lauantai 28. joulukuuta 2013

Nachos Supreme



Uusi vuosi tuntuu olevan nykyään tex mexin kulta-aikaa (liekö ollut "aina"?), vaikka toisaalta esimerkiksi pizza sopii kaikkiin rentohenkisiin juhliin ja itse ajattelin tänä vuonna juhlistaa vuoden vaihdetta suuren sushi-tarjottimen merkeissä. Nachot valmistuu helposti ja sopii moneen makuun. Avokadokastike ja tomaattisalsa kannattaa valmistaa jo ennakkoon.

Avokadokastike: Soseuta sauvasekoittimella 1 avokado, 2-3rkl ranskankermaa, 1 limetin mehu, ripaus suolaa ja sokeria, mustapippuria ja maun mukaan chilihiutaleita. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Nopea tomaattisalsa: Leikkaa 1 pihvitomaatti (tai pari tavallista) halki ja poista siemenet. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Mausta tomaattikuutiot puolikkaan limetin mehulla ja ripauksella suolaa ja sokeria. Silppua kourallinen tuoretta korianteria ja sekoita mukaan. Anna tekeytyä jääkaapissa. 

Jauheliha: Silppua puolikas sipuli ja raasta 2 valkosipulinkynttä. Lämmitä pannulla tilkka (maapähkinä)öljyä ja kuullota sipulit. Lisää 250g jauhelihaa ja ruskista. Lisää pannulle 1rkl worchesterkastiketta ja mausta suolalla, mustapippurilla ja chilihiutaleilla. Lisää vielä 3rkl valmissalsaa ja anna muhia muutaman minuutin.

Nachot: Levitä uunin kestävälle tarjoilulautaselle nachoja hieman limittäin. Ripottele päälle jauhelihatäyte ja raasta cheddar-juustoa pieni kerros. Paista 225-asteisessa uunissa noin 5min tai kunnes juusto on saanut hieman väriä.

Anna nachojen jäähtyä hieman. Tiputtele päälle avokadokastiketta ja tomaattisalsaa (ilman lientä, ettei nachot pehmene).

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Perulainen sandwich



Kerroin aikaisemmin perulaisesta food truckista, jonka kyydistä ostimme herkulliset sandwichit San Franciscossa. Lihalla täytettyjen sämpylöiden juju oli Inca-kolasta tehty kastike ja lihan kypsentäminen kolajuoman kyljessä. Inca-kola maistui banaanimaiselle ja se oli keltaista. Siksipä yritimme etsiä kotiversiota varten banaanilimpparia, mutta emme löytäneet. Käytimme siis normaalia kolaa, makeuttahan sekin tuo samalla tavalla.

Liha: Kaada uunipadan pohjalle tölkillinen kokista, 0,5dl soijakastiketta ja 2rkl hickory bbq-kastiketta ja sekoita. Lisää pataan noin 600g porsaan kassleria (kokonaisena palana tai muutamaan palaan paloiteltuna, itsellä oli neljässä osassa).

Paista lihaa 180-asteisessa uunissa muutaman tunnin ajan (reilu kaksi tuntia on minimi, mutta sitä parempaa tulee, mitä pidempään liha on uunissa). Paista aluksi ilman kantta ja lisää kansi kun lihan pinta on hieman ruskistunut. 

Kun liha on tarpeeksi kypsää, revi se suikaleiksi (pulled porkin tyyliin, mutta lihan ei tarvitse olla ihan pientä silppua). Mitä kypsempää lihaa, sitä helpommin/pienemmäksi liha hajoaa. Ota lientä talteen 2dl ja jätä loput lihan sekaan.

Kolakastike: Pieni yksi banaanisalottisipuli ja raasta kaksi valkosipulinkynttä. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja kuullota sipulit nopeasti. Kaada kattilaan 2dl lihan lientä, 2dl kokista, 1rkl worchesterkastiketta ja muutama ruokalusikallinen tomaattipyrettä. Mausta suolalla ja cayennepippurilla maun mukaan.

Keitä kastiketta kasaan noin 20min ja jäähdytä hetki.

Sandwichien muihin täytteisiin kuuluu olennaisesti punakaalista tehty kirkaskastikkeinen coleslaw ja sipsit. Meidän versioissa oli lisäksi korianteria ja majoneesia.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Granaattiomenasalaatti


Juhlistimme itsenäisyyspäivää luonnollisestikin syömällä hyvin. Tämän salaatin lisäksi tarjolla oli juhlaruokien aatelista eli lohihyytelöä (joka on minulle erityisesti jouluruoka, mutta joka on ihan liian hyvää syötäväksi vain jouluisin), provencen yrteillä ja kokojyväsinapilla ryyditettyjä possurullia ja duchesseperunoita sekä jälkiruuaksi sacherkakkua. 

Granaattiomenasalaatti

Pilko lautaselle salaattia ja/tai babypinaatinlehtiä. Itse käytin makeaa friseesalaattia. Halkaise viinirypäleitä ja leikkaa muotilla leipäjuustosta paloja. Halkaise granaattiomena ja kumauta sitä esim. isolla puulusikalla kuoripuolelle, niin siemeniä alkaa tippumaan.

Kastike: Sekoita hyvin 1rkl saksanpähkinäöljyä, 1tl viinietikkaa, 0,5tl hunajaa, ripaus suolaa ja mustapippuria. Valuta kastike salaatin päälle ja rouhi vielä hieman mustapippuria. 

perjantai 22. marraskuuta 2013

Mieletön Bourbon Bacon Burger



Tästä ei juuri hampurilainen parane: pekonia, herkkusieniä ja viskikastiketta, josta tuli helposti niin hyvää, että teen tätä jatkossa muutoinkin. Mies söi viime kesänä road tripillä Denny´sissä bourbon bacon burgerin, jolloin oma valintani (avokadoburgeri, joka oli kyllä sinällään hyvä sekin) alkoi aiheuttaa annoskateutta omalta suunnaltani. Maistoin tietenkin hampurilaista ja kateus sen kuin lisääntyi.

Mutta pääsinpäs minäkin pekoniburgerin makuun, kun itse sellaisen tein. Pihvin, pekonin ja viskillä ryyditetyn sienipaistoksen lisäksi hampurilaisissa oli valkosipulimajoneesia, salaattia ja tomaattia. Sämpylät leivoin myös itse, mutta epähuomiossa ne jäivät hieman raaoiksi ja vain kaksi yksilöä kelpasi syötäväksi asti. Onneksi se oli ihan riittävästi.

Viskikastike

Raasta kaksi valkosipulinkynttä ja purista yhden appelsiinin mehu. Lämmitä kattilassa hieman öljyä ja kuullota valkosipuliraastetta. Lisää appelsiinimehu sekä 3rkl bbq-kastiketta, 2rkl ketsuppia, 2rkl muskavadosokeria, 2rkl viskiä sekä ripaus suolaa. Keittele kasaan 10-15min.

Pihvit

Ota jauheliha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen pihvien paistamista. Sekoita jauhelihan (300-400g) 1 kananmuna, 1tl pimentonia, mustapippuria ja suolaa. Paista pihvit pannulla pekoneista jääneessä rasvassa.

Pekonit

Laita kylmälle pannulle pekonisiivuja (2kpl per hampurilainen) ja kuumenna pannu. Paista molemmin puolin rapeiksi ja valuta rasvat pannulle. Nosta pekonit talouspaperin päälle jäähtymään. Paista pihvit pekoneista jääneessä rasvassa.

