sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Ihana Bounty-jäätelö


Milla oli tehnyt Bounty-jäätelöä ja vasta silloin tajusin, että tosiaan, voisin tehdä kookoksen makuista jäätelöä, sillä tykkään siitä todella paljon, mutta sitä ei juurikaan ole saatavilla (Suomessa). En ollut mielestäni koskaan maistanut varsinaista Bounty-jäätelöä ja mietin tekisinkö pelkkää kookosjäätelöä vai yhdistäisinkö siihen suklaata. Yhdistin ja hyvää tuli!

Milla oli tehnyt oman jäätelönsä ilman jäätelökonetta, joten jos et omista kyseistä masiinaa, kannattaa kurkkia ohje Millalta. Oma ohjeeni on erilainen ja tarkoitettu jäätelökoneella veivattavaksi.

Kookosjäätelö: Vatkaa 3 munaa muutaman minuutin ajan. Lisää hiljalleen 1,5dl sokeria ja vatkaa vielä muutaman minuutin ajan, jotta seos paksunee. Lisää joukkoon 4dl kookoskermaa ja 2dl kevytmaitoa. Sekoita.

Valmista jäätelö jäätelökoneen ohjeen mukaisesti. Sulata 130g maitosuklaata. Sekoita suklaa valmiin, vielä pehmeän jäätelön sekaan (suklaa kovettuu pieniksi ja isoiksi hipuiksi). Pakasta jäätelö, jos haluat siitä palloiksi muotoiltavaa.

Tarjoile jäätelö kookoshiuteleiden kera.

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Feta-tomaattipasta


Tomaattipasta, lempiruokani. Tällä kertaa ripauksella fetaa, ettei ihan tylsäksi käy. Oikeasti tomaattipasta ei kaipaa mitään sirkustemppuja ja on aivan loistavaa ilman mitään lisämausteita. Mutta tämä pasta olkoonkin sitten fetapastaa, jota kelpaa myöskin alkaa tekemään arki-iltaisin.

Tomaattikastike: Pilko yksi punasipuli ja raasta kaksi valkosipulinkynttä. Lohko kolme tomaattia kuutioiksi. Kuumenna kattilassa 2rkl oliiviäljyä ja kuullota sipuleita. Lisää tomaatit ja kypsennä 5min.

Lisää kattilaan purkillinen (400g) tomaattimurskaa ja vettä tarpeen mukaan. Mausta mustapippurilla ja ripauksella chiliä, sokeria ja suolaa. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia ja soseuta kastike sauvasekoittimen avulla. Lisää tarvittaessa vettä tai luraus oliiviöljyä.

Leikkaa fetaa (itsellä taisi olla n. 50g) pieniksi paloiksi ja sekoita kastikkeen joukkoon. Keitä pastaa ja lisää kastike kypsän pastan joukkoon. Raasta sekaan pecorino-juustoa. Leikkaa mintun lehdistä kapeita suikaleita ja sekoita pastan joukkoon.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Cocktail-tikut


80-lukua henkivissä Miami Vice -bileissä piti tietenkin olla cocktail-tikkuja. Jos pitäisi yhtäkkiä mainita joku kasarihenkinen juhlanaposteltava, tulisi ainakin itselle ensimmäisenä mieleen juuri cocktail-tikut. Ja ainakin meillä tikkuun keihästettiin lähes aina juustoa, lihapullia ja viinirypäleitä. En siis halunnut lähteä rikkomaan perinnettä tai edes yrittää muuttaa retroruokaa modernimpaan suuntaan. Ja hyvä niin, sillä mielestäni nämä olivat oikein kiva tuulahdus menneisyydestä :)

Lihapullat: Sekoita 1rkl ketsuppia, 1,5rkl korppujauhoja, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä maun mukaan valkosipulijauhetta. Lisää yksi kananmuna ja 200g sika-nauta jauhelihaa. Sekoita taikinaa muutaman minuutin ajan, kunnes se kiinteytyy. Anna tekeytyä jääkaapissa, mielellään tunnin verran.

Ota lihapullataikina huoneen lämpöön. Pyörittele öljytyin käsin pieniä lihapullia. Paista pullia 200 asteisessa uunissa, kunnes ovat kypsiä. Aika on ehkä noin 10 minuuttia, liikaa ei ainakaan kannata paistaa, ettei lihapullista tule ihan kuivia. Pienet pullat kypsyvät nopeasti. 

Leikkaa haluamastasi juustosta kuutioita. Tökkää tikkuihin juustoa, jäähtyneitä lihapullia ja vihreitä ja/tai tummia viinirypäleitä.

