessa pannussa (tai kattilassa) 1l öljyä ja paista samosat 175-asteisessa öljyssä hieman ruskistuneiksi. Tarjoile esimerkiksi tamarindikastikkeen tai vaikkapa sweet and sour -kastikkeen kera.

4 kommenttia:

  1. Olipa taas hauska sattuma. Olin tänään intialaisen kasvisruoan kurssilla, ja mitäpäs muitakaan teimme kuin aika monta samosaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, niinpä tietenkin! Ja tosiaan, sähän olit menossa sinne kurssille :) Ehkä mä alitajuisesti muistin nää samosat just nyt just sen takia? Näitä on pitänyt tehdä jo pitkään, mutta vasta nyt sain aikaiseksi, kun minulla oli ylijäämää kevätrulla-arkeissa.

      Poista
  2. Mulla on kyllä usein käynyt niin, että joku blogiteksti(si) on jäänyt jonnekin alitajuntaan ja sitten olen huomannut tekeväni samoja ruokia ihan huomaamatta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hauskaa kyllä, mutta niinhän siinä yleensä käy. Minäkin tein tänään paistettuja nuudeleita herkkusienillä ja muistelen, että jokin aika sitten näin tyyliin Instagramissa kuvan saman tyylisestä annoksesta :) Niin ne vaan jää pyörimään alitajuntaan!

      Poista