tiistai 27. syyskuuta 2016

Intialainen päivällinen: marinoidut belugalinssit



Belugalinssit ovat elegantteja ja kauniita, sekä lisäksi todella hyviä. Maustoin omat linssini todella yleismaailmallisesti, mutta tarjoilin niitä intialaisen ruuan kera. Pöydässä oli linssien lisäksi helppo kotiversio shahi paneerista, valmista durum-lättyä pannulla paistettuna sekä kaiken yhteen sitova raita-jugurttikastike


Marinoidut belugalinssit


Huuhdo 2,5dl belugalinssejä kylmällä vedellä. Lisää linssit kattilaan ja laske päälle 5dl vettä. Keitä linssejä noin 20 min.

Valmista sillä aikaa marinadi: 1 sitruunan mehu, 1,5rkl oliiviöljyä, 1tl pistaasiöljyä, 1-2 valkosipulinkynttä raastettuna, 0,5tl hunajaa, 1rkl lehtipersiljasilppua sekä kunnon rouhaisu mustapippuria. Lisää vielä maun mukaan suolaa ja sekoita hyvin.

Kippaa kuumat, valuutetut linssit marinadin sekaan, jäähdytä ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.

sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Lihapullavuoka aikuisten päivällispöydässä



Lihapullat tomaattikastikkeessa on jo ajatuksenakin niin lämmin, että se sopii hyvin syksyiseen viikonloppuun. Meillä kokeiltiin lihapullavuokaa Peggyn ohjeella, kun päivällispöytään oli tulossa vieraita pitkä automatkan takaa. Lihapullat ja spagetti mielletään helposti lastenruuaksi, mutta kun kastikkeessa on punaviiniä ja päällä mozzarellaa ja basilikaa, sekä ruoka tarjoillaan viinin kera, on kyseessä helppo mutta erittäin maukas päivällinen. Teen toistekin!


Lihapullavuoka


Raasta 50g parmesania kulhoon. Lisää kourallinen silputtua basilikaa. Hienonna yksi iso sipuli ja yksi yksikyntinen valkosipuli ja lisää kulhoon. Lisää vielä muut aineet: 2rkl tomaattipyreetä, 2 kananmunaa, 1/2 punainen chili pilkottuna ja ilman siemeniä, mustapippuria, suolaa (itse laitoin ainakin 1,5tl tähän määrään) ja 700g naudan jauhelihaa. Sekoita taikinaksi. 

Leivo taikinasta lihapullia uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 10 min. Tee sillä aikaa kastike. Lado kypsät lihapullat uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Laita kastikkeen päälle muutamia basilikan lehtiä ja leikkaa kokonainen mozzarellapallo siivuiksi ja lado ne päällimmäiseksi. Kypsennä 180-asteisessa uunissa vielä 15 min. Tarjoile spagetin kera.


Tomaattikastike


Pilko yksi sipuli ja yksi yksikyntinen valkosipuli. Kuullota sipuleita pannulla alhaisella lämmöllä n. 10 min (käytä nokare voita ja hieman öljyä). Lisää 1tl sokeria ja 1 tölkki tomaattimurskaa ja hauduta vielä lisää. Lisää toinen tölkki tomaattimurskaa ja anna porista hiljalleen niin pitkään, kunnes neste on osittain haihtunut ja kastike on paksuuntunut. 

Lisää 1dl punaviiniä ja mausta kastike mustapippurilla, oreganolla ja suolalla. Ota pannu levyltä ja lisää lopuksi vielä n. 1dl oliiviöljyä ja sekoita hyvin. 


lauantai 17. syyskuuta 2016

Kinuskiset puolukkapavlovat



Puolukkasesonki on kuumimillaan ja ainakin täällä Oulussa sato on hyvä. En hamstraa puolikoita ämpärikaupalla, sillä käytän niitä verrattain vähän, lähinnä smoothiessa. Tosin olisi kyllä ihana tehdä välillä superkaunista marjapuuroa, jota myös puolukka- ja vispipuuroksi kutsutaan, tai kuten täällä Oulussa, myös lappapuuroksi. Syksyn ehdottomia suosikkeja on myös kaalilaatikko, joka vaatii seurakseen puolukkasurvosta. 

Tällä kertaa vastapoimittuja marjoja käytettiin, harvinaista kyllä, ihan tuoreena. Pavlova on ihanan höttöinen ja makea, joten puolukka sopii sen seuraksi erinomaisesti. Lisäksi vielä kermarahkaseosta ja kotitekoista kinuskikastiketta, niin johan on aika täydelliset leivokset kyseessä. 

