torstai 14. syyskuuta 2017

Hollantilainen omenapiirakka



Satuimme haahuilemaan heinäkuisella Amsterdamin-lomallamme Jordaanin alueella, kunnes iski pieni makeanhimo. Menimme melko sattumanvaraisesti erään kahvilan terassille, jossa oli juuri ja juuri tilaa kahdelle. Paikka oli nimeltään Winkel 43 ja onneksemme huomasimme heti naapuripöydässä istuvien kahvittelijoiden muhkeat kakkupalat. Tilasimme "tuota samaa" sekä kahvit. Ja saimme omenapiirakkaa, joka oli ehkä maailman parasta.



Olin tutustunut hollantilaiseen ruokaan kovin kevyesti ennen lähtöämme, joten minulla ei ollut listalla  juuri mitään pakko kokeilla -juttua. Omenapiirakkaa en jostain syystä edes osannut mieltää kovin hollantilaiseksi, mutta pienen googlettelun jälkeen selvisi, että tuollainen kakkumainen, melko paljon rasvaa ja fariinisokeria sisältävä omppupiirakka on vähintäänkin suosittu leivonnainen. Ja Winkelin versio on varmasti kopioiduimmasta päästä. 



Itse toteutin eri ohjeita suuntaa-antavasti, mutta lopputulos oli kyllä ihanan makea ja täyteläinen. Pienensin piirakan kokoa puoleen, sillä en tiedä millaiset jättivuoat muualla on käytössä, mutta omaani ei olisi tuon isompaa mahtunut. 



Hollantilainen omenapiirakka


180 g pehmeää voita kuutioina
1,5 dl fariinisokeria
1 muna
5 dl jauhoja

4-5 omenaa
0,5-1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
0,5-1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1 tl sitruunan mehua
0,5 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinä

1 muna voiteluun
fariinisokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa edelleen. Lisää jauhot kolmessa erässä ja sekoita taikina hyvin jokaisessa välissä. Taikina jää pehmeäksi. 

Vuoraa esim. irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla ja/tai voitele. Taputtele taikinasta 3/4 pohjalle ja reunoille ylös asti (riippuen vuoan koosta).

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita kaikki täytteen aineet ja lisää pohjan päälle. Ripottele loput taikinasta pieninä paloina piirakan päälle sinne tänne. Voitele päällinen munalla ja ripottele vielä hieman fariinisokeria.

Paista kypsäksi 190-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna jäähtyä 2-3 tuntia ennen kuin poistat irtopohjan. Tarjoile kermavaahdon kanssa.

tiistai 5. syyskuuta 2017

Sadepäivän voisilmäpullat


Syksy tuo tullessaan entistä enemmän sadepäiviä, ja vaikka nyt nautimmekin mitä ihanimmasta auringosta, lupaa säätiedote jotain ihan muuta viikonlopulle. Itse en kuitenkaan ole täällä kärsimässä syyskuun sään muutoksesta, vaan suuntaan minilomalle Roomaan. Jäätelöä siis tiedossa!

Mutta jos olisin kotona, voisin vaikka leipoa pullaa. Se jos mikä tuo pehmeää lohtua synkkäänkin päivään. Ja voisilmäpullat jos mitkä ovat tähän tarkoitukseen ihan ykkösiä! Käytin näissä Valion ohjetta. En ymmärrä miksi leivon niin aniharvoin pullaa (tai yhtään mitään). Nämä sain aikaiseksi kesälomalla, mutta pitää yrittää ottaa tavaksi muulloinkin.

Voisilmäpullat


2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa (alkup. ohjeessa 1,5)
n. 8 dl jauhoja
75 g voita

75 g voita
0,5 dl sokeria
0,5 dl jauhoja

1 kananmuna voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Sekoita. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot joukkoon, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen voi. Kohota taikinaa muutama tunti.

Vaivaa taikina, leivo se tangoksi ja leikkaa 16 palaan. Pyöritä pulliksi ja nosta leivinpaperin päälle. Kohota. Painele pulliin kuopat ja voitele munalla. Lisää jokaiseen koloon n. 1 tl voita, 0,5 tl sokeria ja 0,5 tl jauhoja. Paista 200-asteisessa uunissa 12-15 min (tai kunnes kypsiä).