torstai 28. joulukuuta 2017

Ideoita uuden vuoden brunssille

Rakastan brunsseja ja aamupaloja. En voisi kuvitella parempaa tapaa aloittaa uutta vuotta kuin brunssi joko rauhassa kotona kahdestaan tai ystäväporukan kera. Valmiiseen pöytään istuminen on tietenkin aina helppo vaihtoehto, mutta kotona saa loihdittua aika hienon kattauksen valitsemalla muutamia suosikkiruokia. Tässä muutama vinkki pääasiassa viime vuoden varrelta!



Orange blossom -pannarit ihastuttavat ihan taatusti.


Meksikolaisen aamupalamunakkaan valmistaa helposti uunissa.


Makea BLT-leipä on yhtä aikaa raikas ja täyteläinen, ja tietenkin nimensä mukaisesti suolaisen lisäksi makea.


Kinkku-juustosarvet maistuvat aina kaikille.


Croque madame -leivän voi tehdä myös suomalaisittain porosta.


Sitruunajugurttivohvelit maistuvat vain aavistuksen sitruunaisille.


Mustikka-kookos chia-vanukas on aika kaunis tarjottava!


Mansikkainen chia-vanukas kannattaa koristella värikkäästi.


Aasialaista vivahdetta kaipaaville voisi toimia vietnamilaiset banh mi -kanapatongit.




Toisaalta shakshuka on oikea brunssiklassikko.


Pannarit tai vohvelit on ihan välttämättömiä, ja näin talviaikaan kanelipannarit appelsiinimoussella ovat hieman erilainen valinta.


Tomaattihillo on ketsupin hienostuneempi versio ja maistuu todella hyvin esimerkiksi munakasleipien kera.


Skonsseista saa sekä makeita että suolaisia, täytteistä riippuen.


Aprikoosihillo sopii esimerkiksi juustojen kanssa.

Millainen uuden vuoden menu teillä on tulossa? Täällä ollaan vielä avoimia kaikille ideoille, ja lopulta tehdään varmaan jotain fiilispohjalta.

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Kippis Suomelle (mustikkamocktail)



Tänään on vihdoin se päivä, jota on hehkutettu vähintäänkin vuoden ajan. Juhlimme itse rauhallisesti kotona ja teemme "perinteisiä" blinejä porotahnalla ja sienisalaatilla (lohihyytelön joudun jättämään harmikseni tänä vuonna väliin). Jälkiruuaksi on tiedossa suklaamoussea, josta tuli kyllä ennemminkin vanukasta.

Ennen ruokailua nautimme sen sijaan mustikkaisia mocktaileja, joiden ohje on K-Ruoka -lehdestä. Nämä aniksella ja rosmariinilla maustetut alkoholittomat drinkit taitavat olla listallani loppuvuoden juhlajuomana, sopivat varmasti erinomaisesti myös jouluun. Kippis 100-vuotias Suomi!



Mustikkamocktail


2 dl mustikkamehutiivistettä
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2 tl kokonaista anista (laitoin 4 tähtianista)

7 dl ginger alea
2 dl vissyä
jäisiä mustikoita
rosmariinia
jäitä

Mittaa siirapin aineet kattilaan ja keittele kasaan, kunnes seos on hieman paksuuntunut. Siivilöi ja nosta jäähtymään (nestettä on noin 1 dl). Jos laitat siirapin jääkaappiin, se jähmettyy hieman enemmän. Itse lämmitin siirappia hiukan mikrossa koska olin tehnyt sen edellisenä päivänä.

Sekoita siirappi, ginger ale ja vissy. Asettele laseihin jääpaloja, rosmariinia ja jäisiä mustikoita ja kaada juoma päälle.


torstai 23. marraskuuta 2017

Munakasrulla sienillä ja pekonilla



Kylläpä tämä ruoka näyttää suorastaan jouluiselle, mutta ei ole sitä kyllä yhtään. En tiedä mitä eroa on munakas- ja pannukakkurullalla, mutta molemmat maistunevat retrolle. Ehkä jauhelihatäyte olisi sopinut teemaan paremmin, mutta koska pakastimessa oli sieniä ja jääkaapissa pekonia, päädyin tähän ratkaisuun. Tästä riittää helposti isommallekin porukalle ja rulla on tosi hyvää myös uudelleen lämmitettynä!