Sienet

Leikkaa (ruskeita) herkkusieniä siivuiksi. Siivuta myös kasa makeaa sipulia. Paista sienet ja sipulit pannulla pihvien jälkeen. Lisää pannulle rasvaa tarpeen mukaan. Mausta hieman suolalla. Kun sienet ja sipulit ovat paistuneet, lisää viskikastike ja anna muhia muutama minuutti.


lauantai 16. marraskuuta 2013

Kasvisgratiini


Kasvisgratiini on helppo, värikäs, maukas, tuhti ja sopii monenlaiseksi lisukkeeksi tai syötäväksi sellaisenaan. Varsin monipuolinen hävikkiruoka siis. Käytä kaikki jääkaapin pohjalla olevat kasvikset sekä kerman ja juustojen jämät. 

Kasvisgratiini

1/2 pieni kukkakaali
1/2 pieni parsakaali
2 tomaattia
1/2 kesäkurpitsa
suolaa
mustapippuria
2 dl maitoa
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 rasia raejuustoa
100 g mozzarella-juustoraastetta


Pilko kukkakaali ja parsakaali. Poista tomaateista sisukset ja lohko paloiksi. Pilko myös  kesäkurpitsa. Lado kasvikset pieneen uunivuokaan ja rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Sekoita.

Sekoita maito, kerma, kananmuna ja raejuustoa. Kaada seos kasvisten päälle ja sekoita hieman, jotta raejuusto ei jää pelkästään pinnalle. Ripottele päälle mozzarella-juustoraastetta. Paista 180-asteisessa uunissa noin tunnin verran.

torstai 7. marraskuuta 2013

Lammas-kaalikeitto



Ihana, syksyinen lammas-kaalikeitto on jäänyt roikkumaan postauksissa luvattoman pitkäksi aikaa. Kaalikeitto on ehkä maailman rumimpien ruokien joukossa, kuten kaikki pitkään haudutettavat kaaliruoat, mutta mielettömän hyvää se ainakin on. Käytin keittoon varhaiskaalta ja savojinkaalta, mutta muutkin kaalit sopii varmasti hyvin.
 
Lammas-kaalikeitto: Kuumenna kattilassa 1l vettä ja mausta se 1,5tl suolalla, kolmella laakerinlehdellä ja 15 maustepippurilla. Lisää kiehuvaan liemeen lampaanlihat. Itselläni oli noin 500g luullista lampaan keittolihaa. Keitä hiljalleen 2,5h. Ja nosta sivuun.
 
Pilko yksi makea sipuli ja10cm pätkä purjoa sekä suikaloi noin 500g kaalta (itse käytin varhaiskaalta ja savojinkaalta). Lämmitä kattilassa 2rkl voita ja kuullota sipuli ja purjo. Lisää kaalit ja kuullota nekin. Lisää kattilaan 5dl vettä ja muutama ripaus kuivattua timjamia. Keitä kunnes kaalit ovat kypsyneet.
 
Yhdistä liha- ja kaalikeitto (voit siivilöidä lihakeiton liemen) ja anna tekeytyä vielä hetki yhdessä. Silppua keiton päälle tuoretta persiljaa.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Feta-oliivipiirakka


Olen leiponut tätä samaa tomaattista feta-oliivipiirakkaa jo vuosia, joten kun minun piti keksiä helppoa ja nopeaa leivottavaa isommalle porukalle niin, että leipomukset olisi myös helppo kuljettaa muutaman tunnin matka autolla, päädyin taas tähän samaan. Lisäksi tein mustikkapiirakkaa. Kaupaksi meni kaikki neljä.


Feta-oliivipiirakka


Pohja: Pehmennä vatkaimella 75g huoneenlämpöistä voita. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa hieman. Lisää 0,5tl suolaa ja 0,5tl leivinjauhetta. Sekoita joukkoon vielä 0,5dl ruisjauhoja ja 1,5-2dl vehnäjauhoja ja muotoile taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tee täyte.

Valuta purkillinen tomaattimurskaa ja mausta suolalla, ripauksella sokeria, mustapippurilla, valkosipulijauheella, oreganolla ja ripauksella chiliä tai muutamalla tipalla tabascoa. Pilko kourallinen mustia oliiveja renkaiksi ja murustele 100g fetajuustoa.

Levitä tomaattitäyte piirakkapohjan päälle. Lisää oliivit ja fetajuusto. Sekoita 1dl kermaa ja 1 kanamuna ja kaada piirakan päälle. Rouhaise päälle mustapippuria ja ripottele kourallinen emmental-juustoraastetta.

Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa 20-25min, kunnes pinta on hieman ruskistunut.

torstai 31. lokakuuta 2013

Lihattoman lokakuun huipennus: Halloumi-pita



Lihattoman lokakuun paras kasvisruoka oli melko pikaisesti kyhätty halloumi-pita. Idea tuli siitä, kun vierailin vasta Berliinissä, mistä saa huhujen mukaan erinomaista kasviskebabia. Emme valitettavasti liikkuneet sen kuuluisimman snagarin liepeillä, joten kebab tuli nautittua perinteisenä lihaversiona.

Kotona toteutettu kasviskebab oli kyllä kertakaikkisen kielenvievä ja tulee jäämään pysyvästi ruokalistalle! Ohje on epämääräinen, mutta ei arjen tohinassa ehdi mitään mittailemaan. Pitaleipien täytteenä oli muiden juttujen ohella raakaa sipulia.

Tsatsiki: Raasta pätkä kurkkua ja valkosipulinkynsi. Sekoita ne turkkilaisen jugurtin kanssa ja mausta suolalla ja hunajalla. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Kasvikset: Leikkaa munakoisosta kapeita siivuja, ripottele niiden päälle hieman suolaa ja odota, että neste nousee pintaan. Pyyhi taloustaperilla. Leikkaa punaisesta paprikasta leveitä siivuja ja kesäkurpitsasta kapeita.

Lämmitä pannulla hieman maapähkinäöljyä ja paista munakoisot molemmin puolin ja nosta kulhoon. Toista kesäkurpitsojen ja paprikan kohdalla. Paprika kannattaa laittaa pannulle kuoripuoli alaspäin ja paahtaa hieman tummaa pintaa (toiselta puolelta ei tarvitse välttämättä paistaa).

Kaada kasvisten sekaan hieman maapähkinäöljyä ja valuta hieman hunajaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Silppua sekaan vielä persiljaa ja tuoretta minuttua.

Halloumit: Siivuta halloumista paksuja siivuja. Sivele siivun toiselle puolelle bbq-kastiketta ja nosta keskilämpöiselle pannulle kastikepuoli alaspäin. Sivele myös toinen puoli ja käännä. 

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Paahdettu bataatti-tomaattikeitto



Kasvisten paahtamisesta tulee ihanan täyteläisen maun lisäksi huumaava tuoksu koko asuntoon. Paahdettu valkosipuli on hauskan tahnamaista ja tomaateista irtoaa kuori ihan itsekseen. Siksi kasvisten paahtaminen ennen keitoksi tekemistä kannattaa, jos aikaa on.

Paahdetut kasvikset: Kuori ja pilko puolikas bataatti pienehköiksi kuutioiksi ja siirrä uunivuokaan. Leikkaa kokonainen valkosipuli halki hieman yli puolen välin ja laita leikkuupinta ylöspäin uunivuokaan. Halkaise mieto punainen chili, poista siemenet ja lisää vuokaan. Lisää vielä 6-8 pienehköä tomaattia ja pirskottele kasvisten päälle oliiviöljyä ja rouhaise himalajansuolaa. Paaha kasviksia uunissa 200-asteessa noin 45min.

Anna paahtuneiden vihannesten jäähtyä hetki ja siirrä bataatit ja chili kattilaan. Kuori tomaatit varovasti ja purista valkosipulia niin, että tahnamainen sisus tulee kaikista kynsistä ulos. Lisää tahna ja kuoritut tomaatit kattilaan. Lisää joukkoon vielä 2-3dl vettä, 1tl luomu kasvisliemijauhetta ja 4rkl tomaattipyrettä. Mausta mustapippurilla.

