keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Huevos Rancheros



Huevos rancheros oli aamupalalistallani viime kesän roadtripillä ja pääsin vihdoin kokeilemaan annosta melko autenttisessa dinerissa Tucsonissa. Valitsin lisukkeiksi pekonin, röstiperunat ja munat halusin kokkelina. Lisäksi annoksessa oli automaattisesti ruskeita papuja, taco-kastiketta ja tortillalettu.

En varsinaisesti hurmaantunut lopputuloksesta (mikä kyllä kompensoitui paikan yleisellä fiiliksellä, joka oli kyseisenä aamuna suorastaan katossa), mutta onneksi samaa voi tehdä kotona itse omaan makuun sopivalla tavalla. Omassa versiossani perunat ja tortillalettu jäivät kokonaan pois ja tilalle tuli avokadoa, ranskankermaa ja korianteria. Todella hyvää! Tästä määrästä tulee hyvät annokset neljälle.


Huevos Rancheros


Tee ensin nopea taco-kastike. Laita kattilaan 100g tomaattipyreetä, 1,5dl vettä, 0,5tl suolaa, 1tl fariinisokeria, 1tl valkosipulijauhetta, 0,5tl jeeraa, ripaus cayennepippuria ja 0,5tl savupaprikajauhetta. Kuumenna ja sekoittele muutaman minuutin ajan. Nosta kattila levyltä ja lisää vielä 1tl valkoviinietikkaa ja 1tl öljyä. Voit tehdä kastikkeen jo edellisenä päivänä.

Paista pannulle paketillinen pekonia (2 siivua per annos). Nosta rapeat pekonit talouspaperin päälle valuttumaan. Kaada pannulle tölkillinen (250g) huuhdeltuja ja valutettuja ruskeita papuja. Kääntele niitä pekonirasvassa muutama minuutti, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Riko kulhoon 8 kananmunaa ja lisää reilu luraus vettä tai maitoa. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää uudelle pannulle nokare voita ja lämmitä keskilämpöiseksi. Kaada seos pannulle ja anna kypsyä hiljalleen, samalla puuhaarukalla seosta työnnellen.

Kokoa annokset lautasille. Kuutioi 2 avokadoa ja lisää jokaiseen annokseen reilu ruokalusikallinen ranskankermaa ja maun mukaan chilikastiketta. Koristele tuoreella korianterilla.


perjantai 18. joulukuuta 2015

Intialaiset kikhernekupposet



Äitini soitti juuri ja kysyi, miten viime lauantaiset ruokabloggaajien pikkujoulut meni noin niin kuin omien tarjottavieni puolesta. Viimeksi, kun juttelimme puhelimessa, oli tämä kyseinen lauantai ja minä olin juuri huomannut, ettei mikään mennyt putkeen ja että aikaa oli enää muutama hassu tunti. Lopulta sain kun sainkin vietyä bileisiin sekä suuren suosion saaneita Baileys-tryffeleitä, että Intia-henkisiä, pieniä kikhernekupposia, jotka kasasin lopullisesti vasta paikan päällä.

Suurin ongelma tällä hetkellä on se, miten kuvailisin kyseisen ohjeen, jos joku sattui siitä innostumaan. Työvaiheet eivät menneet yhtään suoraviivaisesti ja käytännössä hypin ideasta toiseen. Siksi pyydänkin anteeksi epämääräisyyttäni. Tosin, ei tämä taida yhtään poiketa normaalista. Ohjeesta tulee n. 48 pientä annosta.


Intialaiset kikhernekupposet


Laita 2,5dl kikherneitä likoamaan jo edellisenä iltana. Keitä herneet seuraavana päivänä ohjeen mukaisesti. Pilko yksi pieni sipuli ja muutama valkosipulinkynsi. Kuumenna pannulla 2rkl öljyä ja lisää siihen 1-2tl intialaisia mausteita tai esim. valmista masalaa. Kääntele mausteita keskilämpöusellä pannulla hetki.

Kun mausteet alkavat tuoksumaan, lisää kikherneet ja sipulit. Paista muutama minuutti pyöritellen herneitä pannulla. Lisää kourallinen pienenpieneksi silputtua korianteria, 1-2rkl persiljaa ja 1 pieneksi pilkottu vihreä chili (ilman siemeniä). Mausta herneet 2rkl tomaattichutneylla ja 2tl tamarinditahnalla. Nosta jäähtymään. 

Kasaa keksikuppeihin kikherneitä, ranskankermaa, punaista chiliä sekä korianterin lehti.


maanantai 14. joulukuuta 2015

Baileys-tryffelit, joulun makein lahja!



Kuten edellisessä postauksessani vihjasin, ei pikkujoulujen ruokatuomiset sujuneet omalla kohdallani ihan ongelmitta. Miksi, oi miksi pitääkin aina kokeilla jotain uutta ja ilman reseptiä, kun olisi suotavaa onnistua edes jota kuinkin tyydyttävästi? No mutta, onpahan jännitystä elämässä.

Olin päättänyt tehdä Baileys-fudgea. Kuten otsikosta voi jo päätellä, niin fudgea ei tullut. Ja minä kun vielä naureskelin työkaverille edellisenä päivänä, että fudgessa pitää vain sekoittaa ainekset, ei voi mennä pieleen. Mutta kun voi! Ja myöhemmin muistin, että olen tehnyt tasan kaksi kertaa fudgea, joista toinen ohjeella (onnistui) ja toinen omasta päästäni (epäonnistui, ja päätyi jäätelöksi). 

Ongelma voi usein olla se, että fudge ei jähmety toivotulla tavalla. Jos kondensoitua maitoa on suhteessa liikaa suklaaseen nähden, käy takuuvarmasti näin. Ja toinen on se, että alkoholi pehmentää massaa entisestään.

Ehdin suunnitella vähän liian pehmeälle fudgelleni jo jatkojalostussuunitelmia, joista ensimmäinen oli tietenkin se jäätelö (hyväksi havaittu) ja sen jälkeen mousse, koska Kitchen Aidin jäätelökulho ei ollutkaan pakastimessa. Sitten huomasin, että fudge ei ollutkaan tarpeeksi pehmeää näiden toteuttamiseen. Onneksi keksin pyöritellä massan palloiksi ja kieritellä ne kaakaojauheessa ja tadaa, herkulliset tryffelit pelastivat iltani! Näitä voisi tehdä myös lahjaksi.


Baileys-tryffelit

1 tölkki kondensoitua maitoa
1-1,5 dl kermalikööriä
200 g valkosuklaata
200 g maito- tai tummaa suklaata
1 dl tummaa kaakaojauhetta

Kaada paksupohjaiseen kattilaan kondensoitu maito, sekä 1-1,5dl (Baileys) kermalikööriä. Itse laitoin tuon 1,5dl, jolloin likööri maistuu melko vahvasti ja massasta tulee pehmeää. 1dl voisi olla näihin sopivampi annos, jolloin tryffelit eivät pehmene huoneenlämmössä ihan hetkessä.

Kuumenna seosta ja rouhi samalla valkosuklaa ja maito- tai tumma suklaa. Itse käytin tällä kertaa maitosuklaata ja lopputulos oli dumlemainen. Lisää suklaarouhe kattilaan ja sekoittele niin pitkään, kunnes suklaa on sulanut (älä keitä). Nosta kattila levyltä ja kaada massa leivinpeperilla vuorattuun pieneen uunivuokaan. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.