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Saganaki ja täytetyt tomaatit



Saganaki nousi herkuksi numero yksi toukokuisella Kreikan matkallamme. Tosin emme saaneet toista kertaa niin loistavaa versiota kuin ensimmäisenä iltana, joten lähdin heti kotona kokeilemaan sitä parasta. Ja hyvää siitä tulikin, jopa erinomaista! Tietääpähän mitä tekee koko kesän grilliruokien lisukkeeksi...

Täytetyt tomaatit (gemista) olivat tyypillisintä illallista muutaman vuoden takaisella Kreetan lomalla, mutta Pargassa emme päässeet syömään niitä kertaakaan. Yritimme kyllä tilata niitä kerran, mutta tarjoilija sanoi ettei tomaatit ole oikeanlaisia tähän aikaan vuodesta eikä kyseistä ruokaa valmisteta sen takia.

Veikkaan, ettei Suomen tomaatit ole koskaan oikeanlaisia täytettyjä tomaatteja varten. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta ja uhkarohkeasti kävin suht raakojen tomaattien kimppuun. Hyviä tuli niistäkin, kun grillissä kypsensi!



Saganaki: Leivitä fetajuustolaatta (omani halkesi paketista ottaessa) molemmin puolin, ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Kuumenna pannulla tai kattilassa muutama ruokalusikallinen öljyä ja paista feta kuumassa öljyssä molemmin puolin ruskeaksi.

Tarjoile sitruunan kera ja purista sitruunamehua runsaasti saganakin päälle.



Täytetyt tomaatit: Leikkaa tomaateilta lakki pois ja koverra sisus. Pilko puolikas pieni sipuli. Kuumenna kattilassa hieman oliiviöljyä ja kuullota sipulia hetki. Lisää kattilaan 3/4dl puuroriisiä (riittää 3-4 tomaattiin) ja kuullota myös riisi. Kaada kattilaan vettä, n. 2dl sekä ripaus suolaa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes riisi on pehmeää (ei puuroa). Lisää vettä tarvittaessa.

Mausta riisi mustapippurilla ja leikkaa tuoreen mintun lehdistä suikaleita riisin sekaan. Täytä tomaatit riisillä. Paista tomaatteja keskilämpöisessä grillissä, kunnes pohja on ruskistunut ja tomaatti hieman kypsentynyt.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Vietnamilaiset kevätrullat katkaravuista



Viime syksynä julistin, että vietnamilaiset rullat ovat uusi sushi. Rullia tuli tehtyä muutaman kerran ja sitten riisipaperit jäivät unholaan koko talveksi. Sushia tuli kyllä tehtyä.

Talven muuttuessa vihdoin kevääksi alkoi taas tehdä mieli raikkaan tuoreita makuja ja mikä sen parempaa niiden toteuttamiseen kuin vietnamilaiset kevätrullat. Tällä kertaa täytteenä oli marinointuja katkarapuja, avokadoa, vermiselliä sekä kolmea eri yrttiä: thai basilikaa, aasian minttua ja korianteria, kuten Kauhaa ja rakkauta -blogissa suositeltiin. Suosittelen minäkin!

Kastikkeina oli pähkinäkastiketta ja chilikastiketta edellisen kerran tapaan. Pähkinäinen kastike sopi näihin rulliin loistavasti!



Katkaravut: Sulata haluamasi määrä katkaravunpyrstöjä (isoja kuorittuja). Sekoita kulhossa 1 osaa riisiviinaetikkaa ja 2 osaa seesamöljyä. Pilko erilaisia chilejä ja valkosipulia. Sekoita ainekset ja lisää katkaravut. Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti.

Muut täytteet: siivuta avokadosta sopivia paloja ja purista päälle limetin mehua. Valmista seitinohuet lasinuudelit ohjeen mukaan. Leikkaa valmiiksi lehtiä thai basilikasta, aasian mintusta ja korianterista.

Rullat: Uita yhtä riisipaperia kerrallaan lämpimässä vedessä laakeassa astiassa, kunnes riisipaperi on pehmennyt. Levitä paperi leikkuulaudalle varovasti, sillä se repeää helposti.

Lado pyöreän paperin alareunaan ensin katkarapuja, sitten avokadoa, vermiselliä ja yrttejä. Käännä reuna täytteiden päälle. Käännä sen jälkeen sivut rullan päälle ja kääri loppu rullan ympäri. Nosta odottamaan tarjoilulautaselle ja tee loput.