keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Raspberry Blondies


Miten nämä kaikki makeat jutut on voinutkin jäädä roikkumaan luonnoksiin koko syksyksi? Yritän tässä vaan vakuutella, että ei meillä syödä joka päivä kakkuja, kuppikakkuja tai muita leivonnaisia ;)

Näin tämän vadelmablondiesin ohjeen Inkiväärihillo-blogissa ja piti heti tarkistaa, että mikäs ihme blondie. Se on siis brownien vastakohta eli valkosuklaasta tehty leivos. Ainakin tässä ohjeessa oli mukana myös vadelmaa ja pienen googlettelun jälkeen huomasin, että se oli aika yleistä. Vadelma sopii näihin kyllä loistavasti!

Muutenkin tämä oli oikein piristävä leivonnainen ja näitähän vois tarjoilla vaikka jäätelön kera.

Sulata 150g voita ja 150g valkosuklaata. Vahdota kolme munaa ja 1,5-2dl sokeria (ihan alkuperäisessä ohjeessa on ollut 2,5dl). Sekoita voi ja suklaa keskenään ja kun ne on jäähtyneet, sekoita muna-sokeriseokseen. Lisää vielä 2dl vehnäjauhoja ja 2tl vaniljasokeria ja sekoita. Kaada taikinan sekaan 100g jäisiä vadelmia ja sekoita varovaisesti.

Vuoraa 25x30 kokoisen vuoan pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 35min.

maanantai 26. marraskuuta 2012

Pätkis-juustokakku

Pätkis kakku


Pätkis on karkkipuolella ihan parhautta. Pätkiksestä ei siis tarvitse keksimällä keksiä mitään, että siitä saisi jotain hyvää. Mutta onhan pätkis-juustokakku kuitenkin jotain överihyvää, jos tykkää minttusuklaasta ja makeasta. Mietin tätä tehdessäni, että pitäisikö juusto-osuus maustaa vielä sokerilla. No ei todellakaan pitänyt ja hyvä etten tehnyt niin. Sitten tää ois ollu ihan liian makea.

Lisäksin kakun koristeeksi flamingon, koska halusin marraskuun keskelle jotain värikästä ja hersyvää. Pätkis-juustokakku sopii kyllä mihin vuodenaikaan tahansa!

Pätkis juustokakku

Pätkis-juustokakku

1 pötkö Minttu-Dominokeksejä
25 g voita
4 dl kuohukermaa
200g Philadelpiha-juustoa
2 pussia Pätkiksiä
3 liivatelehteä
0,5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl tummaa kaakaojauhetta


Aloita pohjasta ja murustele keksit. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoka (pieni tai keskikokoinen) leivinpaperilla ja painele keksimuruseos tiiviisti pohjalle. Jos teet pienen kakun, voit tehdä keksimurua hieman vähemmänkin. Keskikokoisella vuoalla kakusta tulee piirakkamaisempi.

Valmista seuraavaksi täyte. Vatkaa 2dl kuohukermasta. Lisää Philadelphia-juusto ja vatkaa sekaisin.

Kaada kattilaan 0,5dl kuohukermaa ja 1,5 pussillista pätkiksiä (200g). Sulata suklaa miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen. Nosta jäähtymään. Kun seos on jäähtynyt, yhdistä se vähitellen kermavaahto-tuorejuustoseoksen kanssa, koko ajan sekoittaen. 

Laita liivatelehdet kylmään veteen ja anna tekeytyä 5 min. Tee sillä aikaa kaakao eli kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Purista liivatelehdet ja sekoita kuuman kaakon joukkoon. Sekoita kaakao ohuena nauhana täytteen sekaan.

Kaada täyte vuokaan ja laita kakku hyytymään jääkaappiin. Itse valmistin kakun edellisenä päivänä, sillä maku on parempi kun kakku saa tekeytyä yön yli. Irrota kakku vuoasta ja koristele kermavaahdolla, Pätkiksillä ja Domino-kekseillä.