Nosta massa leivinpaperin avulla pois uunivuoasta ja leikkaa paksuiksi tangoiksi. Leikkaa tangot sopiviksi paloiksi ja pyörittele yksi pala kerrallaan palloksi. Pyörittele pallot heti sokeroimattomassa kaakaojauheessa ja nosta ilmatiiviiseen rasiaan. Säilytä jääkaapissa.

Tästä määrästä tulee 50-60 tryffeliä koosta riippuen.

torstai 10. joulukuuta 2015

Kookos-bataattikeitto ja perunasämpylät

Tuotteet saatu blogin kautta



Olen perunamuusin suuri ystävä. Ja muusi ei todellakaan ole välttämättä mikään arkinen lisuke, vaan mahdollisuuksia on monia: parmesan-muusi, valkosipulimuusi, kokojyväsinapilla maustettu muusi... Seuraavaksi kokeilen jollain vihreällä terästettyä muusia, kuten pinaatilla tai parsakaalilla!



Sain blogin kautta Tuoreverkolta kokeiltavaksi heidän syksyn uutuustuotettaan Suvituore Luomuperunasosetta, sekä mm. Suvituore Bataattisosetta. Minulle perunasose on ehdottoman hyvä apu perunamuusihimon iskiessä erityisesti arkipäivinä, sillä töiden jälkeen ei todellakaan jaksaisi alkaa kuorimaan, pilkkomaan ja kypsentämään. Muusi on helppo tehdä alusta alkaen itse, se vaatii vain hieman aikaa, mutta soseen käyttäminen on tietenkin reilusti nopeampaa.



Jämämuusista on kätevää tehdä vaikkapa perunasämpylöitä tai -rieskoja. Nam! Tällä kertaa tein kuitenkin sämpylät hyödyntäen koko perunasosepakkauksen, sillä muusin tekemiseen ei tarvinnut käyttää juurikaan ylimääräistä vaivaa. Sämpylöillä herkuteltiin viikonlopun aamupalalla, mikä on aina ehdottomia lempihetkiäni.


Perunasämpylät


Lämmitä kattikassa 2dl täysmaitoa ja paloittele siihen 500g Luomuperunasosetta. Anna kiehua pieni hetki ja lisää sitten 25g voita ja 1tl suolaa. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää muusin sekaan 1/2 palaa hiivaa, 1 kananmuna ja 4,5dl jauhoja. Taikina jää löysäksi. Nostele lusikan avulla (tai hyvin jauhotetuin käsin) taikinakekoja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 15min.




Toinen kokeilu oli bataattisoseesta ja vaikka näin joulun alla voisi helposti tehdä vaikka bataattilaatikkoa, teki mieleni kuitenkin eksoottisempia makuja. Erilaiset kasvissosekeitot ovat myöskin kivoja arkena, joskin nekin vaativat kuorimista ja pilkkomista. Usein teen kasvikset valmiiksi jo edellisenä iltana, mutta kookos-bataattikeitto valmistui vielä pienemmällä vaivalla. Ja keitto oli ihanan pehmeän tasaista!

Kookos-bataattikeitto


Raasta 1 valkosipulinkynsi ja 1tl inkivääriä. Kuumenna kattilassa keskilämpöiseksi pieni luraus seesamöljyä sekä halutessasi chiliöljyä. Kuullota valkosipulia ja inkivääriä hetki. Lisää 1,5dl kasvislientä sekä 500g bataattisosetta.

Anna keiton kiehua hetki ja lisää vielä lopuksi 1/2 tölkkiä kookosmaitoa, puolikkaan limetin mehu, sekä maun mukaan suolaa. Koristele annokset kookosmaidollakorianterilla ja srirachalla.



lauantai 5. joulukuuta 2015

Paprikakanaa unkarilaisittain



Tilasin syksyllä Budapestissä annoksen unkarilaista kansallisruokaa paprikakanaa (paprikas csirke). Ikävä kyllä tarjoilija sekoitti annokseni, joten sain sen sijaan toista kanaa, jonka päällä oli jonkinlaista paprikatahnaa, joten uskoin aluksi saaneeni oikean annoksen. Autenttinen paprikakana jäi siis kokeilematta, mutta ainahan voi itse tehdä oman version, edes vähän sinne päin.

Ostin samalla reissulla tuubillisen paprikatahnaa, jonka käytin paprikakanaan kokonaisuudessaan. Maistoin ruokaa vasta valmiina ja huomasin, että kyseessä taisi olla ennemminkin chili- kuin varsinainen paprikatahna. Käsittääkseni unkarilainen ruoka ei ole kovin mausteista/tulista, joten ei tätä varmasti perinneruuaksi tunnistaisi. Nuudelit olivat myöskin aasialaisia versioita. Kokonaisuus oli kuitenkin varsin maittava, joskin hieman tulinen.


Paprikakanaa unkarilaisittain


Ota 1kg broilerin nahallisia koipi- ja reisipaloja huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna keskilämpöisellä pannulla 25g voita ja lisää siihen 0,5rkl paprikajauhetta ja yksi raastettu yksikyntinen valkosipuli.

Paista kanapaloihin nopeasti ruskistunut pinta ja nosta uunivuokaan. Kypsennä kanoja 225-asteisessa uunissa niin pitkään, kunnes kaikki ovat kypsiä (n. 25-30min).

Lisää pannulle 3dl kanalientä, 70g paprikatahnaa, 2dl kermaa ja ripaus suolaa. Anna kiehua hiljalleen 10min. Suurusta kastike 1rkl jauhoilla.


maanantai 30. marraskuuta 2015

Lohihyytelö ja muita jouluherkkuja

Kun joulukuu alkaa lähestyä, huomaan blogiini tulevan liikenteen hakusanoissa selvän piikin yhden ruokalajin kohdalla: lohihyytelö. Joten olkaapa hyvät, tässähän se! Ohje löytyy täältä.



Lohihyytelö on ollut oman lapsuudenperheeni ehdoton jouluherkku numero yksi ja se on mennyt joulupöydässä aina muiden ohitse. Enkä ihmettele, sillä kyllähän se maistuu sekä sellaisenaan että lisukkeena ja lisäksi leivän päällä seuraavana päivänä. Joulupäivän pahimmat pohdintatehtävät ovatkin yleensä luokkaa kumman leivän söisin eka, kinkkuleivän paksulla sinappikerroksella vai lohihyytelöllä päällystetyn? Yleensä syön joka tapauksessa molemmat!


Joulupöytään kannattaa varata myös jotain salaattia (muutakin kuin sienisalaattia, joka sattuu olemaan perheemme suosikki numero kaksi). Piparkakkumuoteilla saa leikattua hauskoja kuvioita ja granaattiomenan siemenet tuo väriä.


Leipäpuolella on kokeiltu niin jouluista viikunaleipää kuin perinteistä saaristolaisleipää.


Makealta puolelta tuli mieleeni, että esimerkiksi valkosuklaiset rocky roadit voisivat olla aika hauska piristys joulupöydässä.


Mitä teidän joulupöydässä odotetaan eniten?



lauantai 28. marraskuuta 2015

Smoke Shack -hampurilaiset


Shake Shackin hampurilaiset ovat osoittautuneet pikaruokapuolella kaikkien aikojen lemppareiksini In-N-Outin lisäksi), sillä yksinkertaiset, hyvin valmistetut burgerit ovat mielestäni kaikkein parhaita. Tässä lajissa Shack Burger on melko lailla voittamaton, joten hieman tulinen ja kevyesti savuinen Smoke Shack jää minulta usein maistamatta. Mutta sen verran olen miehen purilaisesta puraissut, että pystyin tekemään vastaavanlaisia kotona. Suosittelen testaamaan!

