keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Maailman parhaat hampurilaiset?

Amerikassa osataan tehdä ainakin jotain oikein, nimittäin hampurilaiset. En muista vielä koskaan syöneeni kyseisessä maassa huonoa hampurilaista, sillä ilmeisesti burgerinpaistaminen on perustaito, joka on kaikilla. Niin tai näin, niin tähän mennessä maailman parhaimmat hampurilaiset olen syönyt Amerikassa. Tosin ykkössijaa jakaa kaksi aivan loistavaa ketjua: pääasiassa itärannikolla majaileva Shake Shack, jo muutaman vuoden ajan ollut ehdoton suosikkimme sekä kalifornialainen In-n-Out, joka tuli meillä mukaan uutena haastajana.

Shake Shack on täälläkin blogissa mainittu ainakin muutamaan otteeseen, sillä olemme syöneet hampurilaisia sekä alkuperäisessä ulkoilmaravintolassa New Yorkin Madison Square Parkissa, että Miamissa että Dubaissa, jossa siihen aikaan oli ainoita Jenkkilän ulkopuolisia Shake Shackeja. Ilmeisesti uusimman avaukset ovat Lontoo ja Istanbul, joten jos siellä päin liikutte ja hampurilaishammasta kolottaa, niin suosittelen kokeilemaan.

Oma suosikkini on paikan perushampurilainen, shack burger. Se todellakin on perushampurilainen eikä siinä ole mitään ylimääräistä tai ylipäätään kikkailua. Raaka-aineet ovat hyvät ja valmistus kaukana teollisesta (kuten ulkonäkökin on hauskan rosoinen). Sämpylä on ihanan tahmea, sellaista en ole syönyt missään muualla. Enkä osaa tehdä itse! Hampurilaisella on hintaa alle 5 dollaria eli alle 4e, joten mistään kalliista luksusherkusta ei ole kyse. Luksusherkkua tämä kyllä on, ainakin kun vertaa kotimaan pikaruokapaikkoihin. Tilaamme myös aina juustoranskalaisia ja nämä ovat myös siinä lajissa olleet parhaimmat.Madison Square Parkissa asiaan kuuluu jonottaminen, sillä emme ole ainoat, jotka pitävät hampurilaisia ehkä maailman parhaina. Jonottaessa voi hakea odotusjuomaa grillin toisesta "juomaluukusta", missä myydään virvokkeiden lisäksi kaljaa ja viiniä. Mikäli haluaa jäädä syömään paikan päälle, joutuu ainakin kesällä hieman taktikoimaan vapaan pöydän saamiseksi. Mutta tunnelma on ihanan rento ja ajoittaisesta ihmispaljoudesta huolimatta viihtyisä. Illalla kaiken kruunaa pienet valot!Näillä eväillä lähdimme valloittamaan länsirannikkoa, missä oli tarkoitus testata useampikin hampurilainen. Tässä esitellään vain todellinen haastaja, In-n-Outin double double. Olimme kuulleet luotettavista lähteistä, että In-n-Outin double double animal style on maailman paras. Vaikka oma kokeilumme meni hieman pieleen tämän animal stylen osalta, voimme olla ainakin siitä samaa mieltä, että hampurilainen nousi kirkkaasti suoraan jaetulle ykkössijalle. 

In-n-Outeja tavataan ilmeisesti lähinnä vain Kaliforniassa (Las Vegasista löytyi kyllä myös). Lounas- ja ilta-aikaan paikka pursuilee ruokailijoita, joten kannattaa varata hieman aikaa jonottamiseen (oikeastaan ihmettelen, miksi kukaan söisi Kaliforniassa muita hampurilaisia kuin In-n-Outin alle 3e maksavia luksusburgereita?). Menu on ihanan lyhyt: tarjolla on kolme hampurilaista (double double, juustohampurilainen ja tavallinen hampurilainen) ja ranskalaiset. Hieman jännitystä tilaamiseen tuo menun lisäksi not-so-secret menu, josta voit saada pieniä muunnelmia valitsemaasi perushampurilaiseen. Koska tämä ilmeisestikin jossain vaiheessa ollut salainen menu on nykyään myös netissä, kävin katsomassa mitä tämä mystinen animal style tarkoittaa. Reissun päällä olin jo unohtanut asian ja kun tilasimme double doublet ja myyjä kysyi otammeko ne sipulilla (otimme tietenkin), muistelin sen olleen se animal style -lisä enkä pyytänyt sitä erikseen. No sipulista animal stylessä olikin kyse, mutta grillatusta sellaisesta ja lisäksi pihvi on sinappigrillattu ja välissä on myös suolakurkkua.

