Sivut

torstai 25. huhtikuuta 2013

Mehevä uunikana ja sinappinen muusi


Suomalaisen ruokamarketin kanatiskin tarjonta on monelle ulkomaalaiselle varmasti shokki: tarjolla on vain suikaletta ja sipullusta, ohutta rintafilettä tai jos hyvin käy niin koipia. Kaikki lilluu marinadissa. Missään ei ole mukana luita (kuinka hankalaa onkaan nykyään löytää luullista rintapalaa?).

Ja samoin tällaiseen suikaletarjontaan tottuneelle oli espanjalainen vastaava osasto järkytys: lähes kaikki kana tulee kokonaisena tai jos hyvin käy, voit löytää jostain rintafileitä. Suikaleita ei ole olemassa. Ja ongelmahan oli se, että vuokra-asunnossamme ei ollut juuri hedelmä- ja leipäveitseä kummempia aseita eikä myöskään uunia.

Kotona olisin onnellinen, jos kanatiskin tarjonta olisi huomattavasti enemmän espanjalainen kuin suomalainen. Kana, jossa on luita mukana, on yleensä maukkaampaa kuin filepalat (riippuu toki myös laittotavasta). Olenkin viime aikoina yrittänyt aina löytää luullista rintapalaa tai koipia -  marinoimattomina.

Olen pitkään haaveillut kokonaisesta kanasta ja nyt vihdoin sellainen tarttui mukaan. Eikä jäänyt ainoaksi kerraksi, sillä tämä oli ehkä parasta kanaa vuosiin! Lisukkeeksi tein kokojyväsinapilla maustettua perunamuusia, jonka ohje löytyi Maku-lehden pariisilaisista ruokamuistoista kertovasta jutusta. Sekin jää ehdottomasti listalle!


Kana: Asettele n. 1,5kg painoinen kokonainen kana uunivuokaan (lurauta pohjalle ensin hieman öljyä). Valmista yrttivoi sekoittamalla 50g huoneenlämpöistä voita, hyvää suolaa ja pieneksi pilkottua tuoretta rosmariinia (n. kolmen oksan lehdet). Levitä yrttivoita esim. käsin kanan rintapalojen ja nahan väliin (avaa tietä esim. lusikalla kanan peräpäästä käsin nahan alle).

Kuori yksi appelsiini veitsen avulla niin, että ulkopintaan ei jää kalvoja. Halkaise appelsiini kahtia ja työnnä kanan sisälle. Paista kanaa 180-asteisessa uunissa n. 1,5h ja tarkista kypsyys ennen tarjoilua. Lisää lopussa uunivuokaan rasiallinen tai kaksi kirsikkatomaatteja ja anna kypsyä kanan kanssa 5-10min. 

Lisäksi omassa annoksessani oli paistettua pinaattia (tällä kertaa ilman parmesania, koska annoksessa oli paljon täyteläisyyttä mukana muutenkin) ja maltaise-kastiketta (ohje myöhemmin).


Muusi: Valmista ensin perunamuusi normaalisti jauhoisista perunoista (keitä perunat, survo, lisää voita, suolaa ja maitoa ja sekoita muusiksi). Jokaisella on varmasti omat sekoitussuhteensa.

Lisää lopuksi muusiin kokojyväsinappia. Lisäsin meidän neljän hengen annokseen n. 2tl sinappia, mikä vaikutti oikein passelilta määrältä. 

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Saltimbocca ja paistettu pinaatti



Tähän aikaan vuodesta alkaa aina tuntumaan siltä, että kesällä pitäisi matkustaa Italiaan. Ja ei vähiten ruuan takia. Kahtena viime kesänä olemme olleetkin Sisiliassa ja Roomassa, tällä hetkellä haaveilen Napolista (se on ollut pakkomielteeni jo pitkään).

Ainakin toistaiseksi Italia on vain haave ja matkakuumetta pitää lievittää tekemällä itse italialaista ruokaa. Niinpä yhtenä iltana meillä oli Italia-teema, johon kuului insalata caprese, saltimbocca ja tiramisu. Ensimmäisestä ja viimeisestä minulla on kokemusta Italian reissuilta, keskimmäisestä ei. Lisäksi tein saltimboccaa ensimmäistä kertaa, mutta en varmasti viimeistä. Tuli nimittäin niin hyvää niin helposti!



Saltimbocca: Lihana minulla oli naudan entrecoteta n. 350g, joista leikkasin neljä pienempää pihviä. Nuijin pihvejä hieman ja rouhaisin suolaa ja pippuria.

Pihvin päälle lisätään muutama salvianlehti ja pihvin ympäri kääritään parmankinkkuviipale (tai kaksi, pihvin koosta riippuen). Sen jälkeen pihvit käännellään vehnäjauhoissa (melkein unohtui minulta).

Pihvit paistetaan voissa (n. 1rkl) molemmin puolin muutama minuutti ja nostetaan lautaselle odottamaan (lautasen päälle voi laittaa folion, niin pihvit jatkavat kypsymistä hiljalleen).

