Suomalaisen ruokamarketin kanatiskin tarjonta on monelle ulkomaalaiselle varmasti shokki: tarjolla on vain suikaletta ja sipullusta, ohutta rintafilettä tai jos hyvin käy niin koipia. Kaikki lilluu marinadissa. Missään ei ole mukana luita (kuinka hankalaa onkaan nykyään löytää luullista rintapalaa?).
Ja samoin tällaiseen suikaletarjontaan tottuneelle oli espanjalainen vastaava osasto järkytys: lähes kaikki kana tulee kokonaisena tai jos hyvin käy, voit löytää jostain rintafileitä. Suikaleita ei ole olemassa. Ja ongelmahan oli se, että vuokra-asunnossamme ei ollut juuri hedelmä- ja leipäveitseä kummempia aseita eikä myöskään uunia.
Kotona olisin onnellinen, jos kanatiskin tarjonta olisi huomattavasti enemmän espanjalainen kuin suomalainen. Kana, jossa on luita mukana, on yleensä maukkaampaa kuin filepalat (riippuu toki myös laittotavasta). Olenkin viime aikoina yrittänyt aina löytää luullista rintapalaa tai koipia - marinoimattomina.
Olen pitkään haaveillut kokonaisesta kanasta ja nyt vihdoin sellainen tarttui mukaan. Eikä jäänyt ainoaksi kerraksi, sillä tämä oli ehkä parasta kanaa vuosiin! Lisukkeeksi tein kokojyväsinapilla maustettua perunamuusia, jonka ohje löytyi Maku-lehden pariisilaisista ruokamuistoista kertovasta jutusta. Sekin jää ehdottomasti listalle!
Kana: Asettele n. 1,5kg painoinen kokonainen kana uunivuokaan (lurauta pohjalle ensin hieman öljyä). Valmista yrttivoi sekoittamalla 50g huoneenlämpöistä voita, hyvää suolaa ja pieneksi pilkottua tuoretta rosmariinia (n. kolmen oksan lehdet). Levitä yrttivoita esim. käsin kanan rintapalojen ja nahan väliin (avaa tietä esim. lusikalla kanan peräpäästä käsin nahan alle).
Kuori yksi appelsiini veitsen avulla niin, että ulkopintaan ei jää kalvoja. Halkaise appelsiini kahtia ja työnnä kanan sisälle. Paista kanaa 180-asteisessa uunissa n. 1,5h ja tarkista kypsyys ennen tarjoilua. Lisää lopussa uunivuokaan rasiallinen tai kaksi kirsikkatomaatteja ja anna kypsyä kanan kanssa 5-10min.
Lisäksi omassa annoksessani oli paistettua pinaattia (tällä kertaa ilman parmesania, koska annoksessa oli paljon täyteläisyyttä mukana muutenkin) ja maltaise-kastiketta (ohje myöhemmin).
Muusi: Valmista ensin perunamuusi normaalisti jauhoisista perunoista (keitä perunat, survo, lisää voita, suolaa ja maitoa ja sekoita muusiksi). Jokaisella on varmasti omat sekoitussuhteensa.
Lisää lopuksi muusiin kokojyväsinappia. Lisäsin meidän neljän hengen annokseen n. 2tl sinappia, mikä vaikutti oikein passelilta määrältä.