keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Huevos Rancheros



Huevos rancheros oli aamupalalistallani viime kesän roadtripillä ja pääsin vihdoin kokeilemaan annosta melko autenttisessa dinerissa Tucsonissa. Valitsin lisukkeiksi pekonin, röstiperunat ja munat halusin kokkelina. Lisäksi annoksessa oli automaattisesti ruskeita papuja, taco-kastiketta ja tortillalettu.

En varsinaisesti hurmaantunut lopputuloksesta (mikä kyllä kompensoitui paikan yleisellä fiiliksellä, joka oli kyseisenä aamuna suorastaan katossa), mutta onneksi samaa voi tehdä kotona itse omaan makuun sopivalla tavalla. Omassa versiossani perunat ja tortillalettu jäivät kokonaan pois ja tilalle tuli avokadoa, ranskankermaa ja korianteria. Todella hyvää! Tästä määrästä tulee hyvät annokset neljälle.


Huevos Rancheros


Tee ensin nopea taco-kastike. Laita kattilaan 100g tomaattipyreetä, 1,5dl vettä, 0,5tl suolaa, 1tl fariinisokeria, 1tl valkosipulijauhetta, 0,5tl jeeraa, ripaus cayennepippuria ja 0,5tl savupaprikajauhetta. Kuumenna ja sekoittele muutaman minuutin ajan. Nosta kattila levyltä ja lisää vielä 1tl valkoviinietikkaa ja 1tl öljyä. Voit tehdä kastikkeen jo edellisenä päivänä.

Paista pannulle paketillinen pekonia (2 siivua per annos). Nosta rapeat pekonit talouspaperin päälle valuttumaan. Kaada pannulle tölkillinen (250g) huuhdeltuja ja valutettuja ruskeita papuja. Kääntele niitä pekonirasvassa muutama minuutti, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Riko kulhoon 8 kananmunaa ja lisää reilu luraus vettä tai maitoa. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää uudelle pannulle nokare voita ja lämmitä keskilämpöiseksi. Kaada seos pannulle ja anna kypsyä hiljalleen, samalla puuhaarukalla seosta työnnellen.

Kokoa annokset lautasille. Kuutioi 2 avokadoa ja lisää jokaiseen annokseen reilu ruokalusikallinen ranskankermaa ja maun mukaan chilikastiketta. Koristele tuoreella korianterilla.


perjantai 18. joulukuuta 2015

Intialaiset kikhernekupposet



Äitini soitti juuri ja kysyi, miten viime lauantaiset ruokabloggaajien pikkujoulut meni noin niin kuin omien tarjottavieni puolesta. Viimeksi, kun juttelimme puhelimessa, oli tämä kyseinen lauantai ja minä olin juuri huomannut, ettei mikään mennyt putkeen ja että aikaa oli enää muutama hassu tunti. Lopulta sain kun sainkin vietyä bileisiin sekä suuren suosion saaneita Baileys-tryffeleitä, että Intia-henkisiä, pieniä kikhernekupposia, jotka kasasin lopullisesti vasta paikan päällä.

Suurin ongelma tällä hetkellä on se, miten kuvailisin kyseisen ohjeen, jos joku sattui siitä innostumaan. Työvaiheet eivät menneet yhtään suoraviivaisesti ja käytännössä hypin ideasta toiseen. Siksi pyydänkin anteeksi epämääräisyyttäni. Tosin, ei tämä taida yhtään poiketa normaalista. Ohjeesta tulee n. 48 pientä annosta.


Intialaiset kikhernekupposet


Laita 2,5dl kikherneitä likoamaan jo edellisenä iltana. Keitä herneet seuraavana päivänä ohjeen mukaisesti. Pilko yksi pieni sipuli ja muutama valkosipulinkynsi. Kuumenna pannulla 2rkl öljyä ja lisää siihen 1-2tl intialaisia mausteita tai esim. valmista masalaa. Kääntele mausteita keskilämpöusellä pannulla hetki.

Kun mausteet alkavat tuoksumaan, lisää kikherneet ja sipulit. Paista muutama minuutti pyöritellen herneitä pannulla. Lisää kourallinen pienenpieneksi silputtua korianteria, 1-2rkl persiljaa ja 1 pieneksi pilkottu vihreä chili (ilman siemeniä). Mausta herneet 2rkl tomaattichutneylla ja 2tl tamarinditahnalla. Nosta jäähtymään. 