Munakasrulla sienillä ja pekonilla


5 dl maitoa
5 kananmunaa
3/4 tl suolaa
mustapippuria
pieni nippu lehtipersiljaa
2 dl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

4 dl metsäsieniä pilkottuna (esim. pakaste)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
140 g pekonia
öljyä paistamiseen
2 dl kermaa
n. 100 g juustoa (esim. cheddar)
1 rkl jauhoja
ripaus suolaa
mustapippuria

1-2 dl juustoraastetta päälle

Sekoita kaikki taikinan ainekset. Kaada leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa alatasolla noin puoli tuntia. Kumoa leivinpaperin päälle.

Tee paistaimisen aikana täyte. Pilko sipulit, sienet ja pekonit. Kuumenna pannulla pieni määrä öljyä. Lisää sipulit ja pekonit ja paista hetki. Lisää sienet. Paista niin pitkään, kunnes sienistä lähtevä neste on haihtunut.

Lisää kerma ja anna kiehua hiljalleen 5min. Lisää juusto ja kuumenna, kunnes se on täysin sulanut sekaan. Mausta mustapippurilla ja pienellä määrällä suolaa, mikäli tarpeen. Lisää vielä jauhoja, jos seos ei ole tarpeeksi paksua.

Levitä sienitäyte munakaslevyn päälle ja kääri kiinni. Jätä saumapuoli alaspäin ja siirrä rulla takaisin pellille (leivinpaperin päälle). Ripottele juustoraaste ja paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes juusto on hieman ruskistunut.

sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Perinneruokaa prkl: After Eight -mokkapalat

Kirja saatu blogin kautta.



Oletko koskaan miettinyt, millaisen Suomi-menun kokkaisit ulkomaalaiselle illallisvieraalle? Minä olen, vaikkei sellaista tilaisuutta ole vielä vastaan tullutkaan. Tarjoaisin ehdottomasti suomalaisia makuja ja perinteitä, mutta modernilla tai kansainvälisellä toteutuksella. En iskisi mämmiä jälkiruokapöytään, vaan tekisin siitä vaikka kermaisen pehmeää moussea ja jättäisin perinneherkusta jäljelle vain ripauksen. Suomalaiset letut paistaisin juuri sellaisina kuin ne onkin, mutta lisukkeina voisi olla useampaakin eri sorttia ihanista hilloista kermavaahtoon, vaniljajäätelöön ja tuoreisiin marjoihin. 



Todennäköisesti tarttuisin suunnitteluvaiheessa Perinneruokaa prkl -blogin Mika Rampan samannimiseen ruokakirjaan, josta sain arvostelukappaleen blogin kautta. Kirjan kantavana teemana on "raikasta twistiä perinneruokiin" ja se sisältääkin hyvän kattauksen niin suolaisia kuin makeita herkkuja alku- ja pääruuista jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Koko menun saisi hyvin rakennettua tämän kirjan varaan.

Kirja sisältää monia mielenkiintoisia sovelluksia, kuten perunasushin, jonka päälle tulee esimerkiksi kylmäsavuporoa ja karpaloita. Ruokien esteettisyyteen on myös kiinnitetty huomiota ihan eri tavalla kuin varsinaisissa perinneruuissamme. Tällä kertaa kokeiluun meni After Eight -mokkapalat, sillä sain viikonlopuksi makeannälkäisiä vieraita ja halusin leipoa jotain, minkä voi valmistaa jo ennakkoon ja joka säilyy muutenkin hyvänä useamman päivän. Minttusuklaiset mokkapalat keräsivät kehuvia kommentteja myös niiltä, jotka eivät perinteisistä mokkapaloista niin välitä.



After Eight -mokkapalat


200g voita
3,5 dl kahvijuomaa (sekoitin 3 espressoa ja loput maitoa)
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
200 g After Eight -konvehteja

75 g voita
3/4 dl kahvijuomaa (tähän tein myös espressoa ja laimensin vedellä)
6 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta

After Eight -konvehteja
muita koristeita

Mittaa voi ja kahvijuoma kattilaan, kiehauta ja anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineksen kulhossa ja lisää kahvi-rasvaseos. Vatkaa munien rakenne rikki toisessa kulhossa ja lisää taikinan sekaan.

Levitä taikinasta puolet pellille leivinpaperin päälle. Lisää 20 konvehtia taikinan päälle sopivin välein. Levitä loput taikinat päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 min. Jäähdytä.