Kinuskin ja marengit voi tehdä hyvin jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 



Kinuskiset puolukkapavlovat


Vatkaa marenkia varten 3 kananmunan valkuaista vaahdoksi. Lisää hiljalleen 1,75dl erikoishienoa sokeria. Vatkaa kunnes seos on kiiltävää. Lisää joukkoon 1tl viinietikkaa, 0,5tl vaniljasokeria ja 1rkl maissitärkkelystä. Sekoita hyvin. Jos haluat, voit lisätä myös esim. punaista pastaväriä.

Levitä marengit lusikalla leivinpaperilla päällystetylle pellille. Tästä määrästä tulee n. 10 minipavlovaa. Muotoile keskelle kuoppa täytteitä varten. Kypsennä 125-asteisessa uunissa noin tunti. Jäähdytä.

Kinuskikastike: mittaa kattilaan 2dl sokeria ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut ja ruskistunut hieman. Lisää 2dl kuohukermaa ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen, koko ajan sekoittaen, 5-7min. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon 1rkl voita. Jäähdytä.

Vatkaa täytettä varten 2dl kermaa vaahdoksi. Lisää 100g maitorahkaa, 0,5dl sokeria ja 1tl vaniljasokeria. Täytä pavlovat juuri ennen tarjoilua. Koristele kinuskilla ja tuoreilla puolukoilla.


Tein viikkoa myöhemmin jäljelle jääneistä marengeista, puolukoista ja kinuskista jälkiruokaa, johon tuli rahkavaahtoa samalla ohjeella kuin tässä. Toimi hyvin!


keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Maukkaat nuudelit



Raahaan ulkomailta tuliaisina erilaisia pienempiä ja isompia kastikepulloja, tahnoja, sinappeja, hilloja ym, mikä matkalaukussa kulkee. Aasiasta mukaan lähtee erityisesti soija- ja chilikastikkeita. Olimme Balilla aika lailla tasan kaksi vuotta sitten ja viimeisinä päivinä haalin kaupasta pienen sylillisen pikkuisia mustia- ja punaisia muovipulloja. Mustissa oli pääsääntöisesti kejap manista eli makeaa, paksuhkoa soijakastiketta ja punaisissa mm. limetillä maustettua chilikastiketta. 

Kastikkeet tulevat parhaiten esille nuudeliruokien kanssa. Maukkaat nuudelit vaativat muutaman jutun, jotka kannattaa huomioida:

1) Käytä tarpeeksi öljyä ja mahdollisuuksien mukaan erilaisia öljyjä (esim. maapähkinä, seesam)
2) Valkosipuli, inkivääri, chili ja tuoreet yritit tuovat raikasta makujen sinfoniaa
3) Kaiken kaikkiaan mukana olisi hyvä olla jotain makeaa, suolaista ja hapanta

Meillä nuudeleiden kanssa oli tällä kertaa ohuita naudansuikaleita, mutta nämä nuudelit ovat maistuneet myös sellaisenaan ja sopisivat varmasti hyvin esimerkiksi tofun kera. 




Maukkaat nuudelit naudanlihalla


Poista 1 punaisesta chilistä siemenet ja pilko. Raasta 1rkl inkivääriä ja 1rkl valkosipulia. Laita 3 annosta nuudeleita kiehumaan. Kuumenna pannulla 1rkl öljyä ja ruskista 300g ohuita naudansuikaleita. Lisää chili, valkosipuli ja inkivääri ja paista vielä hetki.

Lisää valutetut nuudelit pannulle ja lisää 1rkl öljyä. Mausta 1tl tummalla soijakastikkeella, 1rkl makealla soijakastikkeella (kejap manis), maun mukaan chilikastikkeella, 1tl ruskealla sokerilla ja 1 limetin mehulla. Sekoita ja paista muutama minuutti.

Sekoita lopuksi joukkoon vielä 1tl seesamöljyä ja silputtua korianteria yhden nipun verran.


sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Ihana aamu: aprikoosihillo



Suuri aamupalafani täällä taas hei! Viikonloppuaamuista on muodostunut meille oikeita luksushetkiä, sillä arkisin ryntäämme lähes heti herättyämme töihin ja aamupalalle ei ehditä uhraamaan ajatustakaan. Lauantaisin ja sunnuntaisin onkin sitten ihan eri meininki.



Vaikka esimerkiksi belgialaiset vohvelit ovatkin harvinaista herkkua, niin panostamme aamupalaan joka viikonloppu. Eikä se tarkoita välttämättä mitään suuritöistä tai kallista. Tällä kertaa sunnuntain aamupala rakentui aprikoosihillon ympärille. Ja miksi juuri sen? No kun jääkaapissa oli lähes täysi rasia nahistuneita aprikooseja, jotka luulin herkuttelevani sellaisenaan. Toisin kävi, sillä kyseiset hedelmät eivät olleet kovin maukkaita. Mutta hillo, siitä tuli ihanaa!



