torstai 25. huhtikuuta 2013

Mehevä uunikana ja sinappinen muusi


Suomalaisen ruokamarketin kanatiskin tarjonta on monelle ulkomaalaiselle varmasti shokki: tarjolla on vain suikaletta ja sipullusta, ohutta rintafilettä tai jos hyvin käy niin koipia. Kaikki lilluu marinadissa. Missään ei ole mukana luita (kuinka hankalaa onkaan nykyään löytää luullista rintapalaa?).

Ja samoin tällaiseen suikaletarjontaan tottuneelle oli espanjalainen vastaava osasto järkytys: lähes kaikki kana tulee kokonaisena tai jos hyvin käy, voit löytää jostain rintafileitä. Suikaleita ei ole olemassa. Ja ongelmahan oli se, että vuokra-asunnossamme ei ollut juuri hedelmä- ja leipäveitseä kummempia aseita eikä myöskään uunia.

Kotona olisin onnellinen, jos kanatiskin tarjonta olisi huomattavasti enemmän espanjalainen kuin suomalainen. Kana, jossa on luita mukana, on yleensä maukkaampaa kuin filepalat (riippuu toki myös laittotavasta). Olenkin viime aikoina yrittänyt aina löytää luullista rintapalaa tai koipia -  marinoimattomina.

Olen pitkään haaveillut kokonaisesta kanasta ja nyt vihdoin sellainen tarttui mukaan. Eikä jäänyt ainoaksi kerraksi, sillä tämä oli ehkä parasta kanaa vuosiin! Lisukkeeksi tein kokojyväsinapilla maustettua perunamuusia, jonka ohje löytyi Maku-lehden pariisilaisista ruokamuistoista kertovasta jutusta. Sekin jää ehdottomasti listalle!


Kana: Asettele n. 1,5kg painoinen kokonainen kana uunivuokaan (lurauta pohjalle ensin hieman öljyä). Valmista yrttivoi sekoittamalla 50g huoneenlämpöistä voita, hyvää suolaa ja pieneksi pilkottua tuoretta rosmariinia (n. kolmen oksan lehdet). Levitä yrttivoita esim. käsin kanan rintapalojen ja nahan väliin (avaa tietä esim. lusikalla kanan peräpäästä käsin nahan alle).

Kuori yksi appelsiini veitsen avulla niin, että ulkopintaan ei jää kalvoja. Halkaise appelsiini kahtia ja työnnä kanan sisälle. Paista kanaa 180-asteisessa uunissa n. 1,5h ja tarkista kypsyys ennen tarjoilua. Lisää lopussa uunivuokaan rasiallinen tai kaksi kirsikkatomaatteja ja anna kypsyä kanan kanssa 5-10min. 

Lisäksi omassa annoksessani oli paistettua pinaattia (tällä kertaa ilman parmesania, koska annoksessa oli paljon täyteläisyyttä mukana muutenkin) ja maltaise-kastiketta (ohje myöhemmin).


Muusi: Valmista ensin perunamuusi normaalisti jauhoisista perunoista (keitä perunat, survo, lisää voita, suolaa ja maitoa ja sekoita muusiksi). Jokaisella on varmasti omat sekoitussuhteensa.

Lisää lopuksi muusiin kokojyväsinappia. Lisäsin meidän neljän hengen annokseen n. 2tl sinappia, mikä vaikutti oikein passelilta määrältä. 

6 kommenttia:

 1. Makua ja omaatuntoa parantavat kanan kokonaisuuden lisäksi se, monessa muussa maassa on kana on oikeasti (pihalla juoksennellutta) kanaa eikä broileria, joka ei ole ulkoilmaa nähnytkään. Kaupassa tai torilla voi valita, mistä kotoisin olevan linnun haluaa.
  Meillä ei ole moneen vuoteen syöty broileria eettisistä (ja maku) syistä. Onneksi talvella kaupan pakasteeseen ilmaantui ranskalaista kanaa, tänän asti niitä on kuskattu aina Helsingin reissuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruuan eettinen puoli on toki tärkeä myös. Minäkin olen pitkään pohtinut, pitäisikö epäeettinen broileri jättää ruokavaliosta kokonaan pois (tekisi mieli), mutta koska meillä ei voida syödä kalaa, on kana jäänyt kuvioihin mukaan. Kauppaan lähtiessä päätän etsiä "parempaa" kanaa, mutta lopulta turhaudun hyvin äkkiä. Minun pitäisi tietää ennalta, mistä kohti etsin ja mitä :) Pakastealtaita pitää alkaa tutkimaan tarkemmin! Haluaisin ehdottomasti käyttää vain hyvänmakuista ja hyvän elämän elänyttä kanaa.

   Poista
 2. Ja olispa tosiaan sitä kanaa eikä broileria!

  Näyttää tosi herkulliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Broileri on jo sanana niin ankea, että sekin pitää aina nimetä kanaksi...

   Poista
 3. Sinappimuusi on aivan ihanaa! ja kana lisäkkeineen näyttää ihanalta ja keväiseltä. Jotain vastaavaa voiskin tuunata tulevalla viikolla, kiitos inspiraatiosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinappimuusi oli mulle ihan uusi juttu, mutta tein sitä heti perään toistekin :) Nyt kun täälläkin on alkanut pikkuhiljaa paistaa aurinko ja voisi sanoa, että on kevät, on ruuanlaitossa halunnut nähdä enemmän värjeä. Mikään väritön ei maistu juuri nyt! :)

   Poista