perjantai 25. marraskuuta 2016

Vuohenjuustokana punaviinissä ja rosmariiniporkkanat



Ruoka ei voi mennä pieleen, jos yhdistää vuohenjuustoa, punaviiniä, rosmariinia, valkosipulia ja hunajaa. Sen jälkeen on melkein sama, mitä varsinainen ruoka on. Tällä kertaa se oli punaviinissä muhiteltua vuohenjuustokanaa, sekä hunajaisia rosmariiniporkkanoita kolmessa eri värissä. Jos tämä olisi ollut kahden ruokalajin illallinen, olisin yhdistänyt tähän pehmeän maa-artisokkakeiton.

Vuohenjuustokana punaviinissä 


2 broilerin perhosfilettä
suolaa
mustapippuria
50 g vuohenjuustokuutioita
1-2 valkosipulinkynttä
voita paistamiseen
punaviiniä

Ota broilerin perhosfileet jääkaapista 15 minuuttia ennen kuin alat valmistamaan niitä. Ripauta fileen sisään ja pintaan suolaa. Rouhaise sisäpinnalle mustapippuria ja murustele vuohenjuusto. Raasta valkosipuli ja lisää. Nipistä fileet kiinni ja laita muutama cocktailtikku pitämään ne paikoillaan.

Kuumenna pannussa voita ja paista fileisiin molemmin puolin ruskea pinta (muutama minuutti per puoli). Nosta fileet pieneen uunivuokaan. Kaada punaviini pannulle, anna kuplia muutaman kerran ja kaada uunivuokaan. Kypsennä fileitä n. 25 minuttiia 225-asteisessa uunissa.

Rosmariiniporkkanat


3 isoa porkkanaa
pieni nippu rosmariinia
voita paistamiseen
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria
vuohenjuustoa

Pese porkkanat hyvin ja tarvittaessa kuori. Leikkaa porkkanat halki ja vielä puolikkaat halki. Laita pannulle reilu nokare voita ja kuumenna. Lisää rosmariinin lehdet ja anna muhia voin kanssa muutaman minuutin. Lisää porkkanat ja paista niihin ruskea pinta.

Lado porkkanat pieneen uunivuokaan ja nouki rosmariinit päälle. Ripottele porkkanoiden päälle suolaa ja mustapippuria ja valuta hunaja. Paista 225-asteisessa uunissa 20-25 min ja seuraa, ettei porkkanat kärähdä. Koristele valmis annos vuohenjuustolla.

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Pehmeä maa-artisokkakeitto



Maa-artisokka on melko hankala kuorittava, sillä se saattaa olla muhkurainen ja ulokkeinen kuin mikä. Vähän niin kuin inkivääri. Mutta hyvää keittoa siitä tulee, joten ahkeruus palkitaan. Tästä määrästä riittää kahdelle varsinaiseksi ruuaksi ja neljälle alkuruuaksi. Sopii molempiin tarkoituksiin erittäin hyvin!

Pehmeä maa-artisokkakeitto


500 g maa-artisokkaa
1/2 tai 1 yksikyntinen valkosipuli
öljyä
4 dl vettä
1 kasvisfondikuppi
3/4 dl kermaa
1 dl kevytmaitoa
valkopippuria
(suolaa)

Kuori ja pilko maa-artisokat reiluiksi kuutioiksi. Pilko myös valkosipuli. Kaada kattilan pohjalle pieni määrä öljyä ja kuullota valkosipulia ja maa-artisokkaa muutama minuutti. Lisää vesi ja kasvisfondikuppi. Anna kiehua hiljalleen, kunnes artisokat ovat pehmeitä. Hurauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää kerma, maito ja mausteet. Sekoita vielä muutama kierros ja keitto on valmis.


sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Vaivaamaton pizza (Glorian Ruoka & Viini)



Meillä tehdään pizzaa vähintään kerran kuussa ja parhaimmillaan kahdestikin. Marraskuu on vasta hieman yli puolivälin ja pizzauuni on kuumentunut jo toistamiseen. Liekö pimeällä ja ankealla vuodenajalla vaikutusta mielitekoihin. Tai no ainakin Glorian Ruoka & Viini -lehden vaivaamattoman pizzapohjan ohjeella on ollut sormensa pelissä.

Olen kokeillut erilaisia pizzapohjia ja mieltynyt lopulta yön yli kylmäkohotukseen jääkaapissa, vaivaten taikinan seuraavana päivänä yleiskoneella. Mutta sitten tuli tämä ohje, jossa ei vaivata ollenkaan, vaan pehmeä taikina levitellään jauhojen avulla littanaksi. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista.

Ensimmäinen kokeilu onnistui ihan hyvin, mutta koska tein taikinasta 2/3 eli kaksi pizzaa, meni mittasuhteet vähän pieleen ja taikinasta tuli liian jäykkää. Ohjeen mukaan taikina jätetään kohoamaan liinan alle, mutta käytännössä se ei mielestäni toimi, sillä taikina kuivuu helposti. Seuraavalla kerralla lisäsin 2/3 annokseeni hieman vettä ja kohotin kelmun alla: täydellistä!