Meillä jäi siis epähuomiossa kokeilematta kuuluisa animal style, mutta ilman sitäkin double double (kaksi pihviä ja kaksi siivua juustoa) oli loistava hampurilainen. Yksinkertainen, mutta hyvä. Ja välissä oli kiitettävästi salaattia, mistä tykkäsin erityisesti. Ranskalaiset eivät olleet mitenkään erikoiset, mutta paremmat kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.


Lopuksi todettakoon vielä, että miehen mielestä shack burger on edelleen parempi kuin double double, tosin vain hieman. Minä en osaa päättää. Yhdestä asiasta olemme varmoja (ja samaa mieltä): Shake Shack tekee itärannikon parhaat burgerit, In-n-Out lännen. Ja koska Amerikassa on empiirisen tutkimuksemme mukaan maailman parhaat hampurilaiset, ovat nämä kaksi hampurilaista ne maailman parhaimmat :)

8 kommenttia:

 1. Heh, taisin juurikin tuota jonoa Nykissä ollessani ihmetellä...oisinpa mennyt jonon jatkoksi siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jono saa kyllä monet ihmettelemään mitä siellä myydään. Mekin melkein käännyimme ensimmäisellä kerralla takaisin, sillä mietimme ettei ne nyt niin hyviä voi olla :) Onneksi takanamme jonotti ystävällinen newyorkeri, joka kertoi hampurilaisten olevan jonottamisen arvoisia. Edessämme olevat keski-ikäiset turistit luovuttivat sen sijaan 10min jonottamisen jälkeen. En kyllä muista, kauanko jonotimme yhteensä :) Toisella kerralla se ei ainakaan tuntunut pitkältä ajalta!

   Poista
 2. Aivan törkeän hyvännäköisiä hamppareita! Itsekin grillattiin kaveriporukalla ensimmäistä (!) kertaa hamppareita viime lauantaina ja tulihan niistäkin kunnon grillillä koko hoito pekoneita myöden grillattuna niin paljon parempia kuin perus paistinpannulla valmistettuna. Niin ja väliin laitettiin mm. SINUN reseptilläsi (kiitos siitä) valmistettua salsaa ja oli ihan huippuhyvää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, erilaiset salsat on ihan huippuja! Ja tietty hampurilaiset grillissä, ah! Mekin grillailtiin viime viikonloppuna hampurilaisia (matkittiin näitä double doubleja, postaus tulee lähipäivinä, olivat nekin huippuhyviä!) ja syötiin ulkona, kun kerrankin oli lämmintä. Mikä siinä onkaan, että kaikki maistuu grillattuna aivan erityisen hyvälle? Ja ulkona :)

   Poista
  2. No niimpä! Meiltä löytyy sekä kaasu- että hiiligrilli ja molempia käytetään ahkerasti, mutta kyllä se hiiligrilli vie voiton mennen tullen. Tokikin kokeiltiin grillata kesäloman aikana kokonainen karitsan paisti kaasugrillillä ja se onnistui myös erinomaisesti. Double double postausta odotellessa! :)

   Poista
  3. Voih, meillä on vain kaasugrilli. Hiiligrilli ois kyllä maun kannalta ehdoton, mutta näillä mennään :) Ah, karitsan paisti on ollut varmasti tosi hyvää!

   Poista
 3. Erikoisia noista In'n'outin ranskalaisista tekee muuten se, että ne leikataan itse paikan päällä eikä ne ikinä tule pakasteesta vaan tuoreesta perunasta. Mun pitää ehdottomasti päästä Shake Shackiin joku päivä... se on jääny kokematta kun tulee harvemmin itärannikolla pyörittyä. :) Ehkä mä lähden viikonlopuks Lontooseen ja käyn samalla Victoria's Secretillä täyttämässä alusvaatevarainnot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Ranskalaiset tosiaan olivat ihan hyvän makuisia, mutta harmi etteivät ne ole vähän isompia! Mutta ymmärtäähän sen, jos ne leikataan itse, niin sittenhän ne on juuri sen kokoisia, kun mitä perunat sillä hetkellä ovat :)

   Suosittelen kyllä kokeilemaan myös Shake Shackia jos sattuu tulemaan vastaan, monet on ainakin tykänneet. Ja tosiaan, vielä kun samaan yhteyteen lisää VS alusvaatteet, niin sehän on jo ihan riittävä syy lähteä reissuun (vaikka sitten lähemmäksi Lontooseen). Niitä pitää aina hamstrata!

   Poista