keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Raspberry Cheesecake Bites



Elokuiset puutarhajuhlat ovat enää vain muisto häähumusta, kun joulu kolkuttelee jo ovella. Mutta arvatkaas mitä, vielä on nämä ihanat pienet vadelmajuustokakkuset julkaisematta! Toimii muuten todella hyvin isommissa juhlissa, sillä nämä kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä (maku paranee jääkaapissa) ja näitä on helppo syödä käsin ja seisaaltaan, toisin kuin isommat kakkupalat.

Ja miksi ei tällaiset söpöt, punaisella vadelmakastikkeella koristellut suupalat olisi aika kivoja myös joulupöydässä. Mallia näihin herkkupaloihin on otettu täältä

Raspberry Cheesecake Bites

Pohjat: Murskaa digestive-keksejä hienoksi muruksi 3dl verran. Lisää murujen sekaan 2,5rkl sokeria ja 3,5rkl sulatettua voita ja sekoita. Laita muffinssi- tai minimuffinssipannuun paperivuoat (tästä määrästä tulee noin 32 tavallisen kokoista tai noin 50 pienempää juustokakkua). Lisää jokaisen vuoan pohjalle lusikallinen muruja ja painele tiiviiksi pohjaksi. Itse käytin tässä apuna pientä puunuijaa.

Vadelmakastike: Sekoita sauvasekoittimen avulla 2dl vadelmia ja 2rkl sokeria kastikkeeksi ja siivilöi tasaiseksi.

Täyte: Notkista sähkövatkaimella 400g Philadelphia-juustoa. Lisää 1,5dl sokeria ja vatkaa kunnes täyte on tasaista. Mausta ripauksella suolaa ja 0,5tl vaniljasokeria. Lisää vielä 2 kananmunaa yksitellen, koko ajan vatkaten. 

Paista pohjia 150-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia (pienempiä hieman lyhyemmän ajan). Lisää sen jälkeen jokaisen pohjan päälle juustotäytettä niin, että vuoka ei täyty kokonaan (täyte kohoaa uunissa). Tiputa täytteen päälle 2-3 pisaraa vadelmakastiketta eri kohtiin ja muotoile cocktailtikun kanssa marmorikuvioksi.

Paista uunissa niin pitkään, kunnes täyte on hyytynyt. Normaalikokoisilla paistaminen kestää noin 20min ja pienemmillä hieman vähemmän. Tarkkaile ettei pinta pääse juurikaan ruskistumaan! 

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Arkipelastus: paistettu nuudeli katkaravuilla



Kuinka monta kertaa tuleekaan vastaan se tilanne, että jääkaappi on "tyhjä" ja ruokaa pitäisi tehdä. Hätiin tulee silloin kuivakaappi ja pakastin. Niin ja ne erilaiset mausteet, jotka jääkaapista harvoin pääsevät loppumaan. Ne, jotka majailevat oven pienissä hyllyissä ja lokeroissa. Eikä ole yhtään pahitteeksi jemmata kaappiin pähkinöitä, sillä niiden avulla pelkästä nuudelista ja katkaravusta tulee asteen verran autenttisempaa, maukkaampaa ja ruokaisampaa.

Paistettua nuudelia ja katkarapuja

Raasta yksi valkosipulin kynsi ja pilko puolikas punainen chili sekä lohko yksi tomaatti kapeiksi siivuiksi. Kuumenna kattilassa vettä ja kypsennä kaksi annosta munanuudeleita pikaisesti, ei ihan kypsäksi asti. Valuta nuudelit kylmässä vedessä.

Kuumenna wokkipannulla reilu luraus öljyä. Kuullota valkosipulia ja chiliä hetki ja lisää sitten 2dl jättikatkarapuja. Kääntele rapuja hetki ja purisa päälle puolikkaan limetin mehut. Mausta maun mukaan chilitahnalla sekä lurauksella kalakastiketta.

Lisää pannulle tomaatti siivut ja nuudelit. Kääntele taas hetki ja lisää joukkoon yksi kevyesti vatkattu kananmuna. Kääntele nuudeleita, jotta kanamuna sekoittuu tasaisesti joka puolelle. Mausta lopuksi makealla soijakastikkeella (kecap manis) sekä halutessasi chilihiutaleilla. Rouhi annoksen päälle maapähkinöitä.

tiistai 25. marraskuuta 2014

Meksikolainen uunikanapata


Joskus pitää päästä helpolla, ja varsinkin arkena. Uunissa tehtävä kanapata ei ole pikaruokaa, mutta kaikki kypsyy kätevästi samassa astiassa. Tästä annoksesta syö kaksi henkeä useampaankin otteeseen, joten riittänee myös isolle perheelle. 

Meksikolainen uunikanapata

Sekoita kastikkeen ainekset: yhden appelsiinin ja yhden limetin mehu, 1 yksikyntinen valkosipuli raastettuna, 150g ranskankermaa, maun mukaan srirachaa, 3rkl tomaattipyreetä, ripaus cayennepippuria, 0,5tl jeeraa ja 0,5tl suolaa.

Kaada uunivuoan pohjalle 2,5dl riisiä. Pilko 2 banaanisalottisipulia ja nosta riisien päälle. Lisää pataan vielä 300g kidneypapuja ja kaada 2,5-3dl kasvis- (tai kana)lientä. Lisää tarvittaessa suolaa, jos kasvisliemi ei ole suolaista.