Vaivaamaton pizza margherita


6 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl kylmää vettä

tomaattikastiketta
3 palloa mozzarellaa
100 g parmesania raastettuna
1/2 ruukku basilikaa

vehnjäjauhoja
oliiviöljyä

Sekoita jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi vähitellen, koko ajan sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia. 

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja jätä yksi uunipelti sisään.

Ota jauhotetuin käsin kolmasosa taikinasta leivinpaperin päälle ja muotoile taputellen pizzapohjaksi, jauhoja apuna käyttäen. 

Levitä pohjalle tomaattikastiketta, mozzarellaa ja parmesania. Nosta pizza leivinpaperin kera kuumalle uunipellille ja paista n. 10 minuuttia. 

Pyöräytä basilikat oliiviöljyssä ja lisää kuuman pizzan päälle. Pirskottele lopuksi vielä oliiviöljyä valmiiden pizzojen päälle.

Tomaattikastike


1 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä n. 10 min hiljalleen poreillen. Anna jäähtyä.

keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Perinteiset lihapullat kermakastikkeessa



Ulkomaanmatkat ovat tällaiselle ruokaintoilijalle sekä loputtomia inspiraation lähteitä että etukäteishaaveilun aiheita. Pidän silti erittäin paljon myös perinteisestä kotiruuasta ja erityisesti sitä tekee mieli aina ulkomailta palatessa. Aloitan Suomi-ruuasta haaveilun monesti jo reissussa, vaikka siellä olisi kuinka ihania herkkuja tarjolla. 

Lihapullat lienevät yksi suosituimmista kotiruuista ja lisäksi niiden varioiminen on superhelppoa. Perinteisillä lihapullilla on ehdottomasti paikkansa, ja olen syönyt niitä koti-ikävääni myös Espanjassa ja Thaimaassa. En tosin lomamatkalla, vaan asuessani kyseisissä maissa hetken aikaa. 

Perinteiset lihapullat kermakastikkeessa


3/4 dl kermaa
3/4 dl korppu- tai pankojauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna
muutama maustepippuri
mustapippuria
1,5 rkl ruohosipulisilppua
400g naudan jauhelihaa
puolikas iso sipuli
1rkl voita

voita paistamiseen

3 rkl voita
3rkl jauhoja
4-5dl kiehuvaa vettä
lihafondikuppi
1 1/4 dl kermaa
mustapippuria

Kumoa kerma, korppujauhot, suola, kananmuna, rouhitut maustepippurit, mustapippuri ja ruohosipuli kulhoon ja sekoita hyvin. Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla voissa. Lisää sipuli ja jauheliha taikinaan ja sekoita hyvin.

Muotoile taikinasta lihapullia vedessä kostutetuin käsin. Kuumenna pannulla voita ja paista lihapulliin ruskea pinta. Kuumenna kasarissa voi ja lisää jauhot. Ruskista muutaman minuutin verran ja lisää kiehuva vesi ja lihafondikuppi. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes kastike saostuu. Mausta mustapippurilla.

Lisää lihapullat kasariin ja kypsytä kannen alla vielä n. 10 min. Lisää kerma ja sekoita. Anna kiehahtaa, mutta älä keitä. 

perjantai 11. marraskuuta 2016

Joulutortut rahkavoitaikinasta



Monille tuttu tilanne: joulutortut ovat parhaita joululeivonnaisia, mutta tuhdin juhlaruokailun jälkeen niitä ei jaksa syödä juuri ollenkaan. Siksi joulutorttujen kultakausi on nimenomaan hyvissä ajoin ennen joulua. Vaikkapa marraskuussa.

Me emme itse tule tänä vuonna nauttimaan jouluherkuista, vaan sen sijaan istahdamme aasialaisen katukeittiön muovituoleille. Siinä toinen hyvä syy leipoa joulutorttuja jo nyt! Ja koska oma joulumme tulee olemaan astetta trooppisempi, kaivoin tortuille alustaksi teemaan sopivat värikkäät papukaija- ja Intia-tarjottimet.



Joulutortut rahkavoitaikinasta  


250g voita
1tl leivinjauhetta
4dl vehnäjauhoja
250g maitorahkaa
luumuhilloa
1 kananmuna
1 rkl tomusokeria

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nosta kulhoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja nypi voin kanssa. lisää maitorahka ja sekoita taikinaksi (älä vaivaa). Nosta kulho jääkaappiin vähintään tunniksi.

