Lyhyehköt kaupunkilomat näyttävät olevan meillä tämän kesän juttu. Ensin olimme kesäkuussa
Lontoossa, nyt heinäkuussa Amsterdamissa ja alkusyksystä lähdemme vielä yhtä lyhyeksi aikaa Roomaan. Mutta ehtiihän sitä muutamassakin päivässä tehdä ja syödä vaikka mitä.
Minulla oli aluksi suuria suunnitelmia Amsterdamin ruokailujen suhteen. Olin ostanut mielenkiintoisen kahvila- ja ravintolaoppaan jo keväällä, ja merkkasin kaikki houkuttelevat paikat (niitä oli paljon!) ylös Googlen tähtikarttaani. Lopulta emme suinkaan hyödyntäneet kartalle laitettuja vinkkejä, vaikka toisaalta saatoimme sattumalta käydä joissakin paikoissa.
Meillä ei ollut Amsterdamiin oikein muuta ohjelmaa kuin pyöräillä pitkin kaupunkia. Niinpä myös ruoka- ja kahvittelupaikat valikoituivat usein sattumanvaraisesti, kuhunkin tilanteeseen sopivalla tavalla. Amsterdamissa on valtavan paljon tarjontaa ja varsinkin suloisia pieniä paikkoja. Loppujen lopuksi söimme yllättävän paljon aasialaista ruokaa, mutta onneksi kokeilimme myös jotain paikallista.
Käsittääkseni tämä on kaupungin suosituin kotitekoisia ranskalaisia tarjoava koppi. Kastikevaihtoehtoja on lukuisia ja itse valitsin majoneesin, erikoisketsupin ja sipulin. Jonoa kopille näytti olevan koko ajan, mutta toisaalta oma vuoro tuli niin nopeasti, että kastikepäätös piti tehdä pikaisesti.
Meidän majoitukseen ei kuulunut aamupalaa, ja ensimmäisenä aamuna olimme supernälkäisiä, joten suuntasimme lähimpään runsasta aamupalaa tarjoavaan ravintolaan. Tilasimme avokadoleivän, makean BLT:n sekä pannareita. Lähti nälkä ja hyvääkin oli.
Amsterdamissa on paljon vietnamilaista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja meidän teki mieli banh mi -patonkeja, joten kävelimme De Pijpissä sijaitsevaan, vietnamilaista katuruokaa tarjoavaan FRNZY:yn. Leivät toivat kivasti mieleen viime talven lomamuistot Saigonista ja kurkkulemonade oli hauska kokeilu.
Istahdimme tähän kahvilaan melko sattumanvaraisesti ja saimme ehkä viimeisen vapaan pöydän terassilta. Tilasimme "samaa kakkua kuin viereisessä pöydässä" ja vasta myöhemmin luimme, että kyseinen omenapiirakka on paikan ehdoton kuuluisuus, ja olihan se kyllä todella hyvää!
Jos ei tiedä mitä haluaisi syödä, kannattaa suunnata Foodhalleniin. Tarjolla on lukuisia katuruokatyyppisiä kojuja, joiden painotus on ehkä Aasiassa ja Meksikossa. Tai ainakin meidän valinnat näyttävät kovasti siltä. Tarkoitus ei ollut syödä juuri mitään, koska ei ollut nälkä, mutta onneksi annokset olivat pienehköjä ja puoliksi syötynä jaksoimme kokeilla kolmea eri kojua.
Viimeisenä päivänä meillä oli suunnitteilla suosittu indonesialainen ravintola, mutta huomasimme myöhemmin, että se onkin kiinni päiväsaikaan. Koska monet muutkin indonesialaiset avasivat vasta illalla, päädyimme siihen, että sushi maistuu aina. Emme halunneet buffaan, emmekä liian hienoon paikkaan, ja koska Jordaan oli muutenkin yksi lempialueista, pyöräilimme pienenpieneen Tanoshii Sushiin. Olisin voinut syödä enemmänkin!
Majoituimme Generator-hostellissa, joka sijaitsi entisessä eläinlääketieteellisessä yliopistorakennuksessa Oosterparkin laidalla. Yhtenä aamuna vettä tuli sen verran paljon, ettei huvittanut pistää nenäänsä ulos ollenkaan, joten söimme hostellin Nescio Cafessa. Nesciolla on myös entiseen auditorioon tehty baari, joka oli kyllä hauska miljöönä.
Mainitaan vielä bonuksena perinteinen baariruoka, bitterballen. Tilasimme näitä peruna-lihakroketteja (tarjoillaan sinapin kera) erään kanaalin varrella sijaitsevan baarin terassilla, juuri ennen kaatosateen alkamista. Onneksi olimme suojaisessa paikassa, ja ruokaa ja juomaakin riitti, joten mikäs siinä sadetta pidellessä.
Kaiken kaikkiaan pidin Amsterdamista todella paljon ja voisin mennä sinne uudelleen milloin tahansa.
TallennaTallenna