Keitto: Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 5min. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää haluamasi verran vettä (itse laitoin muutaman desin). Lisää lopuksi vielä pieni luraus kermaa ja mausta himalajansuolalla.

perjantai 25. lokakuuta 2013

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka


Ostin eräällä kauppareissulla yhtä lempiraaka-ainettani eli tomaatteja lähes kaikissa muodoissa mitä niitä saa. Osan ostin siksi, että tarvitsin niitä ja osan siksi, että ne oli pakattu niin nätisti ja houkuttelevasti. Sinällään heräteostokset eivät haitanneet mitään, kun tomaattiruokia tulee kuitenkin laitettua suhteellisen usein. Siltikin, etteivät tomaatit Suomessa maistu kovin millekään ilman kunnon maustamista.

Tämä piirakka sopii mainiosti illanistujaisiin ja raikkaan viinin kera nautittavaksi!

Pohja: Sekoita 2dl lämmintä maitoa ja puoli palaa hiivaa. Lisää 1/2tl suolaa ja 1,5rkl hunajaa sekä 2dl durumjauhoja. Anna taikinan levätä puolisen tuntia ja lisää siihen 50g sulatettua voita sekä noin 2,5dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaksi.

Täyte: Valuta siivilässä kaksi tölkillistä tomaattimurskaa (noin 800g). Mausta tomaattimurska 1tl suolalla, 1rkl sokerilla, 1tl pimentonilla (savupaprikajauhe), mustapippurilla sekä 0,5-1tl chilihiutaleilla.

Levitä pohja ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lisää päälle tomaattitäyte. Leikkaa 200g vuohenjuustoa siivuiksi ja asettele tomaattitäytteen päälle. Halkaise 250g pisaratomaatteja ja lisää. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15min.

Valuta paistetun piirakan päälle hieman oliiviöljyä (erityisesti juustokohtien päälle) ja rouhaise himalajansuolaa ja mustapippuria

torstai 17. lokakuuta 2013

Täyteläinen Apple Pie


Muhkea keskeltä kohollaan oleva omenapiirakka on ehkä amerikkalaisin jälkiruoka minkä tiedän. Omasta piirakastani ei tullut ihan niin muhku, sillä omenatäytettä olisi pitänyt olla varmasti kaksin verroin. Mutta ei anneta pienten ulkonäköseikkojen häiritä, sillä kuori oli ihanan mureneva ja omenatäyte suussasulavaa. 

Omenatäyte: Kuori ja lohko ohuiksi siivuiksi noin puoli kiloa (kotimaisia) omenoita. Siirrä lohkot kulhoon ja purista niiden päälle noin 1rkl sitruunamehua. Mausta omenat 3rkl muscavadosokerilla, 1tl luomuvaniljatahnalla, 1tl kanelilla (ja 1rkl viskillä). Sekoita joukkoon vielä 2-3rkl vehnäjauhoja.

Pohja: Vatkaa 150g huoneenlämpöistä voita ja 1/2dl sokeria vaahdoksi. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa vielä hetki. Sekoita joukkoon 1/2tl suolaa ja noin 4,5dl vehnäjauhoja.



Leipominen: Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikina ympyräksi, joka on hieman isompi kuin vuoka. Nosta taikina varovaisesti kaulimen avulla vuokaan ja painele kiinni reunoihin. Leikkaa yli menevä osa pois.

Kaada omenatäyte pohjan päälle ja lisää vielä pieniä voinokareita sinne tänne. Kaulitse toinen ympyrä ja nosta se kaulimen avulla piirakan päälle. Leikkaa ylimääräinen osa pois ja nipistä reunat kiinni. Voit myös tehdä kuvioita haarukalla. Pistele piirakkaan reikiä haarukalla.

Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa noin 35min. Tarjoile vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.


tiistai 15. lokakuuta 2013

Herkullinen vegespydäri



Tämä voisi olla ehkä viimeinen kerta tälle syksylle, että mukana on ruusukaalia? Julkisesti siis, tehän ette tiedä mitä täällä virtuaalitodellisuuden toisella puolella tapahtuu, heh. Mutta ainakin ruusukaali sopii erinomaisesti kasvispyttipannuun eli vegespydäriin, johon voi dumpata myös tähteeksi jääneitä juttuja, perinteisesti ainakin edellisenä päivänä keitettyjä perunoita. Tarjoile vaikka ranskankerman kera!


Kasvispyttipannu: Kuori kasa (edellisenä päivänä) keitettyjä perunoita ja lohko isoiksi kuutioiksi. Kuori toinen kasa ruusukaaleja (ota päällimmäiset lehdet pois) ja leikkaa kannat irti. Halkaise ruusukaalit kahtia tai neljään osaan. Kuori puolikas sipuli ja leikkaa muutamaan osaan. Kuori muutama tuore valkosipulinkynsi ja raasta.

Lämmitä pannulla voita ja oliiviöljyä (melko reilusti). Lisää valkosipuliraaste ja sipulipalat ja kääntele hetki. Lisää ruusukaalit ja kääntele hetki. Lisää vielä perunat ja kääntele muutaman kerran. Paista perunoihin ja ruusukaaleihin hieman ruskeaa pintaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Purista lopuksi koko komeuden päälle limetin mehua.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Nachot, kirpeä avokadodippi ja tomaattisalsa


Road tripin meksikolaista ruokaa syödessä muistui taas mieleen, kuinka hyviä itse tehdyt nachot ovat. Ja ihan täydellistä lauantai-illan naposteltavaa. Tai minkä tahansa illan! Tomaattisalsaa ja avokadodippiä on nähty tässä blogissa vähän joka välissä, mutta variaatioita on monia.

Tämä avokadodippi on limetin ja jugurtin ansiosta ihanan kirpeää, mutta täyteläisen pehmeää. Ja tomaattisalsa on hyvin lähellä meksikolaisten ravintoloiden versiota, kiitoksia pienen tomaattimurskalisäyksen.

Avokadodippi: Pilko yksi avokado ja purista yhden limetin mehu. Lisää 1dl turkkilaista jugurttia, ripaus suolaa ja sokeria. Pyöräytä sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Tomaattisalsa: Pilko puolikas makea sipuli ja laita sekoitusastiaan. Purista puolikas/kokonainen limetti sipulien päälle. Poista tomaateista (6 pienehköä makeaa tomaattia) sisus ja pilko pieneksi. Lisää tomaatit astiaan ja mausta suolalla ja sokerilla sekä chilillä maun mukaan.

Pilko kourallinen tuoretta korianteria ja lisää. Sekoita joukkoon pieni luraus avokadoöljyä ja muutama ruokalusikallinen tomaattimurskaa



Nachot: Leikkaa tortillalettuja pieniksi kolmioiksi (käy kätevimmin saksilla ja useampi lettu päällekäin). Lämmitä laakeassa pannussa öljyä noin 1cm verran öljyä. Älä anna öljyn kuumentua liikaa, sillä nachot palavat helposti.

Tiputtele 4-5 nachoa kerrallaan öljyyn ja paista kunnes reunat ovat hieman ruskistuneet. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja ripottele päälle suolaa. Anna kuivua muutaman tunnin ajan.

Vinkki: Nachot onnistuvat parhaiten, kun tortillaletut ovat kuivia. Tortillat voi leikata esim. reilusti aikaisemmin ja jättää pöydälle kuivumaan, tai niitä voi kuivattaa pöydällä paistamisen jälkeen.