Kuorrute: kiehauta kattilasssa rasva ja kahvi. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi seos kattilaan. Sekoita hyvin. Levitä kuorrute mokkapalalevyn päälle. Koristele kun kuorrute on hieman jähmettynyt. Leikkaa paloiksi.



lauantai 21. lokakuuta 2017

Puolukka-pannacottakakku sopii syksyn kahvipöytään



Otan usein ruokakaupassa käydessäni mukaan kaupan oman lehden, ja erityisesti olen tykästynyt muutaman kerran vuodessa ilmestyvään Lidlin lehdykkään. Uusimman numeron olin säästänyt siltä varalta, että pääsen tekemään makeita herkkuja syksyn aikana käyville vieraille. Erityisesti kiinnostukseni herätti puolukkainen pannacotta-viettelys, joka on siis käytännössä kakku. Sopisi muuten syksyisen kahvipöydän lisäksi aika kivasti vaikkapa jouluun.

Ja nyt vihdoin pääsin tositoimiin leipomisen kanssa. Toteutin ohjeen melkein pilkun tarkasti, ja lopputulos oli maultaan erinomainen, vaikka rakenteessa en päässyt ihan samaan kuin kuvassa. Pohjataikina oli hieman liian pehmeä, jotta se olisi pysynyt täydellisen hyvin reunoilla, joten se ehti hieman valua ennen kuin jähmettyi paistamista varten jääkaapissa. Olisi pitänyt muotoilla sitä uudelleen pienen hetken päästä, mutta minä sen sijaan lähdin koiran kanssa lenkille. Maku oli kuitenkin ihana yhdistelmä kirpeää ja makeaa puolukkaa, pehmeää pannacottaa ja vähän kinuskimaista kaurapohjaa. 



Puolukka-pannacottakakku


2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
125 g voita sulatettuna
0,5 dl siirappia

2-3 dl puolukkahilloa
4 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl maustamatonta jugurttia (kreikkalaista)
jäisiä puolukoita

Sekoita pohjan kuivat aineet. Lisää voi ja siirappi. Sekoita ja anna turvota hetki. Vuoraa 20 cm halkaisijaltaan irtopohja leivinpaperilla. Painele taikina pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

Laita liivatteet kylmään veteen. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää vaniljasokeri ja liivatteet. Kaada seos kulhoon jäähtymään. Lisää jugurtti ja sekoita hyvin. Nosta jääkaappiin jäähtymään lisää ja hieman paksunemaan.

Levitä puolukkahilloa pohjan päälle. Kaada pannacottaseos varovasti pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. Koristele juuri ennen tarjoilua.

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Lokakuiset kasvisruokavinkit

Lihaton lokakuu on taas startannut, paitsi että ei meillä. Alkaa jo pikku hiljaa tuntumaan siltä, että minulla on joku tekosyy joka vuosi, ja että osallistuin haasteeseen eniten tosissani vain kerran. Toisaalta sen jälkeen olen ehkä ollut ympäri vuoden tietoisempi valinnoistani ja ihan huomaamattakin syönyt enemmän kasvisruokaa.

Vuosi sitten villityksenä olivat erityisesti nyhtökaura ja härkis. Viime keväästä lähtien en ole voinut katsoa niihin päinkään, sillä ruokahaluani tuli pahan kerran sekoittamaan eräs pieni neito, jonka olisi määrä putkahtaa maailmaan vuoden vaihteessa. Saas nähdä, palaanko sen jälkeen entiselleni. 

Tässä on joka tapauksessa perinteisiä kasvisruokavinkkejä kaikille, jotka haluavat kiinnittää lihansyöntiin huomiota erityisesti nyt lokakuussa. 

Nyhtökaura-kvinoa tacot bbq-kastikkeella

Huippuhyvät tacot, menee lihan ohi!



Meksikolainen (aamupala)munakas uunissa

Vähän isompi, ja kenties ranskankermaa päälle, niin tässä on jo meidän tyypillinen iltaruoka kasassa.



Pikaiset quesadillat nyhtökaurasta

Joskus on hyvä, jos ruoka valmistuu nopeasti. Ja se on vielä tosi herkullista.



Härkis-lasagne täynnä espanjalaisia makuja

Herkkulasagnen lihaton versio!



Munakasleivät

Nämä menisi myös lounaasta, ja miksi ei iltaruuastakin. Tosi hyvä yhdistelmä!



Kasvispihvit

Klassikot!



Pehmeä maa-artisokkakeitto

Tuskaisinta on kuoria ne mukulat, mutta keitto on tosi hyvää!



Härkis Sloppy Joe

Pihvien muokkaaminen on vähän turhan vaativaa (tosin nykyään niitä taidetaan myydä valmiina), mutta maukas, paksu kastike toimii hampurilaisen välissä.



