torstai 16. toukokuuta 2013

Villi vadelmäjäätelö


Haaveissani on pitkään ollut jäätelökone, mutta koska en ole halunnut sijoittaa siihen kovin paljoa rahaa ja koska halvimmat mallit ovat näyttäneet todella muovisille leikkivälineille, on koneen hankkiminen siirtynyt ja siirtynyt. Innostus jäätelön tekemiseen heräsi viimeistään luettuani Petos lautasella -kirjan, jossa totuus iski päin naamaa ja sai ajattelemaan enemmän sitä mitä syö. Ja onhan aidoista aineksista tehty jäätelö luonnollisestikin sata kertaa parempaa. Ei sillä, syön edelleen myös valmisjäätelöä, mutta itse tehty jäätelö on luksusta!

KitchenAid on asunut keittiössämme nyt muutaman kuukauden ja sain jokin aika sitten ostettua siihen ensimmäisen lisäosani, joka oli tietenkin jäätelökulho. Osa ei ole mistään halvimmasta päästä, mutta vaikuttaa hyvälaatuiselle ja mikä tärkeintä, erillisiä koneita ei kerry pöydille ja kaappeihin (voi, kun yleiskoneeseen saisi vielä leivänpaahtimen, vedenkeittimen, vohveliraudan...).

Ensimmäinen kokeilu oli vadelmajäätelö, jonka tein rohkeasti omassa päässä kehitetyllä ohjeella. Tuli kyllä todella hyvää jäätelöä ja odotan innoissani seuraavia kokeiluja! Erityisesti, kun kesäkin on jo tuloillaan. Makuna jäätelössä olivat villit mestävadelmat, jotka omin kätösin poimin viime syksynä (mainitsemisen arvoinen uroteko, kun vadelmat olivat niin turkasen pieniä ja niitä oli hirvittävän vähän!).

Jäätelömassa: Vatkaa muutama minuutti kahta kananmunaa. Sekoita mukaan 1,5dl sokeria pienissä erissä. Vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes massa on tahnamaista vaahtoa. Lisää sen jälkeen 3dl kermaa ja 1,5dl täysmaitoa ja sekoita tasaiseksi. Survo 1,5-2dl vadelmia hieman mössömäiseksi ja lisää massan sekaan.

Valmista massa oman jäätelökoneen ohjeen mukaan. Itse pyörittelin massaa koneessa muistaakseni 25min, kunnes koneen merkkiääni tuli. Jos et halua pehmistä, siirrä massa jäätelökoneen jälkeen ilmatiiviiseen rasiaan ja pakkaseen 1-2 tunniksi.

6 kommenttia:

 1. Meillä on tuo sama kulho, sen huono puoli on se, ettei sille tahdo ainakaan meillä olla vakiosti tilaa pakastimissa. Joten pitää muistaa laittaa se hyvissä ajoin jäähtymään. Muuten toimiva peli.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä järjestettiin heti tilaa kulholle (se ei ole edes vaikeaa, kun meillä ei ole muutenkaan koko pakastin käytössä), joten se on aina valmiina kun jäätelönhimo iskee :)

   Poista
 2. Voihan herkku!:) Mä olen koko päivän haaveillut jäätelöstä, mutta kotona ei ole ollut ja kauppaan en ole jaksanut lähteä..Jäätelökone voiskin olla aika kätsy!:)

  http://tummatukkainentytto.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kieltämättä on kätevä. Ainakin siinä, että saa aina itse päättää maun eikä ole niin rajoitettu kuin kaupassa. Ja tietty jäätelöön tarvitaan vain muutama raaka-aine, joita saattaa hyvinkin löytyä jääkaapista jo valmiina :) Nyt jäätelökoneostoksille!

   Poista
 3. Kotijätskistä saa ainakin erilaisia jäätelöitä :) Pitäis vaan keksiä jokin ratkaisu sille ongelmalle, että kotona tehty jäätelö yleensä sulaa lautasella liian nopeasti. Ensin se on pakasteesta otettuna tosi kovaa ja sitten se onkin jo alkanut levitä kermana pitkin lautasta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Minulla ongelma ei ole vielä ollut kovin suuri, sillä jäätelö ei ole ainakaan ensimmäisellä syöntikerralla ehtinyt olemaan pakkasessa niin kauaa, että se olisi todella kovaa. Seuraavalla kerralla kylläkin. Eniten olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kotijäätelö on todella kylmää :)

   Poista