Pilko 400g kanafileitä pienehköiksi annospaloiksi ja nosta riisin päälle. Levitä päällimmäiseksi kastike. Kypsennä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 45min, tai kunnes kanat ja riisi on kypsää. Tarjoa limettien, korianterin ja avokadon kera.

torstai 20. marraskuuta 2014

Mie Goreng ja Chicken Sate


Balilla syömämme herkulliset kanavartaat ja aina toimiva paistetut nuudelit eli mie goreng oli pakko saada lautaselle myös kotikeittiössä. Ja voi, kyllä olikin hyvä illallinen kasassa! Onnekseni hamstrasin paikallisesta kaupasta purkin jos toisenkin niin chilitahnoja (sambal asli) kuin indonesialaista makeaa soijakastiketta (kecap manis). Näillä eväillä herkutellaan vielä pitkään!

Chicken Sate

Tee ensin kastike: sekoita 2rkl ruskeaa sokeria, 1,5rkl soijaa, 1 limetin mehu, 3rkl pähkinävoita (notkista ensin hieman), 0,5tl valkosipulijauhetta ja 0,5tl inkiväärijauhetta. Sekoita kastiketta lusikalla sinnikkäästi, vaikka se näyttääkin aluksi sille, että ainekset eivät sulaudu toisiinsa. Lisää lopuksi hieman vettä kastikkeen notkistamiseksi. Nosta jääkaappiin tekeytymään.

Vartaiden marinadi: raasta yksi yksikyntinen valkosipuli. Sekoita valkosipuliraaste ja 1,5rkl seesamöljyä, 1,5rl ruskeaa sokeria, 0,5tl inkivääriä (jauhetta), 3rkl soijaa ja maun mukaan chilijauhetta. Leikkaa kolme kanafilettä kuutioiksi ja laita marinadiin tekeytymään noin tunniksi.

Töki kanapalat varrastikkuihin ja nosta uunivuokaan joka toinen toisinpäin (kaikki saavat paremmin väriä). Sivele pintaan vielä marinadia, jos sitä on jäänyt astian pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on hieman ruskistunut ja kana on sisältä kypsää. Nosta tarjoiluastiaan ja valuta hieman kastiketta päälle.



Mie Goreng

Pilko kaksi banaanisalottisipulia, puolikas yksikyntinen valkosipuli ja pieni pala kaalia. Kuumenna kattilassa vettä ja kypsennä kaksi annosta munanuudeleita noin minuutin ajan. Valuta nuudelit ja huuhtele kylmällä vedellä. 

Sekoita kananmuna ja 1rkl vettä. Lämmitä wokkipannulla luraus seesamöljyä ja kuullota sipuleita ja kaalisuikaleita. Nosta nuudelit pannulle ja mausta 1rkl kecap manista (tai muuta makeahkoa soijaa), 1rkl tavallista soijaa ja 1rkl chilitahnaa, kuten sambal asli.

Kääntele nuudeleita hetki ja lisää kananmunaseos. Kääntele vielä niin pitkään kunnes kananmuna on hyytynyt nuudeleiden sekaan tasaisesti. Koristele punaisella chilillä ja korianterilla.


tiistai 11. marraskuuta 2014

Kuhaa intialaisittain leivän välissä


Söin Oulun ensimmäisessä nepalilaisessa ravintolassa (erinomainen Sauraha) kerran lounaaksi kala masalaa. Se oli niin hyvää, että en muista vähään aikaan syöneeni yhtä herkullista lounasta. Ja tietty ne kaikki leivät ja lisäkastikkeet kruunasi kaiken. Yritin kotioloissa matkia annosta parhaani mukaan, tosin riisin sijaan iskin kalan leivän väliin. Kalan lisäksi pitan väliin tuli raita-kastiketta, josta tein normaalia hieman makeamman version.

Kuhaa intialaisittain

Sekoita mausteseos: 1tl savupaprikaa, 0,5tl jauhettua korianteria, 0,5tl jeeraa, 0,5tl kanelia, 1/4tl cayennepippuria, 0,5tl inkivääriä, 0,5tl mustia sinapinsiemeniä ja 1,5rkl ruskeaa sokeria. Leikkaa rasiallinen kirsikkatomaatteja ja 1-2 banaanisalottisipulia pieniksi paloiksi. Raasta yksi yksikyntinen valkosipuli.

Kaada mausteseos, tomaatit ja sipulit uunipataan. Purista joukkoon yhden appelsiinin mehut ja sekoita. Leikkaa yksi kuhafile annospaloiksi, ripottele suolaa pintaan ja laita pataan. Paista 225-asteisessa uunissa noin 40min. Halkaise leipä ja täytä tomaattikastikkeisella kalalla, makeahkolla raita-kastikkeella, silputulla lehtipersiljalla ja rouhitulla cashew-pähkinällä.

torstai 6. marraskuuta 2014

Intialainen kikhernepata



Singaporen ja Balin reissulla minuun iski taas aasialaisen ruuan buumi. Olkoonkin, että se on jäänyt itselläni muutaman vuoden ajan hieman paitsiolle kotikeittiössä. Nyt se on tehnyt paluun ja himoitsen yhtä lailla vanhoja tuttuja ruokia Thaimaan ajoilta kuin Singaporen ja Balin herkkuja, niin intialaista ruokaa kuin sushiakin. 

Olenkin viime aikoina tehnyt useita erilaisia Aasia-henkisiä ruokia ja ne ovat kertyneet blogin luonnoksiin odottamaan kirjoitusvaihetta. Aletaan purkamaan sumaa tästä helposta ja arkisesta kasvisruuasta. Intiasta saa parasta kasvisruokaa ikinä ja sitä voi vain yrittää matkia kotona. Hyvää tämäkin on, jos ei Intiaan asti pääse ihan joka mielitekoon!