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Peruna-fondant Cono Surin kilpailussa


Näin syksyllä kaikki blogikilpailutkin ovat palanneet kesälomiltaan ja ruokabloggareille on järjestetty useampikin hauska kilpailu. Osallistuin tällä varsin vaatimattoman näköisellä peruna-fondantilla Cono Surin kilpailuun, viime vuonna sentään olin satsannut väreihin pohjoisen punajuuripizzan muodossa.

Haasteena oli pohjoismainen resepti, jonka pääraaka-aine olisi joko lohi, lammas, omena tai peruna. Valitsin itse perunan, sillä arvelin sen olevan kaikkein epäsuosituin. Ja lisäksi ihmisten nykyinen perunakammo on hauska haaste perunan tylsän ulkonäön lisäksi.

Peruna-fondant sopii alkuruuaksi tai pääruuan lisukkeeksi. Maistui loistavalle ainakin salvialla ryyditetyn villisian alkuruokana ja lisukkeenakin. Peruna-fondantia pääsee äänestämään tästä ja muita kilpakumppaneita ja upeita reseptejä kurkkimaan tästä.

Äänestäneiden kesken Cono Sur arpoo kirjapalkintoja ja äänestyksessä parhaiten pärjännyt blogi pääsee esittelemään taitojaan Tukholmassa järjestettävään finaaliin, jossa on osallistujia Suomen lisäksi Ruotsista ja Norjasta. Koko kilpailun voittaja pääsee matkustamaan Chileen ja tutustumaan Cono Surin viinitilaan. Palkinto on aivan mieletön!


4 keskikokoista puikulaperunaa
3/4dl täysmaitoa
1rkl voita
ripaus suolaa
50g parmesania
4 siivua pekonia
2 keltuaista

200g pinaattia
2 valkosipulinkynttä
1,5rkl voita
1,5rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria


Peruna-fondant: Kuori perunat ja paloittele muutamaan osaan. Keitä perunat kypsäksi ja muussaa. Lisää 1rkl voita ja 3/4dl täysmaitoa ja sekoita muussiksi. Mausta ripauksella suolaa.

Paista pekonit rapeahkoiksi. Voit pilkkoa pekonit ennen paistamista tai murustella paistamisen jälkeen. Kaikkein pienintä ja samankokoista silppua saat, kun pakastat pekonit ja paloittelet jäisenä.

Sekoita pekonit muussin joukkoon. Raasta parmesan-juusto ja sekoita myös se muussin joukkoon. Lisää vielä kaksi keltuaista ja sekoita.

Annostele muussi neljään metallirengasmuottiin leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15min, kunnes pinta on ruskistunut ja muussi kohonnut hieman.

Anna jäähtyä hetki ja irroita metallirenkaat varovaisesti veitsen avulla.

Paistettu pinaatti: Raasta valkosipulinkynnet. Lämmitä pannulla voi ja oliiviöljy. Kuullota valkosipulit nopeasti ja lisää pinaatit. Kääntele pinaatteja muutama minuutti. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Viinisuosituksena annoksellani on Cono Sur Bicicleta Riesling.

lauantai 21. syyskuuta 2013

Aura-korvasienipiirakka


Olen ollut aikuisiällä vain kerran sienestämässä ja se oli korvasienimetsässä. En löytänyt yhtään. Pahuksen sienet olivat niin maaston värisiä, etten huomannut niitä ollenkaan (tai sitten haaveilin liikaa). Nämä sienet ovat äitin ja isän keräämiä ja käsittelemiä. Minä olen poiminut ne vain pakkasesta.

Pohja: Sekoita 100g pehmennyttä voita pieninä paloina, 2,5dl vehnäjauhoja ja ripaus suolaa. Nypi tasaiseksi taikinaksi. Lisää vielä n. 1rkl vettä ja sekoita taikinaksi.

Täyte: Huuhdo 2,5dl käsiteltyjä korvasieniä. Pulko puolikas punasipuli. Kuumenna pannulla nokare voita ja kuullota sipulit. Lisää korvasienen palat ja kypsennä pannulla niin pitkään kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita 100g smetanaa, 2,5dl täysmaitoa ja 2 kananmunaa. Painele piirakkataikina vuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Kaada sieni täyte ja neste pohjan päälle. Murustele päälle vielä 50g aurajuustoa. Paista vielä n. 25 minuuttia.

perjantai 13. syyskuuta 2013

Tacos de Carnitas



Carnitas, meksikolainen pulled pork, tuli tutuksi länsirannikon road tripillä. Pienet lihapalat ovat tyypillistä tacojen täytettä. Mieleen tulee kotoinen karjalanpaisti, mutta hieman eri mausteilla. Ohjeessa oleva vaahterasiirappi ei varmasti ole niitä perinteisimpiä carnitasin ainesosia, mutta tuo kivasti makeutta.

Tarjoa carnitas esimerkiksi pehmeiden maissitortillojen, pico de gallon, avokadolohkojen, chilikastikkeen ja ranskankerman kera.


Carnitas: Paloittele 500-700g porsaan kassleria keskikokoisiksi paloiksi. Pilko 1-2 chilipalkoa ja 5 valkosipulinkynttä. Lämmitä pannulla öljyä ja lisää lihat pannulle. Kääntele lihoja hetki, kunnes niiden pinta on saanut hieman ruskeaa väriä. Lisää chilit ja valkosipulit ja paista hetki. Kaada pannulle lihojen päälle 2-3rkl vaahterasiirappia ja paista 1-2min.

Kaada uunivuoan pohjalle 1/2-3/4dl soijakastiketta sekä 1-1,5dl vettä, sekoita. Kaada lihat liemineen uunivuokaan. Paista 150-asteisessa uunissa muutaman tunnin ajan. Mikäli käytät kantta (tai foliota vuon päällä), eivät lihat kuivu.

Kun lihat ovat murean kypsiä, nosta pois uunista. Riko lihat haarukalla pieniksi paloiksi uunivuoassa. Peitä vuoka kannella/foliolla ja anna tekeytyä n. 20min.  Liha imee lientä ja saa makua.



keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Pico de Gallo



Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Minulle korianterinen tomaattisalsa on ollut pebreä siitä lähtien kun asustin muutaman kuukauden Espanjassa chileläisten kämppisten kera. Sitä ennen olisin nimittänyt sitä tomaattisalsaksi. Meksikolaisittain kyseinen tomaattilisuke on pico de gallo. Valmistustapa ja -ainekset lienevät kaikissa tapauksissa suurin piirtein samat. Ja jos sitä on jossain tarjolla, sitä on saatava, aina. Tomaatti, korianteri ja lime on ihan parasta!

Pico de Gallo


Poista puolikkaasta (punaisesta) chilistä siemenet ja pilko pieniksi paloiksi. Pilko yksi banaanisalottisipuli. Lisää chilit ja sipulit kulhoon ja purista päälle yhden limetin mehu. Pilko puoli nippua korianteria ja lisää kulhoon.

Puolita rasiallinen (250g) luumukirsikkatomaatteja ja poista siemenet. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää kulhoon. Ripottele päälle 1tl sokeria. Rouhaise suolaa ja sekoita salaatti. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti. 

torstai 5. syyskuuta 2013

Caramel Apple Crisp


Caramel apple crisp on suosittu amerikkalainen jälkiruoka ja meillä kotoisammin kaura-omenapaistos. Jälkiruokien olennainen ero lienee siinä, että amerikkalainen versio on makeampi ja rasvaisempi (ylläri). Testasimme caramel apple crispiä Denny'sin diner-hengessä ja siitä tuli kerralla yksi lempijälkkäreistä.

Omenat: Kuori ja lohko/siivuta kaksi Granny Smith -omenaa ja laita ne kulhoon. Purista päälle hieman sitruunamehua. Lisää 1rkl sokeria, 0,5rkl jauhoja ja 0,5tl kanelia. Sekoita ja lado omenat uunivuokaan.

