keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Street foodia ja dan dan -nuudeleita

Kirja saatu blogin kauttaRakkauteni katuruokaan alkoi viimeistään silloin, kun asuin pienen pätkän Thaimaassa. Huomasin nopeasti, että herkullisimmat annokset myytiin muovituolein ja myyntikärryin varustetuissa katukeittiöissä tai iltatoreilla, missä ruoka pakattiin pieniin muovipusseihin. Ruokabudjettini ei ollut usein yhtä euroakaan, sillä edullisimmillaan söin hainanilaista kanaa riisillä ja kuumalla liemellä vain muutamalla kymmenellä sentillä. Oi niitä ruokamuistoja!

Aasian katukeittiöt ovat ehkä suurin ruokahimotukseni, jos pitää valita vain yksi. Toinen onkin sitten Yhdysvaltojen food truckit ja muu katukeittiökulttuuri. Tacot ja muut nopeat, käsin syötävät jutut ovat olleet lähes poikkeuksetta sekä edullisia että herkullisia. Tästä johtuen olemme käyneet todella vähän syömässä varsinaisissa ravintoloissa ja silloinkin valinta osuu yleensä street food -tyyppistä syömistä tarjoaviin rentoihin paikkoihin.Ei ole kovin yllättävää, että hypin riemusta, kun posti toi arvotelukappaleen uudesta Street food -kirjasta (Mikko Takala). Eipä voisi enää ruokakirja sopia paremmin minulle kuin tämä! Pläräsin kirjaa läpi bongaten heti ainakin kolmekymmentä kokeiltavaa ohjetta. Osa tuttuja ja osa itselle uusia. Luen myös myöhemmin mielenkiinnolla läpi pienet tarinat ja alustukset, jotka johdattelevat katukeittiöiden tunnelmalliseen maailmaan eri puolilla maapalloa. 

Ensimmäiseksi kokeiltavaksi ruuaksi valitsin dan dan -nuudelit, jotka ovat Sichuanin maakunnan (Kiina) edustajana kirjassa. Metsästin jokusen kauppareissun verran sichuanin pippuria, joka reseptiin kuuluu tietenkin olennaisesti, mutta onneksi pääsin lopulta kunnon Aasia-kauppaan ja sain pippurin lisäksi ostettua annokseen kuuluvat udon-nuudelit. Ja tästä ruuasta tuli kyllä kerta heitolla suosikkini! Helppo, nopea ja maukas. Enkä olisi itse hoksannut maustaa jauhelihaa mm. tahinilla.


Dan dan -nuudelitKeitä 300g udon-nuudeleita al denteksi, valuta ja jäädytä jäävedessä. Lämmitä pannulla 3rkl kasvisöljyä ja ruskista 400g possunjauhelihaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää 3rkl raastettua inkivääriä ja paista vielä muutama minuutti. 

Lisää pannulle 2,5dl kanalientä, 2rkl chiliöljyä (itse laitoin vain puolet), 2rkl punaviinietikkaa, 2rkl soijakastiketta, 5rkl tahinia, 1tl sichuaninpippuria ja ripaus sokeria. Jatka paistamista, kunnes kastike on tiivistynyt (7-10min). 

Tein itse niin, että kippasin lopussa nuudelit jauhelihan sekaan pannulle ja sekoitin. Annoksen päälle tulee vielä 2rkl paahdettuja maapähkinöitä murskattuna sekä kevätsipulia ja punaista chiliä.


4 kommenttia:

 1. Selailin kirjaa kirjamessuilla ja vitsit, että oli houkuttelevia kuvia! Street food on minulle uutta, onko reseptit helposti lähestyttäviä tällaiselle newbielle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ohjeet ovat usein melko helppoja toteuttaa, kokkaillaanhan ne usein ihan oikeasti siellä kadulla ja melko yksinkertaisilla välineillä. Mutta astetta vaikeampi on täyttää kaappinsa kaikilla eksoottisilla ainesosilla, joita ei välttämättä ihan normaaleissa kaupoissa ole. Mutta monet etniset kaupat myy usein lähes kaikkea tarvittavaa, paitsi tuoretavaraa :)

   Poista
 2. Mä katoin tota just eilen kirjakaupassa ja mietin, että olis kiva lahja pukinkonttiin! Mutta mietin myös, että mitenköhän on kasvisohjeiden laita? Nopealla silmäilyllä vaikutti tosi lihapainotteiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, kyllä minustakin näyttää, että lihavoittoista on. Toisaalta, esim nämä nuudelit vois hyvinkin tehdä soijarouheen ja kasvisliemen kera :) Taidankin kokeilla sitä seuraavaksi!

   Poista