Intialainen kikhernepata

Paloittele neljä tomaattia, kaksi banaanisalottisipulia ja yksi vihreä paprika pieniksi kuutioiksi. Raasta 2cm pätkä inkivääriä ja yksi yksikyntinen valkosipuli.

Sekoita 3dl vettä, 0,5dl tomaattipyrettä, 1tl suolaa ja 1rkl ruskeaa sokeria. Sekoita joukkoon oma intialainen mausteseoksesi (1,5rkl) tai käytä jotain valmista, esim. masalaa. Laita maustekastike, kaikki kasvikset sekä 2dl pikakikherneitä uunipataan.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa kannen alla noin 45 minuuttia. Syö riisin, korianterin ja ranskankerman kera. 

maanantai 3. marraskuuta 2014

Brownie pelastaa päivän


Browniet on minun mielestä perushyviä, mutta jokseenkin niin tylsän näköisiä, että en juuri koskaan valitse kahvilassa brownieta. Ravintolassa tilanne on eri, sillä brownie-jälkiruokaan tulee ainakin Jenkeissä pallo vaniljajäätelöä ja suklaakastiketta. Nam! Ja miksi kotona ei voisi syödä browniet nimenomaan kaikkien härpäkkeiden kera?

Paitsi että oikeasti browniet ovat niin hyviä, että niitä napsii jääkaapista ihan sellaisenaan! Pelastaako maanantaita mikään muu paremmin kuin se, että jääkaapista löytyy viikonlopun jäljiltä brownien jämät?

Pähkinäinen brownie

Sulata kattilassa 150g tummaa suklaata ja 150g voita. Jäähdytä Vatkaa 3 kananmunaa ja 2dl sokeria vaahdoksi. Sekoita suklaavoiseos vaahtoon. Lisää taikinaan sihtaamalla 0,5dl tummaa kaakaojauhetta, 1,5tl leivinjauhetta ja 2dl vehnäjauhoja. Rouhi kevyesti 1dl pähkinäsekoitusta (minulla saksan-,  pekaani- ja cashew-pähkinöitä) ja lisää taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun uunivuokaan (pieneen/keskikokoiseen). Paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia riippuen toivotusta kosteusasteesta ja brownien paksuudesta. Minä pidin 25 minuuttia ja olisi voinut olla vähemmänkin. Tosin tämän ohjeen mukaan ei ole tarkoitus tullakaan todella kosteita mutakakkumaisia brownieita. 

perjantai 31. lokakuuta 2014

Aamiaisbagel: sieni-pinaattimunakas cheddarilla


Leipomiani bageleita piti toki hyödyntää aamupalanakin. Söin viime talvena Chicagossa varmasti yhden tyypillisimmistä aamiaisbageleista, jossa oli munakasta, pinaattia, sieniä ja juustoa. Nyt kokeilin samaa kotona ja bagelit syötiin tietenkin tuorepuristetun appelsiinimehun kanssa.

Aamiaisbagel

Käytin kahden bagelin munakkaaseen kaksi munaa, 1rkl vettä ja ripauksen suolaa. Vatkaa ainekset kevyesti sekaisin. Kuumenna pannu keskilämpöiseksi ja paista munakas nokareessa voita. Voit tehdä muotilla bageleihin sopivat munakkaat tai yhden ison. Ripottele munakkaan päälle heti aluksi kourallinen raastettua cheddaria ja rouhaise mustapippuria.

Kun munakas on hyytynyt, nosta se sivuun. Lisää pannulle hieman öljyä ja paista kaksi kourallista pinaattia hetken ajan käännellen ja nosta sivuun. Lisää pannulle taas hieman öljyä/voita ja paista siinä 1-2 siivutettua jumboherkkusientä. Kun sienet ovat jo saaneet hieman väriä, lisää pannulle 1rkl bbq-kastiketta (ei pakollista). Nosta sienetkin sivuun.

Halkaise bageli ja paahda molemmat puolikkaat esimerkiksi leivänpaahtimessa. Kokoa bagel: laita juustomunakasta alimmaiseki, pinaattia sen päälle ja lopuksi sienisiivut.


tiistai 28. lokakuuta 2014

Amerikkalaiset bagelit: lohi-avokado ja wasabi-härkä



Klassisista New York -herkuista tulee juustokakun lisäksi ensimmäisenä mieleen bagelit. Bageleita myydään kaupungissa erilaisina versioina, ihan pelkistetyistä tuorejuustolla täytetyistä aina mahtavan kokoisiin jättiläisiin. Kokemusta on molemmista.

Erityisesti mieleen on jäänyt eräs uuden vuoden ilta, kun kymmenen-yhdentoista aikaan illalla menimme Park Slopessa Brooklynissa ostamaan pikkunälkään molemmille omat bagelit. Saimme eteemme niin runsaasti täytetyt yksilöt että lopulta en jaksanut syödä omastani edes puolia ja aikakin alkoi loppua, sillä tarkoituksena oli kipaista Prospect Parkiin juhlistamaan puolen yön vuodenvaihtumista. Lopulta otin tähteet mukaan ja jatkoin syömistä ilotulituksen jälkeen hotellilla. Sittenkään en jaksanut syödä kaikkea.

Tämä oli siis lähtökohtana, kun aloin syksyisessä New Yorkin kaipuussani leipomaan ensimmäistä kertaa bageleita. Tarkoituksena oli tehdä isoja lounas-bageleita ja ruokaisilla, hieman Japani-henkisillä täytteillä. Seesaminsiemenillä koristeltu bageli on klassikko ja pitkäaikainen suosikkini, mutta viime talvena valitsin Chicagossa everything-bagelin ja siitä tuli heti uusi suosikkini sekalaisen, hieman suolaisen kuorrutuksen ansiosta.