Kuorrute: Sekoita 0,5dl jauhoja, 0,5dl fariinisokeria, 0,5dl kaurahiutaleita ja 0,5dl sulatettua voita. Levittele omenoiden päälle.

Kastike: Lämmitä kattilassa 4rkl kinuskia (dulce de lecheä). Kun kinuski alkaa löystymään, sekoita joukkoon 2-3rkl maitoa. Lämmitä seosta sen aikaa että se sulautuu tasaiseksi. Valele lusikan avulla 2/3 kastikkeesta paistoksen päälle ja säästä loput koristeluun.

Paista 180-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Tarjoile bourbon vanilla -jäätelön kera.


lauantai 31. elokuuta 2013

Munakoisorullat tomaattikastikkeessa


Lounasruokailusta Tubassa jäi mieleen ihanat munakoisorullat, joten niitä oli pakko tehdä myös kotona. Halusin rullille ehdottomasti tomaattikastiketta, joten kaikkinensa tämän ruuan tekeminen on melko aikaa vievää, mutta lopputulos on hyvä. Tein itse tomaattikastikkeen jo edellisenä päivänä, joten kärsivällisyys riitti rullien ja perunoiden tekemiseen.

Tomaattikastike: Pilko kaksi varsiselleriä pieniksi paloiksi. Pilko myös puolikas sipuli ja kolme tomaattia ja raasta kaksi valkosipulinkynttä

Lämmitä kattilassa oliiviöljyä ja kuullota sipuleita ja varsiselleriä. Lisää tomaattipalat ja pyörittele hetki kattilassa. Lisää lopuksi tölkillinen tomaattimurskaa ja mausta mustapippurilla, ripauksella suolaa ja sokeria sekä muutamalla tipalla punaviinietikkaa.

Anna kastikkeen kiehua hiljalleen n. 40min. Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.

Munakoisorullat: Viipaloi kaksi keskikokoista munakoisoa pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden pinnalle suolaa ja anna vaikuttaa 10-15min. Pyyhi pinnalle noussut neste. Paista viipaleita oliiviöljyssä molemmin puolin kunnes pinta on ruskistunut hieman.

Rouhaise viipaleille hieman suolaa ja mustapippuria. Viipaloi 150g mozzarellaa. Lisää jokaisen viipaleen toiseen päähän pala mozzarellaa ja tuoreen basilikan lehti. Pyörittele rulliksi.

Paista pannulla oliiviöljyssä kolme isoa viipaloitua herkkusientä kauniin ruskeaksi. Kaada tomaattikastike uunivuokaan ja nostele rullat sekaan. Kaada sienet päällimmäiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20min, kunnes munakoisorullat ovat täysin kypsiä.

tiistai 20. elokuuta 2013

Fazerina-tiramisu


Kotiharmi oli tehnyt raparperistä vaikka mitä herkkuja, joista päällimmäisenä jäi mieleen raparperimisu. Aloin siitä hetkestä lähtien metsästämään raparperiä, mutta tulos oli laiha nolla. Ei siis raparperimisua Heidille. 

Koska olin mielessäni jo haaveillut tiramisusta ja edellisestä kerrasta oli jäänyt puoli pakettia Savoiardi-keksejä, oli tiramisua joka tapauksessa pakko tehdä. Ja Kotiharmin postauksessa oli mainittu Fazerina, jota on huomattavasti helpompi metsästää kuin raparperiä. Siitäpä idea sitten lähtikin ja Fazerinaisesta tiramisusta tuli ihanan täyteläistä, mutta ei liian makeaa, vaikka niin voisi luulla. Sokerin vähyydellä ja juuston paljoudella lienee osuutta asiaan. 

Kuten tavallista, tiramisu oli parhaimmillaan vasta kolmantena päivänä. Mutta kuka sitä jaksaa sinne asti odotella! Suositeltavaa se kuitenkin on, sillä maku on ehtinyt kehittyä intensiivisemmäksi. Tiramisu on erittäin helppo tehdä ja lisäksi säilyy hyvin, mikä täydellinen jälkiruoka!

Pohja: Sekoita keskenään 1,5dl kahvia ja 2rkl Cointreauta (ja kenties esim. kahvilikööriä, minulla sitä ei sattunut olemaan). Lado tarjoiluastian pohjalle Savoiardi-keksejä (noin 10kpl). Valele kahvia keksien päälle lusikan avulla. Kahvia voi tehdä pienemmänkin annoksen, sillä se ei kulu kaikki.

Täyte: Vatkaa 2dl kermaa hieman löysäksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon 250g mascarponejuustoa, 2tl vaniljasokeria, 2rkl sokeria ja 2rkl Cointreauta. Lisää täyte keksien päälle.

Kuorrute: Raasta puolikas levyllistä Fazerina-suklaata pinnalle. Siivilöi sen jälkeen muutama ruokalusikallinen tummaa kaakaojauhetta, kunnes pinta on tasaisen ruskea. Raasta loput suklaalevystä pinnalle. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään yön yli, mielellään pidempäänkin. Koristele tuoreilla mansikoilla.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Pieni Red Velvet Cake


Amerikkalainen red velvet cake on näyttävä kakku punaisen värinsä johdosta. En ole koskaan maistanut sitä aikaisemmin, vaikka jälkiruokalistalla olen arponut sen ja mm. viskikaun välillä. Viskikakku voitti ainakin sillä kertaa, joten red velvet cake jäi vielä arvoitukseksi.

Olen miettinyt mistä sen upea punainen väri tulee. Marjoista? Punajuuresta? Mikä siinä on niin hyvää, että (ainakin amerikkalaiset) hehkuttavat sitä? Pakko alkaa siis leipomaan.

Etsin ohjeita netistä ja päätin sitten tehdä tuorejuustokuorrutteisen kakun, vaikkei se välttämättä olekaan se kaikkein alkuperäisin versio. Mutta kun tuorejuustokuorrute on niin hyvää! Yhteistä ohjeille oli, että niissä oli valtava määrä punaista elintarvikeväriä. Väri tulee siis siitä ja kaakaojauhosta, ei mistään luonnollisesta aineesta!

Red velvet cake on näyttävimmillään kun siinä on kolme kerrosta. Meillä oli kasassa kuitenkin vain kolmen hengen kakunsyöntiseurue, joten päätin tehdä pienen kakun, jossa on vain yksi kerros eli ei täytettä ollenkaan. Jos haluat isomman kakun, tuplaa taikina ja paista kahdessa (tai kolmessa) eri vuoassa eli jokainen kerros omassaan ja täytä kuorrutteella (tee sitäkin hieman isompi satsi, vaikka tämä määrä riittäisi yhteen täyttämiseen).



Kakkupohja: Sekoita 1/4dl nestemäistä punaista elintarvikeväriä ja 1rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa 50g huoneenlämpöistä suolattua voita ja 1,5dl sokeria vaahdoksi. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa vielä hetki. Lisää sitten 1/2tl vaniljauutetta sekä punainen kaakaotahna ja sekoita hyvin.

Siivilöi 3dl jauhoja ja 1/2tl leivinjauhetta. Lisää 1/3 jauhoseoksesta taikinaan ja sekoita. Lisää sen jälkeen 1/2dl täysmaitoa ja sekoita. Lisää seuraava 1/3 jauhoseoksesta, sekoita ja lisää vielä 3/4dl täysmaitoa. Sekoita loput jauhot joukkoon.

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele ja jauhota (pieni) kakkuvuoka. Sekoita pienessä kupissa 1/2tl leivinsoodaa ja 1/2tl viinietikkaa. Seos alkaa kuplimaan. Sekoita se hyvin taikinan sekaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa n. 25 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys.