Pätkis kakku
Pätkis kakku


sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Ranskalainen suklaakakku



Tein tätä suklaakakkua kesällä, mutta jostain syystä postaus on jäänyt roikkumaan luonnoksiin. Enpä ole tosin kirjoittanut tähän edes sanan sanaa kunnes vasta nyt. Siksipä en ihan muistakaan, että kuinka paljon mitäkin ainesta kakkuun laitoin.

Ohje on onneksi Hesarin, joten sieltähän sen näkee kätevästi. Minä tosin tein pienemmän taikinan, sillä halusin vain pienen kakun, koska arvasin tämän olevan melko täyttävää tavaraa. Ja sitä se onkin, mutta siis täyteläisen hyvää! Kertoo jo aika paljon, jos ohjeessa ei ole yhtään vehnjäjauhoja... Ei siis mikään höttökakku kyseessä!

Ranskalainen suklaakakku: Sulata kattilassa 200g suklaata (käytin "tummaa", joka oli melko vaaleaa, ehkä n. 50% vaikka ohjeessa sanotaan 70%. Kakusta tuli kuitenkin juuri sopivaa minulle.) ja 200g voita.

Vatkaa viisi keltuaista ja 1,5 dl fariinisokeria. Vatkaa viisi valkuaista kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vähitellen 1,5dl kidesokeria ja vatkaa. Sekoita voi-suklaaseos ja keltuaisvaahto. Kääntele valkuaisvaahto sekaan.

Voitele irtopohjavuoka hyvin ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla 40-50min. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

Koristele vadelmilla ja tomusokerilla ja tarjoile hyvän vanijajäätelön tai vaikkapa appelsiiniliköörijäätelön kera.


maanantai 12. marraskuuta 2012

Kukkakaalikorma ja intialainen menu



Muutamasta edellisestä postauksesta on voinut jo nähdä meidän intialaisen menun muut osaset: parippun eli linssimuhennoksen, naan-leivän ja tomaattichutneyn. Lisäksi meillä oli tarjolla riisiä, kurkkuraitaa ja kukkakaalikormaa. Löysin kukkakaalikorman Tamarind Heaven -blogista ja tiesin heti, että haluan kokeilla sitä. Tästä tuli kaiken kaikkiaan kasvisruokakokonaisuus, mikä on vain plussaa, kun kyseessä on intialainen ruoka, sillä en ole syönyt missään niin hyvää kasvisruokaa kuin Intiassa. Jos asuisin Intiassa, voisin ihan hyvin olla kasvissyöjä, sillä lihaa ei kaipaa ollenkaan niin maukkaiden ruokien äärellä, nam!

Korvasin inkivääri-valkosipulitahnan raastetulla valkosipulilla ja inkiväärillä ja jätin kookoksen kokonaan pois, koska parippussa oli sitä ja en halunnut molempien ruokien maistuvan samalta (siinä oli jo tarpeeksi, että ne olivat saman värisiä!).



Kuumenna hieman öljyä isolla pannulla ja lisää yksi iso hienonnettu sipuli. Paista sipulia keskilämmöllä kunnes se on ruskeaa. Lisää pannulle muutama raastettu valkosipulinkynsi ja n. 1cm pätkä raastettua inkivääriä. Hienonna kaksi vihreää chiliä ja lisää ne pannulle ja paista n. 5min.

Kuutioi yksi tai kaksi säilyketomaattia ja lisää ne pannulle. Paista, kunnes tomaatti on hieman kuivahtanut. Kuori ja kuutioi kaksi perunaa ja lisää ne pannulle. Paista n. 5min välillä käännellen. 

Lisää mausteet: 1/2tl kurkumaa, 1/2tl chilijauhetta, 4 neilikkaa morttelissa jauhettuna, 1/3tl jauhettua kanelia ja suolaa

Pilko yksi isohko kukkakaali ja lisää pannulle. Lisää myös 3-4dl vettä ja hauduttele kannen alla kunnes vihannekset ovat kypsiä. Kypsymisen loppuvaiheessa voi lisätä kourallisen pakasteherneitä (tuo kivasti väriä). Lisää tarvittaessa vettä.