Bagelit

Sekoita 4dl lämmintä vettä, 2rkl sokeria, 3/4 palaa hiivaa, 1tl suolaa ja 4dl jauhoja. Anna taikinan tekeytyä hetki. Alusta taikinaan vielä 5-6dl jauhoja ja vaivaa taikina sitkeäksi ja irtoavaksi (yleiskone auttaa tässä parhaiten!). Kohota hyvin.

Leivo taikinasta kahdeksan palloa. Jos haluat pienempiä bageleita, tee useampia. Anna pallojen kohota hieman pöydällä. Kuumenna isossa kattilassa 2,5l vettä ja lisää kiehuvaan veteen 2rkl siirappia. Puhkaise taikinapallon keskelle reikä ja muotoile bageliksi. 

Keitä bageleita yhden minuutin verran kummaltakin puolelta ja nosta reikäkauhan avulla leivinpaperilla päällystetylle pellille. Ripottele päälle heti seesaminsiemeniä tai everything-kuorrutetta (seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä, sormisuolaa tms. suolaa, kuivattua sipulia ja valkosipulia sekoitettuna valmiiksi).

Paista bageleita uunissa 225-asteessa noin 15 min.

Wasabi-härkä

Sekoita maustamatonta tuorejuustoa ja wasabia haluamassasi suhteessa. Halkaise bagel ja sivele reilulla kerroksella wasabi-tuorejuustoa. Lisää päälle salaatinlehtiä, kylmäsavuhärkäsiivuja (jenkkityyliin useampi!) ja leikkaa väliin muutamia tomaattisiivuja.

Lohi-avokado

Sivele bagelille reilu kerros wasabi-tuorejuustoa. Leikkaa avokadosta siivuja ja purista niiden päälle hieman limetin mehua. Nosta graavi- tai kylmäsavulohisiivuja bagelin päälle, sitten avokadot ja lopuksi vielä tuoretta korianteria

lauantai 18. lokakuuta 2014

Strawberry Milkshake Cupcakes



Elokuisten puutarhajuhliemme makeasta puolesta on vielä jäljellä minikuppikakut ja minijuustokakut. Mini on pop juhlissa. Jaksaa maistaa kaikkea!

Nämä kuppikakut tehtiin periaatteessa samalla ohjeella kuin Magnolian ihanat kuppikakut (alkuperäinen ohje siis Pirkka-lehdestä). Lisänä oli mansikkapirtelöjauhetta ja taikinamäärästä tuli muistini mukaan lähemmäs 50 minikuppikakkua. 

Vaikka yleensä olenkin niin laiska, että ladon taikinan muffinssivuokiin lusikalla, käytin tällä kertaa pursotinpussia siistien ja samankokoisten kuppikakkujen saamiseksi. Ja kyllähän niistä heti tuli astetta fiksumpia ja juhliin sopivampia.

Tein pohjat viikkoa ennen juhlia ja pakastin ensin pellin päällä ja sitten pohjien kovetuttua siirsin ne pussiin. Otin pohjat sulamaan vasta joku tunti ennen koristelua, jotta pohjat eivät pääse kuivahtamaan.


Strawberry Milkshake Cupcakes

Aloita raastamalla limetin kuorta ja puristamalla mehua. Kuorta pitäisi saada noin 2tl ja mehua 3/4 dl. Yleensä olen käyttänyt kaksi limettiä. Sulata 100g voita. Vaahdota 3 huoneenlämpöistä kanamunaa ja 3dl sokeria. Sekoita joukkoon limetin mehu, kuori ja voi.

Sekoita keskenään 4dl vehnäjauhoja ja 1,5 tl leivinjauhetta ja siivilöi taikinaan. Sekoita vielä joukkoon 200g maustamatonta jugurttia. Pursota taikina minimuffinssivuokiin, jotka on laitettu minimuffinssipellin koloihin. Tästä määrästä tulee noin 48 minikuppikakkua. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10min.

Notkista 200g maustamatonta Philadelphia-juustoa ja sulata 200g valkosuklaata vesihauteessa. Sekoita pieni määrä sulaa suklaata juuston sekaan ja lisää määrää vähitellen. Kun seos on tasaista, lisää vielä noin ruokalusikallinen mansikkapirtelöjauhetta. Pursota kuppikakkujen päälle ja koristele halutessasi.

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Häämatkalla: romanttinen illallinen rannalla



Matkustaminen on mieheni ja minun rakkain harrastus ja käymme ulkomailla yleensä useamman kerran vuodessa. Häämatka voisi hyvin olla yksi matka muiden joukossa, mutta ihan sille linjalle ei lähdetty, vaan matkan aikana tehtiin muutama spesiaalimpi juttu ja yövyttiin paremmissa hotelleissa kuin yleensä.

Yksi näistä jutuista oli yksityinen viiden ruokalajin illallinen yksityisellä rannalla Balilla. Viiden tähden hotellimme  Ayodya Resort Bali tarjoaa illallista valmiina pakettina, minun piti päättää vain menun sisältö meidän molempien osalta. Niin ja siis vain minun, sillä tämä oli miehelleni yllätys ja tilasin ruuat ennakkoon myös hänelle.



Illasta tuli ihan mieletön ja jotain täysin ainutkertaista. Sysipimeälle rannalle oli pystytetty valkoisin verhoin, lyhdyin ja kukin koristeltu katos, jossa oli kahden tuolin ja pöydän lisäksi erillinen "kahvittelualue" mattoineen ja tyynyineen. Maahan oli siroteltu satamäärin ruusun terälehtiä ja kaikki oli koristeltu viimeisen päälle. Illastamme huolehti kaksi tarjoilijaa, jotka olivat vain meidän käytössämme.

