keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Perinteiset lihapullat kermakastikkeessa



Ulkomaanmatkat ovat tällaiselle ruokaintoilijalle sekä loputtomia inspiraation lähteitä että etukäteishaaveilun aiheita. Pidän silti erittäin paljon myös perinteisestä kotiruuasta ja erityisesti sitä tekee mieli aina ulkomailta palatessa. Aloitan Suomi-ruuasta haaveilun monesti jo reissussa, vaikka siellä olisi kuinka ihania herkkuja tarjolla. 

Lihapullat lienevät yksi suosituimmista kotiruuista ja lisäksi niiden varioiminen on superhelppoa. Perinteisillä lihapullilla on ehdottomasti paikkansa, ja olen syönyt niitä koti-ikävääni myös Espanjassa ja Thaimaassa. En tosin lomamatkalla, vaan asuessani kyseisissä maissa hetken aikaa. 

Perinteiset lihapullat kermakastikkeessa


3/4 dl kermaa
3/4 dl korppu- tai pankojauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna
muutama maustepippuri
mustapippuria
1,5 rkl ruohosipulisilppua
400g naudan jauhelihaa
puolikas iso sipuli
1rkl voita

voita paistamiseen

3 rkl voita
3rkl jauhoja
4-5dl kiehuvaa vettä
lihafondikuppi
1 1/4 dl kermaa
mustapippuria

Kumoa kerma, korppujauhot, suola, kananmuna, rouhitut maustepippurit, mustapippuri ja ruohosipuli kulhoon ja sekoita hyvin. Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla voissa. Lisää sipuli ja jauheliha taikinaan ja sekoita hyvin.

Muotoile taikinasta lihapullia vedessä kostutetuin käsin. Kuumenna pannulla voita ja paista lihapulliin ruskea pinta. Kuumenna kasarissa voi ja lisää jauhot. Ruskista muutaman minuutin verran ja lisää kiehuva vesi ja lihafondikuppi. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes kastike saostuu. Mausta mustapippurilla.

Lisää lihapullat kasariin ja kypsytä kannen alla vielä n. 10 min. Lisää kerma ja sekoita. Anna kiehahtaa, mutta älä keitä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti