perjantai 30. lokakuuta 2015

Appelsiinidonitsit Halloween-hengessä



Viikonloppuna vietetään Halloweenia, kenen luona sitten enemmän ja kenen vähemmän. Syyloman New Yorkin reissulla tuli huomattua, kuinka tärkeä juhla Halloween on Yhdysvalloissa: koristelut oli aloitettu jo viimeistään pari viikkoa aikaisemmin ja osa oli panostanut niihin huomattavasti. Lisäksi joka nurkalla myytiin kurpitsoja ja näimmepä Long Islandin road tripin aikana myös suloisen pienen kurpitsapellon.



Meillä ei vietetä Halloweenia, vaikka joskus teininä yritimme kavereiden kanssa muodostaa kyseiseen ajankohtaan liittyviä perinteitä. Niihin kuului ainakin kävely pimeällä hautausmaalla, koska siellä oli kaunista (ja hieman pelottavaa) satojen kynttilöiden loisteessa. Tänä vuonna oli ihan pakko tehdä donitseja, vähintäänkin lievittämään Amerikka-ikävää. Päätin tehdä oranssin kirjavia appelsiinidonitseja, niin sopivat vuodenaikaankin hyvin.



Appelsiinidonitsit


Lämmitä 2dl maitoa ja lisää siihen ripaus suolaa, ripaus kardemummaa, puolikkaan appelsiinin hienoksi raastettu kuori sekä mehu, 1dl sokeria, 0,5dl öljyä ja 1 kananmuna. Sekoita. Sekoita toisessa astiassa 6dl jauhoja ja 1 pussi kuivahiivaa. Sekoita jauhot vähitellen nesteiden sekaan ja muotoile pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota kaksi tuntia.

Kaulitse taikina n. 1cm paksuksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja (itse tein minidonitseja, niitä tuli taikinasta n. 22). Anna palojen kohota hetki pöydällä. Kuumenna 1l öljyä 175-asteiseksi ja töki sillä aikaa taikinapalojen keskelle reiät ja muotoile donitseiksi. Paista muutama donitsi kerrallaan molemmin puolin kypsäksi ja nosta talouspaperin päälle valuttumaan.

Koristele jäähtyneet donitsit sokerivesikuorrutteella ja koristeilla. Voit sekoittaa oranssin värin esim. keltaisesta ja punaisesta nestemäisestä elintarvikeväristä erillisessä kipossa ja annostella sitä tomusokerin sekaan. Aloita laittamalla lautaselle 4-5dl tomusokeria, sitten hieman väriä ja lisää lopuksi tarvittava määrä vettä. Kuorrutteen tulee olla jäykähköä, ettei se valu donitsin päältä pois. Koristele valko- ja tummasuklaalla.



keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Kermainen lohikeitto



Kermainen lohikeitto on ruoka, joka hivelee mieltä ja sielua. Jotain helppoa ja maukasta, lämmintä ja lapsuudesta asti tuttua. En tiedä, onko olemassa mitään parempaa arkiruokaa ja tekisin sitä vaikka joka viikko, ellei taloudessamme asustaisi kala-allerginen. 

Tämä keitto on kermainen, mutta kerman määrä on melko maltillinen. En itse pidä siitä, että kerma peittää kaikki muut maut. Ja lientä keitossa pitää olla riittävästi!


Kermainen lohikeitto


Kuori ja paloittele neljä perunaa, kolme porkkanaa ja kaksi pientä sipulia. Kuumenna kattilassa 12dl vettä ja lisää mausteeksi 2 laakerinlehteä ja 1tl maustepippureita sekä 1,5tl suolaa. Keitä perunat ja porkkanat kypsiksi.