Ja menu koostui tosiaan viidestä ruokalajista (+kahvit ja käsintehdyt konvehdit) ja lisäksi meillä oli lasilliset kuohuvaa alkumaljoina. Laitan tähän vielä meidän menun, jossa osan ruokalajeista olin valinnut molemmille saman ja osan niin, että minun menu keskittyi seafoodiin ja miehen menu liharuokiin.

Appetizer
House Smoked Duck Salad, Fresh Green Peas, Confit Pepper and Artichoke, Coconut Milk Espuma

Soup
Seafood Chowder, Oyster Tempura and Chili Oils
Mushroom and Feta Cheese Ravioli, Clear Duck Consommé

Sorbet
Balinese Sitrus Sorbet with Daluman Gel
Raspberry and Champagne Sorbet

Main
Lobster, Scallop, Clam, Seaweed, Ginger Espuma and Garlic Chips
Jaborandi Grilled Wagyu Stirloin, Garden Vegetables

Dessert
Bali Fleur de Sel Cremé Brulée, Compressed Orange Salad ans Cardamom Ice Cream 

Miltä kuulostaa? Hyvältä? No kyllä! Kaikki ruokalajit olivat meistä hyviä ja oli hauska syödä suolaisten ruokien välissä välisorbettia. Ja onhan tunnelma tietenkin puoli ruokaa, voiko ruoka maistua missään paremmalta kuin ulkona, ja sitten vielä pehmeän lämpimällä ja pimeällä rannalla kynttilän valossa, tähdet pään päällä? Lopuksi joimme vielä kahvit suklaiden kera matolla loikoillen, nuotion valossa. Täydellistä!



lauantai 11. lokakuuta 2014

Flammkuchen, saksalaista valkoista pizzaa

Viini saatu kilpailun järjestäjältä.



Berliini on ehkä lempikaupunkini Euroopassa ja kun viimeksi kävin siellä noin vuosi sitten, söin yhtenä iltana saksalaista perinneruokaa. Muuten reissu meni siis döneriä ja vietnamilaista mussuttaessa, mutta yhtenä iltana päätimme syödä jotain saksalaista. Olin hieman nössö, kun tilasin flammkuchenin, joka muistuttaa kovasti valkoista pizzaa, mutta lopulta olin hyvin tyytyväinen annokseeni.

Flammkuchenia kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa kotikeittiössä Pernod Ricardin järjestämän Oiva pari Gourmet Fast Food -kilpailun myötä. Koska flammkuchenin pohja on hyvin ohut ja rapea, päätin oikasta vaikeimman vaiheen ja käytän tässä isoja durum-jauhoista tehtyjä valmislättyjä (ei siis pizzapohjia vaan niitä mihin kiedotaan itämaisia herkkuja).

Flammkuchen pekonilla ja sipulilla

Sekoita 100g ranskankermaa ja ripaus suolaa, valkopippuria ja muskottipähkinää. Leviä ranskankerma kahdelle isolle (lähes pellin kokoiselle) durum-jauhoista valmistetulle ohuenohuelle leivälle.

Siivuta yksi iso kevätsipuli (ei vartta) ja pilko neljä siivua pekonia. Levittele sipulit ja pekonit kermaviilin päälle. Paista flammkuchenia 200-asteisessa uunissa noin 5min ja varo polttamasta, pientä tummaa väriä saa kyllä tulla.

Leikkaa kourallinen ruohosipulia pieneksi silpuksi ja levitä flammkuchenin päälle. Rouhaise päälle vielä hieman mustapippuria. Helppoa ja hyvää! Tarjoile Jakob´s Creek UnVINED Rieslingin  (alkoholiton) kanssa.




keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Munakoisovuoka: tämän syksyn suosikki!


Hyvää lihatonta lokakuuta! Tähän väliin onkin hyvä jakaa syksyn ehdottomasti herkullisin kasvisruoka. Ruoka ei varsinaisesti liity syksyyn, mutta tein sitä ekaa kertaa ja rakastuin täysin. Kyseessä on Sikke Sumarin ohje munakoisovuoasta, joka omalla kohdallani noudattelee alkuperäistä ohjetta raaka-aineiden suhteen, mutta määrät saattavat olla hieman erit, en enää muista ihan tarkalleen. Mutta sen muistan, että hyvää oli!

Munakoisovuoka

Leikkaa yksi isohko munakoiso noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Laita syvälle lautaselle 2 kananmunaa ja vatkaa kevyesti. Laita toiselle lautaselle 3dl korppujauhoja ja mausta ne suolalla, mustapippurilla ja chilillä.

Lämmitä pannulla oliiviöljyä reilu luraus keskilämpöiseksi. Kasta munakoisosiivu munassa ja sitten jauhoseoksessa. Paista molemmin puolin pannulla rapeaksi ja kevyesti ruskeaksi ja siirrä lautaselle odottamaan. Raasta 2-3dl parmesania ja siivuta yksi pallo mozzarellaa.

Lado vuokaan alimmaiseksi tomaattikastiketta. Yhteensä koko vuokaan menee noin 6dl tomaattikastiketta. Omani olin tehnyt jo edellisenä päivänä ja siinä oli mm. valkosipulia ja punaviiniä sekä yrttejä.

Laita tomaattikastikekerroksen päälle munakoisoja ja niiden päälle parmesania. Toista muutamaan kertaan ja jätä päällimmäiseksi kerros munakoisoja ja levitä niiden päälle mozzarellasiivut. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia ja anna vetäytyä hetki.