Smoke Shack -hampurilaiset


Sekoita hampurilaiskastike: 5rkl majoneesia, 2rkl ketsuppia, 1tl (keltaista) sinappia, 0,5tl valkosipulijauhetta and 1/4tl savupaprikajauhetta, ripaus cayennepippuria, suolaa ja sokeria. Lisää vielä 0,5tl viinietikkaa ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Pilko paprikarelissiä varten 1 suippopaprika ja 3-4 punaista chiliä (ilman siemeniä). Raasta 1-2 valkosipulinkynttä. Siirrä ainekset kattilaan ja lisää vielä 3rkl viinietikkaa, 3rkl hillosokeria ja 1/2tl suolaa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes neste on haihtunut lähes kokonaan (n. 15min). Anna jäähtyä.

Valmista jauhelihataikina: sekoita 400g naudan jauhelihaa, 2 kananmunaa, 1tl suolaa ja reilusti mustapippuria. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia. Tästä määrästä tulee 4-5 pihviä.

Paista pannulla 1-2 savupekonisiivua per hampurilainen. Nosta ruskistuneet pekonit talouspaperin päälle valumaan. 

Muotoile pannulle 2 jauhelihapihviä kerrallaan ja paista ne pekonirasvassa. Kun käännät pihvin, lisää paistuneelle pinnalle siivu cheddar-juustoa. Leikkaa sillä aikaa perunasämpylöitä halki ja lisää pohjapalan päälle kastiketta. Nosta pihvit päälle ja lisää pekonit ja paprikarelissi.

perjantai 27. marraskuuta 2015

Chilaquiles, lounassuosikki!


Chilaquiles on oikea hävikkiruokien kuningatar (vai oliskohan meksikotar?): kuivuneita tortillalettuja, kananmunia ja kaikkea muuta hyvää, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Käsittääkseni tässäkin ruuassa pätee, että niin monta erilaista annosta kuin kokkia. Eli toteuttamiseen on täysin vapaat kädet!

Tästä tulee mieleen aikaisemmin tekemäni meksikolainen omeletti, paitsi että tässä on niitä tortillalettuja. Voin lämpimästi suositella molempia! Tein tämän annoksen lounaaksi, joten se on vain yhdelle.


Chilaquiles


Paahda pannulla kaksi pientä/yksi normaalikokoinen tortillalettu (mielellään maissi) rapeaksi. Nosta jäähtymään ja leikkaa pieniksi kolmioiksi.

Sekoita kulhossa 2 kananmunaa, 2rkl maitoa ja ripaus suolaa. Lämmitä pannulla pieni luraus öljyä ja kaada munaseos miedolle/keskilämpimälle pannulle. Paista munat kokkeliksi ja lisää sekaan tortillaletut. Kaada koko komeus lautaselle.

Leikkaa annoksen päälle tomaattia, punasipulia, avokadoa ja tuoretta korinateria. Lisää päälle lusikallienn ranskankermaa sekä jotain chilikastiketta, esim. Tapatilloa. Limetin lohkot kruunaa annoksen.

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Tahmea seesam-kana

Yhteistyössä Jyväbroiler



Käymme lähes jokaisella New Yorkin reissullamme syömässä Chinatownissa. Tilaamme kaksi tai kolme eri annosta jaettavaksi, riippuen onko lounas- vai illallisaika. Ruokaa on aina liikaa, mutta sitä on hankala olla tilaamatta niin paljon, kun kaikki on yleensä niin hyvää. Viimeksi valitsimme kasvis-dumplingseja sekä herkullisen tahmeaa seesam-kanaa, joka tarjoiltiin rapsakoiden parsakaalien kera. Annos ei ole ihan yhtä makea, kuin take away -boksien klassikko orange chicken, mutta makua siinä on ihan yhtä lailla ja seesaminsiemenet kruunaavat kokonaisuuden. 

Blogiringin ja Jyväbroilerin kampanjassa lähtökohtana olivat lisä- ja säilöntäaineettomat tuotteet, jotka ovat joko naturelleja tai pintamaustettuja. Näin kotikokkina olen tyytyväinen myös siihen, että esimerkiksi broilerin fileessä on mukana sekä siipiluu että nahka. Mieleeni tulee heti herkullisia reseptejä eri maailman kolkista, joihin tällainen broileri sopii hyvin. Tällä kertaa valinta osui seesam-kanaan, mutta tulen myöhemmin kokeilemaan ainakin paprikakanaa, joka jäi syksyn Budapestin reissulla harmittavasti väliin.


Seesam-kanan ohje ei ole yhtään hankala, mutta siinä pitää nähdä hieman vaivaa. Ruoka sopii siis hyvin vähän spesiaalimpiin tilaisuuksiin, kuten vaikka kaveriporukan rentoon illanviettoon. Kanan voi marinoida valmiiksi ja paistaa kypsäksi sitten, kun tarjoiluhetki lähestyy.


Tahmea seesam-kana


Ota Jyväbroiler Naturelli Broilerin Filee Siipiluulla (n.700g) huoneenlämpöön ja nosta fileet leikkuulaudalle. Poista nahka ja luu ja leikkaa fileet 6-8 osaan annospaloiksi. Sekoita kulhossa marinadi: 2rkl soijakastiketta, 1tl seesamöljyä, 2rkl jauhoja, 2rkl maissitärkkelystä, 2rkl vettä, 0,5tl leivinjauhetta ja 1/4tl suolaa. Lisää kanapalat marinadiin ja anna tekeytyä vähintään puoli tuntia.

Valmista seuraavaksi kastike. Lämmitä kattilassa 1rkl seesamöljyä ja lisää 0,5rkl raastettua valkosipulia ja 0,5rkl raastettua inkivääriä. Kuullota nopeasti ja lisää sitten 1,5dl kanalientä, 1rkl riisiviinietikkaa, 2rkl soijakastiketta, 1/2dl fariinisokeria ja ripaus chiliä. Keitä kastiketta kasaa noin 10min. Sekoita 2rkl kylmää vettä ja 1,5rkl maissitärkkelystä. Lisää seos kastikkeeseen ja anna kiehua vielä muutaman minuutin, kunnes kastike on sakeutunut. Nosta kastike sivuun.

Kuumenna paksupohjaisessa wokkipannussa tai kattilassa 1l öljyä 175-asteiseksi. Nosta 4-5 kanapalaa kerrallaan öljyyn kypsentymään. Kypsennä kanoja n. 4 minuuttia, palojen koosta riippuen (paloja kannattaa myös kääntää välillä). Nosta reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valuttumaan. Jos teet kanaa isomman annoksen kerralla, kannattaa palat nostaa kuumaan uuniin, jotta ne eivät jäähdy odotellessa.

Laita paistetut kanat kulhoon, kaada kastike päälle ja sekoita. Lisää 1rkl seesaminsiemeniä, sekoita ja tarjoile parsakaalin ja riisin kera.