Aprikoosihillo


Kuutioi tuoreita aprikooseja 5dl verran. Lisää aprikoosit kattilaan ja kaada joukkoon 1dl vettä (2dl jos haluat hieman löysempää hilloa) ja 2dl hillosokeria. Keitä seosta hiljalleen noin 20min. Lisää 1tl vaniljasokeria ja soseuta hillo sauvasekoittimella tasaiseksi. Purkita esim. kiehuvalla vedellä käsiteltyyn purkkiin.    


torstai 8. syyskuuta 2016

Munakoisopasta



Kuten aikaisemmin jo mainitsin, vietetään meillä pizza- ja nachoperjantain lisäksi välillä pastaperjantaita. Ja miksi pasta sitten sopii loistavasti juuri perjantaihin? Siksi että se on pehmeän täyteläistä, ei liian hienoa ja se nautitaan rennon viinilasillisen kera. Samaa viiniä käytetään itse kastikkeessa makua tuomassa.

Munakoisopasta on minulle tutuin vuosia sitten tehdyltä Sisilian-matkalta. Tein sisilialaista pastaa matkivaa pasta alla normaa aikaisemmin, mutta ongelmana siinä oli oikeanlaisen ricottajuuston puuttuminen Suomesta. Nyt päätin tehdä munakoisopastani täyteläiseen tomaattikastikkeeseen ja ripotella sekaan pecorinojuustoa, kun sitä sattui olemaan jääkaapissa. Todella hyvää!



Munakoisopasta


Leikkaa 1 munakoiso paksuiksi siivuiksi. Itketä siivut molemmin puolin (ripottele pintaan suolaa, odota kunnes neste nousee pintaan ja pyyhi nesteet pois talouspaperilla). Lohko siivut paloiksi. Silppua 1 sipuli ja 1 yksikyntinen valkosipuli

Kuumenna pannulla nokare voita ja luraus öljyä. Paista munakoisoja niin pitkään, että niiden pinta on ruskistunut. Nosta lautaselle odottamaan.

Alenna pannun lämpötilaa ja lisää voita ja öljyä. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita n. 5min ja lisää sitten 1dl punaviiniä. Anna viinin pulputa hiljalleen muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle 1 tölkki tomaattimurskaa, 1,5tl sokeria ja ripaus oreganoa. Anna kiehua hiljalleen kokoon, 10-15min.

Mausta kastike vielä lopuksi suolalla ja mustapippurilla ja kaada joukkoon 1rkl oliiviöljyä. Sekoita kastike kypsän pastan kanssa. Raasta pari kourallista pecorinojuustoa ja lisää pastan sekaan. Koristele rukolalla.


sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Minibrunssi kahdelle (belgialaiset vohvelit)


Suunnittelimme menevämme viikonloppuna brunssille tai valmiille aamupalalle, mutta sitten iski sekä piheys että hävikkiviikon hengessä jääkaappien tutkiminen. Huomasin, että tarvikkeita löytyisi itseltäkin jo valmiiksi ja vieressä on metsä, josta hakea juuri kypsyneitä puolukoita smoothieta varten. Miksipä ei siis jäätäisi kotiin, kokkailtaisi minibrunssi ja säästettäisi muutama euro vaikkapa talven matkakassaa varten. 


Minibrunssille valmistui kolme ruokalajia: pecorino-rukolamunakas, marjaisa smoothie ja belgialaiset vohvelit, joiden ohjeen katsoin Pullahiireltä. Brunssin valmistaminen vaatii hieman touhuamista heti aamusta, mutta toisaalta onko mitään ihanampaa, kuin herkutella lauantaiaamuna rapeilla vohveleilla? 

Hankalinta brunssin valmistamisessa on kaiken ajoitus: miten saada samaan aikaan paistettua vohvelit ja munakkaat ja toisaalta pidettyä smoothie kivan kohmeisena ja kermavaahto pehmeänä? Kaikki alkaa tietenkin valmistelusta: kasaa smoothie-ainekset blenderiin, tee munakas- ja vohvelitaikinat valmiiksi, vatkaa kerma jääkaappiin odottamaan, kaada mehu valmiiksi kannuun ja nosta takaisin jääkaappiin, etsi ja kata tarvittavat astiat.

Vohvelit kannattaa paistaa ennen munakkaita, sillä ne voivat hyvin jäähtyä ja rapeutua pöydällä hetken aikaa. Smoothien voi pyöräyttää valmiiksi ja nostaa jääkaappiin odottamaan. Munakkaat ovat parhaita juuri pannulta tullessaan, joten tee ne viimeisenä.



Marjaisa smoothie


Pilko blenderiin/korkeaan astiaan 1 banaani. Lisää 0,5dl jäisiä puolukoita ja 1-1,5dl jäisiä mansikoita. Kaada sekaan 2dl maitoa ja hurauta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa maitoa.