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Seesamkanaa vihreillä kasviksilla


Arvatkaas mitä, olen tällä hetkellä oikeasti aasialaisten herkkujen äärellä Singaporessa, ruokamatkailijan paratiisissa! Mutta aika hyvää tuli tästä makeahkosta seesamkanasta, jota tein joitakin viikkoja takaperin ja ajastin lomani varalle. Tarjoillaan esimerkiksi basmati- tai jasminriisin kera.

Seesamkana vihreillä kasviksilla

Pilko 500g kanafileitä sopiviksi paloiksi. Pilko 1 kevätsipuli isohkoiksi paloiksi (säästä varsi), ja siivuta 1 yksikyntinen valkosipuli. Raasta yhteensä 0,5-1rkl inkivääriä ja pilko yksi vihreä paprika ja puolikas pieni kesäkurpitsa.

Sekoita kastikeainekset: 1dl hoisin-kastiketta, 2rkl soijaa, 1rkl miriniä ja 1rkl riisiviinietikka.

Kuumenna wok-pannussa seesamöljyä ja lisää valkosipuli ja inkivääri. Kuullota hetki ja lisää sitten kanapalat ja paista melko kypsäksi. mausta suolalla, chilihiutaleilla ja valkopippurilla. Nosta kanat hetkeksi lautaselle ja paista pannulla sipulit, paprikat ja kesäkurpitsa niin, että kasvikset ovat rapeita, mutta saavat hieman ruskeaa pintaa.

Nosta kasvikset puolestaan sivuun ja kaada pannulle kastike. Anna kastikkeen kuplia hetki ja lisää kanapalat. Kypsettele vielä kanoja kastikkeessa noin 5min ja lisää sitten kasvikset. Anna kasvisten kuumentua ja lisää muutama ruokalusikallinen seesaminsiemeniä.

Silppua kevätsipulin varsi ja koristele annokset.

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Italialaiset leivät, buffetpöydän koristukset


Puutarhajuhliemme buffetpöydän suolaisen puolen katseenvangitsijana toimivat italialaiset leivät. Ne olivat nappivalinta tarjottaviksi, sillä niiden valmistus oli helppoa ja tarjoiluun ei tarvittu erityisiä virityksiä. Olin aluksi ajatellut lämpimiä slidereita, mutta käytännössä lämpimän ruuan tarjoilu kotona buffetista on aika haasteellista.

Tein sämpylät jo muutama päivä ennakkoon ja pakastin ne. Otin sämpylät sulamaan vasta muutama tunti ennen juhlia, jotta ne eivät ehtineet kuivua. Täytin sämpylät noin tuntia ennen ja ne säilyivät hienosti pöydällä juhlien ajan. Sämpylät on tehty pan de lechen ohjeella ja ne olivat slider-kokoisia minisämpylöitä. 

Italialaiset leivät

Halkaise leivät/sämpylät. Siivuta luumutomaatteja yksi siivu per leipä. Leikkaa mozzarellajuustosta sopivia siivuja jokaiselle sämpylälle. Leikkaa ilmakuivattua kinkkua puolikas siivu per leipä. Kinkun saat leikattua parhaiten leikkaamalla saksilla koko nipun välipapereineen kahtia. 

Laita sämpylän väliin mozzarella, tomaatti ja kinkku, sekä jokaiseen leipään yksi iso basilikan lehti. Laita lakki paikalleen ja kiinnitä cocktailtikulla.

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Puutarhajuhlien salaatteja




Puutarhajuhliemme kivijalkana toimivat erilaiset salaatit. Salaatit on siinä mielessä helppoja tarjottavia, että ne voi tehdä aikaisemmin, niitä on helppo säilyttää jääkaapissa ja niiden tarjoilussa ei tarvitse muuta kuin nostaa kulho pöydälle. Siksi tein juhliin neljä erilaista salaattia, jotka olivat kaikki melko ruokaisia.

Tarjolla oli kesällä hyväksi havaitsemaani tomaattista kikhernesalaattia ripauksella chiliä, sekä tätä ohjetta hyvin pitkälle mukaillutta couscous-salaattia. Jätin salaatista tomaatin ja halloumin pois ja keskityin vain vihreisiin aineksiin ja lisäksi paahdoin salaatin päälle pinjansiemeniä.



Jotakuinkin uusia ohjeita edustivat sitten pekoni-perunasalaatti ja italialaishenkinen pesto-kanapastasalaatti. Jälkimmäisestä tuli hieman synkän näköinen, sillä käytin hieman tummempaa pastaa (ihan Italiasta ostettua!) ja pesto vielä tummensi kaikki ainekset. Hyvää se kuitenkin oli ja vaalealla makaronilla varustettuna varmasti vähemmän synkkää.

Aloitin molempien salaattien tekemisen jo kaksi päivää ennen juhlia. Perunasalaattiin keitin perunat ja pastasalaattiin tein peston. Seuraavana päivänä tein salaatit valmiiksi ja ne maustuivat yön yli jääkaapissa.


Pekoni-perunasalaatti

Pese hyvin harjan tms. kanssa ja keitä noin 1,5kg uusia perunoita ja anna niiden jäähtyä yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä pilko perunat haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pilko salaattia varten myös 1-2 punasipulia ja silppua kourallinen persiljaa.

Paista pannulla kaksi pakettia pekoniviipaleita rapeiksi ja nosta talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.

Tee kastike: laita korkeaan astiaan 1dl valkoviinietikkaa, 2tl dijonia, 2tl kokojyväsinappia, 3rkl hunajaa ja ripaus suolaa ja valkopippuria. Surauta sauvasekoittimen kastikelevyllä tasaiseksi. Ala kaatamaan kastikkeeseen 2,5-3dl oliiviöljyä ohuena nauhana koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen, kunnes kastike on sopivan paksua.