Lisää herkullisia Jyväbroiler-ohjeita voit selata täältä

Yhteistyössä Jyväbroiler.


perjantai 20. marraskuuta 2015

Dirty Frites, ranut ja vähän ekstraa


Yksi New Yorkin reissun uusista kokeiluista oli erinomainen Mighty Quinns, jossa söimme sekä brisket sandwichin että dirty frites -annoksen. Emme olleet ihan varmoja, mitä tulisimme saamaan annoksen nimen perusteella, mutta käytännössä kyse oli erittäin runsain höystein kuorrutetuista ranskalaisista. Ja annos kyllä toimi kaiken kaikkiaan: siinä oli pieni määrä lihaa, sopivan kirpeän tulista kastiketta sekä hyviä, itsetehtyjä ranuja.

Koska meillä oli kotona pieni määrä yli jäänyttä kypsennettyä lihaa, päätin kokeilla annosta itsekin. Tällä tyylillä saa muuten tehtyä isommallekin porukalle ruokaa, vaikka varsinaista lihaa olisi vähän. Siis jos jaksaa väkertää perunoiden kanssa.


Dirty Frites


Aloita pesemällä hyvin 8 rosamundaperunaa. Leikkaa perunoista suorakaiteen muotoisia (samalla osa kuorista leikkautuu pois) ja leikkaa ne edelleen keskipaksuisiksi tikuiksi. Nosta ranskalaiset kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon.

Tee kastike: laita kattilaan 4rkl tomaattipyreetä, 2rkl vettä, 1,5 limetin mehua, 1,5rkl fariinisokeria, 0,5tl suolaa, mustapippuria, maun mukaan srirachaa ja ripaus savupaprikajauhetta. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kuplia muutaman minuutin. Lisää 3/4dl hyvin pieneksi pilkottua, valmiiksi kypsennettyä lihaa. Nosta kattila pois liedeltä/pidä lämpimänä miedolla lämmöllä. 

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa 1l öljyä 150-asteiseksi. Nosta perunat kylmästä vedestä ja kuivaa mahdollisimman hyvin. Kypsennä ranskalaisia muutamassa erässä n.5min ja nosta esim. talouspaperin päälle. Nosta öljyn lämpötila 185-asteeseen ja kypsennä uudelleen noin kaksi minuuttia. Suolaa ranskalaiset.

Lado ranskalaisten päälle kastiketta, marinoitua punasipulia ja kevätsipulia. Tarjoile heti.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Street foodia ja dan dan -nuudeleita

Kirja saatu blogin kautta



Rakkauteni katuruokaan alkoi viimeistään silloin, kun asuin pienen pätkän Thaimaassa. Huomasin nopeasti, että herkullisimmat annokset myytiin muovituolein ja myyntikärryin varustetuissa katukeittiöissä tai iltatoreilla, missä ruoka pakattiin pieniin muovipusseihin. Ruokabudjettini ei ollut usein yhtä euroakaan, sillä edullisimmillaan söin hainanilaista kanaa riisillä ja kuumalla liemellä vain muutamalla kymmenellä sentillä. Oi niitä ruokamuistoja!

Aasian katukeittiöt ovat ehkä suurin ruokahimotukseni, jos pitää valita vain yksi. Toinen onkin sitten Yhdysvaltojen food truckit ja muu katukeittiökulttuuri. Tacot ja muut nopeat, käsin syötävät jutut ovat olleet lähes poikkeuksetta sekä edullisia että herkullisia. Tästä johtuen olemme käyneet todella vähän syömässä varsinaisissa ravintoloissa ja silloinkin valinta osuu yleensä street food -tyyppistä syömistä tarjoaviin rentoihin paikkoihin.



Ei ole kovin yllättävää, että hypin riemusta, kun posti toi arvotelukappaleen uudesta Street food -kirjasta (Mikko Takala). Eipä voisi enää ruokakirja sopia paremmin minulle kuin tämä! Pläräsin kirjaa läpi bongaten heti ainakin kolmekymmentä kokeiltavaa ohjetta. Osa tuttuja ja osa itselle uusia. Luen myös myöhemmin mielenkiinnolla läpi pienet tarinat ja alustukset, jotka johdattelevat katukeittiöiden tunnelmalliseen maailmaan eri puolilla maapalloa. 

Ensimmäiseksi kokeiltavaksi ruuaksi valitsin dan dan -nuudelit, jotka ovat Sichuanin maakunnan (Kiina) edustajana kirjassa. Metsästin jokusen kauppareissun verran sichuanin pippuria, joka reseptiin kuuluu tietenkin olennaisesti, mutta onneksi pääsin lopulta kunnon Aasia-kauppaan ja sain pippurin lisäksi ostettua annokseen kuuluvat udon-nuudelit. Ja tästä ruuasta tuli kyllä kerta heitolla suosikkini! Helppo, nopea ja maukas. Enkä olisi itse hoksannut maustaa jauhelihaa mm. tahinilla.


Dan dan -nuudelit



Keitä 300g udon-nuudeleita al denteksi, valuta ja jäädytä jäävedessä. Lämmitä pannulla 3rkl kasvisöljyä ja ruskista 400g possunjauhelihaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää 3rkl raastettua inkivääriä ja paista vielä muutama minuutti. 

Lisää pannulle 2,5dl kanalientä, 2rkl chiliöljyä (itse laitoin vain puolet), 2rkl punaviinietikkaa, 2rkl soijakastiketta, 5rkl tahinia, 1tl sichuaninpippuria ja ripaus sokeria. Jatka paistamista, kunnes kastike on tiivistynyt (7-10min). 

Tein itse niin, että kippasin lopussa nuudelit jauhelihan sekaan pannulle ja sekoitin. Annoksen päälle tulee vielä 2rkl paahdettuja maapähkinöitä murskattuna sekä kevätsipulia ja punaista chiliä.


lauantai 14. marraskuuta 2015

Teriyaki-lohi Sriracha-majoneesilla



Yksi tämän syksyn lempilounaitani on ollut Cafe Roosterin teriyaki-lohi riisillä. Meillä tehdään harvoin kalaruokia ja silloin kun jaksan tehdä niitä vain itselleni, olen aina hieman hukassa, että mitä muuta lohesta voikaan tehdä, kuin tavallista uunilohta (tai vaikka ihanaa lohikeittoa tai -pastaa). Teriyaki-lohi oli siinäkin mielessä hyvä kokeilu, että tein yhden kastikkeen, johon paistoin toiselle lohta ja toiselle kanaa. Sopii siis allergisten perheeseen!

Kastike on varsin tujua, siis sekä suolaista että makeaa, joten sitä ei tarvitse kovinkaan paljoa yhteen annokseen. Lisänä maistuu raikas kurkku, tai vaikka avokado. Sriracha-majoneesi tuo annokseen vielä asteen tulisuutta ja kirpeyttä, mutta kyllä pelkkä teriyakikin riittää.


Teriyaki-lohi


Laita kattilaan 1dl soijakastiketta, 3/4dl vettä, 0,5dl sakea, 0,5dl sokeria, 1rkl fariinisokeria, 0,5tl inkiväärijauhetta, 0,5tl valkosipulijauhetta. Jos haluat, niin voit tehdä kastikkeen myös tuoreesta valkosipulista ja inkivääristä, mutta silloin kastike kannattaa siivilöidä myöhemmin. Kuumenna ja keitä hiljalleen 10min. Siirrä liemestä n. 0,5dl syrjään.

Sekoita 2rkl kylmää vettä ja 1rkl perunajauhoja ja sekoita liemeen. Kiehauta vielä muutaman minuutin verran, että kastike paksunee.

Ripottele 500g lohifileen päälle hieman suolaa ja leikkaa neljään annospalaan. Paista lohi kypsäksi pannulla ja sivele sen pintaan teriyaki-lientä. Tarjoile keitetyn riisin kera.