Kaada tässä välissä tyhjälle pannulle n. 3-4dl marsalaviiniä ja lisää muutama salvianlehti. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. Lisää sen jälkeen n. 1rkl voita. Nosta pihvit kastikkeeseen ja anna kiehua vielä muutaman minuutin ajan.

Paistettu pinaatti: Pese ja valuuta tuoreita babypinaatin lehtiä (n. 150-200g kahdelle). Kuumenna pannulla hieman voita ja oliiviöljyä. Raasta yksi valkosipulinkynsi ja kuullota nopeasti (älä anna ruskistua). Lisää pinaatit pannulle ja kääntele muutama minuutti. Ota pois liedeltä ja mausta suolalla ja pippurilla. Raasta sekaan hieman parmesanjuustoa ja tarjoile heti. 

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Uuniperuna savuporotäytteellä



Ihmiset ovat nykyään kovin perunakammoisia, joten itseltäkin unohtuu, kuinka kätevä raaka-aine peruna on. Uuniperuna ei ole mikään pikaruoka, koska sen kannattaa antaa kypsyä uunissa ihan kunnolla. Puoliraaka uuniperuna on aika kammotus! Mutta muuten se ei vaadi kovin paljoa työstämistä, joten helppo se ainakin on.

Uuniperuna: Pese rosamunda-perunoita vähintään yhtä monta kuin syöjiä (ja jos perunat on kovinkin pieniä, niin vähintään kaksi per nenä). Paketoi perunat folioon ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita perunat esim uunivuokaan ja kypsennä uunissa keskitasolla puolisentoista tuntia.

Avaa paketit varovasti ja leikkaa perunan päälle ristiviilto. Purista perunaa hieman auki ja lisää täytettä väliin.

Savuporotäyte (kahdelle perunalle): Silppua n. 50g savuporoleikettä, puolikas punasipuli ja pari ruokalusikallista persiljaa. Sekoita keskenään ja lisää puoli purkillista (75g) ranskankermaa. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Tarjoa uuniperunat patongin ja raikkaan salaatin kera.

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Ihana Creme Brûlée eksoottisilla hedelmillä



Creme brulee on jälkiruokien ehdotonta kärkikastia. Kun mietin ranskalaishenkisen päivällisen tarjoamisia, päätin heti, että nyt täytyy uskaltaa kokeilla creme bruleeta. Sinällään riskaabelia kokeilla jotain ensimmäistä kertaa juuri silloin, kun haluaisi onnistua parhaalla mahdollisella tavalla, mutta samalla linjalla mentiin koko päivällisen: ja se kannatti!

Kotiharmin tontilta löytyi oikea luotto-ohje nimellä pomminvarma creme brulee. Olin ajatellut tehdä oman kokeiluni täysin ohjeen mukaan, etten vaan menisi missään pieleen. Tarvitsin kuitenkin valmistaa jälkiruokia kuusi kappaletta (yksi ylimääräinen siltä varalta, että joku epäonnistuu paahtamisvaiheessa), joten joudun heti dilemman eteen: miten paljon mitäkin pitää laittaa. Lopulta sovelsin hieman eri aineksien suhteita, mutta pomminvarmoja onnistujia tuli näistäkin. Ja niin herkullisia ja oikealla tavalla loksahtavia, että olin pakahtua ylpeydestä :)



Aluksi: Sekoita kattilassa 3dl kermaa, 1dl kevytmaitoa ja 3/4dl sokeria. Halkaise puolikas vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman sekaan. Lisää myös tanko. Leikkaa esim. perunaveitsellä sitruunasta kuorisiivu (kerran sitruunan ympäri) ja lisää kermaan.

Kuumenna kerma ja kiehauta. Nosta sen jälkeen kattila liedeltä. Vatkaa kulhossa neljästä keltuaisesta rakenne rikki. Poista kermaseoksesta vaniljatanko ja sitruunankuori. Kaada kuuma kermaseos keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen.

Kaada seos uunivuokiin (6 pientä vuokaa). Nosta uunivuoat isompaan vuokaan ja täytä kuumalla vedellä pikkuvuokien puoleen väliin asti. Paista 150-asteisessa uunissa alatasolla noin 50min.

Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin odottamaan viimeistelyä. Tein itse creme bruleet tähän asti jo edellisenä päivänä ja viimeistelin lämpimän ruuan jälkeen.

Viimeistely: Ripottele kylmien vanukkaiden päälle sokeria tasainen ohut kerros, n.1,5tl per annos. Paahdaa pintaa kaasupolttimella, kunnes se on saanut hieman ruskeita läikkiä. Odota hetki, niin sokeri kovettuu ja pinta on kivan rasahtava. Tarjoile heti.