Kasaa keksikuppeihin kikherneitä, ranskankermaa, punaista chiliä sekä korianterin lehti.


maanantai 14. joulukuuta 2015

Baileys-tryffelit, joulun makein lahja!



Kuten edellisessä postauksessani vihjasin, ei pikkujoulujen ruokatuomiset sujuneet omalla kohdallani ihan ongelmitta. Miksi, oi miksi pitääkin aina kokeilla jotain uutta ja ilman reseptiä, kun olisi suotavaa onnistua edes jota kuinkin tyydyttävästi? No mutta, onpahan jännitystä elämässä.

Olin päättänyt tehdä Baileys-fudgea. Kuten otsikosta voi jo päätellä, niin fudgea ei tullut. Ja minä kun vielä naureskelin työkaverille edellisenä päivänä, että fudgessa pitää vain sekoittaa ainekset, ei voi mennä pieleen. Mutta kun voi! Ja myöhemmin muistin, että olen tehnyt tasan kaksi kertaa fudgea, joista toinen ohjeella (onnistui) ja toinen omasta päästäni (epäonnistui, ja päätyi jäätelöksi). 

Ongelma voi usein olla se, että fudge ei jähmety toivotulla tavalla. Jos kondensoitua maitoa on suhteessa liikaa suklaaseen nähden, käy takuuvarmasti näin. Ja toinen on se, että alkoholi pehmentää massaa entisestään.

Ehdin suunnitella vähän liian pehmeälle fudgelleni jo jatkojalostussuunitelmia, joista ensimmäinen oli tietenkin se jäätelö (hyväksi havaittu) ja sen jälkeen mousse, koska Kitchen Aidin jäätelökulho ei ollutkaan pakastimessa. Sitten huomasin, että fudge ei ollutkaan tarpeeksi pehmeää näiden toteuttamiseen. Onneksi keksin pyöritellä massan palloiksi ja kieritellä ne kaakaojauheessa ja tadaa, herkulliset tryffelit pelastivat iltani! Näitä voisi tehdä myös lahjaksi.


Baileys-tryffelit

1 tölkki kondensoitua maitoa
1-1,5 dl kermalikööriä
200 g valkosuklaata
200 g maito- tai tummaa suklaata
1 dl tummaa kaakaojauhetta

Kaada paksupohjaiseen kattilaan kondensoitu maito, sekä 1-1,5dl (Baileys) kermalikööriä. Itse laitoin tuon 1,5dl, jolloin likööri maistuu melko vahvasti ja massasta tulee pehmeää. 1dl voisi olla näihin sopivampi annos, jolloin tryffelit eivät pehmene huoneenlämmössä ihan hetkessä.

Kuumenna seosta ja rouhi samalla valkosuklaa ja maito- tai tumma suklaa. Itse käytin tällä kertaa maitosuklaata ja lopputulos oli dumlemainen. Lisää suklaarouhe kattilaan ja sekoittele niin pitkään, kunnes suklaa on sulanut (älä keitä). Nosta kattila levyltä ja kaada massa leivinpeperilla vuorattuun pieneen uunivuokaan. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.

Nosta massa leivinpaperin avulla pois uunivuoasta ja leikkaa paksuiksi tangoiksi. Leikkaa tangot sopiviksi paloiksi ja pyörittele yksi pala kerrallaan palloksi. Pyörittele pallot heti sokeroimattomassa kaakaojauheessa ja nosta ilmatiiviiseen rasiaan. Säilytä jääkaapissa.

Tästä määrästä tulee 50-60 tryffeliä koosta riippuen.

torstai 10. joulukuuta 2015

Kookos-bataattikeitto ja perunasämpylät

Tuotteet saatu blogin kautta



Olen perunamuusin suuri ystävä. Ja muusi ei todellakaan ole välttämättä mikään arkinen lisuke, vaan mahdollisuuksia on monia: parmesan-muusi, valkosipulimuusi, kokojyväsinapilla maustettu muusi... Seuraavaksi kokeilen jollain vihreällä terästettyä muusia, kuten pinaatilla tai parsakaalilla!