Sriracha-majoneesi


Sekoita 5rkl majoneesia ja puolikkaan limetin mehu. Lisää Sriracha-kastiketta makusi mukaan (itse laitoin n. 1tl).

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Paahdettu paprika-tomaattikeitto



Sataa, on pimeää ja koleaa. Marraskuun räntävaihetta odotellessa! Töiden jälkeen mieli tekee lähinnä käpertyä sohvannurkkaan, laittaa villasukat jalkaan ja syödä jotain lämmintä. Paahteinen maku ei ole pahitteeksi sekään. Laitoin lautaselle paprika-tomaattikeiton sekaan puolikkaan avokadon, eikä se ollut yhtään hullumpi yhdistelmä.


Paahdettu paprika-tomaattikeitto



Ota 2 suippopaprikaa ja 6 tomaattia, poista niistä siemenet/keskustat ja leikkaa puoliksi/muutamaan palaan. Leikkaa yksi punasipuli muutamaksi lohkoksi ja kuori 4-5 valkosipulinkynttä. Laita kaikki leivinpaperilla vuoratulle pellille kuoripuoli ylöspäin ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa niin pitkään, kunnes pinta on hieman tummunut ja kasvikset ovat kypsyneet (20-30min). Halutessasi voit poistaa paprika- ja tomaattipalojen kuoret paistamisen jälkeen.

Siirrä kaikki kattilaan ja kaada sekaan 5dl kuuma kasvislientä, 1,5dl valkoviiniä ja pieni purkillinen tomaattipyreetä. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen 5-10min. Mausta mustapippurilla, savupaprikajauheella ja chilillä. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa suolaa.

tiistai 3. marraskuuta 2015

Takuuhyvä paistettu kana



Kaiken syysloman aikaisen (ja jälkeisen) sokerihöttö-, bbq-, burgeri- ja taco-hommien jälkeen teki mieli jotain perusruokaa. Kroppa suorastaan vaati parsakaalia, nuudeleita ja kanaa, joten kyllähän sille piti sellaista antaa. Mistä puutostilasta sekin viestii, jos tekee hirveästi mieli parsakaalia? Uskon, että näitä mielitekoja kannattaa toteuttaa.

Ihan tylsälle linjalle en kuitenkaan lähtenyt, vaan marinoin kanan nopeasti ennen paistamista. Perunajauhojen lisääminen marinadiin kannattaa, sillä niiden muodostama pinta vähentää kanan kuivumista. Perunajauhoja voi käyttää vähemmänkin, kuin ohjeessa oleva 1,5rkl. Lopputuloksena on mehevä kana, joka ei kaipaa mitään kastiketta. Nuudelien sekaan kaadoin hieman seesam- ja chiliöljyä.

Takuuhyvä paistettu kana


Sekoita marinadi: 1,5rkl perunajauhoa, 2rkl soijakastiketta, 1,5rkl öljyä, 0,5tl kuivattua inkivääriä (jauheena). Lisää 4-6 kanafilettä marinadin sekaan ja anna tekeytyä puolisen tuntia.

Kuumenna kannellisessa kasarissa/pannussa pieni tilkka öljyä ja nosta kanafileet kuumalle pannulle. Paista nopeasti toiselle puolelle ruskea pinta ja käännä kanat. Laske lämpötilaa miedommaksi ja nosta kansi päälle. Paista kannen alla niin pitkään, kunnes ovat paksuimmasta kohdista kypsiä (tarkista veitsellä). Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.


perjantai 30. lokakuuta 2015

Appelsiinidonitsit Halloween-hengessä



Viikonloppuna vietetään Halloweenia, kenen luona sitten enemmän ja kenen vähemmän. Syyloman New Yorkin reissulla tuli huomattua, kuinka tärkeä juhla Halloween on Yhdysvalloissa: koristelut oli aloitettu jo viimeistään pari viikkoa aikaisemmin ja osa oli panostanut niihin huomattavasti. Lisäksi joka nurkalla myytiin kurpitsoja ja näimmepä Long Islandin road tripin aikana myös suloisen pienen kurpitsapellon.



Meillä ei vietetä Halloweenia, vaikka joskus teininä yritimme kavereiden kanssa muodostaa kyseiseen ajankohtaan liittyviä perinteitä. Niihin kuului ainakin kävely pimeällä hautausmaalla, koska siellä oli kaunista (ja hieman pelottavaa) satojen kynttilöiden loisteessa. Tänä vuonna oli ihan pakko tehdä donitseja, vähintäänkin lievittämään Amerikka-ikävää. Päätin tehdä oranssin kirjavia appelsiinidonitseja, niin sopivat vuodenaikaankin hyvin.



Appelsiinidonitsit


Lämmitä 2dl maitoa ja lisää siihen ripaus suolaa, ripaus kardemummaa, puolikkaan appelsiinin hienoksi raastettu kuori sekä mehu, 1dl sokeria, 0,5dl öljyä ja 1 kananmuna. Sekoita. Sekoita toisessa astiassa 6dl jauhoja ja 1 pussi kuivahiivaa. Sekoita jauhot vähitellen nesteiden sekaan ja muotoile pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota kaksi tuntia.

Kaulitse taikina n. 1cm paksuksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja (itse tein minidonitseja, niitä tuli taikinasta n. 22). Anna palojen kohota hetki pöydällä. Kuumenna 1l öljyä 175-asteiseksi ja töki sillä aikaa taikinapalojen keskelle reiät ja muotoile donitseiksi. Paista muutama donitsi kerrallaan molemmin puolin kypsäksi ja nosta talouspaperin päälle valuttumaan.

Koristele jäähtyneet donitsit sokerivesikuorrutteella ja koristeilla. Voit sekoittaa oranssin värin esim. keltaisesta ja punaisesta nestemäisestä elintarvikeväristä erillisessä kipossa ja annostella sitä tomusokerin sekaan. Aloita laittamalla lautaselle 4-5dl tomusokeria, sitten hieman väriä ja lisää lopuksi tarvittava määrä vettä. Kuorrutteen tulee olla jäykähköä, ettei se valu donitsin päältä pois. Koristele valko- ja tummasuklaalla.



keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Kermainen lohikeitto



Kermainen lohikeitto on ruoka, joka hivelee mieltä ja sielua. Jotain helppoa ja maukasta, lämmintä ja lapsuudesta asti tuttua. En tiedä, onko olemassa mitään parempaa arkiruokaa ja tekisin sitä vaikka joka viikko, ellei taloudessamme asustaisi kala-allerginen. 

Tämä keitto on kermainen, mutta kerman määrä on melko maltillinen. En itse pidä siitä, että kerma peittää kaikki muut maut. Ja lientä keitossa pitää olla riittävästi!


Kermainen lohikeitto


Kuori ja paloittele neljä perunaa, kolme porkkanaa ja kaksi pientä sipulia. Kuumenna kattilassa 12dl vettä ja lisää mausteeksi 2 laakerinlehteä ja 1tl maustepippureita sekä 1,5tl suolaa. Keitä perunat ja porkkanat kypsiksi.