Yhdistä perunat ja punasipuli ja kaada kastike niiden joukkoon ja sekoita hyvin. Murustele pekoniviipaleet salaattiin ja lisää persiljat. Sekoita ne kevyesti salaattiin. Anna tekeytyä jääkaapussa yön yli.


Pesto-kanapastasalaatti

Tee annos pestoa esimerkiksi tällä ohjeella. Salaattiin tulevasta pestosta kannattaa tehdä löysähköä. Paista noin 500g kanafileitä pannulla ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Kun fileet ovat jäähtyneet hyvin, leikkaa paloiksi. Keitä al denteksi pussillinen haluamaasi pastaa.

Paloittele noin kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja. Itse käytin tällä kertaa kuivatavarana ostettuja ja itse liotettuja tomaatteja, jotka ovat parempia kuin kaupassa öljyssä lilluvat. Mutta molemmat sopii. 

Yhdistä pasta, kanat ja tomaatit ja lisää joukkoon kaksi paketillista pieniä mozzarellapalloja ja kourallinen oliiveja. Sekoita pesto salaatin joukkoon ja anna tekeytyä yön yli.

perjantai 19. syyskuuta 2014

Spicy Meatball Sandwich

Viini saatu kilpailun järjestäjältä.


Pernod Ricardin Oiva pari -kilpailu on käynnissä jälleen ja tällä kertaa viineille etsitään Gourmet Fast Food -paria. Amerikka on tietenkin pikaruuan mekka ja tarjoaa ehtymätöntä inspiraatiota. Gourmetia mukaan saa lisäämällä jotain hienostuneempia elementtejä, vaikkapa sellaisesta ruokakulttuurista kuin Italia.

Spicy Meatball Sandwich on rento ja se sopii tuhdille Campo Viejo Reserva 2008 -viinille. Asteen verran hienostuneemman siitä saa tekemällä pitkulaisten sämpylöiden sijaan pieniä slider-sämpylöitä ja täyttämällä vain yhdellä lihapullalla. Tulisuus on pelkästään kastikkeessa, joten sen chilikastikemäärää säätämällä saa sopivan tulista syötävää.

Sämpylät 

Sekoita 3dl lämmintä vettä, 0,5 palaa hiivaa, 1,5rkl sokeria ja 1tl suolaa, Sekoita joukkoon 50g sulatettua voita ja 1,5dl täysjyvävehnäjauhoja, Alusta taikinaan 5-6dl vehnäjauhoja ja vaivaa taikina hyvin, jotta siitä tulee elastista. Anna kohota ainakin tunnin.

Leivo taikinasta 10 pitkulaista sämpylää tai 30 slider-kokoista minisämpylää. Nosta pellille ja anna kohota vielä puolisen tuntia. Voitele kananmunalla ja paista 180-asteisessa uunissa noin 12min.

Lihapullat

Sekoita 400g jauhelihaa, 1 muna, 3/4dl kevyesti rouhittuja pinjansiemeniä, 1tl suolaa, 0,5dl silputtua persiljaa, 1dl raastettua parmesania, mustapippuria ja 1,5rkl oliiviöljyä. Anna tekeytyä noin tunnin ja pyörittele lihapulliksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10min.

Tomaattikastike

Sekoita kattilassa 70g tomaattipyreetä, 1,5dl vettä, 1,5rkl sokeria, ripaus suolaa, 0,5tl savupaprikajauhetta ja tulisuusasteen mukaan sriracha-kastiketta. Keitä kasaan noin 15min.

Leivän kasaaminen

Halkaise sämpylä ja asettele sen päälle lihapullia. Kaada lihapullien päälle kastiketta. Höylää muutama siivu parmesania ja lisää väliin vielä rukolaa.


keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Maukkaat aasialaiset lihapullat



Olen Pinterestin käyttäjänä hyvin satunnainen, mutta ennen puutarhajuhlia menin kurkkaamaan ruokakansiotani, jonne olen joskus kerännyt herkullisen näköisiä juttuja odottamaan kokeilua, jota ei ole koskaan tullut. Seesaminsiemenillä koristellut ja kastikkeesta tahmeat aasialaiset lihapullat oli yksi näistä akuuttia nälkää aiheuttavista kuvista ja päätin tehdä ensimmäisen kokeiluni suoraan juhlapöytään. Uskaliasta, mutta hyvää tuli!

Vinkkiä ohjeeseen on siis otettu täältä. Tein lihapullat ja kastikkeen jo edellisenä päivänä. Lämmitin lihapullat uunissa ja kastiketta hieman hellalla, asettelin lämpimät lihapullat lautaselle ja kaadoin lämpimän kastikkeen päälle ja koristelin. Lihapullat maistuu hyviltä myös kylmänä, mutta jääkaappikylminä niiden maut ei tule parhaiten esille. Tästä määrästä tuli noin 45 pientä lihapullaa.

Aasialaiset lihapullat

Sekoita jauhelihataikinaan 800g nauta-sikajauhelihaa, 1rkl seesamiöljyä, 2,5dl panko-jauhoja (tai tavallisia korppujauhoja), 1tl inkiväärijauhetta (tai tuoretta), kaksi kananmunaa, 3tl raastettua valkosipulia, 1dl silputtua ruohosipulia sekä 1tl suolaa. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä tunnin.

