lauantai 28. joulukuuta 2013

Nachos Supreme



Uusi vuosi tuntuu olevan nykyään tex mexin kulta-aikaa (liekö ollut "aina"?), vaikka toisaalta esimerkiksi pizza sopii kaikkiin rentohenkisiin juhliin ja itse ajattelin tänä vuonna juhlistaa vuoden vaihdetta suuren sushi-tarjottimen merkeissä. Nachot valmistuu helposti ja sopii moneen makuun. Avokadokastike ja tomaattisalsa kannattaa valmistaa jo ennakkoon.

Avokadokastike: Soseuta sauvasekoittimella 1 avokado, 2-3rkl ranskankermaa, 1 limetin mehu, ripaus suolaa ja sokeria, mustapippuria ja maun mukaan chilihiutaleita. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Nopea tomaattisalsa: Leikkaa 1 pihvitomaatti (tai pari tavallista) halki ja poista siemenet. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Mausta tomaattikuutiot puolikkaan limetin mehulla ja ripauksella suolaa ja sokeria. Silppua kourallinen tuoretta korianteria ja sekoita mukaan. Anna tekeytyä jääkaapissa. 

Jauheliha: Silppua puolikas sipuli ja raasta 2 valkosipulinkynttä. Lämmitä pannulla tilkka (maapähkinä)öljyä ja kuullota sipulit. Lisää 250g jauhelihaa ja ruskista. Lisää pannulle 1rkl worchesterkastiketta ja mausta suolalla, mustapippurilla ja chilihiutaleilla. Lisää vielä 3rkl valmissalsaa ja anna muhia muutaman minuutin.

Nachot: Levitä uunin kestävälle tarjoilulautaselle nachoja hieman limittäin. Ripottele päälle jauhelihatäyte ja raasta cheddar-juustoa pieni kerros. Paista 225-asteisessa uunissa noin 5min tai kunnes juusto on saanut hieman väriä.

Anna nachojen jäähtyä hieman. Tiputtele päälle avokadokastiketta ja tomaattisalsaa (ilman lientä, ettei nachot pehmene).

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Perulainen sandwich



Kerroin aikaisemmin perulaisesta food truckista, jonka kyydistä ostimme herkulliset sandwichit San Franciscossa. Lihalla täytettyjen sämpylöiden juju oli Inca-kolasta tehty kastike ja lihan kypsentäminen kolajuoman kyljessä. Inca-kola maistui banaanimaiselle ja se oli keltaista. Siksipä yritimme etsiä kotiversiota varten banaanilimpparia, mutta emme löytäneet. Käytimme siis normaalia kolaa, makeuttahan sekin tuo samalla tavalla.

Liha: Kaada uunipadan pohjalle tölkillinen kokista, 0,5dl soijakastiketta ja 2rkl hickory bbq-kastiketta ja sekoita. Lisää pataan noin 600g porsaan kassleria (kokonaisena palana tai muutamaan palaan paloiteltuna, itsellä oli neljässä osassa).

Paista lihaa 180-asteisessa uunissa muutaman tunnin ajan (reilu kaksi tuntia on minimi, mutta sitä parempaa tulee, mitä pidempään liha on uunissa). Paista aluksi ilman kantta ja lisää kansi kun lihan pinta on hieman ruskistunut. 

Kun liha on tarpeeksi kypsää, revi se suikaleiksi (pulled porkin tyyliin, mutta lihan ei tarvitse olla ihan pientä silppua). Mitä kypsempää lihaa, sitä helpommin/pienemmäksi liha hajoaa. Ota lientä talteen 2dl ja jätä loput lihan sekaan.

Kolakastike: Pieni yksi banaanisalottisipuli ja raasta kaksi valkosipulinkynttä. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja kuullota sipulit nopeasti. Kaada kattilaan 2dl lihan lientä, 2dl kokista, 1rkl worchesterkastiketta ja muutama ruokalusikallinen tomaattipyrettä. Mausta suolalla ja cayennepippurilla maun mukaan.

Keitä kastiketta kasaan noin 20min ja jäähdytä hetki.

Sandwichien muihin täytteisiin kuuluu olennaisesti punakaalista tehty kirkaskastikkeinen coleslaw ja sipsit. Meidän versioissa oli lisäksi korianteria ja majoneesia.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Granaattiomenasalaatti


Juhlistimme itsenäisyyspäivää luonnollisestikin syömällä hyvin. Tämän salaatin lisäksi tarjolla oli juhlaruokien aatelista eli lohihyytelöä (joka on minulle erityisesti jouluruoka, mutta joka on ihan liian hyvää syötäväksi vain jouluisin), provencen yrteillä ja kokojyväsinapilla ryyditettyjä possurullia ja duchesseperunoita sekä jälkiruuaksi sacherkakkua. 

Granaattiomenasalaatti

Pilko lautaselle salaattia ja/tai babypinaatinlehtiä. Itse käytin makeaa friseesalaattia. Halkaise viinirypäleitä ja leikkaa muotilla leipäjuustosta paloja. Halkaise granaattiomena ja kumauta sitä esim. isolla puulusikalla kuoripuolelle, niin siemeniä alkaa tippumaan.

Kastike: Sekoita hyvin 1rkl saksanpähkinäöljyä, 1tl viinietikkaa, 0,5tl hunajaa, ripaus suolaa ja mustapippuria. Valuta kastike salaatin päälle ja rouhi vielä hieman mustapippuria.