Härkis-punajuuripaistos

Piti tulla pihvejä, tuli paistos. Mutta tosi hyvä sellainen!



Kanttarellilasagne

Syksyruokaa parhaimmillaan.



3 x kasvispizzaperjantai

Mm. munakoiso sopii pizzaan erinomaisesti.



Nachot mustapavuilla

Kukkurainen nacholautanen on perjantaiherkkumme, ja paras versio taitaa syntyä mustapavuista.



Kanttarellirisotto

Onneksi pakastimessa on useampi satsi kanttarelleja, tätä voisin tehdä vaikka heti.


sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Orange Blossom -pannarit



Kaksi viimeistä syksyä olemme matkustaneet lokakuussa New Yorkiin, mutta tänä vuonna reissu jää välistä. Ikävä kaupunkiin iskee erityisesti viikonloppuaamuisin, joten mikä olisikaan parempi lääke kuin hyvä aamupala New Yorkin tyyliin? 

Söimme vuosi sitten viimeisenä aamuna Jack's Wife Fredassa West Villagessa. Olimme paikalla melkein ensimmäisinä, sillä arvelimme ravintolan täyttyvän lauantaiaamuna nopeasti. Tilasimme muutamat aamupalaklassikot ja makealta puolelta se tarkoitti orange blossom -pannukakkuja, jotka tarjoiltiin perinteisen vaahterasiirapin lisäksi appelsiinimarmeladilla ja maustamattomalla jugurtilla. 



Monimutkaisen aamupalan väkertäminen nälkäisenä ei ole ihan ykköspuuhaa, joten koska halusi  tehdä appelsiinilla maustettuja pannareita, päätin pitää muut tarjottavat mahdollisimman nopeina ja helppoina. Onneksi valmiiksi tehdyt voileivät, olivat ne sitten kuinka tavallisia tahansa, sekä arkinen mansikka-puolukkasmoothie täyttävät puuttuvat palaset hienosti. 

Orange Blossom -pannarit


2 dl maitoa
1 kananmuna
2 rkl voisulaa
1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
2 1/4 dl jauhoja
1/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

voita paistamiseen
appelsiinimarmeladia
täyteläistä, maustamatonta jugurttia
vaahterasiirappia

Sekoita maito ja kananmuna. Lisää voisula ja appelsiinin kuoriraaste. Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa ja lisää vispilän avulla taikinaan. Paista pannukakut (tästä määrästä tulee 7 keskikokoista pannaria) voisulassa keskilämmöllä. Käännä pannari, kun pinta kuplii.


torstai 14. syyskuuta 2017

Hollantilainen omenapiirakka



Satuimme haahuilemaan heinäkuisella Amsterdamin-lomallamme Jordaanin alueella, kunnes iski pieni makeanhimo. Menimme melko sattumanvaraisesti erään kahvilan terassille, jossa oli juuri ja juuri tilaa kahdelle. Paikka oli nimeltään Winkel 43 ja onneksemme huomasimme heti naapuripöydässä istuvien kahvittelijoiden muhkeat kakkupalat. Tilasimme "tuota samaa" sekä kahvit. Ja saimme omenapiirakkaa, joka oli ehkä maailman parasta.



Olin tutustunut hollantilaiseen ruokaan kovin kevyesti ennen lähtöämme, joten minulla ei ollut listalla  juuri mitään pakko kokeilla -juttua. Omenapiirakkaa en jostain syystä edes osannut mieltää kovin hollantilaiseksi, mutta pienen googlettelun jälkeen selvisi, että tuollainen kakkumainen, melko paljon rasvaa ja fariinisokeria sisältävä omppupiirakka on vähintäänkin suosittu leivonnainen. Ja Winkelin versio on varmasti kopioiduimmasta päästä. 



Itse toteutin eri ohjeita suuntaa-antavasti, mutta lopputulos oli kyllä ihanan makea ja täyteläinen. Pienensin piirakan kokoa puoleen, sillä en tiedä millaiset jättivuoat muualla on käytössä, mutta omaani ei olisi tuon isompaa mahtunut. 



Hollantilainen omenapiirakka


180 g pehmeää voita kuutioina
1,5 dl fariinisokeria
1 muna
5 dl jauhoja

4-5 omenaa
0,5-1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
0,5-1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1 tl sitruunan mehua
0,5 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinä

1 muna voiteluun
fariinisokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa edelleen. Lisää jauhot kolmessa erässä ja sekoita taikina hyvin jokaisessa välissä. Taikina jää pehmeäksi. 