Leikkaa sillä aikaa 400g lohta isohkoiksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Lisää myös 1-2dl kuohukermaa ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kalapalat ovat kypsiä. Tarkista onko suolaa tarpeeksi. Lisää pinnalle puolikas nippu silputtua tilliä.


torstai 8. lokakuuta 2015

Sieniä ja nuudeleita



Tässä kuussa vietetään perinteistä Lihatonta Lokakuuta. Viime vuonna oma lokakuuni ei ollut kovin lihaton, mutta sen sijaan olen yrittänyt vähentää lihansyöntiä kokonaisvaltaisesti. Ei se ole kyllä toteutunut ihan toivomallani tavalla, mutta ainakin olen hyödyntänyt aikaisempaa enemmän mm. soijarouhetta ja tofua. Lisäksi meillä on tehty entiseen tyyliin kasvisruokia, kuten keittoja ja pastoja, joten välillä lihattomia päiviä tulee ihan huomaamattakin. Siltikin haluaisin panostaa asiaan vieläkin enemmän.

Viime viikolla minua inspiroi jokin (ehkä Instagramissa?) näkemäni kuva ja suorastaan himoitsin herkkusieniä ja nuudeleita. Mielellään suolaisella soijakastikkeella, kiitos. Ja mikäs olisikaan sen parempi arkiruoka, kuin paistetut nuudelit? Ehkä paistettu riisi? Molemmat toimivat kasvisversioina erinomaisesti!



Sieniä ja nuudeleita


Puhdista 100g herkkusieniä ja leikkaa ne neljään osaan. Siivuta puolikas sipuli, raasta kaksi valkosipulinkynttä ja pätkä inkivääriä sekä pilko puolikas punainen chili (ilman siemeniä). Kiehauta kattilassa vettä ja kaksi annosta munanuudeleita lähes kypsiksi, Huutele kylmällä vedellä.

Kuumenna pannulla luraus seesamöljyä ja toinen esimerkiksi oliiviöljyä. Lisää sienet, sipulit, inkivääri ja chili ja paista keskilämmöllä niin pitkään, kunnes sienet ovat kypsyneet ja kutistuneet hieman. Kaada sienten päälle 1,5rkl soijakastiketta ja purista puolikkaan limetin mehu.

Lisää nuudelit ja paista hieman kovemmalla lämmöllä muutama minuutti. Lisää tarvittaessa öljyä. Mausta nuudelit lopuksi vielä 1rkl kecap maniksella (tai muulla hieman makealla kastikkeella) sekä haluamallasi chilitahnalla tai -hiutaleilla. Silppua kourallinen tuoretta korianteria ja sekoita nuudelien sekaan.

tiistai 6. lokakuuta 2015

Paahdetut vihreät pavut parmesanilla



Viikonloppuna, heti perjantain myrskyn jälkeen, oli yllättäen ihan ok grillaussää. Ja koska meillä oli vielä ihanaa Jenkeistä raahattua bbq-kastiketta jäljellä, niin päädyimme grillaamaan ribsejä (tai antamaan niille viimesilauksen grillissä). Tuota kastiketta on pakko ostaa seuraavalla kerralla lisää!

Ribsien lisukkeena näkee yleensä ranskalaisia perunoita, maissileipää, perunasalaattia, coleslawta, mac&cheese tai papumössöä. Nyt halusin jotain muuta, joten ostin kaupasta paketin vihreitä papuja. Nehän on periamerikkalaista ruokaa myös. Sen sijaan, että olisin tylsästi vain keittänyt pavut, päädyin paahatamaan niitä uunissa, kera voin, valkosipulin ja parmesanin. Ja auts, että niistä tuli himottavan hyviä! Suosittelen kokeilemaan!


Paahdetut vihreät pavut parmesanilla


Ohjeesta puuttuu tarkat määrät, mutta niillä tuskin on suurta merkitystä. Itselläni oli paketillinen tuoreita vihreitä papuja, joista oli jo valmiiksi leikattu kannat pois. Keitin papuja n. 3min suolavedessä, kaadoin veden pois ja kylmää vettä tilalle.

Tässä välissä lämmitin uunin 225-asteiseksi, raastoin kolme valkosipulinkynttä ja leikkasin ehkä 1,5-2rkl voita pieniksi kuutioiksi. Levitin pavun leivinpaperin päälle pellille ja sirottelin pintaan vielä hieman suolaa. Sitten tiputtelin voipalaset ja valkosipuliraasteen tasaisesti papujen päälle ja lopuksi raastoin hyvin kevyen kerroksen parmesania (ei kovin paljoa). Paahdoin papuja uunissa noin 10min keskitasolla.


tiistai 22. syyskuuta 2015

Rentoa sormiruokaa Intiasta: kasvis-samosat



Sain ihanan värikkään ja inspiroivan kirjan Intian keittiö: aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa (Sunil Vijayakar) viime jouluna lahjaksi ja siitä lähtien olen aika ajoin selaillut sivuja nälkäisenä. Intialainen ruoka on yleensä poikkeuksetta hyvää ja kaikkein parasta on erilaiset kasvisruuat. Innostuin kirjasta niin paljon, että keväällä päätin valmistaa useamman ruokalajin illallisen ja kutsuin ystäviä kylään. Ikävä kyllä ilta ei koskaan toteutunut, sillä sairastuin edellisenä päivänä, mutta ainakin minulla on nyt mielessäni kokonainen menu, jonka haluan joskus vielä tarjoilla.

Vierailimme viime keväänä Boracayn saarella Filippiineillä ja kuten kirjoitin aikaisemmin, en välttämättä ihastunut kovin tulisesti maan ruokakulttuuriin (ensimmäinen kerta Aasiassa, että näin käy). Paikallisen ruuan sijaan valintamme kohdistuikin loman aikana mm. intialaiseen ruokaan, sillä se jos mikä on aina hyvä idea. Tilasimme alkupaloiksi samosat, joita syötiin tamarindikastikkeen kera, ja jotka osoittautuivat myöhemmin niin täyttäviksi, että eipä olisi juuri muuta jaksanut syödäkään. Saimmepa taas muistuksen siitä, että samosat ovat ateria jo itsessään.

Nämä samosat ovat sen sijaan ohutkuorisia ja rapeita. Niiden täyte ei ole turhan tuhti ja mausteet myötäilevät kirjan ohjetta, joskin otin vapauksia molempien suhteen. Tuli muuten aivan mielettömän hyviä ja maistuivat erityisesti viikonloppuna kylmän aasialaisen oluen ja hyvän tv-sarjan kera. Rentoa sormiruokaa!



Kasvis-samosat


Aloita täytteen valmistaminen pilkkomalla kasviksia pienen pieniksi paloiksi: yksi pieni sipuli, 2 valkosipulinkynttä, 1 peruna, 2 porkkanaa, 4 musta- tai lehtikaalin lehteä (ilman keskiosaa), 1 vihreä chili (ilman siemeniä). Pilko myös 1,5dl kukkakaalin kukintoja pienehköiksi paloiksi.

Sekoita valmiiksi mausteseos: 0,5tl kurkumaa, 0,5tl jeeraa, 0,5tl kanelia, 0,5tl mustia sinapinsiemeniä, 0,5tl korianterijauhetta, ripaus cayennepippuria ja 1tl suolaa

Sulata pannulla 25g voita ja kuullota sipuleita. Lisää perunakuutiot, porkkana ja mustakaali ja kuullota 5 minuuttia. Lisää sen jälkeen vihreä chili ja mausteseos ja sekoita. Lisää pannulle 2,5dl vettä ja anna kiehua 5 minuuttia. Lisää sitten kukkakaali ja anna kiehua edelleen 10 minuuttia. Lisää lopuksi 1,5dl pakasteherneitä ja anna muhia pannulla 5 minuuttia. Jäähdytä täyte.