Kuorrute: Sekoita sähkövatkaimen avulla 50g huoneenlämpöistä voita ja 2,5dl Philadelphia-juustoa. Lisää 1/2tl vaniljauutetta ja ripaus suolaa. Siivilö joukkoon n. 3dl tomusokeria muutamassa erässä ja vatkaa kuohkeaksi (muutaman minuutin ajan). 

Levitä kuorrute kakun päälle esim. veitsen avulla. Kuorrutetta tulee olla melko paksu kerros. Kuorrutteeseen voi tehdä epätasaista pintaa veitsen avulla. Kuorrute riittää myös yhteen täytekerrokseen.



Loppukommentit: Maistoin kakkua pian sen valmistamisen jälkeen ja olin hieman pettynyt. Kuorrute oli hyvää tietenkin, mutta itse kakku jotenkin laimea. Maku kuitenkin parantui (kuten yleensäkin) jääkaapissa tekeytymisen jälkeen ja sai kehuvia kommentteja vierailta (niitä tuli sitten lopulta enemmänkin, joten kakku olisi voinut olla isompi!). Jotkut päättivät jopa leipoa kakkua heti, kun ohje ilmestyy näkyville :)

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Lammasta pitan välissä (pulled lamb)


Kaikki pehmeän (tai rapean) leivän väliin kääritty on poikkeuksetta hyvää. Lammas on yleensä myös erittäin hyvää. Leipä+lammas on jo ihan älyttömän hyvää!

Pulled porkista inspiroituneena päätin tehdä vähän niin kuin pulled lambia (joka on kai ihan oikea ruokalaji eikä mikään oma väännökseni). Haudutin lammasta uunissa viitisen tuntia, koska aikaa oli käytettävissä paljon, mutta hieman vähempikin varmasti riittäisi murean riivittävään lampaan paistiin.

Pulled lamb (4-6 annosta): Paloittele n. 600g lampaan paistia keskikokoisiksi paloiksi ja asettele uunipataan. Lisää pataan 3/4dl soijakastiketta, 1,5dl vettä, muutamia laakerinlehtiä sekä kuorittuja ja puolitettuja valkosipulinkynsiä. Nosta pata uuniin ja hauduta kannen alla 150-asteen lämmössä viitisen tuntia. 

Kun liha on muhinut tarpeeksi, nosta se lautaselle tms. astiaan ja riivi haarukalla. Liha on niin mureaa, että se halkeilee ihan itsekseen. Ota padasta lientä ja valele sitä lihan sekaan.

Pita-leivät: Sekoita keskenään 2,5dl lämmintä vettä, puoli palaa hiivaa, 0,5tl suolaa, 1tl sokeria ja 1 rkl oliiviöljyä. Alusta sekaan n. 5dl durumvehnäjauhoja (tai lado kaikki yleiskoneeseen ja anna koneen vaivata sitkeäksi taikinaksi). Kohota.

Leivo taikinasta soikeita, littanoita (n. 1cm) leipiä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Kohota leipiä hetki ja paista sitten 250-asteisessa uunissa ylätasolla muutaman minuutin ajan, kunnes leivät ovat saaneet hieman väriä ja kohonneet ontoiksi. 

Jugurttikastike: Silppua kourallinen tuoretta korianteria ja raasta yksi valkosipulinkynsi. Sekoita korianteri ja valkosipuliraaste 2dl turkkilaiseen jugurttiin. Mausta mustapippurilla, suolalla ja sokerilla

Kokoaminen: Halkaise pita-leipä esim. saksien avulla ja lado väliin lihaa, minttuhyytelöä, jugurttikastiketta, punasipulia sekä salaattia.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Double double kotona!


Mihin sitä grilliään käyttäisikään jos ei hampurilaispihvien paistamiseen. Tulee todella hyviä! Kuten myös apinoimalla In-n-Outin yhtä maailman parhaimmista hampurilaisista, double doublea (kaksi pihviä ja kaksi juustosiivua).

Ghetto Gourmet oli myös ihastunut In-n-Outin hampurilaisiin ja erityisesti animal style -lisällä. Koska Ghettolassa tehdään vain hyvä ruokaa, oli pakko katsoa heidän esimerkkiään mm. hampurilaiskastikkeen tekemisessä. Pihvit olivat heillä hieman pidemmän kaavan mukaan tehtyjä kuin itsellä, kun en omista lihamyllyä. Onneksi Makkarakaupasta saa hyvää, tuoretta jauhelihaa.

Hampurilaissämpylöiden ohje seuraa perässä, ranskalaiset on tehty tällä ohjeella :)


Pikkelöidyt kurkut


Siivuta puolikas kurkku ohuiksi siivuiksi ja laita kulhoon. Ripottele kurkkusiivujen päälle n. 1tl sokeria ja 1/2tl suolaa. Anna tekeytyä 10min. Purista enimmät vedet pois. Kaada sekaan 1-2tl viinietikkaa, puoli kourallista tuoretta tilliä sekä ripaus sinapinsiemeniä (sekä halutessasi korianterin siemeniä). Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.


Hampurilaiskastike

Pilko muutama pikkelöity kurkkusiivu pieniksi paloiksi. Sekoita 1,5dl majoneesia, 1rkl ketsuppia ja 1rkl amerikkalaista keltaista sinappia. Mausta 0,5tl paprikajauheella, 0,5tl valkosipulijauheella ja ripauksella cayennepippuria. Lisää kurkut sekaan. Anna tekeytyä.

Hampurilaispihvit

Sekoita 600g sika-nautajauhelihaa, 2 kananmunaa, 1-1,5tl suolaa ja 1-1,5tl mustapippuria. Riko jauhelihan rakenne käsin ja möyhi taikinaa. Sekoita taikinaa lopuksi vielä esim. puulusikalla, jotta se kuohkeutuu. Anna maustua jääkaapissa.

Ota jauhelihataikina huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista. Kuumenna grilli ja leikkaa valmiiksi siivuja cheddar-juustosta (oikeasta cheddarista, ei siitä sulatejuustosta). Taputtele taikinasta ohuita pihvejä öljytyin käsin ja nosta grilliin parilan päälle. Paista muutama minuutti ja käännä. Lisää paistetulle puolelle juustosiivu.

Paista halkaistuja hampurilaissämpylöitä grillin ylätasolla samalla kun grillaat pihvit.

Kokoa hampurilaiset

Alimman sämpylän päälle tulee hampurilaiskastiketta, kurkkuja, tomaattisiivu(ja) sekä salaatinlehti. Sen jälkeen yksi pihvi, sipulirenkaita (makeasta sipulista) ja toinen pihvi päälle. Sitten enää lakki ja omnom!


keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Maailman parhaat hampurilaiset?

Amerikassa osataan tehdä ainakin jotain oikein, nimittäin hampurilaiset. En muista vielä koskaan syöneeni kyseisessä maassa huonoa hampurilaista, sillä ilmeisesti burgerinpaistaminen on perustaito, joka on kaikilla. Niin tai näin, niin tähän mennessä maailman parhaimmat hampurilaiset olen syönyt Amerikassa. Tosin ykkössijaa jakaa kaksi aivan loistavaa ketjua: pääasiassa itärannikolla majaileva Shake Shack, jo muutaman vuoden ajan ollut ehdoton suosikkimme sekä kalifornialainen In-n-Out, joka tuli meillä mukaan uutena haastajana.

Shake Shack on täälläkin blogissa mainittu ainakin muutamaan otteeseen, sillä olemme syöneet hampurilaisia sekä alkuperäisessä ulkoilmaravintolassa New Yorkin Madison Square Parkissa, että Miamissa että Dubaissa, jossa siihen aikaan oli ainoita Jenkkilän ulkopuolisia Shake Shackeja. Ilmeisesti uusimman avaukset ovat Lontoo ja Istanbul, joten jos siellä päin liikutte ja hampurilaishammasta kolottaa, niin suosittelen kokeilemaan.

Oma suosikkini on paikan perushampurilainen, shack burger. Se todellakin on perushampurilainen eikä siinä ole mitään ylimääräistä tai ylipäätään kikkailua. Raaka-aineet ovat hyvät ja valmistus kaukana teollisesta (kuten ulkonäkökin on hauskan rosoinen). Sämpylä on ihanan tahmea, sellaista en ole syönyt missään muualla. Enkä osaa tehdä itse! Hampurilaisella on hintaa alle 5 dollaria eli alle 4e, joten mistään kalliista luksusherkusta ei ole kyse. Luksusherkkua tämä kyllä on, ainakin kun vertaa kotimaan pikaruokapaikkoihin. Tilaamme myös aina juustoranskalaisia ja nämä ovat myös siinä lajissa olleet parhaimmat.



Madison Square Parkissa asiaan kuuluu jonottaminen, sillä emme ole ainoat, jotka pitävät hampurilaisia ehkä maailman parhaina. Jonottaessa voi hakea odotusjuomaa grillin toisesta "juomaluukusta", missä myydään virvokkeiden lisäksi kaljaa ja viiniä. Mikäli haluaa jäädä syömään paikan päälle, joutuu ainakin kesällä hieman taktikoimaan vapaan pöydän saamiseksi. Mutta tunnelma on ihanan rento ja ajoittaisesta ihmispaljoudesta huolimatta viihtyisä. Illalla kaiken kruunaa pienet valot!



Näillä eväillä lähdimme valloittamaan länsirannikkoa, missä oli tarkoitus testata useampikin hampurilainen. Tässä esitellään vain todellinen haastaja, In-n-Outin double double. Olimme kuulleet luotettavista lähteistä, että In-n-Outin double double animal style on maailman paras. Vaikka oma kokeilumme meni hieman pieleen tämän animal stylen osalta, voimme olla ainakin siitä samaa mieltä, että hampurilainen nousi kirkkaasti suoraan jaetulle ykkössijalle. 

In-n-Outeja tavataan ilmeisesti lähinnä vain Kaliforniassa (Las Vegasista löytyi kyllä myös). Lounas- ja ilta-aikaan paikka pursuilee ruokailijoita, joten kannattaa varata hieman aikaa jonottamiseen (oikeastaan ihmettelen, miksi kukaan söisi Kaliforniassa muita hampurilaisia kuin In-n-Outin alle 3e maksavia luksusburgereita?). Menu on ihanan lyhyt: tarjolla on kolme hampurilaista (double double, juustohampurilainen ja tavallinen hampurilainen) ja ranskalaiset. 



Hieman jännitystä tilaamiseen tuo menun lisäksi not-so-secret menu, josta voit saada pieniä muunnelmia valitsemaasi perushampurilaiseen. Koska tämä ilmeisestikin jossain vaiheessa ollut salainen menu on nykyään myös netissä, kävin katsomassa mitä tämä mystinen animal style tarkoittaa. Reissun päällä olin jo unohtanut asian ja kun tilasimme double doublet ja myyjä kysyi otammeko ne sipulilla (otimme tietenkin), muistelin sen olleen se animal style -lisä enkä pyytänyt sitä erikseen. No sipulista animal stylessä olikin kyse, mutta grillatusta sellaisesta ja lisäksi pihvi on sinappigrillattu ja välissä on myös suolakurkkua.

Meillä jäi siis epähuomiossa kokeilematta kuuluisa animal style, mutta ilman sitäkin double double (kaksi pihviä ja kaksi siivua juustoa) oli loistava hampurilainen. Yksinkertainen, mutta hyvä. Ja välissä oli kiitettävästi salaattia, mistä tykkäsin erityisesti. Ranskalaiset eivät olleet mitenkään erikoiset, mutta paremmat kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.


Lopuksi todettakoon vielä, että miehen mielestä shack burger on edelleen parempi kuin double double, tosin vain hieman. Minä en osaa päättää. Yhdestä asiasta olemme varmoja (ja samaa mieltä): Shake Shack tekee itärannikon parhaat burgerit, In-n-Out lännen. Ja koska Amerikassa on empiirisen tutkimuksemme mukaan maailman parhaat hampurilaiset, ovat nämä kaksi hampurilaista ne maailman parhaimmat :)

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Pekoni-perunasalaatti


Koska grillikausi on vielä parhaimmillaan, julkaistaan tähän väliin perunasalaatti, jota tein heti reissusta tultuamme (road tripiltä riittää vielä paljon ruokajuttuja, palataan niihin asap). En enää edes muista mitä söimme tämän salaatin kanssa, mutta ainakin söimme sitä jääkaapista suoraan kulhosta ;) Oli varsin hyvää ja sopii varmasti grilliruokien kera.

Kastike: Sekoita hyvin 3/4dl oliiviöljyä, 1rkl viinietikkaa, 1tl dijon-sinappia, 1tl sokeria, 1/2tl suolaa sekä kunnon rouhaisu mustapippuria

Salaatti: Keitä 1kg uusia perunoita. Jäähdytä yön ylijääkaapissa. Leikkaa jäähtyneet perunat siivuiksi. Silppua puolikas pieni punasipuli sekä kevätsipulin varsi(a). Sekoita perunat, sipulit ja kastike. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Paista pannulla paketillinen pekonia rapeaksi. Itse laitan pekonit kylmälle pannulle ja pannun kuumenemaan täysillä. Valuta rapeat pekonit talouspaperin päällä. Murustele pekonit salaattiin ja sekoita. 

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kinkku-parmesan skonssit ja yrttilevite



Olen leiponut kinkku-parmesan skonsseja ruokabloggaajien kesäpiknikin lisäksi aikaisemminkin ja tehnyt aiheesta jonkinlaisen postauksen, jossa oli vain linkki alkuperäiseen ohjeeseen (Sara la Fountain). Kirjoittelen siksi uuden postauksen, että ohje jää varmasti itsellekin muistiin ja voin palata siihen myöhemmin.

Tästä määrästä tuli noin 20 skonssia, muistelisin. Riippuu tietenkin skonssien koosta, mutta itse otin paloja pienellä/keskikokoisella muotilla, sillä ne sopivat paremmin ruokapiknikille kuin isot. Tein tähän vielä lisäksi yrittilevitettä skonssien väliin/päälle laitettavaksi, mutta nämä maistuu kyllä muilla täytteillä (kuten suosikillani tuorekurkulla) ja ihan ilman täytteitäkin.


Kinkku-parmesan skonssit

180 g voita
7,5 dl jauhoja
1,5 rkl leivinjauhetta
2 tl sokeria
1-1,5 tl suolaa
150 g kinkkua
70 g parmesaania raastettuna
puoli nippua ruohosipulia silputtuna
1,5 dl kermaa
1,5 dl maitoa
1 kananmuna

Ota voi huoneenlämpöön ja pilko pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää voikuutiot ja nypi taikina tasaiseksi muruksi. 

Paloittele kinkku pieniksi paloiksi. Sekoita kinkut, juusto ja ruohosipuli jauhoseokseen.

Lisää taikinaan kerma ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi ja mikäli se on tahmeaa, lisää vielä ripaus jauhoja.

Taputtele skonssitaikina tasaiseksi, n. 3cm paksuiseksi levyksi. Painele muotilla skonsseja ja nosta ne uunipellille. Voitele skonssit kananmunalla ja paista 170-asteisessa kiertoilmauunissa n. 20-25min.



