perjantai 30. kesäkuuta 2017

Ezme ja tsatsiki grilliruuille

Uuh, sääennuste lupaa Oulun seudulle lämmintä ja aurinkoista viikonloppua. Suuntaamme tänään Hailuotoon festareille, mutta huomenna voisikin sitten nauttia kotona olosta grillaamisen parissa. Vihdoinkin pystyy ehkä jopa syömään ulkona!

Tein juhannuksena grillatun kanan ja makkaran kanssa muutaman lisukkeen, mm. raikkaan pikkutulista ezmeä sekä aina toimivaa tsatsikia. Annosmäärät ovat näissä noin neljälle, isommalle porukalle kannattanee tehdä tuplamäärät.


Ezme


1 pieni punasipuli
1 vihreä chili
1 tomaatti
puolikas pieni paprika
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl viinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
valkosipulijauhetta
ripaus chiliä (tai enemmänkin!)

Pilko punasipuli, tomaatti ja paprika. Poista chilin siemenet ja pilko pieniksi paloiksi. Valuta tomaattimurskaa hetken aikaa siivilässä ja sekoita muiden ainesten joukkoon. Mausta viinietikalla, suolalla, sokerilla ja valkosipulijauheella (tai tuoreella valkosipulilla, itse tykkään miedommasta jauheesta tässä kohtaa). Lisää chiliä maun mukaan. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja anna maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti.




Tsatsiki


200g kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
10 cm pätkä kurkkua
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1 tl hunajaa
muutama lehti tuoretta minttua
oliiviöljyä

Valuta jugurttia harsokankaalla vuoratussa siivilässä, kunnes osa nesteestä on valunut. Leikkaa kurkusta keskiosa pois ja raasta loput. Valuta kurkkua siivilässä ja puristele nesteet. Sekoita jugurtti ja kurkku. Raasta valkosipuli ja lisää joukkoon. Mausta suolalla ja hunajalla. Leikkaa tuore minttu suikaleiksi ja lisää. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti. Lisää hieman oliiviöljyä päälle ennen tarjoilua.

torstai 1. kesäkuuta 2017

Aika syödä kakkua: vadelma-suklaakakku



Vuoden ihastuttavin kakkusesonki on käsillä, kun loppukevään ja kesän juhlat alkavat. Itselläni ei ole mitään sen kummempia juhlia tiedossa, joten ajattelin leipoa kakun ihan vain piristääkseni itseäni tämän räntäsateen keskellä. Tai ainahan sitä voi juhlia vaikka tulevaa kesälomaa, siihen on enää viisi viikkoa!



Ihailen kovasti kaikkia, jotka osaavat leipoa taidokkaita ja kauniita kakkuja. Minä en ole yksi niistä, sillä mielenkiintoni herpaantuu hyvin helposti kesken prosessin, oli sitten kyseessä kaappien siivoaminen, taulun maalaaminen tai monivaiheisen ruuan laittaminen. Siksipä helpot, yksinkertaiset ja rentohenkiset kakut ovat mun juttu. Kakun syömisen ideologiaan kuuluu kuitenkin tietty ilo ja kepeys, joten viimeisen päälle stressaaminen ei oikein sovi kuvioon.

Ihanaa kesäkuuta!



Vadelma-suklaakakku


3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

marjamehua
vadelmahilloa
3/4-1 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata
(1rkl voita)

pakastekuivattuja vadelmia
muita koristeita
kermavaahtoa

Vatkaa kananmunat ja sokeri. Sekoita loput pohjan aineet keskenään ja lisää munavaahtoon siivilän avulla. Kääntele sekaisin. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla (tai voitele vuoka) ja kaada taikina. Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 30 min. Kokeile tikulla onko kakku kypsä. Kumoa ja anna jäähtyä.

Leikkaa pohja kahteen osaan. Nosta alimmainen osa lautaselle ja kostuta marjamehulla. Lisää pohjan päälle kerros vadelmahilloa. Kostuta myös ylimmäistä pohjaa hieman leikkuupinnan puoleleta, varsinkin reunoilta. Nosta ylimmäinen pohja kakun päälle.

Laita kerma ja paloiteltu suklaa kattilaan. Kuumenna alhaisella/keskilämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita hyvin. Jos haluat kuorrutteesta juoksevampaa, käytä 1 dl kermaa ja lisää lopuksi voi. Kaada kuorrute kakun päälle ja levitä sitä reunoille asti.

Anna kakun jäähtyä jääkaapissa. Koristele sitten kermavaahdolla ja pakastekuivatuilla mansikoilla sekä muilla koristeilla. Kakun maku ja koostumus paranee jääkaapissa ja kuvun alla se säilyy hyvänä useammankin päivän. Voit tehdä kakun suklaakuorrutuksineen valmiiksi jo edellisenä päivänä ja laittaa loput koristelut seuraavana.