Belgialaiset vohvelit


Sulata 75g voita. Sekoita 1,5dl jauhoja, 1dl sokeria, 1tl vaniljasokeria, 1tl leivinjauhetta ja 1/3tl suolaa. Sekoita toisessa astiassa 1dl maitoa ja 1 kananmuna. Sekoita maitoseos jauhoseokseen ja lisää jäähtynyt voi. Paista vohveliraudan ohjeen mukaisesti vohveleiksi (3-4 tavallista vohvelia).

Nosta vohvelit talouspaperin päälle jäähtymään ja leikkaa halutessasi paloiksi. Koristele tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla. Tarjoile esim. kermavaahdon kera.



Pecorino-rukolamunakas


Tee munakastaikina: riko 3 kananmunaa ja lisää 3rkl kermaa tai maitoa sekä ripaus suolaa ja valkopippuria. Vatkaa kevyesti. Raasta n. 1,5dl pecorinojuustoa

Kuumenna keskikokoisella pannulla nokare voita. Kaada puolet munakastaikinasta pannulle ja lisää puolet juustosta, sekä pieni kourallinen rukolaa. Anna kypsyä hiljalleen, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä munakas kaksinkerroin ja nosta lautaselle ja paista toinen samanlainen. Koristele rukolalla.




torstai 1. syyskuuta 2016

Perjantain 3 x kasvispizza



Vietämme pizzaperjantaita vähintään kerran kuussa (ja siinä välissä vaikkapa nacho- tai pastaperjantaita) ja se tarkoittaa sitä, että valmistelut pitää aloittaa jo keskiviikkona. Joten sorry, tämä tulee vähän myöhään, mutta vinkiksi jo ensi viikolle. Taikina kannattaa laittaa tekeytymään jääkaappiin jo pari päivää aikaisemmin, sillä maku on paljon parempi ja toisaalta pizzan saa nopeammin uuniin työpäivän jälkeen.

Pizza on yksi niistä ruuista, joka ei kaipaa lihaa ollakseen herkullista. Kasvispizzat onkin vakiovieraita tässä keittiössä, joskin toinen kestosuosikkimme on italian sausage -tyyppinen pizza (toimii myös pannupizzana). Tällä kertaa täytteeksi tuli mm. grillattua munakoisoa, puolikuivattuja kirsikkatomaatteja ja vuohenjuustoa, herkkusieniä, pinaattia ja vuohenjuustoa sekä perinteinen tomaatti-mozzarella-basilika.



Pizzapohja


Aloita pohjan tekeminen jo pari päivää aikaisemmin. Sekoita 4dl viileää vettä ja 1/4 palaa hiivaa. Lisää 4dl vehnäjauhoja ja sekoita. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.

Lisää seuraavana päivänä 2tl suolaa ja 1,5rkl oliiviöljyä. Alusta taikinaan n. 5dl jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja ei tartu kulhon reunoihin. Peitä kulho taas kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.

Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo kaulimen avulla ohueksi pohjaksi leivinpaperin päälle. 




Tomaattikastike


Tästä määrästä tulee hieman reilusi kolmelle pizzalle, joten jos käytät hyvin vähän kastiketta, kannattaa määrä puolittaa. Nosta 2 tölkkiä hyvää tomaattimurskaa (Mutti) valumaan siivilään. Raasta 2 valkosipulinkynttä ja revi kourallinen basilikan lehtiä pienemmiksi paloiksi. 

Sekoita murska, valkosipuli ja basilikat. Lisää vielä 3/4tl suolaa, kunnon rouhaisu mustapippuria sekä 2rkl oliiviöljyä. Anna maustua pöydällä vähintään tunnin ajan.



Täytteet


Leikkaa puolikkaasta munakoisosta ohuita siivuja ja itketä ne. Puhdista muutama herkkusieni ja siivuta. Kuumenna paistinpannu (tai grilli) ja paista munakoisot molemmin puolin, kunnes pinta on ruskea (käytä vähän öljyä). Nosta jäähtymään.

Lisää öljyä pannulle ja paista herkkusienet. Nosta nekin jäähtymään ja vähennä lämpöä. Lisää kaksi kourallista pinaatin lehtiä ja paista kunnes ne menevät kasaan.

Levitä pizzojen päälle tomaattikastiketta sekä kerros haluamaasi raastettua juustoa. Lisää täytteet päälle (edellä mainittujen lisäksi esim. puolikuivattuja kirsikkatomaatteja, vuohenjuustoa, basilikaa, mozzarellaa). Paista pizzoja 225-asteisessa uunissa niin pitkään, että niiden pinta on ruskistunut ja kuplii.