Sekoita lopuksi joukkoon 1- 1 1/2tl korianterijauhetta (ja 2-3rkl kuivattua tai tuoretta kookosta jauhettuna).


Mun mielestä kukkakaalikorman kaveriksi sopi paremmin kuin hyvin tomaattichutney!

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Parippu eli etelä-intialainen linssimuhennos


Intialaisella ateriallamme syötiin mm. parippua eli etelä-intialaista linssimuhennosta. Minulla oli valmiina punaisia linssejä ja etsin niin sopivaa ruokalajia. Söin jokin aika sitten valtavan ihanaa linssikastiketta dal havelia, mutta en tähän hätään löytänyt kyseiselle ruokalajille mitään ohjetta. Ei se kyllä ollut edes tehty punaisista linsseistä, joten ehkä teen sitä muutenkin myöhemmin (jos löydän ohjeen, löytyskö keltään?).

Tämä parippun ohje on kirjasta Löytöretki Intian keittiöihin (h.f.ullmann) ja alkuperäiseen reseptiin nähden omasta versiostani jäi puuttumaan currynlehdet (en löytänyt äkkiseltään mistään) ja mustien sinapinsiemenien sijaan minulla oli niitä tavallisia keltaisia.

Laita 225g punaisia linssejä ja 5dl vettä paksupohjaiseen kattilaan. Lisää yksi paloiteltu sipuli, yksi kypsä paloiteltu tomaatti (minulla tölkkitomaatti), 2 1/2 dl kookosmaitoa ja kaksi vihreää chiliä pieniksi pilkottuna. Mausta seos 1/4tl jauhetulla kurkumalla, 1/2tl jeeralla ja 1/2tl jauhetulla korianterilla. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta sekoittaen välillä n. 25min. Mikäli neste haihtuu aikaisemmin, lisää sitä vähän kerrallaan.

Loppumaustamista varten kuumenna 2rkl öljyä pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää 1tl jeeran siemeniä ja 1/2tl sinapinsiemeniä. Peitä kattila kannella ja anna mausteiden poksahdella. Lisää yksi silputtu sipuli sekä mahdolliset currynlehdet (10kpl) mikäli löydät niitä ja paista miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kullanruskeaa. Kaada mausteseos linssien sekaan ja mausta ruoka suolalla. Anna hautua vielä 5min.

Syö esim. naan-leipien kera :)

perjantai 9. marraskuuta 2012

Tomaattichutney



Ostin kolmen vuoden takaisella Intian reissullani lähes ainoana ruokatuomisena tomaattichutneyta. Kaupassa oli yksi mango- ja yksi tomaattichutney ja arvoimme siskoni kanssa kumpi saa ostaa kumman. Minulle osui siis tomaatti ja kuljetin sen purkin Intiasta asti kotiini. Missä se sitten jäi hyllylle lojumaan ainakin vuodeksi. Käytin sen lopulta kastikkeen pohjana ja siitä tuli valtavan hyvää.

Muutama viikko sitten meillä haluttiin tunnelmoida mausteista ja värikästä Intiaa ja päätin valmistaa oikean intialaisen aterian. Tarjolla oli tomaattichutneyn lisäksi parippua eli linssimuhennosta, kukkakaalikormaa, naan-leipää, kurkkuraitaa ja riisiä. Homma alkoi chutneystä, jonka tein jo edellisenä päivänä ja otin varsinaisena päivänä tuntia ennen ruokailua huoneenlämpöön, jotta chutney ei olisi ihan kylmää.

Ohje on hieman muunneltu Löytöretki Intian keittiöihin -kirjasta (h.f.ullmann).

Tomaattichutney

Kuori ja pieni 4 valkosipulinkynttä sekä 2cm pala inkivääriä. Laita valkosipulit ja inkivääri tehosekoittimeen ja lisää 200g tomaattimurskaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos kattilaan ja lisää vielä 200g tomaattimurskaa, 0,5dl valkoviinietikkaa, 1dl fariinisokeria, 1,5rkl pieniksi silputtuja rusinoita sekä suolaa.