Tarjoilussa kannattaa pitää hedelmät, marjat tms. erillään, ettei neste pilaa bruleen pintaa. Jokainen voi lisätä hedelmiä oman annoksensa päälle tarjoamishetkellä. Tällä kertaa kokeilin passionhedelmää ja kumkvattia.


tiistai 2. huhtikuuta 2013

Keväistä sitruunakanaa



Olin päättänyt, että ranskalaiseen päivälliseen kuuluu uunissa tehtävä kanaruoka, jossa on rustiikkeja paloja ja tuoreita yrttejä. Selailin eri ohjeita, mutta lopulta mikään ei vastannut mielikuvaani juuri sellaisesta keväisestä kanasta, mistä haaveilin. Oikeastaan olisin halunnut tehdä kokonaisen kanan, mutta koska minulla ei ole sellaisesta kokemusta, päätin jättää kokeilun johonkin toiseen päivään.

Visioni uunikanasta oli toimiva myös käytännössä ja alkuruuan lisäksi myös pääruuasta tuli oikein herkullista!

Marinadi: Purista kahden sitruunan mehu ja raasta toisen sitruunan kuoresta isoja lastuja esim. kuorimaveitsellä. Kuori 4 valkosipulinkynttä ja lohkaise ne muutamaan osaan. Lisää marinadiin 1dl öljyä, muutamia oksia tuoretta timjamia, suolaa (n. 1,5tl) ja hunajaa (n. 2rkl).

Laita 15 pientä kanankoipea kulhoon ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua vähintään tunnin.

Paistaminen: Kaada uunivuona pohjalle hieman öljyä. Lisää kanankoivet (jätä marinadin "sattumat" pois kyydistä). Rouhaise päälle mustapippuria. Siivuta yksi sitruuna ja asettele palat kanankoipien väliin. Lisää muutama oksa tuoretta timjamia.

Paista 200 asteisessa uunissa ensin puoli tuntia ilman foliota ja sen jälkeen vähintään 45min folion kanssa. Taisin itse pitää kanoja uunissa yhteensä n. 1,5 tuntia, tosin lopuksi hieman pienemmällä lämmöllä. Mikäli kanankoipia on vähemmän, kypsyvät ne varmasti nopeamminkin. Mutta kannattaa paistaa niin pitkään, että nahka on ruskistunut (pidin kuvassa olevia kanoja vielä lisää uunissa).

Leikkaa ennen tarjoilua kanojen päälle vielä hieman tuoretta timjamia piristämään keväistä ilmettä.



maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kuohkea kukkakaalikeitto ja basilikaöljy


Ranskalaishenkisen päivällisen alkuruuaksi halusin tehdä jotain keittoa. Jotain pehmeää ja eleganttia. Sopivan ohjeen löysin tällä kertaa Kotivinkistä, joka oli yllättäen putkahtanut postilaatikkooni. 

Maistelin keittoa jo tehdessä ja siitä huomasi heti, että herkkua on. Sitten kun tarjoiluvaiheessa keittoon lisättiin vielä basilikaöljy, oli kyseessä ihan kymmenen pisteen alkuruoka (miksi ei pääruokakin!). Lisäksi keitto oli helppo ja tein sen melkein valmiiksi jo edellisenä iltana. Lämmitin sen uudelleen ennen tarjoilua, terästin viinietikalla ja sekoitin vatkatun kerman mukaan. Taivaallisen hyvää!

Alkuperäisessä ohjeessa basilikaöljy laitettiin lautasen pohjalle ja keitto päälle. Minä halusin kuitenkin öljyn pinnalle ja lisäksi tein sitä suhteessa enemmän kuin varsinaisessa ohjeessa. Tein itse keittoa pienemmän määrän kuin ohjeessa, mutta silti tätä olisi riittänyt pieneksi alkuruuaksi ainakin kahdeksalle.

Kukkakaalikeitto ja basilikaöljy

1 nippu basilikaa
ripaus suolaa
1 dl oliiviöljyä (tai puolet rypsiölyä)

1 sipuli
2 perunaa
500 g kukkakaalia
30 g voita
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
3,5 dl vettä (+ lisää soseuttamisvaiheessa)
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
1/2 dl mantelijauhoa
1 tl viinietikkaa
1 dl kermaa


Basilikaöljy: Sekoita sauvasekoittimella basilikan lehdet, hieman suolaa ja öljy. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Keitto: Pilko sipuli, perunat ja kukkakaali. Kuumenna kattilassa voita ja kuullota sipulit. Lisää perunat ja kukkakaalit ja kääntele muutama minuutti. Lisää valkoviini, vesi, ripaus valkopippuria ja suola.

Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ja kukkakaali on kypsiä. Lisää joukkoon mantelijauho. Soseuta keitto ja lisää tarvittaessa vettä (lisäsin itse ainakin muutaman desin). Keiton voi tehdä tähän asti jo edellisenä päivänä.

Lisää keittoon viinietikkaa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja kääntele se keiton sekaan. Kaada keittoa ja basilikaöljyä kuppeihin tai lautasille.