Käytä samosan taikinana valmiita kevätrulla-arkkeja. Arkkien koosta riippuen leikkaa ne n.7-8 cm levyisiksi paloiksi (itselläni oli pienehköjä arkkeja, joten liitin kaksi peräkkäin) ja katso samosan käärimisohje esimerkiksi täältä ja liimaa saumat kiinni veden kera. Tästä määrästä täytettä tulee noin 30 pientä samosaa.

Kuumenna paksupohjaisessa pannussa (tai kattilassa) 1l öljyä ja paista samosat 175-asteisessa öljyssä hieman ruskistuneiksi. Tarjoile esimerkiksi tamarindikastikkeen tai vaikkapa sweet and sour -kastikkeen kera.

perjantai 18. syyskuuta 2015

Helpot aamupalasämpylät



Meillä syödään leipää pääasiassa viikonloppuisin ja silloin tekee mieli jotain tuoretta. Edellisenä päivänä paistopisteestä ostetut sämpylät ovat usein varsin hyviä seuraavanakin päivänä, mutta jos haluaa uunilämpimät sämpylät, pitää ne leipoa itse. Yllättävää kyllä tämä taisi olla ensimmäinen varsinainen kokeilu sämpylöistä, joiden taikina tehdään illalla jääkaappiin ja paistetaan sämpylöiksi seuraavana aamuna. Mutta hyvää tuli, ja saipa samalla tuhottua purkillisen päiväyksen ohittanutta jugurttia!


Helpot aamupalasämpylät

200g maustamatonta jugurttia
1/4 palaa hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 rkl hunajaa
2,5 dl jauhoja
+ jauhoja leivontaan


Sekoita jugurtti ja hiiva. Lisää suola, hunajaa ja jauhot (minulla oli sekä hiivaleipäjauhoja että vehnäjauhoja). Peittele kulho kelmulla ja laita jääkaappiin yön yli.

Ripottele seuraavana päivänä taikinamöykyn pintaan jauhoja ja irrottele siitä neljä palaa. Nosta palat leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle ja muotoile halutessasi hieman käsin.

Anna kohota noin tunnin ajan ja paista sitten 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on rapea ja saanut ruskeaa väriä. Voit ennen paistamista leikata veitsellä sämpylän pintaan koristeviillon. Älä peitä uunista tulleita sämpylöitä liinalla, jotta rapeus säilyy.

tiistai 15. syyskuuta 2015

Pekoni-kantarellirisotto



Sienet ja pekoni sopivat tunnetusti hyvin yhteen, mutta lisätäänpä siihen vielä parmesania ja viinin happamuutta, sekä ripaus tuoretta timjamia, niin avot! Risotto on taitolaji, eikä ehkä onnistu aina ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, mutta hyvää se silti on aina. Tämä annos riittää kahdelle.


Pekoni-kantarellirisotto


Leikkaa puolikas paketti pekonia pieniksi paloiksi. Paloittele myös 1,5-2dl kantarelleja, puolikas sipuli sekä 1-2 valkosipulinkynttä. Valmista 5dl kasvislientä ja raasta 50g parmesania.

Kuumenna kasarissa pieni tilkka oliiviöljyä ja paista pekonipalat rapeahkoiksi. Siirrä lautaselle odottamaan. Paista sen jälkeen sienet ja siirrä myös odottamaan. Lisää pannulle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kuullota sipulit ja valkosipulit nopeasti.

Lisää 1,5dl risottoriisiä ja kuullota sitä noin 5min. Kaada pannulle sen jälkeen 1dl valkoviiniä ja anna poreilla hiljalleen. Kun neste on melkein haihtunut, lisää 1dl kuumaa kasvislientä. Lisää sen jälkeen kasvislientä aina 0,5dl erissä, kun edellinen liemi on haihtunut puoleen. 

Kun risotto on valmista, lisää pekonit ja sienet ja anna niiden lämmetä uudelleen. Mausta risotto lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Lisää parmesanraaste ja pilko sekaan muutama oksa tuoretta timjamia.




perjantai 11. syyskuuta 2015

Carmelitas, makeaa mahan täydeltä!


Olen viime aikoina törmännyt useampaan otteeseen carmelitas-neliöihin, joiden alkuperästä minulla ei ole sen kummempaa tietoa. Kuulostavat nimen mukaan esimerkiksi meksikolaisille, mutta ohjeen rasva+sokerimäärä viittaa vahvasti Jenkkeihin. Mutta pakkohan niitä oli kokeilla, kun ne kerta kaikkiaan vaikuttavat niin överimakeille.

Käytin näihin Me Naiset -lehden ohjetta pohjana, mutta lopulta jouduin tekemään hieman omia ratkaisuja. Ensinnäkin vaihdoin sokerin osittain muscovadoon ja vähensin sekä kondensoidun maidon että suklaan määrää. Vuokani oli juuri sen kokoinen, kuin ohjeessa neuvotaan, mutta littanoiden keksimäisten neliöiden sijaan minulla tuli näistä paksuhkoja piirakkapalasia. Ei se yhtään haitannut, mutta kannattanee silti käyttää isompaa vuokaa kuin 20 x 20.

Carmelitas


Ota 150g voita huoneenlämpöön. Sekoita kulhossa 2dl kaurahiutaleita, 3,5dl jauhoja, 2,5dl sokeria (osa voi olla esimerkiksi muscovadosokeria), 2tl leivinjauhetta ja 2tl vaniljasokeria. Lisää pehmennyt voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Ota 1,5dl muruja talteen ja lisää loppujen joukkoon 1dl maitoa. Sekoita taikinaksi ja painele jauhotetuilla käsillä leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 15min.

Nostele esipaistetun pohjan päälle lusikan avulla karamellisoitua kondensoitua maitoa. Itse käytin puoli purkkia eli noin 200g, mutta ohjeen mukaan laitetaan kokonainen purkki. Lisää päälle 100g rouhittua tummaa suklaata (itse vähensin myös tätä). Levitä päällimmäiseksi taikinamurut ja paista vielä toiset 15min. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi. 

maanantai 7. syyskuuta 2015

Kiinalainen hot and sour -keitto


Viime keväisessä Makukellarin kiinalaisen ruuan illassa tuli tutuksi muutama sellainen perusruoka, jolla pystyy piristämään omaa arkeaan. Ihania kevätrullia jaksaa väkertää vain viikonloppuisin, mutta sekä ants-climb-tree että hot and sour -keitto ovat nopeasti ja helposti valmistettavissa ja herättelevät makunystyröitä paremman kerran. Ja lämmittävät syysateella!

Yllättävää oli, että keiton tulisuus ei tule chilistä vaan valkopippurista, jota keittoon voi laittaa oman makuvahvuuden mukaan. Ohje myötäilee Makukellarin ohjetta, mutta tässä versiossa esimerkiksi tofu on palana raasteen sijaan (oma tofuni oli siihen liian pehmeää).

Kiinalainen hot and sour -keitto


Silppua 1,5dl kiinankaalta ja suikaloi yksi porkkana. Liota esimerkiksi kuivattuja metsäsieniä 1dl verran. Kuumenna kattilassa 1tl öljyä ja kuullota porkkanoita hetki. Lisää sitten kaali ja sienet ja kuullota vielä hetki. 

