lauantai 23. toukokuuta 2015

Huippukokin kotiruokaa: kukkakaali-kibbeh



Sain blogin kautta arvostelukappaleen Tomi Björckin vasta ilmestyneestä Huippukokin kotiruokaa 2 -kirjasta. Selailtuani paksuhkon kirjan läpi päädyin monien hyvän kuuloisten reseptien joukosta poimimaan minulle ihan uuden ruuan: kibbeh, joka muistuttaa mielestäni falafeliä. Tässä tapauksessa kyseessä oli kukkakaali-kibbeh, jonka kylkeen tein ihan oman pääni mukaan couscous-salaattia ja jugurttikastikkeen, joka myötäili hyvin pitkälti Tomin versiota.

Itse ohje aihetti hieman hämmennystä, enkä voi sanoa seuranneeni sitä orjallisesti. Lopputulos näyttää kuitenkin jota kuinkin samalle kuin kirjassa ja maku oli ainakin todella hyvä. Tästä voisi tulla uusi lempiruokani!


Kukkakaali-kibbeh


Leikkaa yksi kukkakaali (itselläni oli pieni) pieniksi nupuiksi. Kuori ja pilko ihan pieneksi yksi salottisipuli ja kaksi valkosipulinkynttä. Laita kulhoon 100g liotettuja kikherneitä ja survo niitä pienemmiksi. 

Kuumenna kasari/laakea kattila. Kuullota kukkakaali, sipulit ja kikherneet kevyesti öljyssä ja kypsennä, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta 1tl kanelilla ja 1tl kuminalla ja jäähdytä. Silppua muutama oksa korianteria ja minttua ja lisää massan sekaan. Lisää vielä 1dl (rouhittuja) pinjansiemeniä, 1 kananmuna, 2rkl tahinia ja suolaa maun mukaan.

Itse survoin tässä vaiheessa kukkakaaleja hieman pienemmiksi ja vaikka ohjeessa ei pyydetä rouhimaan pinjansiemeniä, niin en halunnut niiden olevan kokonaisia. Anna taikinan maustua hetki ja pyörittele golfpallon kokoisiksi pyöryköiksi.

Uppopaista pyörykät 175-asteisessa öljyssä, kunnes ovat saaneet rapean ruskean pinnan.

Tahini-jugurttikastike


Sekoita 2dl jugurttia, 1rkl tahinia, ripaus suolaa, puolikas valkosipulin kynsi raastettuna, puolikkaan sitruunan mehu ja kuori raastettuna. Mausta vielä maun mukaan hunajalla tai sokerilla. Anna tekeytyä jääkaapissa.


Couscous-salaatti


Laita lautaselle 1,5dl couscousia ja sekoita joukkoon 1tl (luomu) kasvisliemijauhetta. Kaada päälle 3dl kiehuvaa vettä, sekoita ja anna imeytyä. Lisää valmiiseen couscousiin 1,5rkl oliiviöljyä.

Pilko muut ainekset pieniksi paloiksi: 10cm pala kurkkua ilman sisustaa, 1 tomaatti, 1 punasipuli, frisee salaatinlehtiä 5 kappaletta, tuoretta korianteria ja minttua. Sekoita kaikki ainekset ja mausta couscous puristamalla yhden kokonaisen sitruunan mehu ja lisäämällä vielä 2tl hunajaa, maun mukaan mustapippuria ja suolaa sekä valuttamalla päälle oliiviöljyä. Anna maustua jääkaapissa.


2 kommenttia:

  1. Mäkään en ole kibbeh:stä ennen kuullut. Näyttää herkulliselta ja samoin lisukkeet.

    Keräilen parhaillaan kesää varten hyviä hellepäivien ohjeita (nyt ei vielä ole kauheasti aikaa puurtaa keittiössä) ja tämä tuntuu nyt kyllä sellaiselta, että heti kun aurinko vähän enemmän paahtaa, niin haluan nauttia tästä annoksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä hauska tuttavuus! Hieman työlästä, niin kuin kaikki uppopaistettava, mutta herkullisen makuista :) Sopis varmasti tosi hyvin kesään viileän couscous-salaatin kera!

      Poista