Muotoile taikina pienehköiksi lihapulliksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8min ja tarkista kypsyys. Sekoita kattilassa 1,5dl hoisin-kastiketta, 0,5dl riisiviinietikkaa, 2 raastettua valkosipulinkynttä, 2rkl soijakastiketta, 1tl inkiväärijauhetta, 1rkl seesamöljyä. Kuumenna kastiketta hieman, niin että eri maut sekoittuvat toisiinsa. 

Kaada lämmin kastike lämpimien lihapullien päälle. Leikkaa kevätsipulin varresta renkaita ja koristele lihapullat. Lisää vielä päälle seesaminsiemeniä.

maanantai 15. syyskuuta 2014

Valkosuklaa Rocky Road




Puutarhajuhlien ykkössuosikki makeassa pöydässä oli valkosuklainen rocky road. Törmäsin kyseiseen ohjeeseen joskus Pinterestissä ja koska herkkupalat näytti todella kauniille, päätin tehdä niitä joskus juuri tämän tyylisiin juhliin. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Valkosukaa Rocky Road

2 dl macadamia-pähkinöitä
1 dl pistaasipähkinöitä
1 dl Jelly Beanseja
2 dl värikkäitä vaahtokarkkeja
1 dl kuivattuja karpaloita
260 g valkosuklaata


Aloita pilkkomalla pähkinät ja vaahtokarkit rouhean kokoisiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset kulhoon ja lisää vielä karpalot.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita suklaa muiden ainesten joukkoon. Levitä pienelle pellille, tarjottimelle tai uunivuokaan leivinpaperi ja kaada massa paperin päälle. Levittele massa levyksi, käännä yli menevät leivinpaperin reunat levyn kanneksi ja nosta vuokineen jääkaappiin jäähtymään ainakin muutamaksi tunniksi. Leikkaa jäähtynyt levy paloiksi.


sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Hävikistä herkuksi!

Ehdinpäs! Tällä viikolla ollaan vietetty Hävikkiviikkoa, jolla kampanjoidaan ruokahävikin pienentämiseksi. Meidän keittiössä jokainen viikko on hävikkiviikko jossain määrin, mutta juuri tällä viikolla en työ- ja muiden kiireiden takia ole päässyt kunnostautumaan aiheeseen liittyvän postauksen merkeissä.

Hävikkiruokia on kuitenkin tehty kautta linjan, joten tässä pieni kokoelma hävikkiruokia, joita kannattaa tilaisuuden tullen kokeilla:

1. Meksikolainen omeletti (tacojen jämät)


2. Balsamico-ketsuppi (pehmenneet tomaatit)


3. Piirakat ranskalaiseen tyyliin (erilaiset juustot, kerma, vähäiset määrät täytettä kuten savukalaa, lihaa tms)


4. BBQ kana -pannupizza (edellisen päivän grillivartaat, juustojen jämät)


5. Paahdettu bataatti-tomaattikeitto (bataatin jämät, taas niitä ylikypsiä tomaatteja...)


6. Vegespydäri (keitetyt perunat, ruusukaalit, limetit)


7. Makean pinkki marjapuuro (pakastimen kätköistä löydetyt puolukat)



perjantai 12. syyskuuta 2014

Elokuiset puutarhajuhlat


Vietimme virallisia häitämme lähisuvun kesken, mutta halusimme juhlia tapahtumaa myös kavereiden kanssa. Niinpä saimme idean järjestää elokuiset puutarhajuhlat rivitalokotimme pikkuisella takapihalla. Pystytimme kaksi telttakatosta, koristelimme juhlavaloilla, kukilla ja lyhdyillä ja laitoimme vielä lämmikkeeksi huopia ja kaksi terassinlämmitintä. No niitä todella tarvittiin, sillä elokuun lopun yö osoittautui paitsi kauniiksi  niin myös todella kylmäksi. 

Juomien kylmentämisestä ei olisi siis tarvinnut stressata kovin paljoa. Me kuitenkin hommasimme kilokaupalla jääpaloja, asettelimme ne suuriin kulhoihin ja laitoimme jääkaappikylmät juomat niiden päälle. Jääpalat olivat sulaneet vasta aamulla! Ja ruoka- ja juomatarjoilu sijaitsi siis sisällä keittiössä, jotta porukka pääsi välillä lämmittelemään.



Yksi syy kotona järjestettäviin juhliin oli tietenkin ruoka. Halusin tehdä itse kaiken ja suunnittelin menua jo useampi kuukausi ennen varsinaisia juhlia. Pientä haastetta juhlamenuun tuo aina se, että miten saa säilytettyä ruokia ennen juhlia, mitä voi tehdä aikaisemmin ja mitä ei, sekä mitä ruuat vaativat emännän välitöntä läsnäoloa, jolloin juhliminen jää vähemmälle.



Minä halusin luonnollisestikin viettää aikaa keittiön sijasta itse juhlissa, joten varsinaista lämmintä ruokaa ei ollut tarjolla. Sen sijaan buffetpöytää koristi useampi eri salaatti, piirakat, lihapullat, focaccia, erilaiset dipit ja naposteltavat, sekä makeat herkut. Tässä vielä koko menu:

Dippejä: sweetchili, avokado ja tahini
Dippivihanneksia, sipsejä ja juureslastuja





Osa ohjeista oli vanhoja, osa uusia ja osa hieman muunneltuja jo aikaisemmin julkaistuja. Kaikkein ensimmäisenä tarjottavista loppui valkosuklaa rocky road, jota tein ehkä liian maltillisen erän sen makuun ja söpöön ulkonäköön nähden. Suolaisista tarjottavista itseäni ihastutti eniten aasialaiset lihapullat, joita tein ensimmäistä kertaa vasta nyt. Ohjeita seuraa perässä asap!