Lisää kattilaan 5dl vettä ja mausta 3/4tl valkopippurilla, 1tl soijakastikkeella ja ripauksella suolaa. Anna kiehua muutama minuutti. Sekoita pienessä kulhossa 2rkl vettä ja 3/4rkl perunajauhoja. Kippaa suuruste keittoon. Lisää keittoon vielä puolikas, kevyesti vatkattu kananmuna ja sekoita kunnes kananmuna hyytyy. Mausta keitto vielä ihan pienellä tujauksella viinietikkaa.

Annostele keittoa kahteen kulhoon ja lisää pari siivua tofua sekä silputtua kevätsipulia.

lauantai 5. syyskuuta 2015

Helppo vuohenjuustopiirakka



Mikä se on, kun syksyllä alkaa aina tehdä mieli suolaisia (ja makeitakin) piirakoita? Omat lempparini sisältävät (yllättäen) aina tomaattia, kuten tämä ihana vuohenjuustopiirakka. Tällä kertaa tein kuitenkin nopeamman ja todella helpon vuohenjuustopiirakan, jossa tomaatit vain siivutettiin pohjan päälle.

Helppo vuohenjuustopiirakka


Pohja: laita kulhoon 75 pehmennyttä voita, 2,5dl jauhoja (itselläni oli 1dl vehnäjauhoja, 1dl täysjyvävehnäjauhoja ja 0,5dl ruisjauhoja), 1tl leivinjauhetta, 0,5tl suolaa ja 1 kananmuna. Sekoita taikinaksi ja painele piirakkavuoan (24cm) pohjalle ja reunoille. 

Siivuta 3-4 tomaatti ja lado siivut pohjan päälle osittain limittäin. Ripottele tomaattien päälle 1tl sokeria, 0,5tl suolaa, 0,5tl (kuivattua) rosmariinia ja rouhaise mustapippuria. Leikkaa 200g vuohenjuustoa kiekoiksi ja lado tomaattien päälle.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa, kunnes pohja on kypsä (n. 25min). Kun otat piirakan pois uunista, tiputtele sen päälle hieman oliiviöljyä ja rouhaise vielä lisää mustapippuria. Voit koristella piirakan tuoreella timjamilla ja tarjota lisänä balsamicosiirappia.


tiistai 1. syyskuuta 2015

Häämuistoja: basilikapannacotta ja marinoidut mansikat



Vuosi sitten juhlituissa häissämme ei ollut tarjolla hääkakkua, vaan sen sijaan päädyin jälkiruokaan. Vanhempieni vanha hääkoriste nostettiin suuren basilikapannacottan päälle, jota pääsi leikkaamaan kuin hääkakkua ikään. Pannacotta oli mielettömän hyvää ja siksipä sitä oli pakko tehdä itsekin näin ensimmäisen hääpäivän tienoilla. Pannacottan ohjeen löysin HS:n sivulta.

Basilikapannacotta


Kaada kattilaan 1dl täysmaitoa, 4dl kermaa ja 1dl sokeria. Halkaise yksi vaniljatanko ja lisää kermaseokseen. Riivi basilikasta lehtiä n. 1dl verran ja raasta hyvin pestystä sitruunanpuolikkaasta kuori. Lisää basilikat ja sitruunat kattilaan ja kiehauta seos koko ajan hämmentäen.

Nosta kattila pois levyltä (hämmennä vielä hetki) ja anna seoksen maustua vähintään puolen tunnin ajan. Siivilöi. Mikäli haluat pannacottasta vihertävän, niin lisää hieman elintarvikeväriä.

Laita 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna sitten 1rkl vettä ja liota liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana pannacottaan koko ajan sekoittaen.

Kaada pannacotta tarjoiluastioihin ja peitä kelmulla. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Marinoi seuraavana päivänä mansikoita limetin mehulla, tomusokerilla ja basilikalla ja tarjoile pannacottan kanssa.


keskiviikko 19. elokuuta 2015

Amerikkalaiset mustikka-valkosuklaamuffinit



Elokuussa leivotaan varmasti jokaisessa keittiössä mustikkapiirakkaa ja -muffineita. Pitäähän niitä tehdä ainakin kerran vuodessa. Ja perinteistä mustikkakukkoa eli rättänää toki myös! Tällä kertaa muffinit saivat amerikkalaishenkisen muhkean muodon sekä valkosuklaahippuja täydentämään makunautintoa. Kävi kaupaksi kahvipöydässä!

Amerikkalaiset mustikka-valkosuklaamuffinit


Sekoita kulhossa 3dl jauhoja, 1tl leivinjauhetta, 0,5tl soodaa ja 0,5tl suolaa. Sekoita toisessa kulhossa  1dl sokeria, 50g sulatettua voita, 1tl vaniljasokeria, 1 muna ja 150g ranskankermaa. Sekoita jauhoseos kosteiden aineiden joukkoon. Sekoita kolmannessa astiassa 2dl mustikoita sekä 1rkl vehnäjauhoja ja paloittele 50g valkosuklaata. Sekoita mustikat ja valkosuklaa varovaisesti taikinaan.

Laita muffinssipellin koloihin paperivuoat (tästä määrästä tulee 7-8 isoa muffinia). Jaa taikina vuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa n. 25min. Kokeile tikulla, ovatko muffinit kypsiä.

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Hot Dog -kastike ja nopea grilliperjantai



Joskus grillaaminen tuntuu hieman vaivalloiselle. Sen lisäksi, että ruoka pitää paloitella ja marinoida jne. pitää grilli vielä putsata jälkeenpäin tai mielellään jo ennen kuin alkaa syömään. Mutta, on olemassa ainakin yksi ruoka, missä grilli pysyy lähes puhtaana ja jonka eteen ei tarvitse tehdä kovin suuria valmisteluja. Tai jos haluaa, niin valmistelut voi tehdä jo edellisenä iltana ja sitten kun tulee töistä pöhäyttää vaan grillin tulille.

Hodarit on mielestäni yksi parhaista einesruuista. Jos siihen kylkeen tekee oman tuorekurkkusalaatin ja kastikkeen ketsuppia korvaamaan, tuskin edes huomaa syövänsä puoliksi valmisruokaa. Tykkään lähikaupastamme (K-market Ritaharju) monestakin syystä, mutta yksi niistä on se, että tarjolla on luomu- ja lähiruokavaihtoehtoja. Bongasin jo keväällä lähileipomon (Kuivaksen Leipomo) todella pehmeän näköiset hodarisämpylät ja aloin odottamaan sopivaa hetkeä helpolle grilliruualle.

Sellainen tuli eteen perjantaina ja innoittajana toimi Atrialta testiin saadut uutuustuotteet, joista yksi oli kuoreton iso nakki. Siis juuri sopiva hodareihin! Kipaisin lähikaupasta ne ihanat hodarisämpylät, tein pikaversion tuorekurkkusalaatista ja keittelin hetkessä kastikkeen. Sitten vielä majoneesia ja amerikkalaista sinappia, niin kylläpä oli herkut! Aina ei tarvitse hifistellä.



Kastike hodareille


Sekoita kattilassa 140g tomaattipyreetä, 2dl Dr Pepperiä, 0,5tl valkosipulijauhetta, 0,5tl savupaprikajauhetta ja kunnon rouhaisu mustapippuria. Kuumenna seosta ja anna kiehua hiljalleen noin 15min. Mausta kastike 1rkl worcesterkatsikkeella ja srirachalla maun mukaan. Lisää vielä ripaus suolaa. Itse lisäsin vielä 2-3rkl ketsuppia, mutta se ei ole välttämätöntä. Käytä hodareihin lämpimänä.