perjantai 18. syyskuuta 2015

Helpot aamupalasämpylät



Meillä syödään leipää pääasiassa viikonloppuisin ja silloin tekee mieli jotain tuoretta. Edellisenä päivänä paistopisteestä ostetut sämpylät ovat usein varsin hyviä seuraavanakin päivänä, mutta jos haluaa uunilämpimät sämpylät, pitää ne leipoa itse. Yllättävää kyllä tämä taisi olla ensimmäinen varsinainen kokeilu sämpylöistä, joiden taikina tehdään illalla jääkaappiin ja paistetaan sämpylöiksi seuraavana aamuna. Mutta hyvää tuli, ja saipa samalla tuhottua purkillisen päiväyksen ohittanutta jugurttia!


Helpot aamupalasämpylät

200g maustamatonta jugurttia
1/4 palaa hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 rkl hunajaa
2,5 dl jauhoja
+ jauhoja leivontaan


Sekoita jugurtti ja hiiva. Lisää suola, hunajaa ja jauhot (minulla oli sekä hiivaleipäjauhoja että vehnäjauhoja). Peittele kulho kelmulla ja laita jääkaappiin yön yli.

Ripottele seuraavana päivänä taikinamöykyn pintaan jauhoja ja irrottele siitä neljä palaa. Nosta palat leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle ja muotoile halutessasi hieman käsin.

Anna kohota noin tunnin ajan ja paista sitten 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on rapea ja saanut ruskeaa väriä. Voit ennen paistamista leikata veitsellä sämpylän pintaan koristeviillon. Älä peitä uunista tulleita sämpylöitä liinalla, jotta rapeus säilyy.

4 kommenttia:

  1. Ihana resepti! <3 Näitä voisikin tehdä viikonloppuna, kun kelikin hieman ajaa viettämään enemmän aikaa sisätiloihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Tää olis tosiaan aika hyvää myrskyviikonlopun ruokaa, kun tuoreet sämpylät on niin ihanan lämpimiä :)

      Poista
  2. Ihana ajatus mut riittäiskö lyhyempi kohotus...En millään jaksa tuntia odottaa kun on saatava jo kahvi ja leipä :) Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, hyvä kysymys! Varmaan riittäisi, sillä suurimmaksi osaksi nämä kohosivat uunissa. Itse olen kuitenkin sitä ihmistyyppiä, jonka pitää olla yleensä tunti-pari hereillä, ennen kuin aamupala alkaa maistua :)

      Poista