Levitä pöydälle jauhoja ja kumoa taikina. Kaulitse taikinasta suorakulmio ja taittele se kolmeen osaan. Toista vähintään kolme kertaa. Pakkaa taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Ota taikinasta puolet ja kaulitse ohuehkoksi levyksi. Leikkaa haluamasi muotoisia torttuja ja nosta pellille. Voitele tortut kananmunalla ja täytä hillolla. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut. Koristele tomusokerilla.

tiistai 8. marraskuuta 2016

Härkis Sloppy Joe ja bataattiranskalaiset



Härkis otti ja tuli keittiöömme pysyvästi, ainakin jos katsoo viime viikkojen ostoslistaa. Olen tehnyt Härkiksestä sekä pastaa että punajuuripaistosta, joista jälkimmäinen oli erityisen hyvää. Seuraavaksi listalla on ainakin tacot, mutta tässä välissä tuli myös tehtyä monen vuoden tauon jälkeen Jenkeistä tuttuja sloppy joe -sandwichejä.

Bataattiranskalaiset ovat tainneet olla muodissa jo pidempään, mutta itse sain tehtyä niitä pitkän tauon jälkeen vasta nyt. Vaikka bataatista tehdyistä ranuista ei taida koskaan tulla maailman rapeimpia, niin tässä on ainakin muutama konsti, joka edistää rapean pinnan syntymistä: liottaminen kylmässä vedessä, kuivaaminen ja maissitärkkelys.

Härkis Sloppy Joe


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyreetä
3/4 dl bbq-kastiketta
1tl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
1,5 tl sokeria
3/4 tl suolaa
mustapippuria
1 rs Härkistä

4 hampurilaissämpylää
sipulirenkaita
salaatinlehtiä
juustoraastetta (esim. Monterey Jack)
majoneesia

Hienonna sipuli ja raasta valkosipulit. Kuumenna kasarissa öljyä ja kuullota. Lisää tomaattimurska, -pyree sekä bbq-kastike. Lisää mausteet ja anna kuplia hiljalleen kasaan n. 20min. Lisää lopuksi Härkis ja sekoita hyvin. Anna kuumentua, mutta älä enää kypsennä.

Täytä sämpylät Härkis-mössöllä ja muilla täytteillä.




Bataattiranskalaiset


1 iso bataatti
1 rkl maissitärkkelystä
3/4 tl suolaa
1,5rkl öljyä

Kuori bataatti ja leikkaa mahdollisimman saman paksuisiksi ranskalaisiksi. Laita bataatit isoon kulhoon ja täytä kylmällä vedellä. Anna liota puolisen tuntia. Kaada vesi pois ja kuivaa bataatit keittiöpyyhkeen päällä.

Sekoita pienessä astiassa maissitärkkelys ja suola (mausta halutessasi myös muilla mausteilla). Kaada seos bataattien sekaan ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja sekoita. Nostele bataatit leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle niin, etteivät palat mene päällekkäin. Paista 225-asteisessa uunissa n. 40 min ja käännä bataatit puolivälin jälkeen.


perjantai 4. marraskuuta 2016

Lindströmin pihvit ja smetanakastike


Tämä lautanen maistui ihanan syksyiselle: punajuurta, smetanaa, porkkanoita, timjamia ja rosmariinia, sekä pehmeän lämmintä perunamuusia. Sama fiilis, kuin italialaisen ruuan kanssa. Eikä lasi viiniä olisi tehnyt yhtään pahaa. Miksi en ole tehnyt lindströmin pihvejä neljään moneen vuoteen? Täydellinen syys(talvi)sunnuntain päivällinen.

Yritin tehdä lindströmeitä myös Härkiksestä, epäonnistuen varsinaisessa pihviasiassa, mutta tehden aivan ihanaa punajuurista paistosta. Kannattaa kokeilla sitäkin!


Lindströmin pihvit

1 sipuli
1 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
2 rkl smetanaa
1 dl pankojauhoja
1 kananmuna
2 dl etikkapunajuurta raastettuna
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
0,5 rkl hienonnettua timjamia
mustapippuria
1,5 rkl voita


Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa pannulla. Raasta valkosipulinkynnet Sekoita smetana,  pankojauhot (tai korppujauhot), kananmuna sekä sipuli ja valkosipuli. Raasta etikkapunajuuria 2dl verran. Sekoita punajuuret ja jauheliha taikinaan. Mausta vielä suolalla, timjamilla ja kunnon rouhaisulla mustapippuria.

Muotoile taikinasta pihvejä. Lämmitä pannulla voita ja paista pihveihin ruskea pinta molemmin puolin. Nosta pihvit uunipellille ja kypsennä vielä 225-asteessa 10-15min. Tarjoile muusin, smetanakastikkeen ja rosmariiniporkkanoiden kera.




Smetanakastike

1 suolakurkku
3 rkl smetanaa
3 rkl turkkilaista jugurttia
0,5 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

Poista suolakurkusta vetinen keskiosa ja kuutioi loput. Sekoita smetana ja turkkilainen jugurtti, sekä suolakurkut. Mausta hunajalla, sekä suolalla ja valkopippurilla.