Kuumenna kiehuvaksi ja keittele miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes chutney on paksuhkoa mössöä. Mausta vielä lopuksi cayennepippurilla maun mukaan (+chilihiutaleilla mikäli haluat tulisempaa).

maanantai 5. marraskuuta 2012

Chorizo-perunasalaatti


Eilisellä brunssillamme oli ruokaisemmalta puolelta tarjolla mm. chorizolla terästettyä perunasalaattia. Ensin siitä piti tulla ihan tavallista perunasalaattia, mutta koska tapaslautasen chorizo-osastolla oli ihan tarpeeksi täytettä, päätin käyttää loput perunasalaattiin. 

Perunat kannattaa keittää edellisenä päivänä (kuorineen). Käytin tähän pienehköön kulholliseen viisi keskikokoista perunaa. Kuorin ja lohkoin perunat reilun kokoisiksi paloiksi. Lisäksi tähän pienittiin n.50g chorizoa, yksi suolakurkku ja yksi banaanisalottisipuli. Raastoin vielä sekaan yhden (tuoreen) valkosipulinkynnen.

Majoneesikastikkeeseen sekoitin n. 2rkl majoneesia, 1rkl amerikkalaista kastiketta (hampurilaiskastikkeen tyylistä, hieman mausteisempaa) ja puolikkaan limetin mehun. Sekoitin majoneesin salaattiin ja annoin tekeytyä yön yli jääkaapissa.

En lisännyt salaattiin suolaa, sillä suolakurkku ja chorizo tuovat hyvin suolaisuutta. Majoneesikastiketta tuli melko vähän ja lopputulos ei ollut kovin majoneesinen, mikä oli mielestäni hyvä. Majoneesi oli imeytynyt perunoihin ja maustoi niitä kivasti.

torstai 1. marraskuuta 2012

Barbecueribsit A La Fountain



Otsikossa pitäisi kai lukea Barbecueribsit a la La Fountain, mutta koska kirjassa josta ohjeen luin (Pomminvarmat, Mikko Takala), oli ribsit nimetty otsikon mukaisesti, päätin jatkaa samalla linjalla. Ohje on alkujaan siis Sara La Fountainin kirjasta Passion for Food (jota en harmi kyllä itse omista). Ja olivat kyllä niin herkullisia, että minusta tuli kerralla ribsifani! Ja tämä oli vieläpä ensimmäinen kerta, kun itse laitan ribsejä. Todellakin pomminvarmoja!

Aloitin poistamalla ribsilihasta (ohutta porsaankylkiriviä 1kg) kalvot luupuolelta. Sitten paloittelin ribsit yksittäispaloiksi, asettelin uunivuokaan ja rouhaisin päälle merisuolaa.

Kastikkeessa sekoitetaan kattilassa 1tl valkosipulia raastettuna, 2rkl tomaattipyreetä, 2tl tabascoa, 1tl jauhettua juustokuminaa, 1tl paprikajauhetta, yhden appelsiinin mehu, 2tl limetin mehua, 4rkl fariinisokeria ja 3rkl rypsiöljyä. Aineksen kiehautetaan ja keitetään hetki, jotta seos paksuuntuu.

Seuraavaksi ribsit valellaan kastikkeella ja laitetaan 160-asteiseen uuniin kypsymään. Ribsejä kypsytetään yhteensä kaksi tuntia ja voidellaan välillä kastikkeella. Itse kääntelin ribsit puolen tunnin välein ja samalla voitelin.

Ohjeen mukaan ribsejä olisi pitänyt suolata vielä lopuksi uudelleen, mutta itse unohdin. Ei kyllä olisi enää suolaa kaivannutkaan, sillä ribsit olivat ihanan maukkaita, karamellisoituneita ja tahmeita. Aivan täydellisiä!

Lisukkeena meillä oli perus jenkkilisukkeet, mac&cheese ja vihreitä papuja. Ovat lihan kanssa niin tyypillinen juttu Amerikassa ja itselle nostalgisia, joten oli ihan pakko valita juuri nämä :)