Vuoraa esim. irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla ja/tai voitele. Taputtele taikinasta 3/4 pohjalle ja reunoille ylös asti (riippuen vuoan koosta).

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita kaikki täytteen aineet ja lisää pohjan päälle. Ripottele loput taikinasta pieninä paloina piirakan päälle sinne tänne. Voitele päällinen munalla ja ripottele vielä hieman fariinisokeria.

Paista kypsäksi 190-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna jäähtyä 2-3 tuntia ennen kuin poistat irtopohjan. Tarjoile kermavaahdon kanssa.

tiistai 5. syyskuuta 2017

Sadepäivän voisilmäpullat


Syksy tuo tullessaan entistä enemmän sadepäiviä, ja vaikka nyt nautimmekin mitä ihanimmasta auringosta, lupaa säätiedote jotain ihan muuta viikonlopulle. Itse en kuitenkaan ole täällä kärsimässä syyskuun sään muutoksesta, vaan suuntaan minilomalle Roomaan. Jäätelöä siis tiedossa!

Mutta jos olisin kotona, voisin vaikka leipoa pullaa. Se jos mikä tuo pehmeää lohtua synkkäänkin päivään. Ja voisilmäpullat jos mitkä ovat tähän tarkoitukseen ihan ykkösiä! Käytin näissä Valion ohjetta. En ymmärrä miksi leivon niin aniharvoin pullaa (tai yhtään mitään). Nämä sain aikaiseksi kesälomalla, mutta pitää yrittää ottaa tavaksi muulloinkin.

Voisilmäpullat


2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa (alkup. ohjeessa 1,5)
n. 8 dl jauhoja
75 g voita

75 g voita
0,5 dl sokeria
0,5 dl jauhoja

1 kananmuna voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Sekoita. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot joukkoon, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen voi. Kohota taikinaa muutama tunti.

Vaivaa taikina, leivo se tangoksi ja leikkaa 16 palaan. Pyöritä pulliksi ja nosta leivinpaperin päälle. Kohota. Painele pulliin kuopat ja voitele munalla. Lisää jokaiseen koloon n. 1 tl voita, 0,5 tl sokeria ja 0,5 tl jauhoja. Paista 200-asteisessa uunissa 12-15 min (tai kunnes kypsiä). 



sunnuntai 27. elokuuta 2017

Tacos al pastor ja ananassalsa




Kylläpä kesä vaihtui äkkiä syksyksi, enkä edes ehtinyt (hmmm, jaksanut) postata kaikkia kesälomalla tehtyjä juttuja. Tacot kuuluvat kesään aivan ehdottomasti ja tällä  kertaa vuorossa oli klassiset possutacot ananaksella eli tacos al pastor. Tosin valmistusmenetelmät tai raaka-aineet eivät olleet ihan niin perinteiset, mutta helpot ja nopeat kylläkin. Aina ei jaksa panostaa. 



Tacos al pastor


500g porsaan kassleria
1 dl ananas- tai appelsiinimehua
2 rkl tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä raastettuna
0,5 tl chilihiutaleita
0,5 tl oreganoa
0,5 tl jeeraa
3/4 tl suolaa
2 rkl viinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä

maissilettuja
punasipulia
tomaattia
ananassalsaa
chilikastiketta
korianteria
ranskankermaa
limettiä

Sekoita kaikki marinadin ainekset rasiassa. Leikkaa kassler 1 cm paksuiksi siivuiksi ja nosta marinoitumaan yön yli jääkaappiin. Paista seuraavana päivänä pannulla/grillissä kypsäksi molemmin puolin. Nosta kypsä liha folion sisään tekeytymään hetkeksi ja leikkaa sitten pieniksi kuutioiksi. Voit myös paistaa kuutiot vielä pannulla, jos liha on jäänyt keskeltä paistumatta (itselleni kävi niin).



Ananassalsa


1 pienehkö ananas
1/2 limetin mehu
1 tl sokeria (tai enemmän)
ripaus suolaa
ripaus chiliä
puoli nippua korianteria

Leikkaa ananaksen pääpalat pois ja kuori niin, ettei pintaan jää yhtään kuorta. Leikkaa loput ananaksesta pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja lisää limetin mehu, sokeri, suola ja chili. Maista ja lisää tarvittaessa esim. sokeria. Silppua korianteri ja sekoita joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.