Sain blogin kautta Tuoreverkolta kokeiltavaksi heidän syksyn uutuustuotettaan Suvituore Luomuperunasosetta, sekä mm. Suvituore Bataattisosetta. Minulle perunasose on ehdottoman hyvä apu perunamuusihimon iskiessä erityisesti arkipäivinä, sillä töiden jälkeen ei todellakaan jaksaisi alkaa kuorimaan, pilkkomaan ja kypsentämään. Muusi on helppo tehdä alusta alkaen itse, se vaatii vain hieman aikaa, mutta soseen käyttäminen on tietenkin reilusti nopeampaa.



Jämämuusista on kätevää tehdä vaikkapa perunasämpylöitä tai -rieskoja. Nam! Tällä kertaa tein kuitenkin sämpylät hyödyntäen koko perunasosepakkauksen, sillä muusin tekemiseen ei tarvinnut käyttää juurikaan ylimääräistä vaivaa. Sämpylöillä herkuteltiin viikonlopun aamupalalla, mikä on aina ehdottomia lempihetkiäni.


Perunasämpylät


Lämmitä kattikassa 2dl täysmaitoa ja paloittele siihen 500g Luomuperunasosetta. Anna kiehua pieni hetki ja lisää sitten 25g voita ja 1tl suolaa. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää muusin sekaan 1/2 palaa hiivaa, 1 kananmuna ja 4,5dl jauhoja. Taikina jää löysäksi. Nostele lusikan avulla (tai hyvin jauhotetuin käsin) taikinakekoja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 15min.




Toinen kokeilu oli bataattisoseesta ja vaikka näin joulun alla voisi helposti tehdä vaikka bataattilaatikkoa, teki mieleni kuitenkin eksoottisempia makuja. Erilaiset kasvissosekeitot ovat myöskin kivoja arkena, joskin nekin vaativat kuorimista ja pilkkomista. Usein teen kasvikset valmiiksi jo edellisenä iltana, mutta kookos-bataattikeitto valmistui vielä pienemmällä vaivalla. Ja keitto oli ihanan pehmeän tasaista!

Kookos-bataattikeitto


Raasta 1 valkosipulinkynsi ja 1tl inkivääriä. Kuumenna kattilassa keskilämpöiseksi pieni luraus seesamöljyä sekä halutessasi chiliöljyä. Kuullota valkosipulia ja inkivääriä hetki. Lisää 1,5dl kasvislientä sekä 500g bataattisosetta.

Anna keiton kiehua hetki ja lisää vielä lopuksi 1/2 tölkkiä kookosmaitoa, puolikkaan limetin mehu, sekä maun mukaan suolaa. Koristele annokset kookosmaidollakorianterilla ja srirachalla.



lauantai 5. joulukuuta 2015

Paprikakanaa unkarilaisittain



Tilasin syksyllä Budapestissä annoksen unkarilaista kansallisruokaa paprikakanaa (paprikas csirke). Ikävä kyllä tarjoilija sekoitti annokseni, joten sain sen sijaan toista kanaa, jonka päällä oli jonkinlaista paprikatahnaa, joten uskoin aluksi saaneeni oikean annoksen. Autenttinen paprikakana jäi siis kokeilematta, mutta ainahan voi itse tehdä oman version, edes vähän sinne päin.

Ostin samalla reissulla tuubillisen paprikatahnaa, jonka käytin paprikakanaan kokonaisuudessaan. Maistoin ruokaa vasta valmiina ja huomasin, että kyseessä taisi olla ennemminkin chili- kuin varsinainen paprikatahna. Käsittääkseni unkarilainen ruoka ei ole kovin mausteista/tulista, joten ei tätä varmasti perinneruuaksi tunnistaisi. Nuudelit olivat myöskin aasialaisia versioita. Kokonaisuus oli kuitenkin varsin maittava, joskin hieman tulinen.


Paprikakanaa unkarilaisittain


Ota 1kg broilerin nahallisia koipi- ja reisipaloja huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna keskilämpöisellä pannulla 25g voita ja lisää siihen 0,5rkl paprikajauhetta ja yksi raastettu yksikyntinen valkosipuli.

Paista kanapaloihin nopeasti ruskistunut pinta ja nosta uunivuokaan. Kypsennä kanoja 225-asteisessa uunissa niin pitkään, kunnes kaikki ovat kypsiä (n. 25-30min).

Lisää pannulle 3dl kanalientä, 70g paprikatahnaa, 2dl kermaa ja ripaus suolaa. Anna kiehua hiljalleen 10min. Suurusta kastike 1rkl jauhoilla.