perjantai 15. toukokuuta 2015

Dumplings



Tämä herkullinen postaus on jäänyt roikkumaan ihan liian pitkäksi aikaa luonnoksiin! Tein dumplingseja heti pian Hongkonista saavuttuamme, sillä noiden herkullisten nyyttien himo jäi päälle. Tykkään dumplingseista niin hörytetyn löllöinä kuin paistetun rapeina sekä keiton seassa. Aina hyvää!

Tein itse kahta erilaista täytettä, sillä vaihtelua on kuitenkin kiva saada. Söimme näistä kahden hengen porukalla hyvän illallisen, ja muutama dumpling jäi vielä ylitse ja teimme niistä seuraavana päivänä nuudelikeittoa. Loput wonton-taikinat käytin muuten raviolien tekemiseen, vinkvink!



Kasvis-dumplings

12kpl
Rasta karkeaksi raasteeksi 2 porkkanaa ja pilko 2dl kiinankaalta. Pilko 1 kevätsipuli varsineen, 1 valkosipulinkynsi, 1 punainen mieto chili ja raasta 1rkl inkivääriä. Kuumenna pannulla tilkka pähkinäöljyä ja kuullota kasvikset lähes kypsäksi.

Mausta 0,5rkl hoisin-kastikkeella ja 0,5rkl soijakastikkeella. Vatkaa kevyesti yksi kanamuna ja kaada puolet kasvisten joukkoon. Sekoita ja kääntele, kunnes kananmuna hyytyy hieman. Silppua 2rkl tuoretta korianteria ja sekoita mukaan. Jäähdytä.


Possu-dumplings

16kpl
Raasta 3 valkosipulinkynttä ja 0,5rkl inkivääriä sekä pilko 1 kevätsipuli. Kuumenna pannulla tilkka pähkinäöljyä ja lisää valkosipulit, inkivääri ja 200g porsaan jauhelihaa. Ruskista jauheliha ja lisää kevätsipulit.

Mausta 1,5rkl hoisin-kastikkeella, 1rkl soijakastikkeella ja maun mukaan srirachalla. Sekoita loppu kananmuna jauhelihan joukkoon ja kääntele, kunnes kananmuna hyytyy hieman. Silppua 2rkl tuoretta korianteria ja sekoita mukaan. Jäähdytä.



Ota wonton-arkit sulamaan ohjeen mukaisesti. Nosta arkki kerrallaan pöydälle (pidä loput kostean liianan alla) ja asettele arkin keskelle täytettä. Voitele reunat kevyesti vedellä ja nipistä yhteen haluamasi muotoiseksi dumplingsiksi.

Höyrytä dumplingsit kypsiksi noin kymmenen minuutin ajan, kunnes taikina on pehmeää (täyte on valmiiksi kypsää). Itse käytin perinteistä bambukoria. Kaada valmiiden dumplingsien päälle hieman seesam/pähkinäöljyä sekä erilaisia kiinalaisia kastikkeita maun mukaan (minulla oli tummaa soijakastiketta). Lisää annoksiin tuoretta korianteria ja esimerkiksi ituja.




10 kommenttia:

  1. Nyt alkoi tehdä mieli dumplingseja! Onneksi pakastimesta löytyy paketti wonton-arkkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, siinähän sitä olisi illaksi tekemistä ;) Pitäisikin aina varata pakastimeen varapaketti wonton-arkkeja!

      Poista
  2. Mä rakastan dumplingseja! Ja nää sun näyttää erityisen herkullisilta!

    ...mutta en ole vielä uskaltautunut tekemään niitä itse, sillä jotenkin ajattelen, että se on tosi vaikeeta. Voiko ne höyryttää ihan tavallisessa höyrytyskattilassa, vai tarviinko jonkun erityisen astian? Voiko ne pinota höyrykattillaan kaikki kerralla, vai pitääkö ne höyryttää erissä, niin että eivät ole päällekkäin?
    Vitsit, jos nyt lähden joku päivä näitä kokeilemaan, niin herää varmaan tehdessä lisää epävarmuudesta johtuvia kysymyksiä, joten varaudu kysymystulvaan. Mua pelottaa jo etukäteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofia! Tykästyin erityisesti possutäytteeseen :) Tämä oli mullekin eka kerta, mutta koska olivat kuitenkin niin helppoja tehdä (ainakin valmiista taikinasta), niin ei varmasti jää viimeiseen. Mun bambukorihässäkässä on kaksi kerrosta, eli kaksi satsia oli aina kerrallaan höyryssä (isommat alla, pienemmät yllä) ja yhteensä kahdessa eri erässä tein.

      Poista
  3. Huh kun koukuttavan näköisiä! Kävin eilen tiibetiläisessä syömässä momoja ja mietin, että pitäisi itsekin pitkästä aikaa väsätä jotain dumplingien tapaisia. Nyt niitä on pakko tehdä, eihän tuollaisia voi vastustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Rommirusina! Momot onkin mulle ihan uusia tuttavuuksia, pitäisi testata niitäkin joskus :)

      Poista
  4. Voi lääh! Pitäisi tosiaan olla aina pakasteessa paketti taikinalevyjä, niin ei tarvitsisi dumpling-himon iskiessä lähteä niitä metsästämään. Seuraavalla kerralla ostan kaksi pakettia - vähintään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä ei tosiaan taida löytyä ihan jokaisesta kaupasta, joten siksi ainakin mulla tämä dumplingien teko on lykääntynyt kuukausikaupalla siitä, kun ensimmäisen inspiraation sain. Joten kyllä, taikinaa pitäisi suorastaan hamstrata ;)

      Poista
  5. Ihan mielettömän hyvännäköisiä. Olen aikamoinen dumpling-fani, mutta jostain syystä en ole tehnyt niitä juuri ollenkaan itse. Tämä antaa taas pienen kipinän ostaa tarvikkeet ja testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kannattaa kokeilla joskus, olivat yllättävän helppoja :) Tietty se pienten nyyttien näprääminen vie aikaa, että en kyllä mielelläni laittaisi näitä kovin suurelle seurueelle ainakaan pääruuaksi ;)

      Poista