perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappudonitsit

Donitsit


Hyvää Vappupäivää ja toukokuun ensimmäistä! Ensimmäinen donitsikokeiluni, ihanat kinuskilla päällystetyt, olivat niin hyviä, että oli ihan pakko kokeilla donitseja vielä toinen erä näin vappuna. Taikinan tein melkein samalla ohjeella, mausteet vain vaihtuivat tällä kertaa limetistä perinteiseen kardemummaan. Kuorrutteita tein kolmea erilaista ja kippasin niiden päälle kaikkia eri strösseleitä, mitä kaapista löytyi. Huippuhyviä!

Arnolds tyyliset donitsit


Donitsit


Lämmitä 3dl maitoa kädenlämpöiseksi ja lisää 1/2 palaa hiivaa. Sekoita ja lisää joukkoon 0,5tl suolaa, 0,5tl kardemummaa, 1,5dl sokeria, 50g voita sulatettuna ja jäähdytettynä sekä 1 kananmuna. Lisää jauhoja vähitellen, yhteensä noin 9dl ja sekoita taikinaa koko ajan. Ripottele lopuksi taikinan pintaan vielä hieman jauhoja ja jätä pehmeä taikina kohoamaan vähintään tunniksi.

Leivo taikinasta kevyesti jauhoitetun pinnan päällä kaulimen avulla noin 1cm-1,5cm korkuinen levy. Painele levystä ympyrämuotin avulla kiekkoja (itse tein tällä kertaa pieniä ja niitä tuli tästä määrästä 24). Jätä palat kohoamaan pöydälle vielä hetkeksi.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa 1kg kookosrasvaa tai 1l rypsiöljyä 175-asteiseksi. Pistä sillä aikaa donitsipalojen keskelle reikä esim. pillin avulla ja suurenna reikä sormin. Nosta 2-4 donitsia kerrallaan kypsymään, koosta riippuen. Kypsennä molemmin puolin kevyen ruskeaksi. Omat donitsini olivat hyvin pieniä ja niiden kypsennysaika oli melko lyhyt.

Nosta donitsit reikäkauhan avulla talouspaperilla vuoratun lautasen päälle valumaan ja peittele keittiöliinalla. Anna donitsien jäähtyä kaikessa rauhassa ja kuorruta sen jälkeen.




Maitosuklaakuorrute

Tästä määrästä tulee kuorrute noin 12-14 pikkudonitsille. Kuumenna kattilassa keskilämmöllä 150g paloiteltua maitosuklaata ja 3/4dl kermaa. Sekoita koko ajan. Kun seos on tasaista, nosta pois liedeltä. Dippaa donitseja suklaaseen ja lisää haluamasi koristeet.

Sokerikuorrute

Sekoita 2dl mansikan makuista tomusokeria tai tavallista tomusokeria ja 1rkl vettä tasaiseksi massaksi. Sokerikuorrutteen kannattaa olla mieluummin hieman jäykkää kuin liian löysää, joten lisää tarvittaessa tomusokeria oiken paksuuden saavuttamiseksi. Lisää kuorrute donitsien päälle lusikan avulla ja koristele.



13 kommenttia:

  1. Suussasulavan näköisiä!!! Täytyy joskus kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Nää oli kyllä mielettömän hyviä :)

      Poista
  2. Oi nam, näyttää niin hyvältä! Pitää kokeilla iteki joskus, sillä donitseja en oo tehny vielä koskaan ite, ainakaan tuommoisia missä olis kuorrute. Kivaa vappua!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Inka! Nää oli kyllä todella helppoja tehdä, kannattaa joskus kokeilla. Ja runsaalla kuorrutteella voi tarvittaessa peittää kaikki kauneusvirheet itse donitseissa, heh :) Kiitos samoin mukavaa vappua!

      Poista
  3. En kestä miten söpöjä! MInä tein tavallisia jugurttimunkkeja. Olen ihan juminut niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon tosi vähän tehnyt mitään munkkeja tai donitseja, petyin niin pahasti eräänä vappuna kun mun kaikki munkit epäonnistui! Mut nyt nää donitsit on onnistunut ihan 100% :)

      Poista
  4. Nämä kuvat sai veden kielelle, aivan ihanannköisiä donitseja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Paula! Oli pakko tehdä muutamaa eri väriä, ne näyttää niin kivalle yhdessä :)

      Poista
  5. Ihanat! <3 Miten upeat värit, maku oli varmasti tosi herkullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Koristelu oli kyllä hauskaa puuhaa, nyt kun kerrankin jaksoi tehdä erivärisiä kuorrutteita :)

      Poista
  6. Viikon tällä ohjeella paistaa myös donitsipellillä? Mikä lämpö ja aika?

    VastaaPoista