perjantai 30. lokakuuta 2015

Appelsiinidonitsit Halloween-hengessä



Viikonloppuna vietetään Halloweenia, kenen luona sitten enemmän ja kenen vähemmän. Syyloman New Yorkin reissulla tuli huomattua, kuinka tärkeä juhla Halloween on Yhdysvalloissa: koristelut oli aloitettu jo viimeistään pari viikkoa aikaisemmin ja osa oli panostanut niihin huomattavasti. Lisäksi joka nurkalla myytiin kurpitsoja ja näimmepä Long Islandin road tripin aikana myös suloisen pienen kurpitsapellon.



Meillä ei vietetä Halloweenia, vaikka joskus teininä yritimme kavereiden kanssa muodostaa kyseiseen ajankohtaan liittyviä perinteitä. Niihin kuului ainakin kävely pimeällä hautausmaalla, koska siellä oli kaunista (ja hieman pelottavaa) satojen kynttilöiden loisteessa. Tänä vuonna oli ihan pakko tehdä donitseja, vähintäänkin lievittämään Amerikka-ikävää. Päätin tehdä oranssin kirjavia appelsiinidonitseja, niin sopivat vuodenaikaankin hyvin.



Appelsiinidonitsit


Lämmitä 2dl maitoa ja lisää siihen ripaus suolaa, ripaus kardemummaa, puolikkaan appelsiinin hienoksi raastettu kuori sekä mehu, 1dl sokeria, 0,5dl öljyä ja 1 kananmuna. Sekoita. Sekoita toisessa astiassa 6dl jauhoja ja 1 pussi kuivahiivaa. Sekoita jauhot vähitellen nesteiden sekaan ja muotoile pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota kaksi tuntia.

Kaulitse taikina n. 1cm paksuksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja (itse tein minidonitseja, niitä tuli taikinasta n. 22). Anna palojen kohota hetki pöydällä. Kuumenna 1l öljyä 175-asteiseksi ja töki sillä aikaa taikinapalojen keskelle reiät ja muotoile donitseiksi. Paista muutama donitsi kerrallaan molemmin puolin kypsäksi ja nosta talouspaperin päälle valuttumaan.

Koristele jäähtyneet donitsit sokerivesikuorrutteella ja koristeilla. Voit sekoittaa oranssin värin esim. keltaisesta ja punaisesta nestemäisestä elintarvikeväristä erillisessä kipossa ja annostella sitä tomusokerin sekaan. Aloita laittamalla lautaselle 4-5dl tomusokeria, sitten hieman väriä ja lisää lopuksi tarvittava määrä vettä. Kuorrutteen tulee olla jäykähköä, ettei se valu donitsin päältä pois. Koristele valko- ja tummasuklaalla.



2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Siiri! Onkohan niin, että donitseissa ei voi epäonnistua? Sähläsin nimittäin taikinan kanssa ihan urakalla, melkein unohdin kananmunan ja öljyn, joten yritin veivata ne mukaan viimeisenä :D

      Poista