Leikkaa sillä aikaa 400g lohta isohkoiksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Lisää myös 1-2dl kuohukermaa ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kalapalat ovat kypsiä. Tarkista onko suolaa tarpeeksi. Lisää pinnalle puolikas nippu silputtua tilliä.


torstai 8. lokakuuta 2015

Sieniä ja nuudeleita



Tässä kuussa vietetään perinteistä Lihatonta Lokakuuta. Viime vuonna oma lokakuuni ei ollut kovin lihaton, mutta sen sijaan olen yrittänyt vähentää lihansyöntiä kokonaisvaltaisesti. Ei se ole kyllä toteutunut ihan toivomallani tavalla, mutta ainakin olen hyödyntänyt aikaisempaa enemmän mm. soijarouhetta ja tofua. Lisäksi meillä on tehty entiseen tyyliin kasvisruokia, kuten keittoja ja pastoja, joten välillä lihattomia päiviä tulee ihan huomaamattakin. Siltikin haluaisin panostaa asiaan vieläkin enemmän.

Viime viikolla minua inspiroi jokin (ehkä Instagramissa?) näkemäni kuva ja suorastaan himoitsin herkkusieniä ja nuudeleita. Mielellään suolaisella soijakastikkeella, kiitos. Ja mikäs olisikaan sen parempi arkiruoka, kuin paistetut nuudelit? Ehkä paistettu riisi? Molemmat toimivat kasvisversioina erinomaisesti!



Sieniä ja nuudeleita


Puhdista 100g herkkusieniä ja leikkaa ne neljään osaan. Siivuta puolikas sipuli, raasta kaksi valkosipulinkynttä ja pätkä inkivääriä sekä pilko puolikas punainen chili (ilman siemeniä). Kiehauta kattilassa vettä ja kaksi annosta munanuudeleita lähes kypsiksi, Huutele kylmällä vedellä.

Kuumenna pannulla luraus seesamöljyä ja toinen esimerkiksi oliiviöljyä. Lisää sienet, sipulit, inkivääri ja chili ja paista keskilämmöllä niin pitkään, kunnes sienet ovat kypsyneet ja kutistuneet hieman. Kaada sienten päälle 1,5rkl soijakastiketta ja purista puolikkaan limetin mehu.

Lisää nuudelit ja paista hieman kovemmalla lämmöllä muutama minuutti. Lisää tarvittaessa öljyä. Mausta nuudelit lopuksi vielä 1rkl kecap maniksella (tai muulla hieman makealla kastikkeella) sekä haluamallasi chilitahnalla tai -hiutaleilla. Silppua kourallinen tuoretta korianteria ja sekoita nuudelien sekaan.

tiistai 6. lokakuuta 2015

Paahdetut vihreät pavut parmesanilla



Viikonloppuna, heti perjantain myrskyn jälkeen, oli yllättäen ihan ok grillaussää. Ja koska meillä oli vielä ihanaa Jenkeistä raahattua bbq-kastiketta jäljellä, niin päädyimme grillaamaan ribsejä (tai antamaan niille viimesilauksen grillissä). Tuota kastiketta on pakko ostaa seuraavalla kerralla lisää!

Ribsien lisukkeena näkee yleensä ranskalaisia perunoita, maissileipää, perunasalaattia, coleslawta, mac&cheese tai papumössöä. Nyt halusin jotain muuta, joten ostin kaupasta paketin vihreitä papuja. Nehän on periamerikkalaista ruokaa myös. Sen sijaan, että olisin tylsästi vain keittänyt pavut, päädyin paahatamaan niitä uunissa, kera voin, valkosipulin ja parmesanin. Ja auts, että niistä tuli himottavan hyviä! Suosittelen kokeilemaan!


Paahdetut vihreät pavut parmesanilla


Ohjeesta puuttuu tarkat määrät, mutta niillä tuskin on suurta merkitystä. Itselläni oli paketillinen tuoreita vihreitä papuja, joista oli jo valmiiksi leikattu kannat pois. Keitin papuja n. 3min suolavedessä, kaadoin veden pois ja kylmää vettä tilalle.

Tässä välissä lämmitin uunin 225-asteiseksi, raastoin kolme valkosipulinkynttä ja leikkasin ehkä 1,5-2rkl voita pieniksi kuutioiksi. Levitin pavun leivinpaperin päälle pellille ja sirottelin pintaan vielä hieman suolaa. Sitten tiputtelin voipalaset ja valkosipuliraasteen tasaisesti papujen päälle ja lopuksi raastoin hyvin kevyen kerroksen parmesania (ei kovin paljoa). Paahdoin papuja uunissa noin 10min keskitasolla.