Yrttilevite 

50 g voita
kourallinen yrttejä (esim. ruohosipulia, persiljaa, basilikaa)
ripaus suolaa
mustapippuria
1 prk maitorahkaa

Ota voi huoneenlämpöön. Silppua yrtit. Sekoita yrtit, voi ja pieni ripaus suolaa sekä mustapippuria. Sekoita voi-yrttiseokseen maitorahka. Halutessasi voit sekoittaa lisäksi raejuustoa. Anna tekeytyä jääkaapissa. 

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Jack Daniel's ribsit


Eilen uhosin tekeväni Jack Daniel's -kastikkeella siveltyjä ribsejä TGI Fridaysin tyyliin ja niin teinkin! Kastikkeen tekemiseen meni hetki jos toinenkin, mutta kastikkeesta tuli kieltämättä todella hyvää. Ohje on sovellus muutamasta satunnaisesti googlettelemalla löytyneestä reseptistä, joissa kommenttien mukaan oli kaikissa hyvää ja huonoa. Mielestäni kastike oli hyvin samantyylistä kuin TGIF:n kastike, mutta tietenkään se ei voi täsmälleen samalle maistua. 

Annoksessa oli lisukkeina samat kuin TGIF:n annoksessa: seasoned fries ja lime-inkivääri cole salw. Näiden ohjeet seuraa perässä!

Jack Daniel's kastike: Ota yksi kokonainen valkosipuli ja leikkaa siltä "lakki" pois, noin sentin verran, että kynsien sisus tulee hieman näkyviin. Laita valkosipuli uunivuokaan ja pirskottele sen päälle oliiviöljyä. Paista valkosipulia folion alla 200-asteessa noin 50min. Anna jäähtyä hieman.

Sekoita kattilassa 1,5dl vettä, 2dl ananasmehua, 1/2dl teriyaki-kastiketta, 2dl fariinisokeria ja 1rkl worcester-kastiketta. Kuumenna seosta ja kun se kiehuu, vähennä hieman lämpöä.

Purista valkosipulista paahtunutta sisusmössöä vähintään 1rkl verran ja lisää kastikkeeseen. Lisää vielä 1 sitruunan mehu, 1 kevätsipulin valkoinen osa pieneksi pilkottuna, 1rkl ananasmurskaa, 2rkl Jack Daniel'sia sekä ripaus cayennepippuria.

Keittele kastiketta kokoon noin tunnin ajan, kunnes se on vähentynyt noin puolella ja on paksuuntunut. Laita osa kastikkeesta erilliseen kulhoon ja tarjoile valmiiden ribsien dippinä.



Ribsit: Leikkaa ribsit haluamasi kokoisiksi paloiksi ja asettele uunivuokaan. Rouhaise molemmin puolin suolaa. Valele ribsit kastikkeella ja paista 180-asteisessa (tai vähemmässä) uunissa parisen tuntia. Käännä ribsejä noin puolen tunnin välein ja sivele lisää kastiketta.

Mikäli pinta ruskistuu liikaa, laita päälle folio. Halutessasi voit tehdä viimeisen silauksen grillaamalla ribsejä hetken molemmin puolin.

sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Ihana Bounty-jäätelö


Milla oli tehnyt Bounty-jäätelöä ja vasta silloin tajusin, että tosiaan, voisin tehdä kookoksen makuista jäätelöä, sillä tykkään siitä todella paljon, mutta sitä ei juurikaan ole saatavilla (Suomessa). En ollut mielestäni koskaan maistanut varsinaista Bounty-jäätelöä ja mietin tekisinkö pelkkää kookosjäätelöä vai yhdistäisinkö siihen suklaata. Yhdistin ja hyvää tuli!

Milla oli tehnyt oman jäätelönsä ilman jäätelökonetta, joten jos et omista kyseistä masiinaa, kannattaa kurkkia ohje Millalta. Oma ohjeeni on erilainen ja tarkoitettu jäätelökoneella veivattavaksi.

Kookosjäätelö: Vatkaa 3 munaa muutaman minuutin ajan. Lisää hiljalleen 1,5dl sokeria ja vatkaa vielä muutaman minuutin ajan, jotta seos paksunee. Lisää joukkoon 4dl kookoskermaa ja 2dl kevytmaitoa. Sekoita.

Valmista jäätelö jäätelökoneen ohjeen mukaisesti. Sulata 130g maitosuklaata. Sekoita suklaa valmiin, vielä pehmeän jäätelön sekaan (suklaa kovettuu pieniksi ja isoiksi hipuiksi). Pakasta jäätelö, jos haluat siitä palloiksi muotoiltavaa.

Tarjoile jäätelö kookoshiuteleiden kera.

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Feta-tomaattipasta


Tomaattipasta, lempiruokani. Tällä kertaa ripauksella fetaa, ettei ihan tylsäksi käy. Oikeasti tomaattipasta ei kaipaa mitään sirkustemppuja ja on aivan loistavaa ilman mitään lisämausteita. Mutta tämä pasta olkoonkin sitten fetapastaa, jota kelpaa myöskin alkaa tekemään arki-iltaisin.

Tomaattikastike: Pilko yksi punasipuli ja raasta kaksi valkosipulinkynttä. Lohko kolme tomaattia kuutioiksi. Kuumenna kattilassa 2rkl oliiviäljyä ja kuullota sipuleita. Lisää tomaatit ja kypsennä 5min.

Lisää kattilaan purkillinen (400g) tomaattimurskaa ja vettä tarpeen mukaan. Mausta mustapippurilla ja ripauksella chiliä, sokeria ja suolaa. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia ja soseuta kastike sauvasekoittimen avulla. Lisää tarvittaessa vettä tai luraus oliiviöljyä.

Leikkaa fetaa (itsellä taisi olla n. 50g) pieniksi paloiksi ja sekoita kastikkeen joukkoon. Keitä pastaa ja lisää kastike kypsän pastan joukkoon. Raasta sekaan pecorino-juustoa. Leikkaa mintun lehdistä kapeita suikaleita ja sekoita pastan joukkoon.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Cocktail-tikut


80-lukua henkivissä Miami Vice -bileissä piti tietenkin olla cocktail-tikkuja. Jos pitäisi yhtäkkiä mainita joku kasarihenkinen juhlanaposteltava, tulisi ainakin itselle ensimmäisenä mieleen juuri cocktail-tikut. Ja ainakin meillä tikkuun keihästettiin lähes aina juustoa, lihapullia ja viinirypäleitä. En siis halunnut lähteä rikkomaan perinnettä tai edes yrittää muuttaa retroruokaa modernimpaan suuntaan. Ja hyvä niin, sillä mielestäni nämä olivat oikein kiva tuulahdus menneisyydestä :)

Lihapullat: Sekoita 1rkl ketsuppia, 1,5rkl korppujauhoja, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä maun mukaan valkosipulijauhetta. Lisää yksi kananmuna ja 200g sika-nauta jauhelihaa. Sekoita taikinaa muutaman minuutin ajan, kunnes se kiinteytyy. Anna tekeytyä jääkaapissa, mielellään tunnin verran.

Ota lihapullataikina huoneen lämpöön. Pyörittele öljytyin käsin pieniä lihapullia. Paista pullia 200 asteisessa uunissa, kunnes ovat kypsiä. Aika on ehkä noin 10 minuuttia, liikaa ei ainakaan kannata paistaa, ettei lihapullista tule ihan kuivia. Pienet pullat kypsyvät nopeasti. 

Leikkaa haluamastasi juustosta kuutioita. Tökkää tikkuihin juustoa, jäähtyneitä lihapullia ja vihreitä ja/tai tummia viinirypäleitä.